2023. december 6. Szerda
Ma Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

A véres kés keringője

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
A véres kés keringője
Dobó Kata & Kern András

Sokáig kicsit elzártnak éreztem magam az új filmektől. Szabadkán nem volt egy rendes mozi sem, ezért legtöbbször várnom kellett, amíg megjelenik egy-egy új alkotás DVD-re égetve. Nekem elég lett volna egy koszos kis szélesvásznú terem is, csak legyen már valami, és lett is. Felújították a régi Lifka mozi épületét, ezzel a diszkós korszakának vége lett, a „diskoteka Lifka” eltávozott az élők soraiból. Béke poraira! Helyén a régi-új épületben a Lifka Sándor Art Kino nyitotta meg kapuit a filmkedvelő közönség számára. Végre már van egy hely, ahova járhatok, ha mozgóképes előadásra vágyom. Ennek apropóján nem is adhattam volna lelkemnek annál szebb ajándékot, minthogy jegyet váltottam egy általam kedvelt zsánerű magyar, akciót sem mellőző izgalmas krimire.

A magyar film igazi krimikben elég szegény, amink pedig van, azt is átvettük másoktól. Ami viszont nagyon jó, hogy minden magyar bűnügyi filmben van valami sajátos, amitől már nem is lehetne teljesen amerikai koppintásnak nevezni, még ha úgy is néz ki. Hazai vonatkozású karakterek, jellegzetes beszólások, amitől magyaros lesz a dolog, és nem csak egy sima amerikai módon leforgatott egyveleg.

A kamara krimi eddig eléggé ismeretlen fogalom volt a magyarországi filmgyártásban, de most, hogy Köves Krisztián Károly megrendezte a Halálkeringő című filmet, már legalább egy ilyen mű van. Egy helyszín, két szereplős főszál, illetve két mellékszereplő, akik nélkülözhetetlen mozgatói a főszálnak, és fontos eszközei az izgalmas fordulatoknak, valamint a meglepő végkifejletnek. Annak ellenére, hogy a Halálkeringőt többen támadták pont azért, mert szerintük csak egy „amerikai koppintás”, jól operál, mert igaz átvesz elemeket az amerikai krimikből, de okosan teszi. Ahogy a hasonló hangvételű francia krimik, belevisz valami egyedit a dolgokba, így tartva meg eredetiségét. Ezért a Halálkeringő inkább a Michael Caine és Laurence Olivier-féle Mesterdetektív felé húz, mintsem egy tipikus tengerentúli nyomozós film felé, és ettől igazán jó.

A rendező, forgatókönyvíró és zeneszerző mindhárman elsőfilmesek. Reklámokban és egyéb kisebb produkciókban már megmutatkoztak, de eddig ez a legnagyobb dobásuk. Nehéz egy olyan filmmel kezdeni, amely műfaja egy adott országban még szinte ismeretlen. Persze, hogy sok negatív kritika születik és született a Köves film kapcsán, hiszen mindenki a tengeren túli mozikból indul ki, ahelyett, hogy elemezné ezt a bizonyos művet, és azokat a megoldásokat, amiktől ez az egész működik. A rendezés kimért és precíz, a kamera keringője, a dinamikus váltások, mind-mind gerjesztik a feszültséget. Olyan szituációkban pedig, amikor a két szereplő nincs egy térben, a kamera felülnézetből követi mozgásukat, így mindkét szereplő minden egyes lépését nyomon tudjuk követni, várva azt a pillanatot amikor valaki hibázik, és felfed valami kis titkot a történetből. Az atmoszféra, a fegyverek, a helyszín aprólékosan kidolgozottak, így mindent hitelesnek érzünk, nem pedig olcsó, alacsony költségvetésű mozinak. A zene eléggé hatásvadász, de ez nem zavaró, mert az idegtépő taktusok jól illeszkednek a képkockákhoz.

Dobó Kata és Kern András viszik a hátukon a filmet, jól működik ez a páros, valahogy úgy, ahogy már A miniszter félrelép-ben is megmutatták, hogy jók egymást vállvetve a vásznon. Kern karaktere szerint egy nyugdíjas, iszákos, haldokló rendőrt alakít, aki tíz év után meglátogatja az azóta terhes, és drogfüggő lányát, pont a születésnapján. A lány szerepében Dobó Kata, aki mindent megtesz, hogy belebújjon a szerepbe, és ez sikerül is. Ha néhány pillanatban nem is áll túl jól neki az ordítozás és káromkodás, de elvégzi a harci feladatot, mert az a munkája, hogy néha a tőle kicsit távolabb álló szerepeket is magára öltse. Ezt a művésznő most meg is teszi. A másik oldalon, Kern András mesterien formálja meg a kiöregedett nyomozót. Ahol kell ott komoly, sutba dobva humoros oldalát, ahol viszont a szöveg és a szituáció megkívánja, ott előjön az igazi Kern habitus, az a híres hanglejtés, amin mindenki mosolyog, de ez nem is baj, mert ettől, vagyis Kern személyétől lesznek ennyire hitelesek a feszültségbe beleszőtt poénok, és lesz ennyire hiteles az ő alakítása. Nem túlozza el, épp ezért szerethető a figurája.

A film apa és lánya viszonyára épít, a kettejük közötti konfliktusokra, helyzetekre van finomra hangolva a történet. Amikor pedig már úgy érezzük, hogy megállt az idő, és lelassultak az események, akkor jön a Tarantino szerű fordulat, a tetőpont, amikor szépen lassan mindenről lehull a lepel, és lépésenként haladunk a végjáték felé, melyben a főszerep, a lefolyóban felejtett, vérrel átitatott késé.

A Halálkeringő véresen komoly, de még a vér és szenvedés közepette is van helye a humornak, még ha az legtöbbször sötét és morbid is. A koreográfus szerepébe bújt rendező és forgatókönyvíró pedig mesterien mozgatják a szálakat, minden filmbéli alaknak megvan a saját lépéssora, ettől lesz az egész egy mesteri tánc, keringőből így lesz, sátáni tangó.

2010. március 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: doki, írta: 2010. március 8. 7:51:07

írtam a "fogadott lányodnak", elküldtem a címemet, meg lett beszélve, hogy postázza nekem a filmet cd-n, azóta nem érkezett levél. Lehet, hogy elfelejtette a dolgai közepette, ami persze érthető, vagy csak a posta keverte el. Nincs elfeledve, felcsigáztál, és már nagyon megnézném. Amint megkapom, beszerzem a filmet, írok majd róla, nem felejtettem el.

Régen itt Szabadkán a Csillag azaz Zvezda moziba jártam sokat, de már bezárták, játéküzlet nyílt a helyén. Sajnos!

Kösz a hozzászólást, megnyugtató olvasni visszajelzéseidet.

Név: Francisco, írta: 2010. március 7. 23:14:41

Ok, Gábor, a Lifkának magam is örülök. Kedvenc időtöltésem volt az egyetemi évek alatt... A Szarvasvadászt is ott láttam először, meg sok jó régi filmet.
Mi van a Hétköznapi mennyországgal? Már várom a bemutatót, tolladból...
Üdv.Feri

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább