2020. október 30. péntek
Ma Alfonz, Zenóbia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

Kézikönyv nőknek 1955-ből

1955-ben kézikönyvet nyomtattak nőknek, amit háztartástannak neveztek. Néhány tanács következik a kézikönyvből: >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Apám tyúkja

A Rádiókabaré felvétele. >

Tovább

Napi ajánló

Miért sértődik meg a magyar állam, ha valaki azt kérdezi tőle: hogy vagy?

„Betojtak megint. Mert a svéd könyvvásár maga a velszi lakoma.” Magyar Narancs:

Skandalum Skandináviában: Orbán menekültpolitikájával szembesítenék a magyar értelmiség színe-virágát. Azt kérdezni, hogy te tehetsz-e róla? Hogy képzelik!

„Természetesen mindenkinek szíve joga azt bojkottálni, amit akar. Nagyon sajnáljuk, hogy néhányan hiányos és fals információk birtokában, elfogultságtól és indulattól vezetve politikai síkra akarnak terelni egy irodalmi-kulturális eseményt. A vásáron számos olyan rendezvényt szerveztek civil szervezetek, amelyeknek az a célja, hogy Magyarországot lejárassák. Úgy vitatkoznak például arról, hogy Magyarország diktatúra-e vagy sem, hogy magyar részről senkit nem hallgatnak meg” – mondja a Magyar Nemzetnek nem kis adag, s jól kihallható sértettséggel a hangjában Hammerstein Judit, a Balassi Intézet igazgatója (nem mellesleg a magyar kultúra külhoni terjesztésének legfőbb állami letéteményese: jó hírünk első ügynöke).

Mondja ezt Hammerstein annak apropóján, hogy a göteborgi svéd könyvvásár idei díszvendége Magyarország. Magyarország, amit az elmondottak szerint ez a méltatlan inzultus, hovatovább inzultussorozat ért. Az tudniillik, hogy íróin, vezető értelmiségén külhoni kollégáik számon akarják valamilyen szinten kérni, hogy mégis mi a búbánat történik a hazájukban. Tényleg, micsoda pimaszság.

A göteborgi svéd könyvvásár Európa második, egyszersmind a világ egyik jelentősebb ilyen eseménye, rögtön a frankfurti után jön a sorban. A vasárnapig tartó hacacáréra a nemrégiben a külgazd. min. alá rendelt Balassi Intézet tizennyolc (18) magyar szerzőt utaztat ki.

Hát most tényleg valódi, díszvendégnek kijáró figyelem övezi őket. Kollégáik, házigazdáik, a könyvszakma nemzetközi elismertségű képviselői néznek a szemükbe, s vonják kérdőre őket. S ettől fél valójában Hammerstein, s ettől félnek a megbízói is.

„Csak a napokban vált világossá, hogy a migrációs probléma kiélezetten jelenhet majd meg a könyvvásáron. De ennek megvoltak az előzményei, hiszen már korábban is tudtunk például arról a szemináriumról, amelynek a Magyarország felháborít címet adták. Tényleg sajnálatosnak tartom, hogy egyesek indulattól vezérelve közelítenek ezekhez a kérdésekhez, és felszólítanak egy könyvvásárt, hogy politikai kérdéseket, például a migrációs probléma kezelését kérje számon a díszvendég országon. Mi ezen a ponton biztosan mást értünk vendégszeretet, vitakultúra és szólásszabadság alatt, mint a svédek” – folytatja mondókáját az igazgató.

Mi biztosan mást értünk vendégszeretet, vitakultúra és szólásszabadság alatt. Tényleg? Mit is? Hogy nem érdekel, hogy mi van veled, ha idejössz, tök mindegy nekünk, hogy ki vagy és miben jársz, ehetsz, ihatsz a kedvedre, udvariasan megtapsolunk, aztán húzzál el arra, ahonnan jöttél? Vitakultúra alatt meg azt, hogy kuss legyen? Szólásszabadság alatt meg azt, hogy udvarolhatsz? Vagy adj pénzt.

Nem, a svédek és úgy általában Európa nem így érti ezeket a fogalmakat, őszintén szólva tán csak Belarusszal kapcsolatban lehetnek esetleg kételyeink, de miért hoznánk fel: most Magyarország hivatalosságának megütközéséről van szó.

S a magyar állam attól van beszarva most, hogy mi lesz akkor, ha a tizennyolc közül lesznek néhányan, akik megmondják, hogy valóban mi van itt. Milyen szellemi és mentális állapotok uralkodnak manapság ebben az országban. S erre ne mondja senki, hogy az Orbán-kormány jelenlegi európai rossz hírénél már úgysem lehet rosszabb. Mert mi van, ha a tizennyolcból egy a saját felelősségéről beszél, ha már megkérdezték…

Két lehetőséget hagy a külső kultúrfelelős nyilatkozata. Az első szerint Magyarországon minden rohadtul a legnagyobb rendben van, csak a svédek piszkoskodnak (lehet, hogy már a díszvendégi meghívás is egy aljas csapda volt). Ezt a verziót az a tény is erősíti, hogy tegnap reggel Szijjártó a soros reggeli demarsát épp a svéd nagykövetnek adta át. Akkor nem világos, hogy mire a felháborodás, majd az íróink jól megmondják az izgága svédeknek, hogy nyugi, minden okés minálunk.

Vagy éppen ellenkezőleg, tényleg nagy a sár az országban, s ha erről rendes íróemberekkel is el lehet beszélgetni, s nem csak az ellenzék és az ellenzéki sajtó hivatalból hazaáruló, idegen zsoldban álló képviselői terjesztik, akkor egy jó kövér hitelesítő pecsét kerül a szegénységi bizonyítványra. S ránk (alkalmasint rájuk) ég a gyalázat.

1985-ben Budapesten volt az Európai Kulturális Fórum (és nem mellesleg az Ellenfórum vagy Alternatív Fórum is) – nettó a komcsi idején. E fórumon valaki megkérdezte a román delegáltat, igaz-e az, hogy az önök börtönében raboskodik egy magyar költő. Egy Szőcs Géza nevű magyar költő. Mit tudott erről addig egy átlagos magyar polgár? De onnantól egészen más lett annak a gyalázatnak az optikája. Más lett még akkor is, ha mára ezt már nagyon sokan elfelejtették (ne is kérdezzék, hogy ki felejtette el leginkább). Mindezt persze csak azért citáljuk ide, hogy tudjuk a helyén kezelni az efféle fórumokban, könyvvásárokban rejlő energiák kőharapó erejét.

Ilyenformán pedig semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy a jelenlegi magyar államnak miért fáj annyira, ha valahol felemelnek egy táblát, feltesznek egy teljes őszinteséggel nehezen megválaszolható kérdést. Mert a félelem a rossz lelkiismeret leghűbb társa. Betojtak megint.

Mert a svéd könyvvásár maga a velszi lakoma.

2015. szeptember 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Brüsszelnek nincs választása: bemegy Orbán utcájába

A 27-ek együtt találták ki az alapot és az csak akkor kezdheti meg működését, ha minden >

Tovább

A történelem kapuja előtt

Eltávolodva a helyszíntől visszapillantottam: a lánykák még mindig az ablak előtt ácsorogtak. Azt hiszem, így álldogál >

Tovább

Orbán csak blöfföl

Amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik. Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője >

Tovább

A képzelt pszichiáter

Nincs abban semmi meglepő, hogy Semjén önmagához, mentalitásához és világlátásához abszolút következetesen a cári Oroszország és >

Tovább

A közgáz és a színiakadémia

A hivatalos Magyarország még színfalhasogatásra se képes, meg se leli a színfalat, a nem hivatalos Magyarország >

Tovább

Szerbiában hanyatlik a demokrácia

A Pásztor István irányította Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ezt a hanyatló szerbiai demokráciát – ami egyre >

Tovább

Választások utáni válság lehetséges Amerikában

Timothy Garton Ash a Financial Times-ban azt tanácsolja, hogy a demokratikus világ készüljön fel, mert az >

Tovább

Restitúció: „az adatok tényleg lesújtóak”

A délvidéki magyarok hogyan is jártak, kerültek ki ebből a folyamatból? Kárpótolva lettek-e vagy sem? Voltak-e >

Tovább

A média visszalengyelesítése magyar módra

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásában arra figyelmeztet, hogy a lengyel kormány módszeresen zárkózik fel a magyar >

Tovább

Elvesztettem egy országot, de maradt egy város

Szóba került a kisebbségi állapot is. Emiatt nem siránkozok, elfogadtam, vállalom, ezzel élek és nem azonosulok >

Tovább

Az echte magyar keresztény-úri polgárság

Azon tűnődöm, vajon mit szólnának ahhoz ezek a keresztény-konzervatív polgárok, ha például a Bogár Lászlót (korábban >

Tovább

Akinek Gorbacsov volt a riportere

Zolcer Jánossal valamikor a kilencvenes évek elején ismerkedtem meg Münchenben, amikor egy ideig ott éltünk Évával >

Tovább