2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, mert az információ a Kommunista Párttól származik, azt meg nem befolyásolják a tények, hanem csakis saját érdekei. A Nobel-díjas közgazdász ezzel együtt úgy gondolja, hogy a közeljövőben valóban csökkenni fog a lakosság száma, bár szerinte a folyamat már évek óta beindult. Ez pedig két súlyos gazdasági gondot is felvet... Egy öregedő társadalom pedig óhatatlanul magával hozza, hogy egyfolytában gyengül a gazdaság. Kína szuperhatalom, élén egy tekintélyuralmi és láthatóan tévúton járó vezetővel. Ennélfogva egyáltalán nem riogatás rákérdezni, miként fog reagálni, ha azt látja, hogy bajban van a gazdaság.

2023. január 18.Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt kénytelen lemondani. Ugyanez vonatkozik Mongóliára, Iránra és Törökországra is. Ezt taglalja elemzésében Martin van Creveld izraeli hadtörténész. Vagyis lángba borulna Eurázsia jó része, mert mindenki harcolna mindenkivel – a nacionalizmusra, a szabadságra, a vallásra, vagy bármi másra hivatkozva.  És még az is lehetséges, hogy Moszkva beveti az atomfegyvert - nem külső ellenséggel szemben, hanem saját országában, a lakosság egy része ellen. Függetlenül attól, hogy túléli-e politikailag a háborút Putyin és bandája. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 14.Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De akárcsak a Szovjetunió, elvben a mostani állam is szövetségi rendszerben működik, ám a tagköztársaságokat leigázta, gyarmatosította a Kreml. Az orosz imperializmus hagyatéka nemigen tűnt el, sőt napról napra markánsabb és fájdalmasabb. Az invázió megdöntötte azt a mítoszt, hogy Putyin egyesítette Oroszországot. Nem utolsó sorban azért, mert Moszkva a sorozásokkal főként a nemzetiségeket tizedeli meg. Ennek megfelelően a kisebbségek eléggé hangosan tiltakoznak a háború ellen. Merthogy az elnök ágyútölteléknek tekinti őket.

2023. január 11.Tovább

A lengyel minden vagy semmi

A lengyel minden vagy semmi

Legalábbis ez tét a Lengyel Jog és Igazságosság számára a Politico szerint. A nacionalista párt számára ugyanis nem lesz könnyű, hogy az ősszel harmadszor is nyerjen a választáson, de van rá esélye. Hét éve csatázik Brüsszellel, mivel próbálja erősebb politikai ellenőrzés alá vonni az igazságszolgáltatást. Az EU ott vág vissza, ahol az a legjobban fáj Lengyelországnak: a pénztárcán keresztül... A közbizalom megcsappant a PiS iránt, és nem látszik, hogy a pártnak lenne ötlete a támogatás visszaszerzésére. Közben napirenden vannak a botrányok, mert a hatalom a barátokat és rokonokat dugja be minden olyan állásba, ahol könnyű pénzt lehet keresni. Ha azonban összefog a négy ellenzéki tömörülés, akkor akár még nyerhet is, de utána persze előjönnének az ideológiai ellentétek.

2023. január 7.Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu miatt ugyanakkor félő, hogy a Nyugat leállítja az Izraelnek nyújtott támogatást. A Nyugati-partvidéken tavaly hírek szerint 224 palesztin vesztette életét és az idén várhatóan csak tovább rosszabb lesz a mérleg. Elsősorban azért, mert az ultranacionalista, szélsőségesen vallásos koalíció, benne rasszista, arabellenes miniszterekkel, el van szánva, hogy elveszi az összes arab területet. A fejlett világ mégis igen visszafogottan reagál. Nincsenek olyan szankciók, mint amikor más országban kell móresre tanítani a politikai szélsőséget. Benjamin Netanjahu vezetése azonban tehertétel. Akadályozza a két-állam megoldást, gúnyt űz az ENSZ-ből és a nemzetközi jogból. Nem pártolja az oroszellenes intézkedéseket, viszont elveti az Iránnal kötött nukleáris egyezményt, ez pedig háborút vonhat maga után. Kémszoftvereket és fegyvereket ad el tekintélyuralmi rezsimeknek. De talán még ennél is keményebb, hogy a politikus fanatikus bandája szorgosan ássa alá az izraeli demokratikus intézményeket, illetve a civil jogokat. Akár még polgárháború is kitörhet. Diplomaták és tábornokok lázadoznak. Ám mindez nem érdekli a meggondolatlan és megalkuvó Netanjahut. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 16.Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló első fordulójában, két legfőbb vetélytársa egy volt NATO-tábornok, illetve egy közgazdásznő. A tisztség jelenlegi gazdája, a nyíltan oroszbarát Miloš Zeman márciusban távozik hivatalából. A poszt ugyan leginkább protokolláris jellegű, de hogy ki nyeri el, az népszavazással ér fel az ügyben, visszatérjen-e Csehország a nyugatbarát pályára.

