2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

Miért éppen Svédország?

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
Miért éppen Svédország?
A svéd film

Nagyon sokszor olvastam már filmkritikusok tollából, hogy a skandináv film hideg, mint az északi időjárás, de valahogy amikor a palicsi filmes mustrán finn vagy svéd filmrendezőkkel beszélek, ők csak annyit mondanak erre: badarság.

Az északiak hajlamosak a depresszióra, a történelemben szinte csak negatív dolgokat éltek meg. Finnországon megannyi nép és háború söpört át, de az emberek próbálnak felejteni, megpróbálják nevetéssel, pozitív gondolkodással feledni a sötét évtizedeket, mert szeretnék azt hinni, hogy a poharuk mindig tele van, még ha nem is teljesen. A svédek is felednek poharakkal és ivással, hétvégenként átutaznak szomszédjaikhoz, hogy ők is beletöltsék poharukba azt a kis boldogságot ami hétköznapjaikból hiányzik. Megpróbálnak boldogok lenni a maguk módján, ahogy tudnak, ahogy bírnak, ahogy lehet. Élvezni akarják az életet, Dolce vita, itt nincs vita.

Ahogy az emberek gondolkodásmódja úgy a filmgyártás is megváltozott ott fenn északon, a filmesek emberibb témákról forgatnak, amely történeteket az élet ihleti, az élet írta, mert ezek a mesék örök érvényűek, mindenkire vonatkoztathatók. Néha akár azt is érezhetnénk, hogy ezek tanmesék amik ráébresztenek minket arra, hogy az élet az van és rövid, és becsülni kell, az is előfordul, hogy mindez kicsit giccses és elcsépelt, de ez nem baj, mert ettől működik. Attól, hogy olyan üzenetet kapunk, amit minden nap látunk, észlelünk, de valahogy mégis kell egy kis emlékeztető, hogy ráébredjünk, vannak dolgok, szavak, amiket sokszor elfeledünk. Szeretet, barátság, élvezni az életet, egyszerűen csak élni. Erről szólnak ezek az alkotások. Szerzői művekről van szó, amiket kicsit nehezebb befogadni, de ha elhatározzuk, hogy mégis megnéznénk egy ilyen művet, akkor el kell merülni bennük, búvárkodva az értelem az érzelem, és a képi hatások tengerében. A víz néha hideg, mint az Északi-tenger, de ez az amitől mindez varázslatos. Fürdőzés a jégtáblák között, majd melegedni benn a kályha előtt ülve, átgondolva mindazt, amit láttunk, kinyitni lelkünket az új felé, kinyitni lelkünket a boldogság felé, erről szól a történet.

A svéd Hétköznapi mennyország c. film története és az élethelyzet teljesen hétköznapi. Egy világhírű, ám kiégett karmester, Daniel Daréus (Michael Nyqvist) egy szívroham után orvosa utasítására visszatér szülőfalujába. Először nehezen megy a beilleszkedés, de miután sikerül lebontania a maga köré épített falat, és képes befogadni a közösséget, ők is befogadják, majd kialakul a kölcsönös szeretet.

Kay Pollak zseniális rendező, ezt a történetet is hitelesen vezényli le, mint egy rutinos karmester, de tud valamit, amit más nem, sötétben is vezényelni. A képei lelkünkhöz szólnak, a mesteri zenét, amit Stefan Nilsson komponált pedig a lelkünkkel halljuk.

Egy fiú fut a mezőn, eltakarja a gabonaföld, de nem menekülhet, utolérik iskolatársai, és megverik. A fiú továbbra is csak fut a mezőn, de valahogy nem ér oda ahová szeretne, nem tud odaérni, csak fut megállás nélkül. Még fiatal mikor elveszíti édesanyját, az egyetlen embert, akit valaha is szeretett, és kialszik belőle a remény, a boldogság lángja. Nem érdekli más csak az, hogy sikeres legyen, így akar feledni.

Aztán ez a kicsiny falu, egykori szülőföldje minden megváltoztat. Kántornak szerződik, irányítja a kórust, és ahogy haladunk előre minden kórustagról, falubeliről kiderül valami. A vágyaik, az álmaik, az, hogy mit is várnak az élettől. Hétköznapi emberek egy hétköznapi kis falucskában, akik énekelgetnek, kávézgatnak, szemet hunynak egymás bajai felett, de hősünk megtöri a tenger jegét. Neki köszönhetően lassan rájönnek, hogy csak akkor oldódhatnak meg a problémáik, ha elmondják egymásnak, ha beszélnek arról, amit szeretnének, vágyaikról, dolgaikról. Daniel pedig tanít, de maga is tanul, mert még ő sem tudja, hogy mit akar az élettől, de itt rá jön. A tiszta levegő és a szél felfrissítik, feltöltik, és Daniel, a karmester, a hegedűművész, aki tizennégy éves kora óta nem tudott szeretni, most újra tudja mit is jelent ez a szó. Már nem kell szótárból kinéznie, hogy mi is az, hogy szeretni valakit. A közösségi élet ébreszti rá arra, hogy sosem akart mást csak élni, boldogan és egyszerűen, gondtalanul bele a világba. Ahogy ő, úgy a kórus többi tagja is megtalálja magában a hangot, hangot, ami mindenkiben van csak meg kell hallanunk, és ki kell engednünk, hogy szálljon, mint a madár, messze, amerre szeretnék.

A film a kis svéd kórus életén keresztül mutatja meg nekünk mindazt, ami felett a mindennapokban elsuhanunk, az érzelmi tetőpont pedig egy dal, ami fájdalmasan szép.

Én csak boldog szeretnék lenni. Boldog és önmagam, erős és szabad, hogy lássam az éjszakából virradó napot. Itt vagyok, és az életem csak az enyém, és a Mennyországot, amelyben hiszek, felfedezem majd egy napon. Azt akarom érezni, hogy éltem az életem!

Ez a kis képírói gyöngyszem megfog minket és egészen a végéig nem enged el, megmutatja, hogy igazából mi mindannyian Danielek vagyunk, akik keressünk a földön a hétköznapi mennyországot.

(Köszönet Sáfrány Ferencnek, hogy tudomásomra hozta, ez a film van, és tényleg olyan varázslatos, amilyennek már ő is leírta. Lucic Évának pedig köszönöm, hogy filmgyűjteménye révén hozzájuthattam ehhez a csodához.)

2010. április 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: doki, írta: 2010. április 5. 1:51:15

A szerző megjegyzése:

A cím akarva utal az egykoron népszerű Miért éppen Alaszka? sorozat címére. Többek között hangulati hasonlóságot éreztem az amerikai sorozat és a Svéd film között. és ezért van átfedés a két cím között.

Aki még esetleg nem látta a sorozatot anno, az pótolja be, mert értékes és érdekes darab, ahogyan a Hétköznapi mennyország is az.

Tisztelettel,
Agárdi Gábor

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább