2022. augusztus 12. péntek
Ma Klára, Hilária, Diána névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?

Bozóki Antal
Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?

A szerb hatalom nem biztosítja a polgárok személyi biztonságát, sérthetetlenségét, a tulajdon és egyéb jogainak békés élvezetét – amit az alkotmány szerint köteles lenne. A nemzeti kisebbségek védelmének nemzetközi kötelezettségét nem is említve. – Mintha egy láthatatlan kéz azon dolgozna, hogy ellehetetlenítse a magyarok életét – állapítja meg nem kis keserűséggel a horgosi polgárok egy csoportjának levele. Feltűnő az is, hogy Magyarország – talán a „történelmi csúcson levő magyar szerb/szerb magyar barátság” miatt – még csak diplomáciai síkon sem említi a szerb illetékeseknek a problémát, követeli a rendezését. Ahelyett, hogy a határsáv biztosítására szólítaná fel őket – 19,5 milliárd forintot árán! – növeli a (határ)kerítés magasságát (??), a külügyminiszter pedig Ausztriában tehetetlenül sopánkodik, hogy az ország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”. Érti ezt valaki? Bozóki Antal:

2022. augusztus 11.Tovább

Bálványosi akármi

Bozóki Antal
Bálványosi akármi

Ha elemeznénk, hogy akkor mit is mondott Pásztor Pista, akkor – az első benyomás alapján – meg lehet állapítani, hogy egy nagy semmit. Üres, elcsépelt szólamok ezek, amelyek még arra sem elegendőek, hogy igazolják a költségeket, amibe az utazása került. Ezért kár volt Tusványosra utazni! A noszai ménesgazda, újdonsült Mercédesz tulajdonos szavaiból mégis ki lehet hámozni, hogy pártja tovább folytatja ámokfutását, miszerint a szerb nacionalista és maradi hatalomban „államtitkárokkal kíván jelen lenni”. Pásztornak tisztában kell lenni, államtitkárokkal vagy miniszterekkel képviselve lenni a hatalomban – egyre megy. Aki részt vállal a hatalom gyakorlásában annak tudnia kell, hogy felelősséget vállal a hatalom minden tettéért is – függetlenül attól, hogy milyen szinten vesz részt annak gyakorlásában. A pártvezér már régen lemondott a magyar közösség képviseletéről, érdekvédelméről. Vučićtyal kötötte össze a sorsát és vele együtt fog csúfosan megbukni! A probléma csak az, hogy nagyon sokba kerül(t) ez a magyar közösségnek! Bozóki Antal:

2022. augusztus 9.Tovább

Kishegyesi Bálványos

Bozóki Antal
Kishegyesi Bálványos

A fiatal és tapasztalatlan parlamenti államtitkár nem először mond valótlanságokat a vajdasági magyar közösséggel kapcsolatban. Annyira nem ismeri az itteni helyzetet, hogy a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban Magyarkanizsát összetévesztette Nagykanizsával. Kishegyesen azt a sületlenséget (is) találta mondani, hogy „egy közösség megmaradását leginkább a külföldre távozók veszélyeztetik”. Értsd: A Vajdasági magyar közösséget azok veszélyeztetik, akik külföldre költöznek! Az ilyen gondolkodás/logikátlanság teljesen a feje tetejére állítja a valóságot. Nem a külföldre költözés okait keresi, mivel akkor könnyen ki lehetne mutatni, hogy éppen az aktuális politikai és gazdasági helyzet miatt költöznek leginkább a fiatalok külföldre, hanem azokat okolja a közösség züllesztésével, akik a jobb élet reményében távoznak a szülőföldjükről. Bozóki Antal:

2022. augusztus 8.Tovább

A hatalom szolgálatában

Bozóki Antal
A hatalom szolgálatában

A Titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Neki, tehát, már csak tudni kell(ene), hogy milyen is a „nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyar” újságírás. Ennek a nemzeti színbe csomagolt parolának az lett a következménye, hogy mára már a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” médiában – köszönve a testület későbbi „tájékoztatási megbízottjainak” is – megszűnt/eltűnt a magyar nyelvű közszolgálati tárgyilagos, pluralista tájékoztatás, a hatalmat is ellenőrző és kritikus újságírás! Ez egyúttal a hatalomtól független/hatalomkritikus sajtónak, a tájékoztatás szakmai függetlenségének a feladását és csaknem a teljes magyar nyelvű tájékoztatásnak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a pártot is befolyásoló Fidesz politikájának a szolgálatába állítását, a magyar nyelvű tájékoztatás lezüllesztést, tönkretételét hozta. Bozóki Antal:

2022. augusztus 4.Tovább

Tántorgunk az emberarcú szolgalelkűségbe

Végel László
Tántorgunk az emberarcú szolgalelkűségbe

A jelek szerint a hatalom készül a személyes szabadság további megnyirbálására. Nem kell hozzá durva erőszak, anélkül is terjednek a szigorúan ellenőrzött megváltó kollektivista eszmék.  Kezdődik a félelemkeltéssel. A félünk a jövőtől, a szabadságtól, a munkásságtól, a kitalált és valós ellenségtól. Félünk – tehát önkéntes szolgák leszünk. Szolgáljuk az uralkodó osztályt, hiszen manapság ezt értik hazaszeretet és nemzethűség alatt.  Félelmünkben „ártatlanul” tántorgunk a nyers erőszaknál némileg elviselhetőbb önkéntes „emberarcú szolgalelkűségbe”. Ide jutottunk. Végel László:

2022. augusztus 9.Tovább

Csetepaté a szakadék szélén?

Végel László
Csetepaté a szakadék szélén?

Egyre inkább kiélesedik a vita Orbán Viktor a Tusványoson előadott a fajkeveredésről szóló nézetéről.  Nem hiszem, hogy ez rövid időn belül lezárul, hiszen az elhangzott gondolatok túlmutatnak a napi politikán és azt hiszem, mögötte súlyosabb nézeteltérés lapul, melyről nagyon nehéz megjósolni, hogy hova vezet. Nem látom a végét. Nem hiszem, hogy megérem az időt, amikorra kiderül. Az interneten olvasok a harcias kommenteket, legtöbbször azok írjak, akik holtbiztosak tudják hogyan zárul. Csetepaté a szakadék szélén? Nem gondolom, hogy csetepatéról van szó, egyelőre csak azt merem leírni, hogy a szakadék szélén táncolunk. Végel László:

2022. augusztus 8.Tovább

A gyanús európai szellemiség

Végel László
A gyanús európai szellemiség

Még a jugoszlávságába is beszivárgott ez a történelmi emlék. Horvát volt, jugoszláv aurával. Miért ne lehetne ma valaki, magyar, szerb, román, dán, holland, francia és német - európai aurával? Ezt azért kérdem, mert manapság egyre többen hasogatják az európai aurát. Ha így haladunk akkor politikailag gyanús lesz az európai szellemiség. Végel László:

2022. augusztus 6.Tovább

Putyinlelkű város lettünk

Végel László
Putyinlelkű város lettünk

Mihal Ramač író és újságíró, a Danas volt főszerkesztője a Danasban (2022.07.25.) elkeseredetten kérdezi, hogy miért hallgat a város polgárainak óriási többsége. Európa is elfordítja a tekintetét. Hozzátenném: elfordította a tekintetét, azért mert mi is elfordultunk tőle. Putyinlelkű város lettünk. Mihal Ramač szerint rövidesen Dodikovónak nevezik Újvidéket. Végel László:

2022. augusztus 3.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?

A szerb hatalom nem biztosítja a polgárok személyi biztonságát, sérthetetlenségét, a tulajdon és egyéb jogainak békés >

Tovább

Tántorgunk az emberarcú szolgalelkűségbe

A jelek szerint a hatalom készül a személyes szabadság további megnyirbálására. Nem kell hozzá durva erőszak, >

Tovább

Bálványosi akármi

Ha elemeznénk, hogy akkor mit is mondott Pásztor Pista, akkor – az első benyomás alapján – >

Tovább

Csetepaté a szakadék szélén?

Egyre inkább kiélesedik a vita Orbán Viktor a Tusványoson előadott a fajkeveredésről szóló nézetéről.  Nem hiszem, >

Tovább

Kishegyesi Bálványos

A fiatal és tapasztalatlan parlamenti államtitkár nem először mond valótlanságokat a vajdasági magyar közösséggel kapcsolatban. Annyira >

Tovább

A gyanús európai szellemiség

Még a jugoszlávságába is beszivárgott ez a történelmi emlék. Horvát volt, jugoszláv aurával. Miért ne lehetne >

Tovább

A hatalom szolgálatában

A Titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Neki, tehát, már csak >

Tovább

Putyinlelkű város lettünk

Mihal Ramač író és újságíró, a Danas volt főszerkesztője a Danasban (2022.07.25.) elkeseredetten kérdezi, hogy miért >

Tovább

Mára alaposan megváltozott a Magyarország-kép

Az utcán többen is megállítanak. Mi történt Magyarországgal? Mindeddig respektálták ezt a megszenvedett országot és nemzetet. >

Tovább

Nincs többé kocsonyás középút

Biztosra vehető, hogy Orbán Viktor mai tusványosi beszéde óriási felháborodást kelt majd. Nem vagyok véleményvezér, csak >

Tovább

Ilonka tánti angyalkái

Egy effajta megállapítás például: „Magyarokná olyan szar a pálinka”, és a kommentár hozzá: „Én nemtom nem >

Tovább

Náci beszéd vagy náci rendszer?

Hiszen a fasiszta energia ma a legnagyobb, az igazi történeti újdonság. Sokan várnak újdonságra, diadalra, sikerre, >

Tovább