2024. május 29. Szerda
Ma Magdolna, Magda, Ervin, Léna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

20 logó, amelyen csak mi, magyarok röhögünk

A Fika cafe egy svéd kávézó- és gyorsétteremlánc. A fika szó svédül kávét jelent. >

Tovább

Kínai fogamzásgátló

Trkala gyűjtéséből: Kínai fogamzásgátló tabletta magyar nyelvű tájékoztatója. Az OGYI úgy visszavágta, mint a kertajtót. A fogalmazványt eredeti >

Tovább

Rendőrségi jegyzőkönyvekből

Szebenitől. Egyszóval hiteles. >

Tovább

A legjobb motor a világon

István barátunk (a pocsolya túloldaláról) néhány szerkezet működését hasonlította össze: >

Tovább

Beatles (összes)

Valaki nem kis erőfeszítéssel összegyűjtötte a bogarak összes dalát, amit egyik kedves látogatónk küldött csokorba szedve. Íme, >

Tovább

A zsemle ára

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt >

Tovább

A legszebb női arc

Niki fedezte fel. >

Tovább

Sál vagy kendő kötése 25 módon, négy és fél percben

D. Viki fedezte fel, miként lehet változatos módon sálat/kendőt kötni: >

Tovább

Magyar-roma nyelvi rokonság

Gyenge Rózsika úrhölgy fedezte fel azt az adaptációt a videómegosztón, amelyik egyértelműen igazolja a magyar és >

Tovább

A Radetzky-induló hiteles története

Kínai történészek hitelt érdemlő dokumentumokkal igazolták, hogy Radetzky gróf (teljes nevén Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky >

Tovább

Magyar takarítónő ejtette ámulatba Szerbiát

A 38 éves szabadkai takarítónő egy szerb tehetségkutató műsorban „felmosta a zsűrivel a padlót” – >

Tovább

A vadlibák repülése

Vajon eszedbe jutott-e már, hogy a vadlibák miért repülnek v-alakzatban? – kérdi István Kanadából. >

Tovább

Képzelt riport egy amerikaival

(Piálás és pöfékelés a zongoránál)

Agárdi Gábor
Agárdi Gábor
Képzelt riport egy amerikaival
Frank Sinatra (Monster Pappa rajza)

Malibui házában beszélgettem vele, az ablak az óceánra néz, egy régi zongoránál ültünk, az öreg kék szemű meg én. Ritka dolog, hogy Francis Albert Sinatra, azaz Frank Sinatra csak úgy beenged valakit házába, de velem kivételt tett, kedvesen fogadott. Beléptem, leültünk. Háttérben zene.

Hallom ön is Sinatra rajongó. (mosolyogtam)

Ja, hogy a lemez, ha akarod, akkor Dean Martint is berakhatok...

Nem azért mondtam, nekem megfelel.

Gondoltam, megihletem a beszélgetést a zenémmel, ha nem baj?

Csak tessék, ön a házigazda. Szeretem ezt a számot. From the Bottom of My Heart, a Szívem mélyéről, ezzel a dallal kezdte, valahol még az 1930-as években.

Pontosan, de ha lehet, tegezz kérlek, olyan távolságtartó a magázódás, ha már a házamba hívtalak akkor tegeződjünk.

Szóval akkor Frank, így kezdted?

Ez volt az első hivatalos munkám, 75 dollárért énekeltem hetente, egy műsorban. Amikor ezt a kislemezt kiadtuk csak nyolcezer példány kelt el belőle.

Nem estél kétségbe ettől?

Igazából kicsit igen, de ez még csak a kezdet volt, a reklámozók tudták a dolgukat, azt írta az újság, hogy ez a lemez olyan ritka és jó, hogy nincs is belőle több. A következő lemezem a Mindent vagy Semmit ennek köszönhetően milliós nagyságrendben kelt el.

Te voltál a legnépszerűbb, All Or Nothing At All, Mindent vagy semmit tizenkét hétig vezette az eladási listákat. Aztán szétváltatok Tommy Dorseyval, és megszületett Frank Sinatra a szólóénekes.

Dorsey jó srác volt a kezdetekben, de nem akarta, hogy szólózzak, hogy minél több pénz maradjon a zsebében, de nekem már elegem volt abból, hogy lehúzzák rólam a bőrt, elmentem. Szerintem jól tettem. De sokan nem nézték ezt jó szemmel, hogy ennyire kinyílt a csipám, pletykák terjedtek a szerződésem megszakításáról és a végkielégítésemről.

A keresztapa? Ugye most erre gondolsz?

Felhívott Francis Ford Coppola, hogy láttam-e a filmjét? Mire én csak annyit mondtam, hogy jó volt, de az a lófejes jelenet minek kellett bele?

Aki nem látta volna, a filmben van egy jelenet amikor lova levágott fejét találja egy producer az ágyában, azért, mert nem akart szerződtetni egy fiatal énekest. Szóval akkor most megharagudtál, hogy az énekes figuráját rólad mintázták és utaltak az állítólagos milliós honoráriumodra?

Csak annyit mondtam, hogy Francis barátom, legalább egy olyan srácot raktatok volna be aki énekelni is tud, mire Coppola viccelődött., hogy sajnos Brando kapta a keresztapa szerepét, talán a másodikban te leszel a maffia főnök. Nevetett. Persze nekem nem volt semmilyen milliós gázsim, hetvenötezer dollárt kaptam, amikor Dorsey az én erősködésemre úgymond megmutatta, hogy hol a kijárat. De ezt Coppola is jól tudta. Aztán viccesen megjegyeztem, hogy majd akkor se ijedjen meg ha egy elégetett másolatot talál a Keresztapa forgatókönyvéből az ágyán reggel ébredés után. Elhallgatott, majd nevetett egy soványat. Úgy tűnik tényleg félt a Chicagói maffiától.

Persze, te ismerted a keresztapát, az igazit.

Énekeltem neki Las Vegas egyik szórakozóhelyén. Igazából nem tudtam, hogy ő is ott van, később mutattak be, én nem akartam tőle semmit, ő mondta, hogy bármit kérhetek, amikor csak akarok.

– Aztán jöttek a filmes évek.

Nem lehetett csak éneklésből élni, nem pénzügyileg volt az rossz, de kellett még valami, amivel több lehetek mit az addigi sztárok. Gene Kelly, Ava Garner és a többiekkel, sok filmben énekeltünk és táncoltunk együtt, az emberek jobban szerettek, mint valaha, a nők őrjöngtek, ha meghallották vagy látták Frankie-t, De még több kellett.

Szóval most az arany szobrodra gondolsz?

Egy olasz katonát játszottam a From Here to Eternity (Most és mindörökké)  c. filmben. Ott nem énekeltem, csak színészkedtem, úgy tűnik volt hozzá tehetségem, ha már Oszkárral díjaztak.

Maggio volt a figurád, egy olasz srác. Nem volt skatulya, hogy olasz származásod miatt, olaszt kellett alakítanod?

Tény, hogy a producerek azt gondolták, hogy híres is vagyok, Francis is, pont jó leszek.

A szobrocska meg a polcon van.

Igen, kiraktam, hogy amikor eljönnek az azóta barátaim, a film producerei a lakásba, lássák, hogy Sinatra megmutatta, hogy kis szerep is lehet nagy dicsőség. 

Aztán vissza is akartál vonulni?

Az csak időszakos elmezavar volt (nevet). Nem gondoltam komolyan, ki is adtam utána egy lemezt, hogy az Öreg Kék Szemű visszatért. Megint én lettem a legnépszerűbb.

De ez az elmezavar, időszakos depresszió előjött nálad többször is.

Volt egy bipoláris betegségem, olykor vidám voltam olykor zárkózott és ideges. Aztán amikor nagyon depressziós voltam hívtam Charles Aznavour, barátomat és csináltunk pár közös dalt, hogy megnyugodjak. Mindenkivel megesik a depresszió, de mivel én voltam Sinatra nem is titkolhattam, nem is akartam. Eddig is sok bélyeget sütöttek rám, egyel több vagy kevesebb.

– Sokak szerint ezért verted a nőket. (nevettem)

Miket nem kérdezel barátom, de nem baj. Igaz lekevertem egy pofont egyszer egy nőnek, de csak miután ő adott nekem egyet és valami nagyon sértőt mondott anyámra. Mivel láttam, hogy nevettél, tudom, hogy te sem hiszed el ezeket a túlfűtött újságcikkeket, amik megjelentem.

Sinatra a nőverő, jó lemez cím lenne. Szerelmes azonban sokszor voltál?

Huh igen, nagyon.

Meg is írta az újság, Frank Sinatra és Rita Hayworth szerelmesek, de nem egymásba.

Ez vicces, de igaz, mert a szerelem nálam szökkenő érzés volt, persze gyermekeim anyját mindig is szerettem, de nem működhetett a dolog. Én sokszor léptem fel, a nőknek törődés kell én meg ezt nem tudtam biztosítani, így elhagytak, vagy én mentem el önszántamból.

