2024. június 21. péntek
Ma Alajos, Leila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

A herceg hagyatéka

Tony Curtis emlékére (1925-2010)

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
A herceg hagyatéka
(GuddiPoland fotója)

Ha valaha is lenne lehetőségem, hogy újjászülessek, és én választhatnám ki, hogy hol, mikor, és hogyan, akkor biztosan úgy időzíteném a dolgot, hogy 1949-re már a húszas éveimet tapossam, valahol egy amerikai kis eldugott filmszínházban, ahol jómagam lennék a pénztáros, a takarító, és a gépész is egy személyben. Leadnám az új filmeket, vagyis azokat, amelyek akkor újak voltak, két vetítés között pedig felsöpörnék kicsit a sorok között, és élvezném az életet. Persze a legjobb barátaim segítenénk, hogy ne legyen unalmas, és ugye, hogy legyen kivel megvitatni az éppen aktuálisan vetített filmet. Amerika legendás hőse, John Wayne, kiemelt figyelmet kapna, az ő kalandos vadnyugati utazásait külön vetítéseken mutatnám be a nagyérdeműnek, mindenkinek, aki egy kicsit is ki akar szakadni a hétköznapokból, átadni magát a varázslatnak. Nem hiába az az álomgyár jelszava, hogy „Making magic“, azaz varázslatot tárnak a szemünk elé, azt, amire szükségünk is van, még akkor is, ha néha nem akarjuk beismerni. A varázslatot pedig nem kell mindig megfejteni, logikusan választ adni minden egyes miértre, ami a filmvásznon történik. Ők tudják a dolguk mi pedig élvezzük, mert ha beülünk egy vetítésre, más dolgunk nincs, csak, hogy ámuljunk és bámuljunk.

Akkor még a SZTÁR szónak is más jelentése volt, mert ők (Bogart, Jimmy Stuart, Monroe, Gable, Hepburn, Cagney, és mások) nem holmi kis sztárocskák voltak, hanem filmcsillagok, akik halálukig, és még azon túl is ragyogtak a mozi képzeletbeli egén, értünk, nekünk, hogy mi csodáljuk őket. A sztár szó az angol starring, azaz szereplők, szerepelnek szóból ered, azért voltak ők film sztárok, mert szerepeltek filmekben, valami olyan dologban, amire egykor sokan felnéztek. Ők is emberek persze, de mégis van valami megmagyarázhatatlan, amitől ők mások, amitől megkapták, kapják a tiszteletet, kérés nélkül.

Sajnos ebből a film békebeli aranykorának is nevezett mitikus világból lassan minden szertefoszlik. Sokan eltávoztak már, csillaguk pedig egy utolsó nagy villanás után tovatűnt, puff, csillagpor... Csillagpor, ami rákerült minden egyes filmre, varázslatos nyomot hagyva az utókornak.

Mindig sajnálattal olvasom, ha elveszítek egy színészt. Azért mondtam, hogy én sajnálom, konkrétan, név szerint Agárdi Gábor, mert kicsit összekapcsolódtam vele, lehet, hogy önök is, ti is, mi mind.

Ezt az ember nem veszi úgy konkrétan észre, de ha filmet nézünk, akkor valakiért szorítunk, ha igazán beleéljük magunkat, akkor sajnáljuk, megsiratjuk hősünket, még akkor is ha csak egy írói munka szülötte, de kicsit a mi lelkünk része is.

Szomorú, hogy elveszítettünk egy újabb színészt, az aranykor egyik gyermekét, akit legtöbben szerettek és tiszteltek.

Tony Curtis született Bernard Schwartz, Bronxban látta meg a napvilágot, mátészalkai magyar zsidók gyermekeként. Ötéves koráig csak magyar szót hallott, de megtanult angolul is, majd élte a hétköznapi fiatalok életét. Nyolc évesen már bekerült egy bandába, kerülte az iskolát, szórakozott, de ahogy teltek az évek, kezdett megkomolyodni. A Pearl Harbor elleni támadás idején döntött úgy, hogy csatlakozik a tengerészgyalogsághoz, ahol tengeralattjáróra kérte a szolgálati idejét, mivel megihlette Clark Gable tengeralattjárós mozija. A sereg után beiratkozott dráma- és színjátszás szakra, majd huszonhárom évesen leszerződött a Universal Pictures stúdióhoz. Huszonharmadik életévének derekán, nevének megváltoztatásával született meg a színész, a herceg, az ember, akit mindenki egyszerűen csak Tony Curtis néven ismer. Több mint hatvan évig filmezett, játszott, festett, vászonra, olykor ecsetet ragadva, legtöbbször pedig megragadva személyiségét és sármját, festett a film örök és téphetetlen vásznára.

Spartacus, Boeing Boeing, Megbilincseltek (amiért az aranyszobrocskát is majdnem megkapta), Houdini, Trapéz, Van aki forrón szereti. Ő pedig aztán forrón szerette, megkapta a legjobb nőket, a leghíresebb partnerekkel pózolt a kamerák előtt és mögött, ő aztán tényleg egy herceg volt, és így is maradjon meg emlékezetünkben. Mint egy életvidám, bohém művész. Voltak alkoholproblémái, idősen már inkább csak festett és könyvet írt, mert a film kevésbé érdekelte, de ezekről nem írok, mert csak a szépre emlékezem, arra, ami engem is örömmel tölt, el akárhányszor csak eszembe jut Tony Curtis, vagy valamely filmje. Komikus volt, de drámákban is otthon volt ő, ott is szárnyalt, megmutatva, hogy azért az ember nem lehet élete végéig minden percben boldog, de igyekezhet, megpróbálhat feledni, a Nagy Bohém filmjei pedig színt vittek, és visznek a hétköznapok szürkeségébe.

Itt az ideje, hogy leporoljak egy régi jó kis filmet a mozi aranykorából, á, meg is van... Van aki forrón szereti. Megnézem újra vagy tizedszer, nevetek, sírok, feledek kicsit, szép az élet, és szép is marad még legalább ebben a szűk két órában, amíg a film tart. Aztán vége... de csak a szépre emlékezem.

Hollywood hercege csatlakozott a mennybéli királysághoz. Ég veled Tony, hiányozni fogsz.

(A szerkesztő megjgyzése: Tony Curtis 2009-es budapesti látogatásáról egyszer már írtunk. Itt található: A fehér kabát).

2010. október 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: Francisco, írta: 2010. október 9. 20:33:38

Már nagyon hiányoltalak. Éppen ideje, hogy újra megszólaltál és szépet írtál...
Üdv.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább