2024. július 22. hétfő
Ma Magdolna, Mária, Magda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

A zsemle ára

Márki Ilona
Márki Ilona
A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált. Ennek ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra, a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar.

Miért? Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztásnak. Miért? Mert a számlán szereplő, fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség, és annak egy egységnyi díja köszönőviszonyban sincs egymással.

Egy normális országban, tisztességes államrezonban, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül, a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni ezzel az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni.

Nálunk nem így van, mert ez nem normális ország, és nem működik tisztességes államrezon.

Vegyünk akkor egy villanyszámlát.

Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6 758 Ft díj:

24h áramdíj tömb I. 110 kWh 20,38 Ft/kWh

2 242 Ft

24h áramdíj tömb II. 45 kWh 21,68 Ft/kWh

976 Ft

Összesen:

3 218 Ft

Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért a két különböző egységár, de még belefér) 3 218 Ft áramdíj fizetendő.

De ezzel nincsen vége, mert a számla folytatódik, úgymint:

Szénipari szerkezetátalakítási támogatás

31 Ft

Kedvezményes árú villamosenergiai támogatás

19 Ft

Összesen:

50 Ft

Átviteli-rendszerirányítási díj

89 Ft

Rendszerszintű szolgáltatás díj

66 Ft

Elosztói forgalmi díj

1 341 Ft

Elosztói veszteség díj

648 Ft

Menetrend kiegyensúlyozási díj

78 Ft

Összesen:

2 222 Ft

Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a „menetrend kiegyensúlyozási díj”, figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni.

Továbbá:

Elosztói alapdíj

150 Ft

Összesen:

2 372 Ft

Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218 Ft) hozzáadjuk ezt a többit (2.372 Ft), akkor 5 590 Ft jön ki, amihez még a 20 % ÁFA jön hozzá + 50 Ft AHK (ez is rejtély, hogy micsoda) és máris megkapjuk a villanyszámla 6 758 Ft végösszegét.

Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, amik összesen 2 372 Ft-ot tesznek ki, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek, és miért nem alacsonyabbak, vagy magasabbak. Valamint mikor, ki állapította meg pl. a „menetrend kiegyensúlyozási díj” 0,5000 HUF/kWh egységárát, és ennek mi a fene köze van az én villanyszámlámhoz.

Ha még egyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áramfogyasztás után 3 218 Ft-ot kellene fizetni, de ezt feltornázták a TELJESEN ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel 6 758 Ft-ra.

A gázszámlával hasonló a helyzet, de ott az átejtés talán még bonyolultabb.

Persze a számla itt sem az elfogyasztott gázmennyiség és az egységár szorzata, hanem korrekciós tényezőt, fűtőértéket (MJ/m3), elszámolt hőmennyiséget is számítanak és a számla összege az egységár és az elszámolt hőmennyiség szorzata, amiben a fűtőérték (MJ/m3) és az elszámolt hőmennyiség (MJ) adja a két ismeretlenes egyenletet, és őrzi meg a számla összegének titkát.

Miért van ez így? Hol van ilyenkor a fogyasztóvédelem? Mikor lesz már ennek vége?

A villanyszámla analógiájára elképzeltem, hogyan is festene egy zsemle számlája az e.on büféjében:

Péksütemény 1 db

8,50 Ft

Búza vetési és aratási összetevő

2,32 Ft

Búza érlelési nap-egyenérték

0,27 Ft

Búza kelési bizonytalansági faktor

1,88 Ft

Búza feldolgozási (háztáji) veszteség

0,66 Ft

Búza sikér-díj

1,30 Ft

Kukorica bánatpénz

0,72 Ft

Vízbázis fejlesztési hozzájárulás

0,20 Ft

Pékség újrafestés, rovarirtás

0,52 Ft

Gömbölyítési jutalék (művészeti felár)

0,78 Ft

Szolárium (régebben színkezelési) pótdíj

1,70 Ft 

Sütőlapát korszerűsítési alap

0,88 Ft 

Azonosítás

0,34 Ft 

Kifli szolidaritási együttható

2,40 Ft 

PTU.KAH.ZZ

1,90 Ft 

Összesen:

27 Ft 

 

2010. április 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: Németh Árpád, írta: 2011. november 14. 18:44:12

Deák Villőtől kaptuk az alábbi levelet, amelyet változtatás nélkül teszünk közzé:Tisztelt "Vezérigazgatóság"!

A Naplo.org oldalon találtam egy A zsemle ára című, Márki Ilona nevével fémjelzett cikket (2010.04.17.), mely egy körlevél, sok oldalra feltették, az eredeti szerző kiléte ismeretlen előttem. A körlevél felháborodva, viccesen, gúnyolódva tárgyalja a magyarországi villanyszámlák összetevőit, de ha elolvassák válaszom, láthatják hogy sajnos több ponton pontatlan, sőt félrevezető az írás. Mivel sokan az interneten gyűjtenek információt akár ténylegesen a saját számlájukról is, könnyen belebotolhatnak ebbe a körlevélbe, ezért fontosnak tartom válaszolni rá, hátha egy kicsivel közelebb kerülhetünk a számlánkhoz. Mivel nem lehetséges minden egyes oldalra regisztrálnom, ahová a válaszom tárgyát képező körlevelet közölték, ezért küldöm el közvetlenül Önöknek, hogy amennyiben úgy ítélik, az eredeti levélhez feltenni szíveskedjenek.

Köszönettel: Deák Villő


A válasz:

Egy villanyszámláján felháborodott ismerősöm jóvoltából került orrom elé nekem is ez a levél. Elolvasván biztosra vettem, hogy a lelkes körlevélküldözgetők már  teleszórták vele az internetet, a világon segíteni akaró háborgók pedig bőszen feltették blogjaikba, fórumaikra. Így válaszom el sem juthat mindenkihez, aki most abban a hitben él, hogy vele jogtalanul fizettetnek például az infrastruktúra használatáért, amikor a szolgáltató akár ajánlott levélpostai küldeményként is feladhatná a kedves fogyasztó havi áramszükségletét pufi borítékban.

De térjünk vissza a villanyszámlához. Amikor elolvastam a kérdéses levelet és nem értettem, hogy a tollforgató mit nem ért, puszta kíváncsiságból beírtam a keresőbe, hogy ?what contains the electricity bill?, s még igazából be sem fejeztem, de már felkínálta nekem a google, mint gyakran keresett szókapcsolatot. Ez arra utal, hogy külföldön is foglalkoztatja ugyanez a fogyasztókat, tehát a ?normális? külföld megállapítás az elektromos áram terén kritikus. De nézzük meg, mit tartalmaz a villanyszámla ezen a normális külföldön:

Kanada ? Ontario

?Az elektromos áram költsége csak egy összetevője a villanyszámlának.? ? kezdődik az írás, amit a google kidobott a kérdésemre. ?Vannak más költségek is számlájában, amikben megjelenik az áram szállítása, az állandóság/ megbízhatóság biztosítása, és az Ön fogyasztásának kezelése.?

Ezután a kanadai számlaismertető elmondja, hogy a közelmúltban leegyszerűsítették a számlát, hogy az emészthetőbb legyen a fogyasztó számára. Most már csak (!) 4 fő összetevőt tartalmaz, melyek ezek:

Elektromos áram: ez az, amit a fogyasztó elhasznál, s a helyi ellátónak kifizet.

?Kézbesítés?: az áram szállításáért fizetendő díj, vagyis a magasfeszültség-továbbító rendszer és az elosztó rendszer működtetésének díja

Szabályozás: 0,62 cent/kWh-ban megállapítva. Ez fedi a rendszer karbantartásának költségeit, meg még az alábbiakat:

- fizikai korlátok és veszteség: az elektromos áram szállítása hatalmas veszteséggel jár, az elektromos áramot nem lehet tárolni, a díjak egy része ebből a sajátosságból adódik minden vidéken.

