2021. január 26. kedd
Ma Vanda, Paula, Timóteusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Ispit zrelosti i političari: Globusi, mape i simbolike

U zvaničnoj Srbiji, koliko se moglo čuti - ni reči

Ispit zrelosti i političari: Globusi, mape i simbolike

Praktično istovremeno sa postovanjem i tvitovanjem povodom Orbanove globus-čestitke maturantima, objavljen je najnoviji izveštaj Fridom hausa, prema kojem je Srbija izgubila epitet „delimično konsolidovanih demokratija“ i svrstana u kategoriju „vlada u traziciji ili hibridnih režima“. Identično, kao i Mađarska. Žužana Serenčeš:

Desetine i desetine hiljada mađarskih maturanata spremalo se upravo za testove iz istorije. Uz to, i u neubičajenim okolnostima: sa maskama, u rukavicama, svi na najmanje metar i po rastojanja. Nije ispit bilo kakav, zaslužili bi mladi i kakvu podršku, ohrabrenje. „Maturanti pišu istoriju. Samo napred!“ – kratko je postovao Viktor Orban. Premijer Mađarske i inače rado i svakodnevno šalje poruke sa svog Fejsbuk naloga. Dobro, i za taj dan poslova je mnogo, važnih zaduženja takođe. Valja se svakodnevno na Operativnom štabu i akcionim grupama hvatati u koštac sa korona epidemijom, pokušati pokretati privredu… konačno, već sutradan imaće i telefonski razgovor sa Donaldom Trampom (izvestiće potom i o tome postom) a, uostalom, za tada je zakazan i zagrebački video samit EU-Zapadni Balkan… Ali, ipak,valjalo bi čestitku maturantima prigodno i ilustrovati, uvek ide na postovima kakav kratki video ili barem neki fotos, pa makar o tome šta je bilo za ručak (spanać sa prženim jajima), kao recimo ovih dana. A i nije da nema onih silnih milijardi koje su namenjene samo za komunikaciju, nije i da nema agilnosti ogromne komunikacijske mašinerije na kojoj, kao što je poznato, tako stameno počiva aktuelna vlast. Na kraju krajeva, tu je u budimskom kabinetu i taj stari ogroman globus, lako ga je uslikati i prigodno zumirati (ups!) staru mapu sa granicama „istorijske“, „velike Mađarske“, pa lepo postovati na zvaničnom nalogu… Ma, uostalom, nije i da će to biti prvi put.

„Teško je odlučiti kada kako da reagujemo, to je i u politici dilema“ – rekao je Viktor Orban u svom najnovijem obraćanju petkom ujutro na državnom radiju. Mada, nikako ne ovim povodom, već na temu (opet) rasprava sa Briselom. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, međutim, povodom onog ranijeg Orbanovog „kartografskog“ posta sa mapom „velike Mađarske“ koja obuhvata (i) deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije, već sutradan je odlučio da reaguje i poslao svoju poruku mladima za svojevrsni ispit zrelosti: da „uče iz istorije, ali gledaju u budućnost“.

-„Povodom karte/globusa na kojem se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susedna i, u novijoj istoriji, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku hroničnih kartomana, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna evropska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne istorijske karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine evopskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerovati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktuelne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „istorijske“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih vođa u komšiluku“ – objavio je Milanović, ocenivši kako su to provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima.

Kartografska „delikvencija“, sudeći prema izveštavanju medija, izmamila je i druge susedske reakcije. Ovo i nije bio prvi slučaj javnog pojavljivanja takve karte – podsetio je slovenački predsednik Borut Pahor, smatrajući da bi to trebalo da izazove zabrinutost „demokratske javnosti i politike“, te dodao da će to preneti mađarskom predsedniku prilikom svoje planirane zvanične posete Mađarskoj ove godine. Reagovao je i rumunski premijer, a ređale su se hiljade i hiljade različitih komentara od običnih pratilaca Fejsbuk posta Viktora Orbana: „Biće vrištanja! Nadležni ambasadori mogu da se spremaju!“, „Gospon Orban, ja vas ništ ne razumem. K o ni Kineza“, „Posmatramo vas!“, „Ova slika sve govori. Hvala!“, „Ukoliko đaci u vašim školama koriste ovaj globus sveta, sigurno će pasti na ispitima iz geografije i društvenih nauka“, „Možeš samo sanjat“, „Gospodin premijer da koristi pravilnu kartu! Zahvaljujemo“, „Istorija za frustrirane“, „I mi, prekogranični Mađari, možemo osetiti. Imamo Premijera!“, „Ovo je ipak preterano! Naročito od jednog državnog rukovodioca! Čemu ovo? Naša deca danas već o svetu razmišljaju drugačije! Ili su svi gluvi i samo je sopstvena istina stvarna?“…

Neki seire, zvanično ni reči

Istovremeno, u ovdašnjoj javnosti neki seire. Valjda nisu uočili da ominozna postovana mapa zahvata ne samo komšijske predele, nego bogme i Vojvodinu. U jednom trenutku na portalu „Kurir.rs“ veliki udarni naslov: „MAĐARSKA DO DALMACIJE, UZBUNA U HRVATSKOJ! Zbog jedne objave ORBANA nastala ludnica! Pogledajte šta je RAZBESNELO HRVATE“, dok „Blic“ izveštava kako se „u određenim srpskim krugovima“ mogu čuti likovanja i da su „mnogi srpski nacionalisti na društvenim mrežama slavili mađarsko pripajanje delova Hrvatske i Orbanove teritorijalne pretenzije na tu zemlju, priželjkujući takav scenario u budućnosti“.

U zvaničnoj Srbiji – koliko se moglo čuti – ni reči. Javila se samo nevladina organizacija Vojvođanski klub i oštro osudila „najnovije provokacije“ mađarskog premijera Orbana i poručila da „Vojvodinu niko neće svojatati“. Postavili su i pitanje predstavnicima „autoritarnog režima“ u Beogradu da li će se i kada osuditi ugrožavanje mira i teritorijalne pretenzije prema teritoriji Srbije, koju javno i otvoreno čini „Vučićev veliki prijatelj i saveznik Orban“. -„Predsednici i premijeri svih ostalih, ovom mapom, pogođenih zemalja odmah su jasno i nedvosmisleno osudili Orbanova poigravanja sa evropskim mirom. Znači li ćutanje srbijanskih zvaničnika na Orbanove provokacije da naprednjački režim prepušta Vojvodinu Orbanovom nacionalizmu i podržava velikomađarske ideje, ideološki bliske njihovim velikosrpskim pretenzijama?“ – naveo je Vojvođanski klub.

Ne treba, naravno, nikako misliti da pažnju zvanične Srbije zaobilaze objave različitih „istorijskih“ i „provokativnih“ mapa. Evo, recimo, kako je Srbija promptno uputila protestnu notu Severnoj Makedoniji, jer je tamošnja pošta objavila poštansku markicu u okviru serije „Severna makedonija u EU – Hvatska“ na kojoj je prikazana Hrvatska u granicama NDH u Drugom svetskom ratu, koja uključuje delove Vojvodine, odnosno Srbije. Državno poštansko preduzeće Severne Makedonije je i saopštilo da se „izvinjava za nenamernu grešku i tehničke propuste pri objavljivanju prigodne poštanske marke iz serije ’Severna Makedonija u EU’, čiji je cilj obeležavanje predsedavanja Hrvatske Unijom“,da se ceo tiraž od 6.000 maraka „odmah povlači iz upotrebe“. Osim što je izraženo i žaljenje zbog „nenamerne greške“, pogotovo što se izdavanje te serije marke poklopilo sa 9. majem – Danom Evrope, premijer Severne Makedonije smenio je i sve članove Filatelističkog veća – moglo se saznati povodom informacije o protestnoj noti Srbije i zahteva njenog Ministarstva za spoljne poslove da se sporna marka povuče, a Severna Makedonija izvini.

Opet će izbori…

Druga je pak priča sa Orbanovom kartografskom ilustracijom koja je (za razliku od drugih Mađarskoj susedskih zemalja) u vreme „istorijskog vrhunca“ međusobnih odnosa, po svemu sudeći – naišla na veliko ćutanje. Pa nije li, uostalom, još onomad na beogradskom mitingu i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto govorio o velikom prijateljstvu Srbije i Mađarske: „Naše prijateljske veze nikada nisu bile jače! Spremni smo da odbranimo našu saradnju i prijateljstvo“. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Budimpešti da „Mađarska i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog, a zahvaljujući Ištvanu Pastoru i Viktoru Orbanu imaju najbolje odnose u istoriji dve zemlje“. Da smo „prošli teško vreme, nismo imali potpuno isti stav o migrantskoj krizi, ali smo čuvali i negovali odnose, čuvali se teških i loših izjava i reči, zato što smo se poštovali međusobno i znali da Srbi i Mađari moraju da žive zajedno i sarađuju“. A ministar Sijarto aprila 2016. na izbornoj konvenciji Srpske napredne stranke u Pančevu, i to na srpskom jeziku, još je i jasno poručio da bi on, da je Mađar koji živi u Srbiji – glasao sa Savez vojvođanskih Mađara – a da je Srbin – onda bi svoj glas dao za SNS… Uostalom, predstoje nam opet izbori u Srbiji…

Mnogovrsna su, inače, ta poigravanja i povezanost u temi političari – mape i globusi. Bilo da je ta tema bila ozbiljna, istorijska, ili baš ona u umetnosti, parodiji. (Ko se, uostalom, još ne seća Čaplinovog „Velikog diktatora“?) Zanimljiva je, nadalje i simbolika kako i ko reaguje, sa kojom osetljivošću na ta poigravanja i koketiranja. Glasnije, tiho, ili nikako – zavisi, čini se, od aktuelnih političkih bliskosti.

U nepunih godinu dana Orbanova vlast tri puta je zvaničnom objavom emitovala mapu „istorijske“, „velike Mađarske“, koja dobrim delom zahvata i teritorije susednih zemalja. One koje Orban ovog februara, u svom godišnjem obraćanju naciji, svrstava kao zemlje „novog saveza“. On je tom prilikom, govoreći o „umornoj briselskoj eliti“ poručio da je Budimpešta naučila da ne mora svima da se dopadne, jer Evropa nije u Briselu: “Evropa smo mi. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope“ – poručio je Orban. Imenovao je prijateljske susedne zemlje sa kojima je Mađarska pronašla zajedničke temelje i stvara saveze, da su to Slovačka, Srbija, Hrvatska i Slovenija, navodeći i da je „istorija ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez, utemeljen na njihovim nacionalnim interesima“. I još, da Evropa treba da se gradi na osnovama nacionalnih suverenih država, a da „priča o uspehu svakog naroda u usponu počinje jačanjem samopoštovanja, a lično samopoštovanje građana zemalja u nevolji može se vratiti samo uz samopoštovanje svoje nacije…“

Tiha i glasna diplomatija

Juna prošle godine Kabinet za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade objavio je na Tviter profilu na engleskom jeziku „About Hungary“ mapu „velike Mađarske“ koja grafički ilustruje da su nakon Prvog svetskog rata i Trijanonskog sporazuma Mađarskoj od strane suseda razgrabljene i otete dve trećine teritorije. Izuzetno oštre reakcije stigle su iz Slovenije – tada je premijer bio Marjan Šarec – koji je povodom objavljivanja istorijskih karata (u Italiji i Mađarskoj) upozorio: „Slep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susedstvu“. Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije osudilo je tada objavljivanje istorijske geografske mape „koja ne pridonosi jačanju evropskih vrednosti i dobrosusedskim odnosima“. Iz Hrvatske tom prilikom nije bilo zvanične reakcije, tek se na insistiranje hrvatskog medija (telegram.hr) ispostavilo da je radila samo „tiha diplomatija“ ministarstva spoljnih poslova i Ureda tadašnje predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Nadalje, uoči prošlih božićnih praznika, premijer Viktor Orban objavio je na svom Fejsbuk profilu fotografiju sa sednice predsedništva u stranačkom sedištu svog Fidesa, koji zaseda pod ogromnom „istorijskom“ mapom predtrijanonske Mađarske, a hrvatski premijer Andrej Plenković tada je rekao kako, koliko on zna, nije prvi put da se ta karta pokazuje na sastancima Fidesa. Hrvatske granice su tu gde jesu – citirali su hrvatski mediji tada Plenkovića. Na najnoviju Orbanovu „maturantsku“ objavu sa „istorijskim“ globusom reaguju hrvatski i slovenački predsednici, ali iz slovenačke vlade (Janeza Janše, kojem je Orban i lično pružio podršku u izbornoj kampanji) stigli su suzdržani tonovi. Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da javno ne komentariše objavljivanje istorijskih mapa u edukativne, studijske i slične svrhe, „osim ako objave nisu jasno povezane s namerom ili spominjanjem revizionizma“.

Pominjane stare geografske mape, izgleda, ne idu i bez simbolike. Sada već čuveni ogroman Orbanov globus, raspona uveliko preko jednog metra, javnost je premijerno mogla da upozna novembra prošle godine. Naočit komad replike – kako je i posebnim istraživačkim tekstom utvrdio portal Index.hu – čuvenog, u Veneciji i nagrađenog globusa Lasla Percela iz 1862. godine, privukao je pažnju kraseći enterijer na fotografiji koja je u kabinetskim prostorijama ovekovečila susret premijera Orbana sa američkim politikologom Patrikom Dž. Deninom. Autorom očigledno od strane domaćina zapaženog dela, sa naslovom „Zašto liberalizam propada“.

I, dok analitičari ukazuju da Mađarska i Srbija počinju sve više da liče jedna na drugu u iliberalnim obeležjima, simbolično je i što je praktično istovremeno sa postovanjem i tvitovanjem povodom Orbanove globus-čestitke maturantima, objavljen i najnoviji izveštaj Fridom hausa, prema kojem je Srbija izgubila epitet „delimično konsolidovanih demokratija“ i svrstana u kategoriju „vlada u tranziciji ili hibridnih režima“. Identično, kao i Mađarska, s tim što je ona pre 2015. još ocenjivana kao „konsolidovana demokratija“ i srozavši se, tako, za kratko vreme, dve kategorije niže. Obe zemlje su čak u dlaku isto bodovane (3.96). Za izveštaj prema kojem više nisu demokratske zemlje, Aleksandar Vučić je makar izustio i to da „ima tu nekih tačnih primedbi“, dok je zvanična Budimpešta imala samo jedan komentar: Šoroš!

(VOICE)

 

2020. május 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Élvezettel ütötték…”

Józsit, azt a vékonyka, 160 centis fiatalembert, az engedetlensége miatt a katonai rendőrök, brutálisan összeverték. Élvezettel >

Tovább

Az iróniáról

Jöveteléről telefonon beszélgettünk, hangja már nem volt a régi, de örömmel fogadta a meghívást.  Volt egy >

Tovább

A kisebbségi magyar író a beszűkülő magyar világ hűséges foglya lett

Nem veszem észre, hogy az új nemzedék érdeklődését leköti a jelenlegi európai dráma, sorsát és világát >

Tovább

Kovács-jelentés: „Van még mit tenni”!?

Mivel a jelentésben, amely egy fontos regionális nemzetközi szervezet elé kerül, a Szerbiában élő magyar közösségről >

Tovább

Fideszes/véemeszes vezetőkből nem lesz hiány…

Deli Andor asszisztensei között néhány ismerős név is van: Abel PASZTOR (Pásztor István fia?), Fanni TERNOVACZ >

Tovább

Nem lehetünk kisebbségi politikai rezervátumba bezárkózó indiánok

Könnyű azoknak a kisebbségben élőknek, akik kozmopolita buborékba menekülve elegáns gesztussal túlteszik magukat a trianoni történeten, >

Tovább

Újfajta vírus terjed köztünk: a fake news vírusa

A legkényelmesebb olyasmivel vádolni az embert, amire még álmában sem gondolt. Ezzel kapcsolatban jut eszembe egy >

Tovább

„Szerbia nem ért el felmutatható előrehaladást”!

Kit és mit képvisel Deli Andor? 1. A hatalom részét képező magyar párt dicstelen szerepet játszott >

Tovább

Bethlen Gábor a főtéren

Aki Marosvásárhelyre látogat, nézze meg feltétlenül Bernády György szobrát a Teleki-ház előtt és a Bethlen Gábor-szobrot >

Tovább

Az ironikus kontrapunkt

Az életébe több ilyen patetikus esemény játszódott le, vallotta be, de az említettek miatt, nem írt >

Tovább

A legnagyobb távozott

Kihalt a bosszú vágya, csak romlott kompromisszumok léteznek, magyarázta. A társadalom manapság megveti Elektrát, aki itt >

Tovább

Az ég dörög, de a zivatar elmarad

Anikóval a teraszon ácsorogva szkeptikusan bámultuk az újvidéki mesterséges boldogságot és fényáradatot. Szabó Lőrinc verssorát ismételgettem: >

Tovább