2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szerbia egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitott az idén

Október 6-ára várható az Európai Bizottság jelentése Szerbiáról

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbia egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitott az idén

A dokumentum hangoztatja, hogy „a nemzeti kisebbségek védelmét Vajdaság AT-on kívül fejleszteni kell”. Mintha a Vajdaságban minden éppen a legnagyobb rendben lenne, nem lenne mit „fejleszteni”! Említésre kerülnek-e az EB esedékes beszámolójában a délvidéki/vajdasági magyar közösség jogérvényesítésének problémái? Lesz-e Európa Parlamenti képviselő, aki felvállalja az érdekeink képviseletét? Bozóki Antal:

Az Európai Unióból kedvezőtlen hírek érkeznek Szerbia csatlakozási folyamatának haladásáról.

Az a tény, hogy Szerbia egyetlen fejezetet sem nyitott a 2020-as Európai Uniós tagságról folytatott tárgyalásokon, önmagáért beszél – fejtette ki véleményét szeptember 16-án az N1 televíziónak Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője.

Amikor a jogállamiságról, a korrupció elleni küzdelemről és más reformokról van szó, Bilčík szerint, hogy ha nincs előrelépés, akkor új fejezeteket nem nyitnak meg.

„Ez nagyon világos üzenet! Nem lett megnyitva egyetlen fejezet sem. Ha nincs munka és annak nincs eredménye, akkor a fejezetek nem nyílnak meg. Nincs miről beszélni. Szerintem ez nagyon világos” – szögezte le Bilčík.

Hozzátette, hogy az EU elvárja „az új kormány sürgős megalakítását és az összes parlamenti testület felállítását”.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és uniós bővítési biztos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak: „Szerbia vegyes képet mutat, de én látom a fejlődést. Szerbia elnöke a szerbiai parlamenti választások előtt határozottan az EU tagságot támogatta. Meglátjuk, hogy a választások világos kimenetele hogyan fog kihatni a szerb kormány reformjaira.”

A szeptember 18-án közzétett interjúban a biztos emlékeztetett arra, hogy „az azoknak az országoknak, amelyek csatlakozni kívánnak az EU-hoz, stabil intézményekre van szükségük”.

– Ezeknek az országoknak biztosítaniuk kell a joguralmat, az emberi jogokat és a kisebbségek védelmét. A bővítési folyamat szigorú, de tisztességes feltételeken alapszik, amelynek a központjában az állam van – mondta Várhelyi, majd hozzátette, hogy „az Európai Unió támogatása a végén segíti a tagjelölt országokat, hogy teljesítsék a demokratikus kritériumokat”.

Várhelyi az interjúban kimondta, ha közvetetten is, hogy az Unió Szerbiától is elvárja a joguralomra, az emberi jogok biztosítására és a kisebbségek védelmére vonatkozó kritériumok teljesítését.

Ennek már azért is nagy jelentősége van, mivel Magyarország éppen semmilyen feltételt nem támaszt Szerbia Uniós csatlakozásához a délvidéki magyar közösség helyzetével kapcsolatosan sem.

Magyar Levente az anyaország parlamenti államtitkárának „Mit kíván tenni Magyarország Kormánya annak érdekében, hogy az őshonos délvidéki magyar közösség jogait ért sérelmek az Európai Bizottság következő jelentésében végre teret kapjanak?” képviselői kérdésre adott szeptember 2-ai válaszból, sajnos, az derül ki, a magyar kormány hivatalosan is lemondott a délvidéki magyarok érdekeinek képviseletéről.[3] Teljesen elégedett azzal, hogy a szomszédos országok közül „Szerbia biztosítja a legtöbb kisebbségi jogot a magyar nemzeti közösségnek”.

Az EU biztosa rácáfolt Pásztor István beszédében elhangzottakra is a Fidesz 2019. szeptember 29-én megtartott kongresszusán:

– A bővítés vonatkozásában új lehetőséget látunk, új esélyt látunk abban, hogy Magyarország portfóliójába kerül az európai szomszédságpolitika és bővítéspolitika kérdése.

Hiszünk abban, hogy az a gáncsoskodás, amire, legyek őszinte, mindannyian föl voltunk készülve, sikertelen fog lenni és az igazság győzni fog, és mi fogjuk irányítani, nemzetként Magyarország fogja irányítani a(z) innen delegált biztoson keresztül a bővítést.

Ez azért fontos, mert végre olyan bővítési biztosa lesz az Európa Bizottságnak, aki abban érdekelt, hogy sikeres legyen. Eddig olyan bővítési biztosok voltak, akik azért jártak Belgrádba, hogy elmondják, mit miért nem lehet. El kell, hogy jöjjön az idő és el fog jönni az az idő, amikor ez meg fog fordulni – jövendölte akkor Pásztor.

Jellemző, hogy Pásztor „gáncsoskodásnak” nevezte annak megkövetelését, amit most Várhelyi Olivér a „demokratikus kritériumok” teljesítésének nevez. Ez is igazolja, Pásztor nem csak nem ismeri az EU működését, de a délvidéki/vajdasági magyar közösség érdekeit sem képviseli.

Az Európai Bizottság (EB) legutóbbi Szerbia-jelentést 2019. május 25-én hozták nyilvánosságra.[5] A 2020. évi jelentéstétel a koronavírus miatt halasztódott és – sajtóinformációk szerint – október 6-án esedékes.

A dokumentum tartalmával kapcsolatos kérdésre, az EWB Uniós forrásai szerint „a jelentés realisztikus képet ad majd a helyzetről, mindazoknak a kihívásoknak a kiemelésével, amelyekkel az ország szembenéz”.

Idén júniusban az EB nem hivatalos dokumentum (non-paper) formájában tette közzé a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások 23. (Igazságszolgáltatás és alapvetőjogok) és 24. (Igazság, szabadság, biztonság) fejezetével kapcsolatos féléves jelentését.

A dokumentum hangoztatja, hogy „a nemzeti kisebbségek védelmét Vajdaság AT-on kívül fejleszteni kell”. Mintha a Vajdaságban minden éppen a legnagyobb rendben lenne, nem lenne mit „fejleszteni”!

Említésre kerülnek-e az EB esedékes beszámolójában a délvidéki/vajdasági magyar közösség jogérvényesítésének problémái? Lesz-e Európa Parlamenti képviselő, aki felvállalja az érdekeink képviseletét?

 

2020. szeptember 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább