2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Fremond Árpád alkalmatlan MNT elnöknek!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti közösségek közötti viszonyokat is. A táblarongálások a nemzeti kisebbségi jogsérelmek nem egyedüli, külső, de szemmel látható jelei. A nemzeti kisebbségi polgár számára az Alkotmány és a törvények által garantált a (részarányos) foglalkoztatási és egyéb jogok nehezen elérhetők, mivel megkülönböztetésben részesülnek, a társadalom peremére szorulnak! A hivatalos nyilatkozatok csak akkor nyugtatják majd meg a közvéleményt, ha az elkövetőket megtalálják és példásan meg is büntetik, a hatályos törvényeket pedig a gyakorlatban elkezdik végre következetesen alkalmazni. Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a táblarongálások és a nyelvhasználati jogsérelmek ügyében még csak a hangját sem hallatta – igazolva ezzel is, hogy alkalmatlan tisztségének az ellátására! Bozóki Antal:

Szeptember 3-ára virradóra ismeretlen tettesek megrongálták, gyakorlatilag szétverték Szabadka magyar, piros-fehér-zöld településtábla feliratát Palics bejáratánál és a békovai körforgalomnál.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alapította Magyar Szó a szeptember 4-ei címoldalán közölt hírnek – jellemzően elhagyva a magyar jelzőt – azt a címet adta, hogy „megrongálták a feliratokat”. A hírből aztán megtudjuk, hogy a szerb nyelvű, cirill betűs feliratokat „épen hagyták”. A rongálás idején Szabadkán még folyamatban volt a városnapi ünnep.

A többnyelvű helységnév- és útjelző táblákon a nemzeti kisebbségi elnevezések lefestése és/vagy a táblák megrongálása tartomány szerte nem mostani keletű. A szabadkai eset csak az ilyen jellegű nacionalista-soviniszta megnyilvánulás csúcsosodása. Jellemző, hogy az elkövetőket nem találták meg, vagy nem is keresték, annak ellenére, hogy nem kevés anyagi kár is keletkezett.

A mostani szerb nyelvű és cirill betűs „üdvözlőtábláknak” is nevezett helységnévtáblákat számos vajdasági helység bejáratánál, vagy éppen településen – Szabadkától Újvidékig és tovább – az idén kezdték kihelyezni. Zombor járás területén például „eddig legalább kilenc településen állítottak fel új település-feliratokat, zömében szerb nemzeti színekben, néhol csupa cirillel, néhol latin betűkkel, de a kisebbségek nyelvén sosem”.

Szabadkán is előbb a szerb nyelvű és cirill betűs táblát készítettek, majd – közvélemény és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) követelésére – június 28-ára elkészült a magyar tábla is.

Aleksandar Vučić szerb államfő szeptember 1-jén, a Szabadka díszpolgára cím átvételekor – ami ugyancsak nagy „felháborodásra” adott okot – mondott beszédében „azt is hangsúlyozta, hogy miután Pásztor István kezdeményezte a magyar nyelvű, magyar nemzeti színű Szabadka-feliratok kihelyezését, ő támogatta azt”.

A szabadkai rongálásra reagálva Pásztor István hivatalos honlapja szerint „Vučić elnöknek üzentek, de nekünk jobban fáj”. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy újra új fényében díszeleghessen a Szabadka feliratú táblák, és hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket – mondta Pásztor.

A Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában – amit a VMSZ házi rádiójának is neveznek – Pásztor szeptember 5-én „azt találta mondani a sorok között, hogy a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK-nak) és a független vajdmagyar sajtónak (szerinte ellenzéki sajtónak) közük volna a táblarongálásokhoz Szabadkán”.

Ismereteim szerint Pásztor István (és a fia Bálint, ugyancsak a honlapján) első alkalommal reagált a helységnévtáblák rongálása és egyáltalán a nemzeti kisebbségi jogok sérelme ügyében. Talán azért, mert ez most már elérte Szabadkát is, vagyis a küszöbükig jutott!

A junior Pásztor azt üzente, hogy a tábla „rövid időn belül újra állni fog! És ahányszor csak kell újra és újra!”

Csonka Áron, a VMDK elnöke a Facebook oldalán reagált Pásztor István nyilatkozatára, miszerint „az állításai minden valóságot mellőznek!”