- Megbízhatóság (úgy sejtem, hogy a magyar számlán szereplő ?menetrend kiegyensúlyozási díj? ugyanezt fedi, s szükségessége egyébként könnyen belátható): Tehát az áram sajnos nem tárolható ilyen méretekben, plusz az éppen rá mutatkozó igény pontosan nem kiszámítható, még ha mutat is némi rendszert. Így az erőmű letermel x mennyiséget, de nem lehet tudni, hogy az sok lesz-e, vagy éppen kevés. Természetesen igyekeznek inkább többet termelni, nehogy véletlen leolvadjon a kedves állampolgár hűtője, mert a szomszéd bekapcsolta a száz éve nem használt hősugárzóját. Egy igen bonyolult rendszer segít úgy elosztani az áramot, hogy tényleg stabil legyen a szolgáltatás, s próbálják a lehető legkevesebb felesleggel megúszni a termelést. Közben legyen gondjuk a rendszertelenül termelő forrásokra is, pl. szél, vagy naperőművek (továbbra is Kanada). Az elektromos áram természetéből kiindulva tehát ez egy roppant kényes és komoly probléma, nem kétség, hogy figyelmet érdemel. Azt várná a kedves fogyasztó, hogy ne vele fizettessék meg az egyébként az ő kedvéért letermelt, csak feleslegesnek bizonyuló energiát, mert a kedves fogyasztó aznap nem nézte meg a kedvenc sorozatát a tévében?

- IESO adminisztráció ? itt a külföldiek azért fizetnek, mert az IESO méltóztatik kezelni a rendszert, illetve hogy működtessék az áram nagykereskedelmi piacát. Talán megnyugtatásul közlik, hogy ez a díj kevesebb kevesebb mint egytized cent/kWh.

A 4. összetevő egy Ontario Pénzügyi Minisztériuma által meghatározott összeg (0,7 cent/kWh), ami a korábbi Ontario Hydro adósságának törlesztésére (!) kell.

A kanadaiak is kalkulálhatnak, s megtudhatják milyen egyéb költségek társulnak fogyasztásukhoz:

http://www.ontarioenergyboard.ca/OEB/Consumers/Electricity/Your+Electricity+Utility

Beírtam németül is a kérdést, s szép részletezését találtam egy német számlának, melyből kiderül, hogy odaát is többféle ára lehet az áramnak attól függően, hogy az év mely szakában használtuk, s itt is vannak ilyen részletek, hogy

- Hálózathasználat

- Mérőeszköz

- Óraleolvasási-díj

- Számlázás

- Üzemeltetési járulék

- A megújuló energia törvény értelmében szedett járulék

- Egy másik kitudjamilyen törvény értelmében szedett járulék

- Valami ökológiai adóreform költsége a kisebb fogyasztás ösztönzésére (vö. szerkezetátalakítási támogatás)

A kérdéses levél írója által kifogásolt ÁHK, mivel a számlán az áfa oszlopában foglal helyet egy pénzügyi fogalom lehet, s valóban: az "áfa hatályán kívüli" rövidítése.

Az alábbi leírásban azt is megnézhetjük, melyik összetevő mekkora költséget jelent nekünk: http://www.elmu.hu/esz-lak-dijtablazat, mert szabályozott. Kanadában ezek a plusz költségek a teljes számla 60%-át tették ki, Németországban is tetemes összeget.

A gázszámlához annyit fűznék hozzá, hogy bizony, a tüzelőanyagoknak van fűtőértékük, ami azt jelenti, hogy az egyikből ugyanakkora mennyiség elégetése több energiát termel, a másik kevesebbet. A földgáz sem mindig azonos minőségű, hol többet, hol kevesebbet kell elhasználni ahhoz, hogy a lakásunkat felfűtsük vele.

Egy egyszerű példa alapján (a megadott adatok és "mértékegységek" csak a szemléltetést szolgálják!):

- szeretnénk 30 fokra fűteni a krokodil terráriumát

Vacak gáz: a terrárium felfűtéséhez 3 szakajtóra van szükség, fűtőértéke 2 MJ/szakajtó

Jó gáz: a terrárium felfűtéséhez 1 szakajtó is elég, fűtőértéke 6 MJ/szakajtó

Ha csak az elhasznált gáz térfogata után fizetnénk (legyen 1 szakajtó gáz ára 20 pengő), akkor a krokodil komfortérzetének biztosítására a vacak gáznál 3x20=60 pengőt költünk, a jó gáznál pedig 1x20=20 pengőt. Ha számításba vesszük a fűtőértéket is, akkor a fűtőérték és az elhasznált térfogat szorzataként megkapjuk a ténylegesen elhasznált hőmennyiséget, ami ugye mindkét esetben ugyanaz: 3 szakajtó vacak gáz hőmennyisége is 3x2=6 MJ, s a jó gázé is 1x6=6 MJ (MegaJoule, ejtsd: megadzsúl). Így igazságosabb, ha nem térfogatra adják meg az egységárat, hanem az elhasznált hőmennyiségre, s végső összegként e kettő szorzatát fizetjük. (Pl. legyen az egységár 4 pengő/MJ és így 3 szakajtó vacak gázért és 1 szakajtó jó gázért is 6x4=24 pengőt fizetünk.)

Hogy hol van a fogyasztóvédelem akkor, amikor a fogyasztó sérelmezi miért nem fizethet többet ugyanazért az eredményért, ha épp alacsony fűtőértékű gáz jön a vezetékből? Maradjon költői kérdés inkább.
Név: vendesan, írta: 2011. március 8. 11:14:25

Címzem a kormányhoz és a fogyasztó védelemhez!
Miért kell nekem megfizetni, a villanyszerelők kedvezményes áramfogyasztását. Miért kell nekem megfizetni a gáz művek alkalmazásában levő dolgozók kedvezményes gázfogyasztását (filléreket fizetnek a gázért) Miért nem  fizeti ezt az eon a saját nyereségéből?
Név: Németh Árpád, írta: 2010. április 24. 13:04:11

A témáról már az MTI is beszámolt:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/24/tul_bonyolultak_az_energiaszamlak/
Név: Ilka, írta: 2010. április 17. 21:40:40

Francisco!
Ne vasárnap, mert holnap az lesz. Majd hétfőn! Megyek veled én is, mármint birset inni segítek. :)

Minden embernek vannak ilyen sérelmei. Sajnos. :(
Név: Ilka, írta: 2010. április 17. 21:37:17

Kedves HadAnd!
Én köszönöm, hogy olvastad, de azt mondom mégis, bár ne kellett volna, mert fent említett számítás igaz. A sors pikantériája, miután olvastam én is ezt fizetési levezetést, jött egy E-on-os vásárló hozzám, és kérdeztem róla. Ő sem igazodik el a számlájukon. Na, mármost, ha a belső dolgozó nem látja át, akkor mit vár a sok laikustól?
Nem cikkek kellenének, inkább becsületesség. Minden téren.
Név: Francisco, írta: 2010. április 17. 21:12:47

Holnap indulok személyesen a fogyasztóvédelem bürokratáihoz, és megreklamálom az emigrációban eltöltött, majdnem 19 év, összes áram és gáz számláját. Komoly ügyvédi stábot fogadok, 50% sikerdíjjal, amit a két kiváltságos helyzetben lévő szolgáltató esetleges kamatos tartozási során számomra visszafizetett hatalmas összegből térítek meg részükre. A maradék 50% tiszta kamatos haszonból meg úgy berúgok örömömbe, életemben először, ahogyan eddig ez még soha nem sikerült.Hiába igyekeztem.
    
Név: HadAnd, írta: 2010. április 17. 16:45:42

Nagyon szeretem ha leirják az igazat, köszönöm. Minél több ilyen cikket kivánok olvasni.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább