2023. június 8. csütörtök
Ma Medárd, Helga névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

Éjféli cowboy

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
Éjféli cowboy

Azoknak, akik még nem látták, és azoknak is, akik sosem feledték el. Az Éjféli cowboy, az egyetlen amerikai értelemben vett felnőtteknek, azaz huszonegy éven felülieknek készült alkotás, amely Oscart kapott.

Miközben néztem a filmet, egy másodpercre sem tudtam másra figyelni. A képi hatások, a szöveg és a hangulat nem engedte, hogy levegyem róla a tekintetem. Mondhatnám, hogy leírhatatlan, de egyszerűen ahhoz, hogy mindenki értse, miről is beszélek, a teljes katarzis érdekében meg kell nézni a filmet.

A Midnight cowboy egy igazi Amerikai film, an American original. 1969-ben készült, de ma is megállja a helyét, ma is olyan mint régen, mert a története és mondanivalója örök. Két ember találkozik, és szépen lassan kialakul köztük egy furcsa baráti kapcsolat. Lehet, már láthattunk ilyet, volt már sok film ahol két ember találkozásából alakult ki a cselekmény, de ez más. Dustin Hoffman és Jon Voight zseniálisan játszanak a közönséggel, és egymással. Elhisszük nekik, hogy az első találkozás és az egymásra utaltság először nekik is kínos, de ahogy haladunk a történettel, úgy barátkoznak meg ők is azzal a tudattal, hogy filmbéli karaktereik egymásra vannak utalva. Közömbösségtől, a kínos együttéléstől jutnak el a barátságig, mint egy furcsa pár. Nem amolyan Neil Simon-féle, ahol egymást idegesítve, viccesen vannak el, hanem ahogy James Leo Herlihy a film alapjául szolgáló regényben megírta, életszagúan, életszerűen. Az ő sorsuk nem egy Broadway előadás, amin csak úgy röhögni lehet, az ő szövegkönyvüket az élet írta.

Joe Buck eldöntötte, hogy elhagyja Texast, a régi farmot, mosogatói állását, hogy New Yorkba költözhessen. Bele akar harapni a nagy almába, akar magának egy kis gerezdet a jóból. New York, New York, ha ott kibírod, akkor mindenhol át tudod majd vészelni, énekli Sinatra, és gondolja Joe, ezért kofferével és rádiójával felül a buszra. New York, vigyázz, mert jön Joe Buck, aki a mosogatáson kívül a szebbik nem kielégítéséhez ért a legjobban. Igazi cowboy? Nem, de egy igazi csődör, aki után ájuldoznak a nők. Azt hiszi, hogy majd naponta fogja váltogatni a gazdag és magányos hölgyeket, hogy dőlni fog a lé, dollárok, minden zsebében, de dőzs helyett éhezik, az utcára kerül. Itt már senkinek sem jön be ez a texasi cowboy szerető, senki sem veszi már be ezt az éjjeli cowboy dolgot.

Hősünk rója az utcákat, megpróbál túlélni, közben összefut egy Enrico Rizzo nevű simlissel, aki átejti, elcsalja maradék 20 dollárját, majd eltűnik. Amikor újra találkoznak, Rico felajánlja, hogy menedzseli Joet, szerez neki nőket, és magához költözteti, egy lepukkant kis egérlyukba, amit csak idő kérdése, hogy mikor bontanak le. Nincs fűtés, áram, víz se nagyon, de legalább van fedél a fejük felett, ami éppen csak annyi, hogy nem a híd alatt, vagy a nyílt utcán hajtják álomba fejüket. Hideg van, de ez nem zavarja őket, mert mire beköszönt a tél, Rico állítása szerint ők már Floridában fogják élvezni a napsütést.

Gyötrődnek, a nagy alma rohadt részeivel is megelégszenek már, gyümölcsöt és zöldséget lopnak, ételt, ami talán jobb nyersen, mint megfőzve. Rico, a tüdőbeteg és izomsorvadásos olasz, már az életével küzd. Nincs sok hátra, ezt már ő is tudja, érzi, hogy hamarosan meg fog halni, el akar menni, szeretné látni Floridát, de elhagyta ereje. Joe közben öl, pénzt lop, elcsábít pár elfásult, házasságban megcsömörlött nőt, és 58 dollárral a zsebében, Ricóval karján elindul. Elindulnak ketten Miami felé, felülnek a buszra, mint két büszke New York-i, mintha semmi gondjuk sem lenne, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon, hogy két ember felül a buszra, és elmegy Miamibe. Ők, a két megtört, meggyötört utazó, akik keresték helyüket, és helyette egymást találták meg, törődtek egymással, gondot viseltek egymásról, és csak ezért maradtak életben.

Valahol New York és Miami között döntötte el Joe Buck, hogy új életet kezd, szemétbe dobva éjjeli cowboy öltözékét, eldobva magától azt az embert, aki egykoron pénzért árulta szerelmét gazdag nőknek, és másságukkal küzdő férfiaknak. Közben, ahogy Joe majdani új életértől mesél barátjának, Rico már meg sem szólal, mint aki nem is figyel. A napfényt és a floridai tengerpartot nézve, nyitott szemmel szállt ki Rico testéből az élet. Joe Buck, letakarta barátja szemét, mintha csak elszundított volna, pedig meghalt, és ezt Joe is tudta, de valahogy... nem akarta felfogni.

Így ért véget Enrico Rizzo élete, betegen, meggyötörten, hawaii ingben, egy buszon, úton Miami felé, úton álmai felé. Mindig is remélte, hogy egyszer majd eljut, hogy őt is várja Florida, de ő már megérkezett, még mielőtt odaért volna. Joe Buck még egyszer utoljára, átölelte barátját, szorította testét, a háttérben John Barry szerezte harmonika muzsika szólt, a busz pedig csak ment, robogott tovább, gurultak a kerekek Miami felé.

Harmonika, bús lelkű rozsdás harmonika, fújj a fülembe, fújd el nekem azt a keserédes muzsikát. Oly sokszor kértem tőled már ezt a dalt, de játszd el nekem, játszd el újra, hogy sírjak... mert sírni van kedvem.

2010. február 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább