2022. december 7. Szerda
Ma Ambrus, Ambrózia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában a Republikánus Párt. Trump bevitte a végzetes csapást a konzervatívoknak, de kérdés, hogy mikor vág vissza a megsebzett párt. Mindenesetre átalakul a politikai térkép, bár ritkán fordul elő, hogy egy választás jelentősége ekkora spéttel mutatkozik meg. Mindenesetre már látszik, hogy súlyos válságában az ország levedli az eddigi szerkezetet. A megújulás két területen különösen időszerű: újra ki kell találni a jobboldaliságot, és demográfiai eltolódás megy végbe a társadalomban, amely azt is kénytelen elfogadni, hogy vége a fehér többségnek, miután kimúlt a trumpizmus. Hogy a demokraták szerezték meg a szenátusi helyet a konzervatív Nevadában, az jól mutatja, milyen mértékben szenvedtek vereséget a republikánusok, illetve Trump szekértolói... A nosztalgikus Amerika-kép, a fehér többségi társadalom gondolata Mar-a-Lagóba szorul vissza. Trump azonban nem olyan, aki be szokta vallani, ha felsül és inkább bölcsen visszavonul. Ennélfogva holnap várhatóan bejelenti, hogy rajthoz áll az elnöki posztért. Ezzel megkezdődik a republikánusok önfelszámolásának utolsó szakasza. Minél gyorsabban véget ér, annál nagyobb az esély, hogy megújul Amerika, amely persze részben nagyon is konzervatív. Most a forradalom időszaka jön a republikánusoknál. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. november 14.Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin számára. Egyrészt azért, mert a Dél stratégiailag fontos, arra vezet az ukrán export fő szállítási útvonala. És ez volt az egyetlen körzeti nagyváros, amelyet az agresszorok képesek voltak kézre keríteni. Pedig pár hete Oroszország a saját részének nyilvánította. Az elnöknek odahaza meg kell magyaráznia, miért ad fel harc nélkül valamit, amiről a propaganda gépezete szüntelenül azt harsogta, hogy az immár örök időre orosz terület.

2022. november 10.Tovább

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Ezt állapítja meg Thomas Friedland, a New York Times külpolitikai elemzője, aki 40 éve foglalkozik a Közel-Kelettel és ez idő alatt egy-egy Pulitzer-díjat kapott a Libanonból, illetve Izraelből küldött tudósításaiért. Borúlátását az magyarázza, hogy mint kifejti: megbukott a nemzeti egységkormány és helyét egy olyan koalíció veszi át, amelynek szélsőségességben nincs párja az ország egész eddigi története során. És mivel ami Izraelben történik, az sokszor beharangozza a világban bekövetkező mozgásokat, Isten óvjon attól, hogy ez most is így legyen. Hiszen ultraordox és ultranacionalista politikusok kerülnek most oda a tűzhöz, köztük nyíltan ultraortodox és ultranacionalista politikusok, soraikban leplezetlen rasszistákkal és arabellenes radikálisokkal, akikről pedig egykor azt lehetett hinni, hogy örökre a margóra szorulnak. Ennélfogva most bajban van az amerikai zsidóság, hogy támogasson-e továbbra is egy ilyen rendszert, de fel van adva a lecke a washingtoni diplomáciának is. Hiszen már nem mondhatja, hogy az izraeli demokrácia ugyanazokat az értékeket követi, mint az USA.

2022. november 5.Tovább

Mikor jön Trump vissza?

Mikor jön Trump vissza?

Donald Trump akár már holnapután felbukkanhat a twitteren, miután Elon Musk átvette a közösségi portált. A milliárdos ugyanis igen szabados, libertárius nézeteket vall a szólásszabadságról és nála bőven belefér, hogy zöld utat adjon a volt elnöknek, ám ily módon veszélyben van az amerikai demokrácia. Éppen akkor vásárolta meg az USA legfőbb politikai vitafórumát, amikor minden érintettnek fokozott felelősségtudatot kellene tanúsítania, csakhogy ez semmi jót nem ígér.  Csupán emlékeztetőül: Trump a platform segítségével építette ki mozgalmát, amely azután meghódította a Republikánus Pártot. A puccskísérlet során a twitteren keresztül utasította követőit. Ezek után zárták az oldalról – a demokrácia védelmében. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. október 29.Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a politikus meggyengülve került ki a csatározásból. Ez kiábrándítja mindazokat, ideértve a moszkvai és pekingi autokratákat, akik a jelre várnak, hogy hanyatlik az Egyesült Államok. Elvileg a félidős erőpróba ajándék a republikánusoknak, noha a pártnak nincs ötlete, miként lehetne jobban csinálni a dolgokat, egy-két elképzelése viszont csak rontana a helyzeten. Több tisztségviselője is kibújt az alól, hogy szembeszálljon a volt elnök vádjaival a két évvel ezelőtti választás kapcsán. Ily módon azonban megfosztották a pártot attól a lehetőségtől, hogy újra építse önmagát a fiaskó után. Trump vaskézzel fogja a radikális szárnyat, de most még megsebzettebbnek látszik, mint tavaly január 6. óta bármikor... Amerika és a republikánusok érdeke, hogy túllépjenek Trumpon. Viszont kérdéses, hogy maradnia kell-e Bidennek a demokraták élén. Az volna a legjobb, ha felülvizsgálná a terveit. Mert ha lelép a színről, az oldhatja az ellenzék megszállottságát a Kongresszusban. Megvan rá a lehetősége, hogy ő szabja meg távozása feltételeit. Élnie kellene az alkalommal.

2022. november 11.Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az elnök a következő két évben, valójában a demokrácia jövője forog kockán… A tét nem más, mint az alapvető jogok fennmaradása, a demokratikus intézmények ellenőrzése, a szabad és tisztességes választások sorsa. Az előzményt a Kapitólium lerohanása és a házelnök férje elleni alattomos támadás jelenti. Meg az, hogy a Legfelsőbb Bíróság korlátozta a magzatelhajtás jogát. A kérdés az, hogy mennyi teret vesztenek a demokraták. A közvélemény kutatások azt jelzik, hogy az ellenfél szinte bizonyosan elhódítja a Képviselőházat és jók az esélyei a felsőházban is. Az eredményen nagyban múlnak olyan ügyek, mint az Ukrajnának adott támogatás, vagy a következő elnökválasztás. Ha a republikánusok bizonyulnak jobbnak, az megbéklyózza a közigazgatást, leállítja a törvényalkotást, viszont vizsgálatok indulnak a fennálló kormányzat ellen. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. november 7.Tovább

Világszerte folytatódik a demokrácia aláásása

Világszerte folytatódik a demokrácia aláásása

Világszerte folytatódik a demokrácia aláásása

A Liberation vezércikke arra hívja fel a figyelmet, hogy világszerte javában ássák alá a demokráciát, Brazíliától az Egyesült Államokig. Mindenütt ugyanazzal a módszerrel igyekeznek megrendíteni a demokratikus viszonyokat. Ennélfogva csak rövid ideig lehetett örülni Bolsonaro vereségének, ám máris lehet nyugtalankodni az amerikai időközi választások várható kimenetele miatt. Joe Biden igencsak aggódhat, hiszen a demokrácia olyan bástyái eshetnek el, mint New York Állam vagy Washington. A New York Times szerzője viszont felszólítja a világot: ne engedje meg, hogy Putyin új Aleppót csináljon Ukrajnából, azaz szándékosan és válogatás nélkül öljön meg civileket és ezzel fordítsa meg a hadiszerencsét. Annak idején a bukásra álló szír államfő kérte az oroszok közbeavatkozását és annak brutalitása sikerrel is járt. Az Economist szerint legújabban (így, külön írva) hideg háborúba kezdett Putyin: a tél segítségével próbálja térdre kényszeríteni Ukrajnát, amely ily módon versenyt fut az idővel, az időjárással és az orosz rakétákkal. A Spiegel arról számol be, hogy mosakszik az egyik, újonnan kinevezett olasz miniszterhelyettes, mert előkerült róla egy felvétel, amelyen hat évvel ezelőtt náci karszalaggal látható. Galeazzo Bignami, aki a Liga-elnök, Salvini alatt az infrastruktúráért felelős tárcánál dolgozik majd, kifejtette, hogy szégyelli magát korábbi tettéért és elítéli a totalitarizmus minden formáját.

 

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. november 2.Tovább

A Nyugat összezár

A Nyugat összezár

„Bár rengeteg indoka lehet annak, hogy Németország nincs a közös nyilatkozat aláírói között, ugyanakkor politikai szempontból mégis fontos lett volna Berlin kiállása, már csak a Nyugat egységének demonstrálása miatt is. Ráadásul külpolitikailag ez elszigeteli az országot, gyengének és tétovának mutatja be Európa legnagyobb gazdasági hatalmát. Belpolitikailag pedig azért hiba, mert az Ukrajna melletti kiállásnak látványosan nagy támogatottsága van nem csak a politika mellett elkötelezettek között, hanem a civil szférában is.” Ara-Kovács Attila:

2022. október 26.Tovább

Legfrissebb

Az amerikai külpolitika az ukrajnai konfliktus kontextusában

Eléggé nyilvánvaló jelek utalnak arra is, hogy az Egyesült Államok közvéleménye esetenként kedvetlenül és fáradtan „vállalja” >

Tovább

Putyin visszahozza a szovjet típusú ideológiát, hogy eladja a népnek a háborút

Megtiltotta a nem heteroszexuális kapcsolatok nyilvános bemutatását, célja ezzel is az, hogy elfedje a valóságot. Miközben >

Tovább

Meloni védekező hadállásban

A főnökasszony nem tudja leplezni ellenszenvét a nemszeretem médiával szemben, amely nem éri be az első >

Tovább

Bajban van a nagyobbik osztrák kormánypárt

Ezért próbálja magyar-szerb segédlettel Brüsszelre tolni a felelősséget a migrációért. Karl Nehammer kancellár szerint az Orbán >

Tovább

Trumpot nem a második elnökség vagy Amerika érdekli, hanem az, hogy magára vonja a figyelmet

A Guardian kommentátora, Simon Tisdall ítéli ezt így meg. Azt állítja ugyan, hogy képes nyerni 2024-ben, >

Tovább

A kert és az őserdő

Teljesen jogos a foci VB kapcsán a bírálat Katarral szemben, ám gyakran önteltség van mögötte – >

Tovább

Mire szavazott félidőben Amerika?

A várakozásokkal ellentétben november 8-án az amerikai választókat nem csak a pénztárcájuk érdekelte. Fontos volt számukra >

Tovább

Joe Biden Ukrajna-politikája mesteri és megérdemli a támogatást

Most meg kell őriznie ezt a kiegyensúlyozott megközelítést. El kell hárítania az ukrán államfő heveskedését, mert >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában >

Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a >

Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin >

Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az >

Tovább