A kommentezők szerint – Pásztor Istvánnal ellentétben – a táblarongálással „ha Vučićnak üzentek volna, akkor a cirill betűs Szabadka feliratot tették volna tönkre.” A többség véleménye azonban, hogy az üzenet – bárki is követte el a rongálást – a magyar közösségnek szól, hogy „ne érezzük magunkat otthon a szülőföldünkön”.

A Szabadkai Magyar Rádióban szeptember 5-én Pásztor is elismerte, hogy „politikai akcióról van szó, nem pusztán bűncselekményről”, és hogy „a magyar nyelvű Szabadka-feliratok megrongálása sokkal inkább politikai üzenet” (mint bűncselekmény B.A.).

– Ha a szabadkai helyzetet vesszük górcső alá, egyértelművé vált, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt (SNS) alkotta koalíció tevékenységének a legjelentősebb eredménye, hogy miközben a magyarok és szerbek közötti „hatalmas barátságról” szóló meséket hallgatjuk, a valóságban ez a két nép nem együtt, csak egymás mellett él. Az egykori radikálisok és talpnyalóik teljesen megsemmisítették az egykoron létező harmonikus együttélést Szabadkán, helyette a két nemzet kapcsolatát kizárólag a kereskedelem és az érdekek szintjére süllyesztették. A koalíció a tényt, hogy ez a két nép különböző nyelveken beszél kizárólag a „sajátjai” megszerzésére használja fel, így olcsó politikai pontszerzéssel biztosítanak maguknak különböző privilégiumokat – jelentette ki Öreg Anna köztársasági képviselő, a Szabad Polgárok Mozgalmának vajdasági elnöke azon aggasztó hírek kapcsán, amelyek Szabadkáról érkeznek.

Miért kellett Pásztor Istvánnak egyáltalán „kezdeményezni” a magyar nyelvű helységnévtábla kihelyezését és miért volt szükséges ehhez az államfő „támogatása”, amikor ezt a kérdést a szerbiai jogszabályok és a nemzetközi egyezmények már régen rendezték?

Szabadka város alapszabálya 9/1 szakaszának értelmében „a városban egyenrangú hivatalos használatban van a szerb, a bunyevác, a magyar és a horvát nyelv, valamint írás”.

A városi vezetésnek – ahol Pásztor fia (Bálint) a Községi Képviselő-testület elnöke – hivatali kötelezettsége volt, hogy (ha már táblakihelyezésre adták a fejüket), azt egyszerre tegyék meg minden nyelven és írással – ami mindeddig nem történt meg!

Más dolog, hogy ezekre a világító – sokak szerint giccses és költséges táblákra egyáltalán nem is volt szükség! Ezek azoknak kellettek, akik – suba alatt – az Aleksandar Vulin, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség [Bezbednosno-informativna agencija – BIA] nevéhez kötött „szerb világ” építését szorgalmazzák. Ennek tudható be azután, hogy Vajdaság szerte gomba módjára elszaporodtak az ilyen helységnévtáblák, amelyek kihelyezésekor rendre elmaradt a nemzeti kisebbségi nyelvű helységnevek kiírása.

Az egyetlen magyar ellenzéki szervezetként létező VMDK a hivatalos szerveknél a nyelvhasználati jogszabályoknak alkalmazására tett kezdeményezései a jogsértő és a magyar közösség irritálását képező egynyelvű (szerb nyelvű cirill betűs) táblák ügyében mindeddig semmilyen konkrét eredményt nem hoztak.

– Ma (szeptember 5-én – B.A.) kaptuk kézhez az önkormányzati miniszter kabinetjéből az értesítést, mi szerint a beadványunk alapján írásos utasítást adtak Zombor Város polgármesterének járjon el a törvény, és a felügyelőség rendelete alapján, és helyezze ki a magyar nyelvű táblákat – írja a párt közleményében.

Az Önkormányzati Minisztérium kötelezi ugyan – más egyebet nem is tehet – a községi szerveket, hogy a területükön hivatalos használatban lévő nyelveken is írják ki a települések neveit, aminek aztán az utóbbiak – „pénzhiányra hivatkozva” nem tesznek eleget, illetve elszabotálnak. A nemzeti kisebbségi jogok alkalmazásáért folytatott küzdelem eddigi módszerei, ezek szerint, eredménytelennek bizonyultak.

 A táblarongálást az elsők között Tomislav Žigmanov kisebbségügyi miniszter ítélte el, aki „kiemelte, ez a cselekedet teljes mértékben ellentétes az integrációs politikával”. A korábban a kisebbségi jogok ügyében rámenős miniszterről egyébként semmit sem hallani, nem tudni, hogy mivel is foglalkozik. A horvát és a bunyevác nyelvű tábla elmaradást meg sem említette! (El sem kellett volna fogadnia a tárcát.)

Szeptember 4-én Szabadkára látogatott Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter és „az egész szerb kormány nevében utasította vissza a magyarellenes rongálásokat”.

Megszólalt – ismereteim szerint kisebbségi jogsérelem ügyében először – Brankica Janković szerb esélyegyenlőségi biztos is.

Janković a közleményében rámutat, hogy „az Alkotmány és a törvények biztosítják a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvük hivatalos használatát”. A mondatból azonban kimaradt viszont az „egyenrangú” (használatát – B.A.) szó, s ez is mutatja, hogy mennyire otthonos témában.

A VMDK fel is tette a kérdést, hogy „hol volt az esélyegyenlőségi biztos, amikor csak szerb nyelven tették ki a táblákat? Vagy hol volt/van, amikor az útirányt jelző táblákon a települések nevét csak szerb nyelven cirill/latin betűkkel írják ki?” – kérdezi a párt. De hol voltak a többiek is!?

– Janković emlékeztet, hogy – sajtójelentések szerint – júliusban ezt (a rongálást – B.A.) megelőzte a szabadkai cirill betűs üdvözlő felirat rongálása, a körforgalomnál, ami ugyancsak mindennemű elítélést megérdemel és az Alkotmány valamit a törvény megsértését jelenti”.

Csonka Áron, a VMDK elnöke ezzel kapcsolatban a Pesti Srácok.hu újságírójának kérdésére elmondta, „korábban előfordult, hogy Palicsnál a szerb feliratból betű hiányzott. Arról azonban kiderült, hogy az égő égett ki a világtó testben és cserére vitték el. – A tények ellenére volt, aki abban feltétlenül valamilyen eseményt akart látni – tette hozzá.

Zoran Pašalić a köztársasági ombudsman (miért nem a tartományi is?) „élesen elítélte a szabadkai vandalizmust2.

A jogvédő a közleménye végén kiemeli, hogy „Szabadka és a szerb állam minden polgáré és a múlt hétvégén történt vandál cselekedet csúnyán sérti a magyar közösség (ugyancsak hiányzik az egyenrangú szó – B.A) hivatalos nyelv- és íráshasználati jogait és a provokáció formáját jelenti, aminek nincs helye Szerbiában”.

 Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti közösségek közötti viszonyokat is.

A táblarongálások a nemzeti kisebbségi jogsérelmek nem egyedüli, külső, de szemmel látható jelei. A nemzeti kisebbségi polgár számára az Alkotmány és a törvények által garantált a (részarányos) foglalkoztatási és egyéb jogok nehezen elérhetők, mivel megkülönböztetésben részesülnek, a társadalom peremére szorulnak!

A hivatalos nyilatkozatok csak akkor nyugtatják majd meg a közvéleményt, ha az elkövetőket megtalálják és példásan meg is büntetik, a hatályos törvényeket pedig a gyakorlatban elkezdik végre következetesen alkalmazni.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a táblarongálások és a nyelvhasználati jogsérelmek ügyében még csak a hangját sem hallatta – igazolva ezzel is, hogy alkalmatlan tisztségének az ellátására!

 

 

2023. szeptember 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább

Az otthonmaradás egy „alternatíva”?! – „Hagyd már abba”!

A Kossuth Rádió jobbat érdemlő hallgatói egy szubjektív, megalapozatlan, a Szerb Haladó Párt és az Orbán–Vučić >

Tovább

Tanúja voltam a legabszurdabb metamorfózisoknak

Jeleskednek azok, akik Titóhoz írtak ódát, aztán diadalmasan gyalázták a párt örökös elnökét.  Voltak barátaim, akik >

Tovább