2023. január 14.Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az elemzőket az Atlanti Tanács nevű kutató központ kereste meg és a  167 szakember nagyjából fele azt vallja, hogy a következő 10 évben az orosz állam megbukik, illetve még az is elképzelhető, hogy felbomlik. Utóbbit kiválthatja forradalom, polgárháború, vagy egyszerűen az, hogy egyes részei a kiválás mellett döntenek. A felmérést irányító programigazgató úgy kommentálta az eredményt, hogy az ukrán háború bumerángként üthet vissza, nem csupán a vezetésre, hanem az egész országra. Nyugati illetékesek szerint az orosz állam máris jelentősen meggyengült, gazdasági teljesítménye egyre zsugorodik – köszönhetően a szankcióknak, amelyek évtizedekkel vetik vissza az oroszokat. Ugyanakkor az összesítésből az derül ki, hogy a hozzáértők nagy többsége azt várja: Kína lerohanja Tajvant. Továbbá, hogy a következő 10 évben újabb ország jut atomfegyverhez, 68 %  Iránra tippel ez ügyben. Ezzel párhuzamosan azt jósolják, hogy az amerikai befolyás némiképp visszaesik. Csupán hozzávetőleg egyharmad hiszi, hogy az USA 2033-ban is a földkerekség vezető diplomáciai, illetve gazdasági ereje lesz. Szóval mozgalmas évtized áll előttünk. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 10.Tovább

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Főként a brazil és amerikai választás eredményeként két év alatt 800 millióval csökkent a szám, de még mindig 1,7 milliárd ember tapasztalja nap mint nap a saját bőrén az illiberális valóságot. Ezt mutatta ki a volt brit miniszterelnök, Tony Blair nevét viselő intézet. A változás annak köszönhető, hogy előretörtek a haladó, illetve centrista erők, bár az ugyancsak népes Fülöp-szigeteken Duterte elnöknek azért kellett távoznia, mert nem indulhatott még egyszer. Viszont Janez Janša, a szlovén kormányfő az urnáknál vérzett el. Az idei év megint csak igen fontosnak ígérkezik, hiszen kritikus választások jönnek Törökországban, valamint a lengyeleknél. Az eredmény az lehet, hogy megbukik a földkerekség két legbefolyásosabb demagóg kormánya, de ehhez az kell, hogy jobban összefogjon a jelenleg még megosztott ellenzék. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 5.Tovább

Legfrissebb

A Monroe-elv és ami ebből következett

A gyakorlatban azonban a hidegháború viszonyai között, a szovjet és kommunista fenyegetés nyomásában a nemzetbiztonságát fenyegetőnek >

Tovább

Izrael nem alapozhatja politikai stratégiáját a megkérdőjelezhetetlen katonai erőre

A palesztinokhoz fűződő viszonyt egy évtizeden át a jobboldal szabta meg, ám felsült vele. A hadsereg >

Tovább

Még Trump sem állhat a törvény felett

Őt is megilleti persze a tisztességes tárgyalás és az ártatlanság vélelme. Ám nem szabad semmiféle kiváltságot >

Tovább

Európa új frontvonalai

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint új határok alakulnak ki Európában, mert a háború bebizonyította, hogy >

Tovább

A szaudi-iráni megállapodásról

Persze, van még egy ismerős ismeretlen ebben s közel-keleti egyenletben, aki nem is olyan háttérszereplő, különösen, >

Tovább

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel >

Tovább

Léggömb, vagy csak egy lufi?

Az aligha új, hogy két állam kémkedik egymás ellen, amióta világ a világ, ez az egyik >

Tovább

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább