2023. június 8. csütörtök
Ma Medárd, Helga névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szerbiában (tovább) hanyatlik a demokrácia!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbiában (tovább) hanyatlik a demokrácia!

Kovácsnak az a – nem hálás, de jól fizetett – szerep jutott, hogy Aleksandar Vučić retrográd és populista politikáját az itteni magyar és a nemzetközi közösség előtt fényezze. Ha ennek nincs tudatában, akkor az a baj, ha pedig tudatában van, akkor a baj, de a felelőssége is még nagyobb. Szerbia az uniós csatlakozási feltételek teljesítésétől – ideértve a demokráciát, a jogállamiságot és a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését stb. is – fényévnyi távolságra van. Bozóki Antal:

Április 28.

Kovács Elvira Vučić politikáját fényezi!

A szerb parlament eurointegrációs bizottságának ülésén az a határozat szerepelt, amit az Európai Parlament (EP) hozott március 25-én az országjelentés alapján.

– Az eurointegráció folyamata küzdelem. Minél jobban küzd Szerbia az európai jövőjéért, annál könnyebb lesz az egész régióért folytatott küzdelem. Ezáltal a reformok és az EU-társulási folyamat által megfogalmazott elvárások terén is jobban teljesíthet az ország – emelte ki Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője az ülésen.

– Az EU nem állt el a társulási politikától, jelentős stratégiai tárgyalásokra készülnek a Miniszterek Tanácsa ülésén, amelyen a Nyugat-Balkánról folytatnak vitát májusban, és ez szoros összefüggésben van a bővítési folyamatokkal és az európai perspektívával – tette hozzá.

Ivica Dačić, a parlament elnöke pozitívként értékelte, hogy az EP konstatálta az előrelépéseket Szerbia reformtörekvéseiben, a gazdaság növekedését, a regionális együttműködés irányába tett lépéseit, a Pristinával folytatott párbeszéd terén tett törekvéseit, a nemzeti kisebbségek helyzetének pozitív változásait, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jelentésben számos bírálat megalapozatlan, és valótlanságokat tartalmaz.

Az ülést követően Kovács Elvira, az eurointegrációs bizottság elnöke, „Szerbia legdrágább köztársasági képviselője”, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, stb., – (aki „valamiért” nem vette még fel a férje, Voislav Milosavljević nevét), a Magyar Szó nevű pártlapnak elmondta, hogy „Szerbia integrációs folyamata az elmúlt időszakban stagnál, nem sikerült újabb tárgyalási fejezetet megnyitni”.

Kovács kiemelte, hogy az EP- határozat „most nagyobb hangsúlyt kapott, lehet a benne foglaltatott bírálatok miatt, vagy mert sokkal keményebb hangvételű, mint a korábbi határozatok voltak, és kevésbé objektív”.

– Sok módosítási indítványt nyújtottak be az EP-képviselők (az EB országjelentésre), és a kompromisszum eredményeképpen, amikor nyilván nehezebb négy politikai párttal, mint kettővel kompromisszumra jutni, született meg a jelenlegi dokumentum. Erre a szerb hatalmi pártok reagálni kívántak, ám végül, a politikai konzultációk révén az eurointegrációs bizottságon foglalkoztunk ezzel a dokumentummal. Úgy tartottuk helyénvalónak, hogy az ülésre meghívjuk a jelentéstevőt is – nyilatkozta Kovács.

– A határozatnak vannak olyan részei, amelyek elavultak. Sok minden folyamatban van már: megkezdődik az Alkotmány módosításának folyamata, közmeghallgatásokra lehet számítani, nagyobb hangsúlyt kap a civil szféra, és újabb tárgyalási pozíciókat küldünk Brüsszelbe, amire egy éve nem volt példa. A legutóbbi tárgyalási pozíciót 2020 elején fogadtuk el, most kettőt elfogadott a kormány, amelyek a parlamenti bizottságok elé kerülnek elfogadásra. Csúszunk az antidiszkriminációs törvény és a nemi egyenjogúságról szóló törvény meghozatalával, de ezek is parlamenti eljárásban vannak, május 18-án kerülnek napirendre. Tehát sok minden történt annak reményében, hogy a júniusi kormányközi konferencián megnyíljon legalább egy klaszter, vagyis néhány tárgyalási fejezet – magyarázta a képviselő.

Nyilatkozataiban Kovács az Európai Parlament 2021. március 25-ei, Szerbiáról szóló állásfoglalásának (2019/2175(INI)) jelentőségét csökkenteni próbálja, egyes részeit pedig „elavultnak” minősíteni. Közben Szerbiában az euróintegráció terén éppen semmi előrehaladás nem történik. A Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és VMSZ alkotta hatalmi koalíció ilyesmire nem is képes.

Kovácsnak az a – nem hálás, de jól fizetett – szerep jutott, hogy Aleksandar Vučić retrográd és populista politikáját az itteni magyar és a nemzetközi közösség előtt fényezze. Ha ennek nincs tudatában, akkor az a baj, ha pedig tudatában van, akkor a baj, de a felelőssége is még nagyobb.

Szerbia az uniós csatlakozási feltételek teljesítésétől – ideértve a demokráciát, a jogállamiságot és a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését, stb. is – fényévnyi távolságra van. Ha netán ezen a téren valamiféle haladás is történik, újabb tárgyalási fejezetek is megnyitásra kerülnek, azt csakis az Európai Bizottság helyzetfelmérésének, politikai értékelésének, az ország iránti engedékenységének/jóindulatának lehet (meg)köszönni!

 

Április 29.

Szerbiában (tovább) hanyatlik a demokrácia!

A Freedom House nemzetközi szervezet legújabb éves jelentése Szerbiát a „hibrid rendszerek” kategóriájába sorolja, mivel „az országban csökkent a demokrácia”.

A tranzíciós országok című jelentésben Szerbia már második éve nem kerül be a demokratikus országok kategóriájába. Ebben az évben 3,89-es osztályzatot kapott, a tavalyi 3,96-al szemben.

– 2020-ban az alapvető szabadságok és a demokrácia intézményeinek helyzete tovább romlott. Az év nagyobb részében a politikai élet a Covid 19 járvány árnyékában folyt, választási rendzavarással – olvasható egyebek mellett a jelentésben, amely hangsúlyozza, hogy az országban „a személyi szabadságok tovább korlátozódtak”.

A Freedom House rámutat arra is, hogy a tavalyi év folyamán a média „további nyomás alatt volt”.

Zoran Vuletić, a Polgári Demokratikus Forum (GDF) elnöke és Aleksandar Olenik ügyvéd a Danas napilapnak nyilatkozva elmondták, „úgy vélik, hogy a Freedom House két utóbbi jelentése képezik a Szerb Haladó Párt (SNS) hatalmának legélesebb tükörképét, hogy Szerbia közelebb van a diktatúrához, és hogy a legjobban Vladimir Putin Oroszországára hasonlít”.

A Freedom House jelentése kiemeli azt is, hogy a 2020. júniusi parlamenti választások konkurencia nélkül zajlottak le, és hogy a választások eredménye de facto egypárti parlament lett, valamint hogy a hatalom Aleksandar Vučić kezében összpontosul és személyesíti meg.

A nemzetközi szervezet szerint a választási folyamat értékelése a korábbi 4,50-ről 4,25-re csökkent, a választási törvények módosítása miatt, amit a hatalmi párt a parlamenti választások előtt végzett el.

A szervezet felfigyelt „a választás lehetőségének hiányára is”, a szavazópolgárok számára, mivel az ellenzéki pártok többsége bojkottálta a szavazásokat.

A jelentés ugyancsak rámutat, hogy a múlt év folyamán nem történt előrehaladás a korrupció elleni küzdelemben.

– Kérdés, hogy a SNS és az ellenzék milyen mértékben kapcsolódnak be az építő jellegű párbeszédbe, és ami a legfontosabb, hogy a SNS politikai téren valójában milyen mértékben hajlandó szabadabb és tisztességesebb feltételeket teremteni az elkövetkező választások előtt – írja a Freedom House jelentésében. 

Sokan úgy vélik, Aleksandar Vučić – a hatalma fenntartása/megőrzése érdekében – mindent el fog követni, hogy a választási feltételek éppen semmit nem változzanak, vagy csak éppen annyit, a látszat miatt, amennyi a számára elfogadható. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Szerbiában az ellentétek további feszülése és a bizonytalanság növekedése várható!

 

 

2021. május 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A kulturális buborék

Ha egyszer hasadások keletkeznek a kulturális és szellemi buborékon, akkor a politikai buborék is repedezni fog. >

Tovább

Igaz, Tito autokrata volt, de emberségesebb, mint a maiak

Ezt hallom az egyszerű emberektől, ám a politikai és a kulturális elit többsége hallgat a tisztázatlan >

Tovább

Családi üzelmek az újvidéki Forumban?

Szükségtelen és indokolatlan Virág Gábor védelmezése. A VMSZ, pontosabban Pásztor és Lovas kegyei által került kinevezésre >

Tovább

Pásztorlovas Szó

A lapról azonban régóta tudjuk, hogy egy párt, pontosabban Pásztor pártjának és élettársának, Lovas Ildikónak a >

Tovább

A társadalmi traumákat kell gyógyítani

Rendben van, a rendőrség foglalkozzon a tünetekkel, de ki fog foglalkozni a miértekkel?  Milyenek az iskolai >

Tovább

A bársonyos forradalmat követte a bársonyos tekintélyelvűség

Mi történik? Furcsa módon erre éppen Illyés Gyula ad útbaigazítást. Alighogy megérkeztem Budapestre kezembe került Illyés >

Tovább

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább