2022. szeptember 25. vasárnap
Ma Eufrozina, Kende névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Gondolatok a metamorfózisról

Németh Árpád
Németh Árpád
Gondolatok a metamorfózisról
Világvége (LaCrymaMosa illusztrációja)

A szövevényes képletű E6 (első hatos) témájára a budapesti Kertész utcában rendezett nemzetközi konferencián hangzott el az alábbi, gondolaébresztő tudományos értekezés:

Kedves barátaim!

A mainál egy jelesebb esemény miatt is okunk van találkozni. A beavatottaktól tudom, hogy alig két héten belül bekövetkezik a világvége.

A beavatottak utólag pontosítottak: a világvégét nem úgy kell elképzelni, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik a facebook, vagy hogy a kormány Azerbajdzsánban kér menedékjogot, vagy hogy bekövetkezik az Armageddon. Nem. Miután a téma már a maják leszármazottjai számára is kínos volt, a beavatottak tájékoztattak bennünket, hogy a világvége voltaképpen azt jelenti: minden megváltozik.

– Na, jó – aggályoskodtam –, akkor ezt úgy kell elképzelni, hogy például december 21-én 11 órától mindenki elkezd egymásra mosolyogni?

Egy határozott és ezoterikus vállvonogatás után kénytelen voltam magam kideríteni, milyen metamorfózissal jár a világvége.

A magyar focistákhoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy jobb adni, mint kapni, ezért nyomozásom eredményét veletek is megosztom. ABC-sorrendben.

Andrea a thai és indiai elefántok tanulmányozásának szenteli életét, és ezért gyakran lesz kénytelen Dél-Ázsiába kirándulni. Még a currys csirkét is megkedveli, és meggyőződéssel hirdeti az indiai konyha higiénéjének előnyeit. Eközben Gábornak előbb a szabadkai polgármesteri széket, majd a BBC hírigazgatói posztját kínálják fel, ám mindkettőt megvetéssel utasítja el. A Bódis-cukrászda franchise birodalommá növi ki magát, és alig egy évtized alatt több Sweet Bódis üzlethelyiséggel rendelkezik, mint a McDonald’s vagy a Subway. Együttvéve. Nem meglepő módon elsősorban Dél-Ázsiában.

Emma mintegy múzsaként ingázik a Becse-Groningen-Rio de Janeiro háromszögben, hogy egyengesse a gyermekek tudományos és művészeti életpályáját, és ihletet adjon szeretett férje kalandozásainak. Zoltán új, multimédiás irányzatokat teremt: megalkotja a zenélő csendéletet, a bablevest három felvonásban, nem utolsó sorban pedig az egyszemélyes televíziózást, amiben operatőr-riporter-vágó-rendező-hangmérnök-gyártásvezetőként kalauzolja a tájékozatlan nézőt Óbuda látványosságai között. Rügyfakadás című olajfestménye csillagászati áron kel el a Sotheby árverésén, így a Louvre-nak csak nagy nehézségek árán sikerül megkaparintania kevésbé ismert akvarelljét, a Csillagok a Kapy utca felett nem sokkal délután négy óra után című alkotást. Csorba ezt követően nagykövetséget nyit Belgrádban. És Zágrábban.

Lidi – egyáltalán el nem ítélhető módon – őrző-védő szolgálatot hoz létre nemes egyszerűséggel Nagymamik néven. A cégbirodalom szigorúan szakosított, és a vagyontárgyak közül kizárólag az unokák őrzésével és védésével foglalkozik. Nemre és korra való tekintet nélkül. A magyar állam – a cégbirodalom érdekeire való tekintettel – Repülj máma mami! néven fontolóra veszi egy új magyar légitársaság létrehozását elsősorban azzal a céllal, hogy minél kényelmesebbé tegye a Budapest és Brüsszel közötti ingázást. Rupert Murdoch már a közeljövőben veszélyes versenytársként tekint Mihályra, aki a Magda Marinko-ügy, a Fenyő-gyilkosság és a biatorbágyi merénylet balkáni szálai közötti párhuzam feszegetésével rávilágít arra: Princip nem véletlenül lőtte le Ferenc Ferdinándot Szarajevóban, hogy ezzel kirobbantsa az első világháborút, aminek az egyenes következménye a trianoni csonkolás. A bestseller anyagilag megalapozza a Na, mi újság, Gáspár úr? című bulvárlap indítását. Megjelenése megkérdőjelezi a nyomtatott sajtó végét boncolgató híresztelések megalapozottságát.

Valinak, a norvég valóságshow-k sztárjának etyeki, négy Michelin-csillagos vendégasztala gasztronómiai kegyhellyé alakul át. A csoportok immár nem látogatják, hanem egyenesen zarándokolnak az Öreghegyre, amelyiknek a tövéig meg kell építeni az M15-ös autópályát. A felszolgálók egyike – főmunkaidőben – Jeremy Irons, aki másodállásban a szomszédos Korda-stúdióban is vállal néha munkát. Hernyákot az Encyclopædia Britannica és Révay nagy lexikona egyaránt a borászat tudora- és nesztoraként tartja nyilván. A Loire-völgyéből és Champagne tartományból kéredzkednek hozzá neves francia szakértők, hogy ellessék a sauvignon blanc és pinot noir szőlőkből sajtolt nedűk készítésének minden fortélyát. Laci az irodalomba is belekóstol, és Gyilkosság a párlatfőzőben címmel ír egy lebilincselő krimit.

Violától a Hold sötét oldala újrafilmesítési jogát megvásárolja Spielberg, és Dark Side of the Hold címmel sikeres remake-et varázsol belőle, amelyiknek előbb leforgatják a 18. és 34., majd az első részét. Az 1975-ös eredetihez képest ez a véres és vérbő, kardozó-pásztorórázó társadalmi akciódráma-vígjáték többszörös Oscar-díjas. A főbb szerepekre Angelina Joliet és Bruce Willist is castingolják, de miután Budapesten jártak már, a Penélope Cruz-Javier Bardem álompárra bízzák… a mellékszerepeket. Hát akkor tessék elképzelni, kik főszerepelnek! Ezzel párhuzamosan fut fel a Pro Nobis gyártási iroda, amelyik a Macskafogó az állomáson című dokusorozattal ötvözi a lefordíthatatlan magyar humort a MÁV problémáival. Ennek ellenére Juhász – Schäfer álnéven – továbbra is előszeretettel publikál a Naplóban dacára annak, hogy figyelmeztetik: a VMSZ elnöke, a Pásztor is rokon szakma. Apró, de emlékezetes mozzanata életének, amikor egy Vajna András nevű, magát felvételvezetőcskének nevező kétes egyén – a Terminator ajánlólevelét lobogtatva – felvételét kéri az immár Pro Nobis filmgyárba, amit a HR-esek azzal utasítanak el, hogy a parókakészítés nem szavatol kellő gyártási tapasztalatot.

A Tiffany-üveg fogalma lassan a feledésbe merül azok után, hogy Klári megalkotja a Papp-üveget. Az egészen egyedi technika és ecsetkezelés az Ötödik sugárút, a Champs-Élysées, az Oxford Street és a Kurfürstendamm kényes, úri vásárlóit is ámulatba ejti. Az ugyancsak kényes Klári azonban nem enged a tömeghisztériának, és csak néhány igényes butikot nyit Beverly Hillsben, az Andrássy úton, Milánóban, Kishegyesen és Tokióban. Miután Béciről kiderül, hogy beavatott, vajákosok, zugárusok és kuruzslók milliói próbálják ellesni titkait. A XIII. kerület magától értetődően díszpolgárrá választja, amit barátunk még elfogad, ám a fővárosi koalíció által felkínált díszpolgárságot már válaszra sem méltatja. Ezzel szemben nagy örömét leli abban, hogy a Pozsonyi útról kitiltják a kutyákat, a Szent István parkot pedig előbb felszántják, majd bíbor salakkal hintik be. Azóta ott üzemel a Szent Béla Teniszakadémia. A barátunkról átnevezett, Szent Béla parkban. Béci az Akadémia rektoraként tengeti zsémbes életét azután is, hogy Felcsútról jelentős anyagiakat csoportosítanak át az új magyar tömegsport népszerűsítésére. Megszokásból időnként hintóval, népes kísérettel, viszont köszvénnyel dacolva átvonul a Tatai úti pályára.

Ágit – férje nyomán és nyomdokán – immár az ulti és a preferánsz közötti különbségek áthidalásának szigorúan teoretikai kérdései, továbbá a temetkezés beszállítói körének, azaz az orvosok, az ítéletvégrehajtók és a papok számának a gyarapítása foglakoztatja. Józsi – aki Kárpát-medencei bértollnokként is elhíresült – ezzel egyidejűleg végleg felhagy azzal, hogy belopja magát a Hatvannégy Vármegye kétes vezetőségének a szívébe, és nem vállalja a politikai turisták idegenvezetését. Ehelyett Tök Alsó néven keresztény elkötelezettségű, mélyépítéssel foglalkozó vállalkozást szervez, amelyiknek a fő profilja a híd kovácsolása az eltérő nemzetűek, vallásúak és társadalmi irányultságúak között. A Wikipédiában Mahatma Ghandival hasonlítják össze.

Gordana nem könnyen megszerzett zöld kártyáját, amerikai munkavállalási engedélyét feladva követi élete párját, szintén Bélát vissza, a szülőhazától távoli Újvidékre-Szegedre azok után, hogy az egykori Futótűz és Hangrázda lemezlovasa, a Voice of America sztárriportere kisebbségbe került Kaliforniában. „Mert nem vagyok hispánó és buzi, ráadásul dohányzom” – panaszolta nekem Szkopál szenvedélyesen. Gordana és Béla most a real estate business-be, az ingatlanüzletbe vágnak Magyarországon. Több esztétikus és humánus lakópark létrehozását, valamint villák építését fontolgatják a Tisza mentén, ahol a Van Gogh-ot is megihlető Béla lelki békéjének megnyugtatására hódolhat a Napraforgók című olajfestmény-sorozat folytatásának.

Végül maradtunk mi ketten, Hajnival. Hát mi – beavatott információk birtokában – veszünk néhány zsugor ásványvizet, meg zseblámpát.

Mert közeleg a világvége.

2012. december 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: Németh Árpád, írta: 2012. december 10. 19:06:57

Köszönöm.
Név: Francisco, írta: 2012. december 10. 1:52:26

Isten éltessen még sokáig!

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az apa, a fia és a szentlélek

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik >

Tovább

Ezt akartam? Ezt vártuk a rendszerváltástól?

Egykor a Párt volt az elnyomó, ma pedig a szabadságra esküvő új bűnös osztály. Egykor még >

Tovább

A sajtószabadság kicsúfolása

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság >

Tovább

A folytonosság jelképe tapintatosan a modernizáció őrének számított

Ahol túlburjánzik a hatalom, ott elmélyülnek a nemzeten belüli szakadékok, amelyeknek manapság főleg a posztkommunista országok >

Tovább

Ajándékcsere

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok >

Tovább

„Hoppon marad” a Pásztor Kft. és az ügyfélköre?

Pásztor Pista nyilatkozatából derül ki, hogy a Prosperitati Alapítvány „nagy volumenű vajdasági feldolgozó- és szolgáltatóipari fejlesztések >

Tovább

Követendő példát mutattak

A vita után a közönség soraiból nem egy, hanem legalább féltucat fiatalember szólalt fel, fiatalok voltak, >

Tovább

A magyar jacht

Egyszer azonban csoda történt. Magyar jachton szolgálta fel a pizzát. Az utasok éppen arról cseverésztek, milyen >

Tovább

Pásztor-lista

Pásztor és Hajnal egyik politikai bűne, hogy az MNT illetékességét az oktatás, a tájékoztatás és a >

Tovább

Rombolni már tudnak!

Pásztor elismerte, „onnantól, hogy a migránsok belépnek Szerbia területére, a probléma kezelése kicsúszik az ellenőrzés alól”. >

Tovább

Lesz EuroPride Belgrádban vagy, nem lesz?

„Az EuroPride megosztotta Szerbiát.” Napok óta folyik a vita a szeptember 17-ére bejelentett megfelvonulásról. Sikerült ezzel >

Tovább

A tévedhetetlen írók

A kor megsebzi a legjobb íróit. Dosztojevszkijt is. Ezért olvasom némi gyanakvással a tévedhetetlen írók műveit. >

Tovább