A hatvanas években már az aranykorodat élted, felléptél mindenhol, Vegas, Chicago, New York. Összeállt a Rat Pack.

A Rat Pack az egy saját kezdeményezés, azt akartam, hogy Dean és a többiek lássák, nem vagyok magamnak való. Énekeltük, felléptünk együtt, majd csinálunk sok filmet.

Az Ocean's Eleven nagy siker volt.

Akkoriban a hatvanas évek végén, nem volt divat a rablós film, de mi megcsináltuk. Azóta sorra készültek a feldolgozások, szerintem George Clooney-féle jobb mint a mi eredetink, de ez nem meglepő a mai technika mellett. Azért az új filmbe rakhattak volna több Sinatra számot is, nem csak egyet a végére. De sebaj.

És a Sinatra film, az életrajzi?

Martin Scorsese jó rendező, bár a dühöngő bika nem tetszett. Egy bokszolós filmben legyen boksz, nem kell a sok dráma. Szétütött fejjel emígy is nehéz gondolkodni. Bár DeNiro jó volt.

DiCaprio vagy Johnyy Depp?

Matt Damon.

Ez komoly?

Ha én rendezném a filmet ő játszana engem, de Scorseset ismerve az éneklés is kimarad és a film is olyan sötét és komor lesz mint a maffia mozik. Azt viszont nem szeretném, én énekelni szeretek és nem is vagyok annyira rossz ember.

Volt egy eseted is egy bárban, ahol megismerhették a jó arcodat.

Egyszer egy szórakozóhelyen kártyáztam pár haverral, semmi híres ember, csak pár barát.

A pincér kihozta az italokat, amikor meglátott leejtette a whiskymet és elállt a lélegzete. A tulajdonos elküldte a konyhába, ki is rúgta. Aztán megkérdeztem mennyi volt a pohár, ki is fizettem azt az öt dolláros poharat, majd megkértem, hogy vegye vissza a srácot és csak ő szolgáljon ki ezentúl. És így is volt. Ha aludt, akkor felébresztették és idehozatták, mert én őt akartam.

Magadra emlékeztetett?

Mindig is tudtam milyen nehéz pénzt keresni, fiatalon nekem sem volt könnyű, és én nem érek annyit, hogy őt kirúgják, még Sinatra sem ér annyit. Adakoztam is sokat, de sokszor névtelenül, hogy nehogy azt higgyék így csalok adót. Akármiből lehet pletyka, sajnos.

Jól bántál a zenész társaiddal is. Antony Carlos Jobim a példa.

Tom, öreg barátom. A hatvanas évek táján kezdtünk el közösen zenélni ő hozta a Bossa Nova ritmust én a hangomat, és megvolt a duó.

Most is szivarozol, de a színpadon éneklés közben is. Nagyon laza vagy.

Attól még jól érezhetem magam a színpadon, a többiek irigyeltek, mert nekik nehezebben ment az éneklés. És Tom barátomat is csak azért léptették fel a műsorukban, hogy nagyobb legyen a nézettség. Én azért, mert jó zenész, jó énekes, szeretem a gitárt.

Te is játszol hangszeren, itt ez a zongora.

Éppen csak annyit amennyi arra elég, hogy gyakoroljam a régi dalaimat, semmi több, meg annyi ami tévében jól mutat. Gyere, énekeljünk egy duót.

De én nem is tudok jól, szépen... (tereltem a témát) A Casablanca film zenéjét is énekelted.

Igen, de a film producerei nem akartak engem mint bárzongorista a filmben, mert nem voltam fekete. A Casablanca zongoristája pedig legyen fekete mondták.

Pedig te jól énekelted el, a filmzene válogatás lemezén te vagy fenn.

Az igaz, látod That's life, ez az élet, de ne tereld a szót, akár akarod akár nem énekelni fogsz velem. Fly Me To The Moon.

Akkor Frankie let's fly.

El is énekeltük ezt is, meg még jó pár dalt, aztán kicsit könnyezett Sinatra.

Jó vagy te srác. Örülök, hogy van aki szereti a régi dalaimat. Sokan a koncerten is csak azt várják, hogy elénekeljem a sok nagy szerzeményt.

Szereted is nézegetni a régi felvételeidet a koncertek tízperces szünetében. Sokak szerint ez miatt egocentrikus vagy és öntelt.

Tony Benett videóit nézzem? Ellazítanak a dalok, és közben ihletet merítek, kiválasztom a többi éneklendő számot és a stílust amiben előadom majd őket. Persze szeretem magamat, de ki nem? Nem vagyok öntelt csak öregszem. Ha meghaltam, akkor már úgyis mindegy.

– Nem zavar, hogy majd a halálhírednél úgy fognak sokan emlegetni, mint a zene Keresztapja?

Sokat tettem le az asztalra, az irigyeim meg mondjanak, amit akarnak. Annak meg különösen örülök, hogy te a balladást látod bennem, és nem a maffiózót. Huh, már sötétedik.

Megyek is lassan.

Ne, ne, előbb megvacsorázunk. Igazi Sinatra pizza, elvégre olasz családból származom.

Eszegettünk, elszívtuk a szivart, megittunk pár pohár Jack Daniels-féle nedüt, hallgatuk a zenét, aztán már tényleg nagyon későre járt. Egy kis ajándék tőlem, egy iPod Touch. Csak megérinted a képernyőt és a kedven dalaid már szólnak is.

Nagyon köszönöm, én csak egy dedikált lemezt adhatok (From Frank, to a great guy and good singer, who made my day worth. Thanks my friend for seeing the singer.), valamint itt ez a doboz szivar. Az egyikbe beleszívok, hogy majd jó drágán elárverezhesd az világhálón.

Nem fogom eladni, ez örök érték.

Na gyerünk, viszlek a gépemmel, mehetünk.

Köszönöm a beszélgetést, nagyon jó volt.

Én köszönöm, várlak máskor is, jövőre ugyanekkor, ugyanitt, de most repüljünk, let's fly.

Fel is szálltunk. Fly Me To The Moon énekelte Sinatra, repültünk is a Holdig, ő és én mint két ismeretlen az éjszakában, New York New York, az öreg Chicago, az én városom, azok az édes évek, repültünk megismerni az igaz szerelmet, megismerni mindent vagy semmit. You and I, csak te és én.

Mellettem volt, velem volt a zenéjében, még most is itt van az öreg Ol' Blue Eyes, csak megérintem a lejátszóm képernyőjét és szól a zene. Frank Sinatra 1998-ban hunyt el, ezt a kis képzeletbeli beszélgetést az ő emlékére készítettem, hogy akik még nem ismerik azok is megismerjék a legendát, a fickót, akit Franknek hívtak.

2009. december 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az emberi hülyeség 5 alapszabálya

Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. >

Tovább

Kabátjába rejtette vacogó kutyáját a Budapesten forgató Jennifer Lawrence

Az új szerep kedvéért még a hajszínét is megváltoztatta – a szőkéről barnára váltott –, s >

Tovább

Meghalt a világ leghíresebb magyarja

Öniróniával átitatott aranyköpéseiről is nevezetes volt. Arra riporteri kérdésre, hogy hány férje volt a következő kérdésre >

Tovább

Valaki egy vagyont fizetett ki Eva Braun bugyijáért

A csipkés bugyin ott van Eva Braun monogramja is, nehogy összekeverje valaki máséval. >

Tovább

Magyar származású trónörököst ünnepelt a nemzetközi arisztokrácia

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, >

Tovább

Trump lánya Putyin barátnőjével nyaralt Dubrovnikban

Wendi Deng 14 évig volt Rupert Murdoch felesége, 2013-ban viszont elváltak, a pletykák szerint azért, mert >

Tovább

A New York Post közölte Melania Trump meztelen képeit

Amerikának jogában áll tudni, ki akar elnök lenni, ki a potenciáls Fisrt Lady, aki a republikánus >

Tovább

Ezért repül az Echo TV-ből Szaniszló Ferenc

Széles Gábor megrettent attól, hogy Szaniszló a kormányt is kritizálta. Raport: >

Tovább

Felmondtak az Echo TV főpapjának, Szaniszló Ferencnek

A Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló csatornára idei, év eleji adatok szerint a tévénézők 0,2 százaléka >

Tovább

Hatalmas politikai botrány tört ki az Eurovízós Dalfesztivál körül

Moszkva tajtékzik, bojkottal fenyeget az egyértelmű oroszellenes áthallások miatt. NOL: >

Tovább

Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző (videók)

Szerbia képviselője egy hellyel megelőzte a magyar Frediiet. >

Tovább

Prince AIDS-ben halt meg?

Az angol portál információi szerint az énekesnél hat hónapja diagnosztizálták a kórt, ám ő nem fordult >

Tovább