2024. július 20. szombat
Ma Illés, Margaréta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Saobraćajni atentati na predsednike

Bódis Gábor
Bódis Gábor
Saobraćajni atentati na predsednike
(AngeloPop illusztrációja)

Szerbia egy állandó közlekedési és mindenfajta más összeomlás állapotában van – írja Vesna Rakić-Vodinelić a Peščanikon:

Deo prvi – 2004

1. Proizvodnja

„Atentat?

Kurir otkriva: Kako je tačno napadnut automobil predsednika Borisa Tadića. Telohranitelji stigli napadača, koji je uspeo da pobegne filmskom vožnjom u rikverc.

Beograd – Vozač tamnog audija 80 pokušao je u utorak oko 21.30 sati da izvrši atentat na predsednika Srbije Borisa Tadića, saopšteno je iz Predsedništva. Kako je zvanično saopšteno, nepoznati napadač audijem je namerno naleteo na kolonu automobila u kojoj se nalazio predsednik.

“Pomahnitali vozač” jurio je predsednikovu kolonu od sredine ulice Kneza Miloša sve do Topčiderske zvezde nadomak predsedničke rezidencije na Dedinju. Tek pošto su Tadićevi telohranitelji namerno udarili u njegov auto, napadač je odustao i nestao u “nepoznatom pravcu”. Ovo su informacije koje su se juče zvanično pojavile u javnosti.” (Kurir, 2. decembar 2004)

“Beograd – Policija još nije identifikovala vozača audija 80 koji je u utorak oko 21.30, na kružnom toku na Topčiderskoj zvezdi, pokušao da preseče kolonu vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije Boris Tadić, prilikom čega je oštetio BMV iz njegove pratnje. Policija je za sada pronašla pet sumnjivih audija, koliko ih je i registrovano u Beogradu, i trenutno se proveravaju da li imaju oštećenja.“ (S media, 2. decembar 2004)

“Drski automobilski atak crnog audija 80 na kolonu vozila predsednika Srbije Borisa Tadića u utorak oko 21 čas kod dedinjske raskrsnice Topčiderska zvezda, juče je šokirao javnost i, uprkos činjenici da je obavljen uviđaj, potpuno je obavijen velom tajne.” (Dnevnik, Novi Sad, 2. decembar 2004)

I tako dalje…

2. Potrošnja

“Pojačano obezbeđenje

General Miroslav Milošević, načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, potvrdio je da policija traga za audijem 80, koji je naleteo na kolonu vozila predsednika Borisa Tadića. MUP Srbije sugerisao je Kobrama iz pratnje predsednika da pojačaju obezbeđenje. – Prihvatili su sugestiju i pojačali obezbeđenje – naveo je general Milošević. – Širi prsten obezbeđenja pojačali su i pripadnici MUP Srbije…

Predsednik Boris Tadić je nastavio da obavlja svoje dužnosti po ranije utvrđenom rasporedu, uprkos incidentu. Sastao se sa ministrom odbrane Velike Britanije – saopšteno je iz njegovog kabineta.” (Kurir, 2. decembar 2004)

“Sve državne institucije moraju zajedno na najozbiljniji i najodlučniji način da se odnose prema svakoj najavi i svakom obliku ugrožavanja bezbednosti državnih funkcionera i svih građana Srbije. Kao predsednik Vlade preduzeću sve neophodne mere, a uveren sam da će i ostali nadležni organi postupiti isto, kako bi se obezbedila puna zaštita i potpuna bezbednost predsedniku Srbije. U najkraćem mogućem roku, do kraja mora biti rasvetljeno ugrožavanje bezbednosti predsednika Srbije Borisa Tadića. Neka niko ne sumnja da će energičnim zajedničkim radom svih državnih organa biti sačuvani mir i bezbednost u Srbiji. Vlada Srbije će učiniti sve da ova zemlja bude demokratska i stabilna”, kaže se u izjavi koju je uputio premijer Srbije dr Vojislav Koštunica.” (Kurir, 2. decembar 2004)

I tako dalje…

3. Kabinet

„Iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da je Boris Tadić napadnut u utorak 30. novembra oko pola deset uveče, ali da je ostao nepovređen.“ (Vreme, 8. decembar 2004)

I tako dalje…

4. Ishod

“Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je večeras da na predsjednika Srbije Borisa Tadića nije izvršen atentat, već da je u pitanju bila saobraćajna nesreća. Ambasada SAD je obavestila MUP da je radnik obezbeđenja ambasade Miroslav Cimpl bio za volanom vozila koje se sudarilo sa jednim od vozila iz pratnje predsednika Tadića, rekao je ministar Jočić.

Ranije je u saopštenju iz ureda predsjednika Srbije saopšteno da je predsjednik Boris Tadić izbjegao očigledan pokušaj atentata.” (Glas Amerike, 2. decembar 2004)

“Prošlog decembra na kolonu vozila u kojoj je bio Boris Tadić naleteo je Miroslav Cimpl, radnik ambasade SAD i državljanin SCG. U prvi mah ovaj incident je okarakterisan kao pokušaj atentata, ali je već sutradan ministar policije Dragan Jočić rekao da je reč o saobraćajnoj nesreći. Miroslav Cimpl vozio je automobil audi 80, koji se sudario sa jednim vozilom iz Tadićeve pratnje na skveru Topčiderska zvezda, iako je kolona bila obeležena svetlosnom i zvučnom signalizacijom. Cimpl je posle ovog događaja kažnjen sa 20 dana zatvora i 12.000 dinara zbog saobraćajnog prekršaja.” (Glas javnosti, 11. decembar 2005)

5. Asocijacija

“Te odgovore javnost bi neizostavno morala da dobije što pre, tim pre što se sve desilo svega godinu i po nakon ubistva premijera Zorana Đindića, na kraju dana u kojem su razmenjeni pravi verbalni molotovljevi kokteli između kabineta premijera i predsednika Srbije i izmedu dva krila Demokratske stranke. Vozač audija, ili onaj ko ga je poslao, mora biti da je sve to, s dobro sračunatim efektom, imao u vidu. Zato odgovori institucija moraju biti savim precizni i javni.“ (Dnevnik, Novi Sad, 2. decembar 2012)

Deo drugi – 2012

1. Proizvodnja

“Atentat na predsednika: Oficir MUP pokušao da ubije Nikolića! Visoki funkcioner MUP službenim džipom u petak oko tri ujutru presecao put koloni vozila u kojoj je bio predsednik Srbije, obezbeđenje sprečilo tragediju.

Beograd – Napad na predsednika?!

Visoki oficir MUP Srbije izazvao je incident u petak oko tri sata ujutru kada je službenim automobilom naletao na kolonu vozila koja je pratila predsednika Srbije Tomislava Nikolića i više puta im presekao put! Incident se dogodio na auto-putu Beograd-Niš, ekskluzivno saznaje Kurir!

– Predsednik Nikolić išao je prema Kragujevcu. On je bio u mercedesu, a u automobilima iza i ispred njega bilo je obezbeđenje – kaže naš sagovornik iz bezbednosnih struktura.

Nakon skretanja za Vrčin obezbeđenje predsednika Nikolića primetilo je da im se velikom brzinom približava neki džip. Pošto su službena vozila imala oznake, očekivali su da će usporiti, međutim, vozač je nastavio da se kreće istom brzinom pravo ka njima.

– Odmah su počeli da ga upozoravaju svetlosnim i zvučnim signalima, ali on uopšte nije reagovao. Kroz prozor su mahali znakom „stop“, ali se on i na to oglušio – kaže naš izvor.

Umesto da stane, on je pretekao jedno vozilo i više puta pokušao da mu preseče put i ubaci se u kolonu. – Videvši šta radi, obezbeđenje ga je sprečilo u tome. On je tad usporio i toliko se prilepio za zadnje vozilo u pratnji da mu je bezmalo dodirivao branik – priča naš sagovornik.

Sumnjajući da je u pitanju atentat na predsednika Srbije, obezbeđenje je munjevito reagovalo i repetiralo oružje.” (Kurir, 4. novembar 2012)

I tako dalje…

2. Potrošnja

“Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da je osim ljudi sa kojima su on i predsednik Tomislav Nikolić kontaktirali nekom bio važan i uvid u njihovo kretanje.” (S media/Beta, 4. novembar 2012)

“Povodom incidenta koji se odigrao u petak ujutru na auto-putu, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izrazio je svoje puno poverenje u pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji se brinu o njegovoj ličnoj bezbednosti. On je takođe izrazio uverenje da će svi aspekti incidenta biti ispitani do kraja.” (Kurir, 4. novembar 2012)

“Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika DB kaže za RSE da je i pre poslednje vesti iz predsednikovog kabineta govorio da je suština svakog prisluškivanja, pogotovo tako visokih funkcionera, zapravo u kontroli u svakom smislu: “Da li verujem ili ne verujem to je sporedno pitanje. Za mene je samo čudno da se sve to odvija preko medija i mislim da to nije dobro. Te stvari prvo treba rešavati u institucijama i kad se te stvari reše, onda s njima izaći na videlo. Svakako ovo što se događa nije dobro i umesto da to preuzmu institucije u svoje ruke, opet su sve uzeli da rešavaju mediji. To nije dobro i pogotovo izjava direktora policije Veljovića koji već godinu dana sedi nezakonito, koji je rekao u petak ili u subotu, da će da prekine bolovanje pa će krenuti istraga. Šta to znači – kad nema Veljovića, nema istrage. Sve ovo nije dobro, a stvar je preozbiljna”, kaže Mijatović. Dodaje da nije siguran da iza svega što se dešava stoji neko van institucija ko pomera te figure i da je ova reakcija ljudi koji se plaše istraga. “Ja se bojim da smo mi za ovih 20 godina mnogo štošta uništili ovde i za mene je ovo praktično urušavanje sistema bezbednosti”, smatra Mijatović.”

I tako dalje…

Napomena: čeka se Koštunica!

3. Kabinet

“Kabinet Tomislava Nikolića potvrdio da se dogodio incident na autoputu, kao i da će svi aspekti tog događaja biti ispitani.” (S media, 2. novembar 2012)

4. Ishod

Još uvek je neizvestan.

Ipak: “List Blic saznaje da je reč o vozilu načelnika Saobraćajne policije Dragiše Simića ali da u automobilu nije bio on već njegov vozač. Simićev vozač, prema izvoru Blica, tvrdi da nije pokušao da pretekne Nikolićevu kolonu, niti su mu oni na bilo koji način davali znake da se udalji ili uspori.” (www.b92.net, 5. novembar 2012)

5. Asocijacija

“Prema Bagzijevom receptu

Sagovornik Kurira kaže da je ovaj događaj podsećao na onaj koji je izazvao Dejan Milenković Bagzi kod hale Limes.” (Kurir, 4. novembar 2012)

Naravoučenije

1. “Saobraćajni atentati” na predsednike Srbije ponavljaju se (za sada) svakih osam godina.

2. Neizbežne asocijacije na pokušaj atentata na premijera Đinđića na auto putu, kad je u pitanju “saobraćajni atentat” na Tadića, bile su do izvesne mere racionalne; iste asocijacije povodom “atentata” na Nikolića, neopravdano preskaču “saobraćajni atentat” na Tadića. Zoran Đinđić nije bio predsednik, bio je premijer i gotovo sve u Srbiji je bilo protiv njega, uključujući i tadašnjeg predsednika (SRJ).

3. Medijski naslovi saobraćajne incidente u blizini predsednika Srbije nazivaju atentatima – razlike su uglavnom interpunkcijske: neki se završavaju znakom pitanja, neki znakom uzvika, a neki znakom čuđenja (?!)

4. Srbija je u permanentnom saobraćajnom i svakom drugom kolapsu.

2012. november 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább