2023. május 30. kedd
Ma Janka, Zsanett, Johanna, Nándor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Új világrend minden bizonnyal nem lesz, de sok minden megváltozhat, és nem a magyarok javára

Új világrend minden bizonnyal nem lesz, de sok minden megváltozhat, és nem a magyarok javára

A romániai demokrácia ezer sebből vérzik, a hatalmi ágak közt nincsen egyensúly, mert a politikai döntésekbe is újra meg újra beleszól az igazságszolgáltatás, és vannak bizony bajok a jogállamisággal errefelé is. De alapjában véve továbbra is a nyugati mintákat próbálja követni az ország. Ezzel szemben Magyarországon ma egy központosított nemzetállam épül nagy „lendülettel”. Legyünk őszinték, ha Románia egy ilyen állameszmét követne, nekünk abban nem lenne helyünk. Vitatkozhatunk arról, ki milyen államigazgatást tart célravezetőnek, de számomra most a legfontosabb kérdés, hogy hova vezet vajon, ha sem a románokat, sem a magyarokat nem érdekli, mit gondol a másik. Meglehet, a román politika nem esik kétségbe, ha Magyarország elszigetelődik a térségben, de ez az erdélyi magyaroknak biztosan nem segít, és mellesleg a többi határon túli magyar közösségnek sem. A nem Magyarországon élő magyaroknak továbbra is egy közös Európa az érdekük, ahol határok nélkül együtt lehetnek a különböző nemzetek. Éppen ezért semmiképpen sem örülhetünk annak, hogy látszólag teljes közönnyel szemléli egymást az a két állam, amely nekünk igazán fontos, hiszen az egyikben ott van a szülőföldünk, a másikban ott él a saját nemzetünk. Sem jót, sem rosszat nem kívánnak már üzenni egymásnak, még egy RMDSZ-kongresszuson sem. Markó Béla (Népszava):

2023. május 14.Tovább

Nemzeti kisebbségi kutatóműhelyre van szükség!

Bozóki Antal
Nemzeti kisebbségi kutatóműhelyre van szükség!

A társadalomkutatók, akik még esetleg vannak – a fiatalabb nemzedékből – azok pedig, a jelekből ítélve, ezeket a témákat „kerülgetik, mint macska a forró kását”! Vélhetően az esetleges következményektől való félelem miatt. A jelenlegi államhatalomnak ugyanis – amelynek részese a magyar politikai elit is – nem érdeke, hogy a tudományos kutatók tiszta, tényszerű képet adjanak a magyar közösség helyzetéről. Gyorsan kiderülne ugyanis, hogy az általuk alkotott és propagált „aranykornak” semmi köze a valósághoz... Most látszik csak meg igazán az intézményes kisebbségkutatás, egy vajdasági kisebbségkutató intézet hiánya, aminek a soknemzetiségű Vajdaságban léteznie kellene, s aminek a magalapítását a vajdasági magyar egyetemi tanárok, kutatók fontosnak tartották, sürgették! A politikumnak azonban ez nem volt érdeke! Bozóki Antal:

2023. május 12.Tovább

Szerbiában 69.457-tel kevesebb a magyar lakos (2.)

Bozóki Antal
Szerbiában 69.457-tel kevesebb a magyar lakos (2.)

A magyar lakosságcsökkenésnek az okai is mélyen társadalmi, gazdasági és politikai jellegűek, amelyeket főleg a „szerb világ” építésében kell keresni, amihez Pásztor István pártelnökként és a Tartományi Képviselőház elnökeként is vastagon hozzájárult a maga pásztorvilágának az építésével. Ezekkel az okokkal, amelyeket elsősorban a munka- és az életkörülmények folyamatos rosszabbodásában mutatkoznak meg, az Elnökség azonban még csak nem is foglalkozott. „Dolgozni fogunk, mint eddig is” – fogadkozik a párt. A közösség kárára! Köszönjük szépen, de ebből nem kérünk! Ilyen lesújtó népszámlálási adatok közzététele – a közösség csaknem egyharmaddal való csökkenése – után minden valamire való demokráciában a hatalomban részes, felelősséget érző párt elnöke – sikertelen politikusként – azonnal benyújtotta volna a lemondását! Bozóki Antal:

2023. május 9.Tovább

A félelem százada

Végel László
A félelem százada

Lehet már tíz éve, ha nem több, hogy a naplójegyzeteimben lejegyeztem, hogy a 21. század a félelem százada lesz. Akkor úgy találtam, hogy terjed ezt az egyeduralomra törő hatalom eszméje. Manapság belátom, hogy sikeresen. Tíz év után a félelem tömeghangulattá vált, olyannyira, hogy immár a hatalom sem képes ellenőrizni, úgyhogy a tömegpánik befolyásolja a hatalmat is. A pandémia, az infláció után elérkeztünk a világháborús hangulathoz. Amit valaha Kertész, Eco, emlegetett az most valóságos veszélyként jelentkezik. A világháború majdnem a küszöbön áll, de még ezzel is visszaélhet a politikai elit, amely nem veszi észre, hogy a tűzzel játszik.  (...) Végel László:

2023. május 8.Tovább

Hidegvérrel Szerbiában

Szerbhorváth György
Hidegvérrel Szerbiában

Aleksandar Vučić az iskolai eset utáni sajtótájékoztatóján, ahol tipikusan jó színészi teljesítményét hozva hol agresszív, hol meghatott volt, végül Koszovónál kötött ki, és saját magát sajnáltatta. Törvényt szegve rögvest nyilvánosságra hozta az elkövető diák pszichológiai kartonjának adatait, a szülők fizetésének nagyságát, bármit. Jelezzük, korábban élő adásban mutogatta a lefejezett és ledarált (!) maffiózókról szóló képeket. A múlt héten nem más, mint a New York Times írt arról, hogy éppen az elnök által támogatott maffiacsoport tette mindezt. Vučić nem is tagadta, narcisztikusan csak azt szajkózza, hogy otthon és a világban mindenki őt bántja, ezért ő a legnagyobb áldozat. Szerbhorváth György:

2023. május 12.Tovább

Elkallódott az emberi sors formája

Végel László
Elkallódott az emberi sors formája

Ennek hiánya az irodalmat a szövegközpontú formalizmus szép oázisában tereli, vagy pedig a felszínes valóságirodalomba tántorog be. Sem az egyik, sem a másik. Akkor mi következzék? Új regényemet írogatva, amely éppen a rendszerváltási időkben játszódik le, kénytelen vagyok belátni, hogy a kor lelke nevét vesztette a nagy fogalmi zűrzavarban. Nem érdekelnek a közélet lókötői, a szánalmas köpenyegforgatók, apró nyerészkedői, a hírnévre vadászó értelmiségiek, sokkal inkább foglalkoztatnak azok a helyzetek, amelyekben a szembekerülő felek mindegyikének van némi igazsága. Talán túl sok tapasztalat gyűlt fel bennem, ezért többé nem vagyok képes merev ellentétekben gondolkodni. Végel László:

2023. május 11.Tovább

A szerb nemzet még évtizedekig fog élni a Koszovó-traumával

Végel László
A szerb nemzet még évtizedekig fog élni a Koszovó-traumával

Kissé fáradtan szemléltem a híreket, szerettem volna tudni, hogyan folytatódott a Vučić-Kurti ohridi megbeszélés. Ellentétben az EU-s politikusokkal nem fűztem hozzá sok reményt, és a híreket hallgatva, arra a meggyőződésre jutok, hogy furcsa keresztút, amelyről nem tudni hova vezet. Lehet, hogy sehova. Ezt a konfliktust csak az évtizedek fogják gyógyítani. Az elmúlt három-négy évtized politikája egyelőre gyógyíthatatlan. Akarjuk vagy nem, a szerb nemzet még évtizedekig fog élni a Koszovó-traumával. Végel László:

2023. május 8.Tovább

Szerbiában 69.457-el kevesebb a magyar lakos!

Bozóki Antal
Szerbiában 69.457-el kevesebb a magyar lakos!

A tény, hogy a magyarok és a többi nemzeti kisebbségi közösséghez tartozók számaránya a tartomány összlakosságában folyamatosan csökken, éspedig sokkal nagyobb mértékben, mint a szerb nemzetiségű lakosok száma – ami 10,49 százalékkal kevesebb – magáért beszél. Jelzésértékű ez a vajdasági magyarok helyzetét és a szerb államban uralkodó állapotokat és az ország nemzeti kisebbségi/közösségi politikáját illetően is... A népszámlálás lesújtó eredményeit Magyar Szó a negyedik oldalon, a Belföld/Gazdaság rovatban közli. Nem azzal a címmel, hogy hetvenezerrel lettünk kevesebben, hanem hogy „Száznyolcvannégyezer magyar él Szerbiában”! Mintha ez számunkra kedvező hír lenne! Érti ezt valaki? Szégyenletes szerkesztéspolitika ez! Bozóki Antal:

2023. május 7.Tovább

Legfrissebb

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább

Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk

Feltételezem, hogy egymás megismerése valójában a különbségek feltárásával is jár. Jelenleg egymás ismerete egyoldalú.  Hála a >

Tovább

„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség!

– Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága – mondja a >

Tovább