2023. november 30. csütörtök
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

Egy ügyvéd naplójából

Ítélethirdetés a kocsmában

Soós József
Ítélethirdetés a kocsmában

1977 tavaszán felkeresett az irodámban egy fiatalember. A nyakán gipszgallér volt. Megmutatta a ljubovijai községi bíróság vizsgálóbírójának idézését, amelyben tanúvallomásra hívatják Az ügyben ő volt a vádlott, s kérte, vállaljam el a védelmét.

Közúti szerencsétlenségről volt szó.

1964-től a Rumatrans sofőrje volt, s 1976. december 1-én a Ljubovija-Bajina Bašta
úton Vrpolje falunál pótkocsis teherautójával egy 50 méteres szakadékba zuhant, s a Drinában kötött ki. A kormánykerék felmondta a szolgálatot, a tehergépkocsi a jobb oldalra sodródott, s a nagy súly, a cement alatt, beomlott az út pereme. A fiatalember csak a kórházban nyerte vissza eszméletét.
Eltört egy nyakcsigolyája, aminek következtében örök életére rokkant marad. Csoda, hogy túlélte a szerencsétlenséget, most pedig a ljubovijai közvádló bűnvádi eljárást indított ellene.

Kértem, mesélje el részletesen, hogyan történt a szerencsétlenség.

Elmondása szerint lassan, óvatosan hajtott az út jobb oldalán. Mögötte kollégája haladt egy hasonló tehergépkocsival. Körülbelül 100 méterre lehettek a szerencsétlenség helyétől, amikor a nyitott ablakon egy karlendítéssel üdvözölte az őt követő kollégáját Abban a pillanatban észrevette, hogy jobbra húz a kormánykerék. Vagy 50 méteren keresztül igyekezett a baloldalra irányítani a teherautót... aztán csak arra emlékszik, hogy zuhan és zuhan. Elveszítette az eszméletét, csak a kórházban tért magához.

Szinte megérezte, hogy megjárja még a teherautó irányító művével. A munkaszervezet mesterei eddig két ízben javították, először úgy 10 nappal a történtek előtt amikor is egy kimustrált kocsi kormánykerekét szerelték az övé helyére. Rá néhány napra Beočinból Rumára szállított cementet, s az „új” volán felmondta a szolgálatot. Úgy húzatták be a műhelybe. Ott aztán megint megjavították, s így indult arra a hosszabb útra – s mint tudjuk – végül is a Drinában kötött ki.

Szerencsés körülmény, ha a vádlott még a vizsgálati eljárás megindítása előtt ügyvédhez fordul, az ugyanis így már a kezdetektől a megfelelő módon szervezheti meg a védel­met. Köteleztem Dragant, hogy szerezze meg azoknak a mestereknek a névsorát, akik javí­tották a tehergépkocsit, továbbá az őt követő kolléga adatait, valamint a műhelyben kiállí­tott szerelési munkarendelvények fénymásola­tait. Minden eshetőségre.

Ezután utaztunk Ljubovijába, ahol is a községi vizsgálóbíró kihallgatta Dragan Malbašićot. Védencem vallomása megegyezett azzal, amit nekem is elmondott.

A periratokból kiderült: a közvádló azzal terheli Dragant, hogy nem volt elővigyázatos, túlságosan is a jobb oldalon hajtott, s amikor az út peremének lazább, omladékonyabb ré­szére ért, a tehergépkocsi megcsúszott és lezuhant.

A nyomozás során kihallgatták a mestere­ket is, akik a gépkocsit javították. Megerősí­tették Dragan állításait azzal, hogy szerintük a másodszori javítás után a kormánykerék kifogástalan volt.

Szakértői véleményezést kértem. Velimir Aleksić šabaci közlekedési mérnök írásba ad­ta szakvéleményét, amely szerint a szeren­csétlenséget az út beomlása okozta.

A közvádló ennek ellenére is vádat emelt Dragan Malbaáic ellen, mert szerinte súlyosan vétett a közlekedésben részt vevő személyek és a közvagyon biztonsága ellen. A vádirat – nyilván óvatosságból – azzal is terhelte vé­dencemet, vétkes, mert nem az útviszonyok­nak megfelelő sebességgel haladt.

Készülődtünk a tárgyalásra, s időközben megtudtuk, hogy a Ljubovija-Bajina Bašta útszakaszon abban az időben az út használ­hatatlansága miatt tilos volt a forgalom. Csak éppen az illetékes szolgálat elfelejtette kirakni a megfelelő tiltó jeleket, elfelejtette lezárni az utat. Minderről mindenképpen tudomása le­hetett a közvádlónak is, azonban ezt a tényt kihagyta a periratokból. Egyébként a közvádlóságokról szóló törvény kimondja, hogy a közvádlónak egyforma figyelemmel kell meg­állapítania minden tényt – szolgáljon az akár a vádlott előnyére vagy kárára.

1977 nyarán két főtárgyalást tartottak az ügyben. A másodikon, 1977. szeptember 14-én, a bíróság úgy döntött, hogy a felekkel és a szakemberrel együtt kivonul a helyszínre, s ott tisztázza a vitás kérdéseket: vajon a teher­autó a makadám úton haladt-e vagy pedig az út szegélyén. A vád azt állította, hogy a gépkocsi földes szegélyen haladt, a vádlott pedig, hogy a zúzott kővel borított úton.

A szerencsétlenség helyén azonban éppen felújítási munkálatok folytak, s az út állapota is teljesen megváltozott Semmit sem lehetett többé bizonyossággal megállapítani.

Mire befejeztük a helyszínelést, az idő késő délutánba fordult párás, sötétedő kora este volt. Ratomir Aleksić, a büntetőtanács elnöke ezért azt javasolta, hogy ne induljunk vissza Ljubovijába, mert addigra teljesen ránk estele­dik, hanem a főtárgyalást egy közeli falu, Drlača kocsmájában fejezzük be, ahol ilyen­kor általában nincs vendég. Egyik félnek sem volt ellenvetése, elmentünk hát a falusi ven­déglőbe. Megittunk néhány szörpöt felfrissül­tünk, majd a közvádló elmondta perbeszédét, amelyben kitartott a vádirat állításai mellett, s elmarasztaló ítéletet kért. Én felmentő ítéletet kértem, mert szerintem a szerencsétlenséget a rossz út okozta, amelyről védencemnek nem lehetett tudomása, hiszen nem volt egyetlen figyelmeztető tábla sem.

Ezt így elmondtuk aztán kimentünk a kocsmából, és magára hagytuk a büntetőta­nácsot.

Kis idő múlva beszólítottak bennünket, s állva végighallgattuk az ítéletet: a bíróság felmenti Dragan Malbašićot a vádak alól.

Megittunk még egy italt, s jöttünk vissza Rumára.

Az ítélet írásbeli megindoklásában az állt, hogy a bíróság véleménye szerint a rossz, kátyús, peremén omladékony út okozta a szerencsétlenséget, valamint, hogy menet közben a kormányszerkezet hidraulikus része felmondta a szolgálatot.

A közvádló fellebbezésére hiába vártam, az ítélet tehát jogerős lett.

Dragant munkarokkanttá nyilvánították s teljes, régi fizetéssel könnyebb munkára osz­tották be, hiszen a szerencsétlenségre mun­kafeladata végzése közben, önhibáján kívül került sor.

Közben az átélt fájdalomért és ijedtségért, valamint csökkent fizikai állapot előidézése miatt bepereltük a valjevói útkarbantartó vál­lalatot. A per nagyon elhúzódott, már több mint öt éve tart.

Dragan néha meglátogat, s jó kedéllyel tudakolja:

– Na, megnyertük már a pert? Mert én bízom benne.

Mi mást mondhatok: én is.

1991. február 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább