2023. június 10. szombat
Ma Margit, Gréta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt kénytelen lemondani. Ugyanez vonatkozik Mongóliára, Iránra és Törökországra is. Ezt taglalja elemzésében Martin van Creveld izraeli hadtörténész. Vagyis lángba borulna Eurázsia jó része, mert mindenki harcolna mindenkivel – a nacionalizmusra, a szabadságra, a vallásra, vagy bármi másra hivatkozva.  És még az is lehetséges, hogy Moszkva beveti az atomfegyvert - nem külső ellenséggel szemben, hanem saját országában, a lakosság egy része ellen. Függetlenül attól, hogy túléli-e politikailag a háborút Putyin és bandája. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 14.Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De akárcsak a Szovjetunió, elvben a mostani állam is szövetségi rendszerben működik, ám a tagköztársaságokat leigázta, gyarmatosította a Kreml. Az orosz imperializmus hagyatéka nemigen tűnt el, sőt napról napra markánsabb és fájdalmasabb. Az invázió megdöntötte azt a mítoszt, hogy Putyin egyesítette Oroszországot. Nem utolsó sorban azért, mert Moszkva a sorozásokkal főként a nemzetiségeket tizedeli meg. Ennek megfelelően a kisebbségek eléggé hangosan tiltakoznak a háború ellen. Merthogy az elnök ágyútölteléknek tekinti őket.

2023. január 11.Tovább

A lengyel minden vagy semmi

A lengyel minden vagy semmi

Legalábbis ez tét a Lengyel Jog és Igazságosság számára a Politico szerint. A nacionalista párt számára ugyanis nem lesz könnyű, hogy az ősszel harmadszor is nyerjen a választáson, de van rá esélye. Hét éve csatázik Brüsszellel, mivel próbálja erősebb politikai ellenőrzés alá vonni az igazságszolgáltatást. Az EU ott vág vissza, ahol az a legjobban fáj Lengyelországnak: a pénztárcán keresztül... A közbizalom megcsappant a PiS iránt, és nem látszik, hogy a pártnak lenne ötlete a támogatás visszaszerzésére. Közben napirenden vannak a botrányok, mert a hatalom a barátokat és rokonokat dugja be minden olyan állásba, ahol könnyű pénzt lehet keresni. Ha azonban összefog a négy ellenzéki tömörülés, akkor akár még nyerhet is, de utána persze előjönnének az ideológiai ellentétek.

2023. január 7.Tovább

Putyint a vádlottak padjára!

Putyint a vádlottak padjára!

Gordon Brown elengedhetetlennek nevezte, hogy a háború után a vádlottak padjára ültessék Putyint és brancsát, ám ehhez szerinte már most meg kell kezdeni az előkészületeket. A volt brit kormányfő és pénzügyminiszter azzal érvel, hogy a harcok leállítását is elősegítheti, ha az USA és Nagy-Britannia közreműködik egy különleges bíróság felállításában, mégpedig azzal a céllal, hogy ott vonják felelősségre az orosz diktátort a háborús bűnökért. Ily módon ugyanis oda lehet a politikus hazai népszerűsége, egyben pedig egyértelmű üzenetet lenne a többi agresszornak... Amilyen gyorsan csak lehet, ki kell tűzni a tárgyalást az invázió miatt. Ez jelzés volna a vétkeseknek, hogy nem tudnak sehová sem elbújni. Ehhez szükség esetén az EU-nak és az Európa Tanácsnak kell lépnie. A vádemelés akár már jövőre, a gyanúsítottak távollétében is megtörténhet. Ily módon Putyin és cinkosai többé nem utazhatnának külföldre, ez pedig az jelentené, hogy megritkulna a politikus körül a bólogató jánosok hada, otthagynák a tanácsadók. Legfőbb ideje cselekedni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. december 31.Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló első fordulójában, két legfőbb vetélytársa egy volt NATO-tábornok, illetve egy közgazdásznő. A tisztség jelenlegi gazdája, a nyíltan oroszbarát Miloš Zeman márciusban távozik hivatalából. A poszt ugyan leginkább protokolláris jellegű, de hogy ki nyeri el, az népszavazással ér fel az ügyben, visszatérjen-e Csehország a nyugatbarát pályára.

2023. január 14.Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az elemzőket az Atlanti Tanács nevű kutató központ kereste meg és a  167 szakember nagyjából fele azt vallja, hogy a következő 10 évben az orosz állam megbukik, illetve még az is elképzelhető, hogy felbomlik. Utóbbit kiválthatja forradalom, polgárháború, vagy egyszerűen az, hogy egyes részei a kiválás mellett döntenek. A felmérést irányító programigazgató úgy kommentálta az eredményt, hogy az ukrán háború bumerángként üthet vissza, nem csupán a vezetésre, hanem az egész országra. Nyugati illetékesek szerint az orosz állam máris jelentősen meggyengült, gazdasági teljesítménye egyre zsugorodik – köszönhetően a szankcióknak, amelyek évtizedekkel vetik vissza az oroszokat. Ugyanakkor az összesítésből az derül ki, hogy a hozzáértők nagy többsége azt várja: Kína lerohanja Tajvant. Továbbá, hogy a következő 10 évben újabb ország jut atomfegyverhez, 68 %  Iránra tippel ez ügyben. Ezzel párhuzamosan azt jósolják, hogy az amerikai befolyás némiképp visszaesik. Csupán hozzávetőleg egyharmad hiszi, hogy az USA 2033-ban is a földkerekség vezető diplomáciai, illetve gazdasági ereje lesz. Szóval mozgalmas évtized áll előttünk. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 10.Tovább

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Főként a brazil és amerikai választás eredményeként két év alatt 800 millióval csökkent a szám, de még mindig 1,7 milliárd ember tapasztalja nap mint nap a saját bőrén az illiberális valóságot. Ezt mutatta ki a volt brit miniszterelnök, Tony Blair nevét viselő intézet. A változás annak köszönhető, hogy előretörtek a haladó, illetve centrista erők, bár az ugyancsak népes Fülöp-szigeteken Duterte elnöknek azért kellett távoznia, mert nem indulhatott még egyszer. Viszont Janez Janša, a szlovén kormányfő az urnáknál vérzett el. Az idei év megint csak igen fontosnak ígérkezik, hiszen kritikus választások jönnek Törökországban, valamint a lengyeleknél. Az eredmény az lehet, hogy megbukik a földkerekség két legbefolyásosabb demagóg kormánya, de ehhez az kell, hogy jobban összefogjon a jelenleg még megosztott ellenzék. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. január 5.Tovább

Globális vezetői válság

Globális vezetői válság

Henry Kissinger szerint a világgal az az egyik alapvető baj, hogy nemigen vannak igazi államférfiak, ezért helyüket populisták és technokraták töltik be. Ezt akkor mondta a 100. évében járó egykori legendás külügyminiszter, amikor ebédet adott legújabb könyve megjelenése alkalmából. A műben olyan politikusok pályafutását foglalja össze, mint Adenauer, De Gaulle, Nixon és Thatcher.

2022. december 27.Tovább

Legfrissebb

Még Trump sem állhat a törvény felett

Őt is megilleti persze a tisztességes tárgyalás és az ártatlanság vélelme. Ám nem szabad semmiféle kiváltságot >

Tovább

Európa új frontvonalai

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint új határok alakulnak ki Európában, mert a háború bebizonyította, hogy >

Tovább

A szaudi-iráni megállapodásról

Persze, van még egy ismerős ismeretlen ebben s közel-keleti egyenletben, aki nem is olyan háttérszereplő, különösen, >

Tovább

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel >

Tovább

Léggömb, vagy csak egy lufi?

Az aligha új, hogy két állam kémkedik egymás ellen, amióta világ a világ, ez az egyik >

Tovább

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De >

Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az >

Tovább