2023. szeptember 26. kedd
Ma Jusztina, Kozma, Damján névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

Becstelen brigantyk

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
Becstelen brigantyk

Agresszív, könyörtelen, véres... Tarantino! Megszokhattuk, hogy filmjei vérben úsznak, a vér az ő szignója. Vérrel festi le történeteit, mint valami tébolyult festő, ihletet és ötletet merítve minden filmből, amit valaha látott.

A Becstelen brigantyk eddigi munkáitól eltérően nem egy vérmozi, hanem vérbosszú. Nincs vérfolyató vérontás, csupán pár skalpolás és gyilkosság, épp amennyi szükséges, hogy hiteles legyen a sztori. Persze Tarantino történelmileg nem akar hiteles lenni, és nem is az.

A film fejezetekből épül fel, minden fejezet egy szálat mesél el, mely szálak fokozatosan összefonódnak, a film végén pedig kialakul a közös végzet, a kollektív apokalipszis. A történet egyszerű, de bravúros, az egész tele van tűzdelve utalásokkal, apró poénokkal. A fontosabb szereplők előéletét kis pár másodperces filmecskék beillesztésével meséli el, hogy amikor megjelenek tudjuk, hogy miért is figyeljünk rájuk. A film zenéje a régi western és keleti mozik hangulatát idézi, kémfilmes taktusokkal és igazi megható háborús dallamokkal keverve.

Rendezőnk nem sokat moralizál. Az elején ott a prológus (bevezető), egy zsidó család kivégzése, ami megteremti és igazolja a brigantik gaztetteit. Tarantino nem akarja felszínre hozni az emberséget, mert a náciknak szerinte nincs embersége.

A szereplők precízen megalkotott írói munka szülöttei, és kivétel nélkül mindenkinek megvan a maga keresztje.

Shoshanna (Mélanie Laurent) egy zsidó lány, szüleit kivégezték a németek, nevet változtatott. Egy francia kisvárosban él, mozit működtet. Megpróbál feledni, de rátalál a végzet, és elkezdi forralni a véres bosszút.

Jól nézzétek meg! Íme, a zsidó bosszú arca. Ha, ha, ha, ha!

Aldo az apacs (Brad Pitt), a brigantik vezetője. A skalpvadász, akit csak egy cél vezérel, hogy minél több nácit végezzen ki, és, hogy minden német rettegjen, ha meghallja azt a szót, hogy brigantik. Akit viszont életben hagy annak egy horogkeresztet vés homlokába, hogy legyen valami, ami emlékezteti az illető nácit a sok becstelenségre, amit elkövetett, még akkor is, ha a háború végén egy kis szigetre visszavonulva leveszi az egyenruháját.

A parancsnokságom alatt lévő minden egyes katona 100 náci skalppal jön nekem... és én akarom a skalpjaimat.

A harmadik szálszövő szereplő pedig Hans Landa Standartenführer (Christoph Waltz) azaz a Zsidó Vadász. Egy könyörtelen, ám felettébb intelligens, több nyelven tudó, magát nyomozónak nevező alak. Feladata, hogy felkutassa és megsemmisítse a bujkáló zsidókat. Számára a zsidó nem egyéb, mint egy közönséges patkány.

Patkányok! Nem szeretjük őket. Senki sem tudja, miért nem rajongunk értük, de valahogy mindenki visszataszítónak találja őket.

Meg kell említeni még két kultikus filmbéli figurát.

A medve zsidó. A Németek szerint ellenséges propaganda, a franciák szerint mitikus hős, az igazság viszont az, hogy a brigantik egyik tagja, aki szereti baseball ütővel szétverni a náci parancsnokok fejét.

Itt van még Hugo Stiglicz (Til Schweiger) akit csak mindenki SS vadászként ismer. Aldo parancsnok szavaival élve:

„Csak azt akartam mondani, hogy a Brigantikkal nagy rajongói vagyunk munkásságának. Ha náci ölésről van szó.”

Végül az egész egy nagy mexikói leszámolásba csap át. Mindenki megöl mindenkit, bombák robbannak, pisztolyok dördülnek, a végzet pedig mindenkit elér. Még Hitler is meghal. Úgy kell neki!

A film tisztelgés a nagy háborús eposzok, mint a Piszkos tizenkettő, a Kelly hősei illetve Enzo Castellari hasonló nevű alkotása, a Becstelen brigantik előtt.

Soraimat Aldo az apacs átalakított idézetével zárom.

„A parancsnokságom alatt lévő minden egyes katona nézze meg ezt a pimaszul poénos, pofátlanul becstelen filmet.... és én akarom, hogy megnézzék.”


Inglorious Bastards 2009 Trailer - A funny movie is a click away

2009. augusztus 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: doki, írta: 2009. október 18. 14:01:28

Köszönöm a véleményt és az észrevételeket. Nem lehet minden írás olyan zseniális mint a Brgantyk forgatókönyve. :-) Persze a filmben sok poén van, de azért ne feledjük el, hogy Tarantino nem csak a humorra épít, hanem a Brigantyk gaztetteire is, amely ebben az esetben arról szól, hogy sok rossz náci bácsit ölnek meg. Mondhatni, hogy Tarantino bemutatja a náci ölés filozófiáját. Persze, hogy brutális és véres, azért kell a humor, hogy ellensúlyozza a kiélezett és durva helyzeteket. Azért is mondható ez többek között tribute (emléket állító) filmnek is, mert az előd filmekben mint a Piszkos Tizenkettő, is sok az apró poén, aztán a végén jön a bumm. Persze maga a Brigantyk sem úgy humoros mint egy Chaplin -féle némafilm. Nincs csetlés botlás, Bradd Pitt nem esik hasra a zongora előtt mint Buster Keaton, itt a szöveg ami nevettet, a beszélő nevek (Medve Zsidó), az egyes szereplők western filmes, Sergio Leone -féle bemutatása (Hugo Siglitz és a paramm rockos taktusra megjelenő 3d betűs névkiírás.) Illetve a beszólások, az idézetek, amik ha a bemutató, reklám plakátokon viccesek mutattak, akkor egy ilyen írásban is megférnek és megteremtik a lehetőséget a nevetésre. Ha a filmben már egy néven nevetünk (Medve Zsidó), akkor az írásban is jelzi, hogy ez egy brutálisan eltúlzott karakter, aki már a baseball ütő csattogásával is képes mosolyra gerjeszteni, anélkül, hogy előbújna a barlangból. Szóval ezt a filmet lehet dühöngve imádni is, ugyanis lehet, hogy nem mindenki értene egyet a mondandóval, lehet, hogy sokan a Wermacht és az SS tagjait nem veszik egy kalap alá, sokaknak a Wemacht az náci light, nem annyira gyilkológépek mint az SS. Tarantinot is lehet szeretni vagy nem, de filmileg, a megoldásaival, és a szövegével ez egy tízes munka.

Ami pedig úgy külön az idézeteket illeti, én élni szoktam velük, már csak a hangulat és az érzékeltetés kedvéért is. Néha jó beszúrni egyet kettőt, színesíti az írást, nekem mondjuk hangulatosabbá teszi.
Bár az igaz, hogy kicsit bő a leírás, túl sok adattal, de szerintem mivel ez egy saját vélemény, nem pedig egy bemutató, ezért úgy gondolom lehet benne sok adat és saját vélemény. Aki nem nézte a filmet legfeljebb majd nem olvassa el. Persze az lehet, hogy a direkt humor hiányzik a fent leírtakból, nem olyan poénos mint Tarantino, de nem is lehet, meg nem is kell, mert ez csak egy hangulatkép adatokkal azoknak, akik már látták a filmet, és olvasni szeretnének valami megnyugtatót és pozitívat egy olyan embertől, aki nem tudja megvetni a Brigatykat a tetteikért. Mondhatnám azt is, hogy tapsoltam amikor a nácik sorra haltak a jelenetekben, de inkább Eli Roth egyik interjújából idézném, hogy: ? Ez az a film amire szerintem minden Zsidó várt. Amit már rég látni szerettünk volna csak senki sem rendezte még meg. Egy film, ahol a nácikat brutálisan segbe rúgják.? Tegyük hozza a Medve Zsidót alakító Eli Roth a vásznon kívül is zsidó. Szóval lehet, hogy kissé előtérbe került az írásomban a gyilkolás, de az csak azért lehetett, mert ez az a film amire én is vártam.
Név: Rebecca, írta: 2009. október 5. 22:23:40

Nagyon izgultam. Ha ez a pasi itt (Agárdi Gábor) lefikázza nekem a brigantykat az tuti, hogy én leszek a Medve, és megkeresem! :-))De nem tette. Megnyugodtam. Szeretem Tarantinot, de a film bemutatása után hallott sokféle vélemény, bizonytalan félrenézés óvatossággal eresztett be a moziba. Megnéztem. Zseniális. Ez a lényeg. Nem idézgetek. Ezt csak azok előtt érdemes megtenni, akik már látták a filmet. Velük viszont hetekkel később is feldobja az embert.
Egyetlen, de nagyon fontos dolog maradt ki ebből a kis fenti írásból. A humor. Tarantino mer és ami lényeges: tud is humorral, cinizmussal nyúlni még a legvérfagyasztóbb pillanatokhoz is. Miért ne tudna, ha már eleve így is teremti őket? A legszörnyűbb, vérben fortyogó jelenetekben is röhögés és sápítozás között vergődik a néző. És közben nem kell lelkifurdalást érezni, mert Tarantino igazságérzete sosem tűnik el, de igazságszolgáltatás közben laza csuklóval még rajzol egy-két-száz karíkatúrát. Párbeszédei, alakjai példaszerűek. Én csak azt ajánlom, nézzék meg: aztán dühöngjenek vagy imádják. A kettő között nincs középút. Az egy másik film és egy másik rendező.  

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább