2024. július 15. hétfő
Ma örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

Álmok sodrásában

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
Álmok sodrásában

Borivoje Šurdilović, Šurda, a Forró szél forrófejű borbélya napokat álmodozott Görögországról, hogy egyszer majd eljut Arisztotelész szülőhazájába, cipő nélkül táncolva a forró homokon, közben szól a görög muzsika, ő pedig borozgat, nézi a naplementét, és két kézzel falja a báránycombot. Romantikus álmokat dédelgetett ő a hetvenes, nyolcvanas évek Belgrádjában, forró homok és zöldeskék tenger helyett azonban meg kellet elégednie a hömpölygő Duna vizével, görög zenét pedig csak magában dudorászott, míg a rádióban Zdravko Čolić dalolt a belgrádi tavasz szépségéről. Šurda, az életművész, a borbély, eldöntötte, hogy ő már nem borotvál. Felpattant a fodrászüzletben lévő ágyáról, elkezdett táncolni, álmodozni, és most adio, viszlát mondta, miközben szappandarabkák hullottak a kezében lévő pamacsról. Ő volt a jugoszláv Zorba, kinek álmait a panelházak falai zárták körül.

Jómagam is sokszor álmodozom a tengerpartról, Görögországról, ezért is néztem meg a minap újra a Zorba, a görög című klasszikust. Tíz éve láttam először, de az igazat megvallva csak Mikisz Theodorakis kiváló szirtaki dallamaira és a film kezdetére emlékeztem, ahol a zene fő motívuma rögtön el is hangzik. Nézve az alkotást már a hatodik perc után tudtam, hogy ez az én filmem, éreztem, hogy élvezni fogom ezt a kis mozgóképes utazást, és élveztem is minden percét, még akkor is, amikor néha inkább szörnyülködtem azon, ami történik, amit láttam.

Egy angol író nekivág egy nagy útnak, apja hagyott rá egy bányát valahol Kréta szigetén, és mivel ő nem ért a bányászathoz elhatározza, hogy minden előérzete ellenére magával viszi a számára még ismeretlen, Alexis Zorbát. A történet alappillérét kettejük barátsága, valamint szerelmi és egyéb tragédiáik képezik.

Zorba egy bohém, komolytalan életművész, aki eddig bányászattal foglalkozott, de kirúgták mivel megverte főnökét. Nem veti meg a jó rumot, a szép nőket, ha pedig boldog vagy bántja valami, akkor táncol, bele az éjszakába, kifulladásig, ájulásig, hogy ünnepeljen vagy éppen elfeledje azt ami lelkét bántja. Kréta szigetén beleszeret a helyi szálloda tulajdonosnőjébe, a jobb napokat is megélt kabarétáncosnőbe, aki csak azért viszonozza a bohém görög testi és lelki vágyait, mert azokra a tábornokokra emlékezteti, akik megfordultak ágyában, akik még valahol a második világháború kezdetén pezsgőben fürdették a hölgyet. Az író kimért és megfontolt, mindenben ellentéte barátjának, hónapok óta nem írt, mert valahogy nem jött az ihlet, mintha nem is ismerné azt a szót, hogy öröm, szerelem. Amikor végre megtalálja a boldogságot egy helyi özvegy karjaiban, kedvesét megkínozzák, majd megölik, mert egy másik férfi, a falu büszkesége öngyilkos lett, mivel a nő nem őt választotta.

Tragédiák sora ostorozza hőseinket, közben mindennek tetejébe beomlik a bánya, a munkások elszöknek, a bányát szentelő görög katolikus papok ijedtükben a tengerbe ugranak. Zorba röhög, majd meghal a nevetéstől, mert ő még sosem látott ilyen gyomorforgató szépséget, ilyen „csodálatos omlást.”

Anthony Quinn zseniális alakítása valamint Alan Bates kimért játéka párosul a keserédes történettel. Quinn teljesen azonosul szerepével, valahogy nem is vesszük észre őt, mintha ez tényleg Alexis Zorba lenne, és nem is egy színészi játék, annyira meggyőző és hiteles. A feledhetetlen görög ritmusok és a tánc pedig a depresszió, és a bánatból való kiút metaforái.

A végén minden elveszett, csak a barátság, és a bányaszentelés tiszteletére sütött bárányhús maradt, és a bor. A kétségbeesés mégsem lesz úrrá hőseinken, sőt... és ekkor hangzik el a filmtörténelem egyik legendás mondata:

– Taníts meg táncolni! Megteszed? (Teach me to dance, will you?)

Megszólal a szirtaki, a két meggyötört, sokat megélt barát pedig táncol Mikisz Theodorakis muzsikájára. A szél belekap hajukba, közben Zorba tanítja a lépéseket, előre hopp, aztán vissza majd le, adva egy pofont a homoknak, aztán megint fel, jobbra – balra hopp.

– Főnök, annyi mindent szeretnék mondani. Embert még úgy nem szerettem mint téged – mondja.

A kamera távolodik, lassan premier plánban látjuk csak őket, de a zene nem áll meg. A két barát még mindig táncol, bele a világba, hallgatva a tenger hullámainak csapkodását. Nincs semmijük, és mégis boldogok, gondtalanok, mert ott a tánc, most az ad nekik erőt és életet, valamint a barátság. A kamera továbbra is távolodik, közben látni az öblöt és a tengert, szinte simogat a sós víz illata, a tenger kékje pedig gyengéden átkarol. A film fekete fehér, mégis, ennél színesebb már nem is lehetne.

A szirtaki még mindig szól, és bár a film nézése közben éreztem pár torokszorító pillanatot, most valahogy nekem is táncolni támadt kedvem, én is megsimogatnám bal kezemmel a forró homokot, egyet előre, aztán vissza... és hopp.

***

Lapzárt után érkezett: Mikisz Theodorakisz, a neves zeneszerző felkérésére Anthony Quinn 84 évesen újra eltáncolta Zorba táncát.

2010. április 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: doki, írta: 2010. április 20. 17:24:13

Köszönöm a biztatást! :-) Jómagam is mindig átolvasom a többi megjelent cikket is.
Név: Francisco, írta: 2010. április 20. 10:47:39

Gábor,
Mindent elolvasok ami a Naplóban megjelenik. Ez szent olvasás. A Szalontüdőt is végigrötyögtem, sírtam... A lényeg, hogy te csak írj. A többivel ne törődj...

Üdv.Feri
Név: doki, írta: 2010. április 19. 0:21:18

Még sajnos nem olvastam csak pár rövidebb részletet amit a világhálón találtam. Az írott mű eredeti címe: "Life and Adventures of Alexis Zorbas", de ezt te tudod. A cikk írása előtt keresgéltem a könnyről információkat. Bővebb, és életfilozófiailag is több minden van benne,.mint a filmben, viszont a film meg vizuálisan nagyon erős. Hiányosságomat azért majd pótolom, és ha a könyvet megtalálom valahol, elolvasom.

Annyit fűznék hozzá, hogy a cikket színesítő kép saját mű. Photoshop segítségével a fekete fehér képen lévő tenger szép kék lett, tengerszínű, remélem. :-)

Kösz a visszajelzést, örülök Feri, hogy olvasod az írásaimat. Remélem a Szalontüdőt is megnézted, érdemes.

Üdv,
                Gábor
Név: Francisco, írta: 2010. április 18. 23:55:25

Gábor,
A könyvet olvastad-e? Ha nem, akkor azonnal kerítsd elő. Gagacs szerint az egyetemes irodalom egyik legnagyobb csemegéje, és én is osztom a véleményét. Csak azt ne kérdezd ki az a Gagacs? Őt a zentai Mojoba megtalálod, ha türelmes vagy és majd elmeséli, miért?
Üdv. Feri

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább