2022. július 6. Szerda
Ma Csaba, Mária névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

(Más) napló 83.

Nincs „közös hangulat”?

Kisebbségjogi témák

Bozóki Antal
Bozóki Antal

Lényegi előbbre jutás azonban – a nyilatkozatból ítélve – most sem történt, mivel – az MNT elnökének szavai szerint – még csak „a közös hangulat megtalálásánál” tartanak. Mikor lesz ebből „hatékony és eredményes” munka? Bozóki Antal (Bozóki Antal blogja):

Május 18.

Szabadkán minden rendben?

A múlt évben 2300 polgár fordult a szabadkai ombudsmani hivatalhoz. Ez a szám jóval magasabb az országos átlagnál. Az újvidéki ombudsmannál például csupán 830 panaszt jegyeztek. A panaszok értékelése alapján megállapítható, hogy a nehéz gazdasági helyzet egyre nagyobb számú polgártársunkat érint – írja a Magyar Szó.

A polgárok 2016. évi jogérvényesítésével kapcsolatos ügyekről Tóth Szalai Erika ombudsman-helyettessel beszélgetett a lap újságírója.

Az írásból megtudjuk: „a kisbirtokkal rendelkező földművesek igazságtalan járulékrendszere még mindig nem változott, továbbra is halmozódnak az adósságok”; a panaszok nyomán a Vízművek és csatornázási közvállalatnak, a Kéményseprő közvállalatnak, a Szociális Központnak, és az Építkezési Igazgatóságnak „rendszermódosítást kellett foganatosítani”; a városi képviselő testület bizonyos esetekben pénzelte a cselekvőképesség megvonásához szükséges pszichiátriai szakvéleményezést; a Csantavéri Önkéntes Tűzoltó-egyesületet a hivatal közbenjárására felszabadították a  vagyoni adó fizetése alól, hogy a hivatalnak sikerült elérni a „település peremén lévő” udvarok rendeltetésének átminősítését, csökkentve ezáltal a tulajdonosok vagyonadójának összegét…

A Szabadkához tartozó magyarlakta falvakban hetente egyszer (keddenként) tart fogadónapot az ombudsmani hivatal. A kisebb településeken élők közül 1200 polgár, vagyis a panaszt tevő polgárok több mint a fele vette igénybe a hivatal szolgáltatásait. Hogy ezek között (és a további 1100 panaszos közül) mennyi volt a magyar, azt már nem tudtuk meg.  

A terjedelmes nyilatkozatból nem derül ki az sem, hogy a polgárok tettek-e panaszt a nemzeti kisebbségi jogok sérelme miatt, vagy maga a hivatal indított-e valamilyen eljárást, tett-e bármilyen javaslatot ezeknek a jogoknak a hatékonyabb megvalósítása terén? Vagy a szabadkai ombudsmani hivatal ezzel a témakörrel nem is foglakozik? Az újságíró is elfelejtett rákérdezni erre!

Az ombudsman-helyettes szavaiból arra lehet következtetni, hogy Szabadkán a nemzeti kisebbségi jogok terén minden a legnagyobb rendben van. Olyannyira, hogy az ombudsmannak itt éppen semmi tennivalója nincsen? Kételkedem ebben.

Ugyanezen a napon közölte a sajtó, hogy ismeretlen személy(ek) Szabadkán megcsúfították Munk Artúr (1886-1955) író, költő és orvos szobrát… Az elmúlt két hét alatt semmi hír arról, hogy megtalálták volna az elkövető(ke)t.

Május 21.

Elsődleges a szerb nép és a szerb érdek

A szerbiai államhatalom csúcsvezetése Belgrádban a koszovói szerbek politikai képviselőivel találkozott. A június 11-i rendkívüli koszóvói parlamenti választások voltak a központi téma.

Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter szavai szerint „a szerbek jövője majdani politikai érdekképviseletüktől és súlyától függ”. Mint hozzátette, a Szerb Listát annak idején azért hozták létre, hogy biztosítsák a szerbek egységét és összefogását. A szerb kormány továbbra is a Szerb Listát támogatja, nyomatékosította Vulin, hozzátéve: „A kormány nem engedi meg a koszovói szerb politikum felaprózását. A szavazatoknak nem szabad szétszóródniuk.  A szerbeknek a Szerb Lista keretében kell részt venniük a választáson. Mindenki Szerbia, a szerb nép és a szerb érdekek ellen tevékenykedik, aki megállapodást, vagy kompromisszumot köt az albán politikai erőkkel.”

A magyar politikai vezetők elgondolkodhatnának és tanulhatnának is valamit ebből…

Május 23.

Nincs „közös hangulat”?

Fontos egyeztetésen vettek részt a nemzeti tanácsok képviselői Belgrádban. Ana Brnabićtyal, a szerb kormány államigazgatási es helyi önkormányzati miniszterrel vitatták meg az oktatással, a tájékoztatással és egyéb nemzeti kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos problémákat.

– Pozitív, hogy a legfontosabb kérdésekről tárgyalhattunk most a legilletékesebb minisztériumi képviselőkkel – nyilatkozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. „Az ülésen egyértelművé vált, hogy a nemzeti tanácsok és az illetékes minisztériumok egyaránt mindent megtesznek a közös hangulat megtalálása érdekében. A nemzeti tanácsok koordinációja során (amit az elkövetkező egy évben az MNT végez – B. A.) fontos tényező, hogy az elvégzett munka hatékony és eredményes legyen” – tette hozzá.

Mit lehet megállapítani az MNT elnökének túlságosan általános, többnyire szólamokat (üres mondásokat, frázisokat) tartalmazó nyilatkozatából?

Talán azt a tényt, hogy a találkozó „voltaképen a decemberben összehívott (sikertelen – B. A.) ülésnek a levezetése, befejezése volt”.

Lényegi előbbre jutás azonban – a nyilatkozatból ítélve – most sem történt, mivel – az MNT elnökének szavai szerint – még csak „a közös hangulat megtalálásánál” tartanak. Mikor lesz ebből „hatékony és eredményes” munka?

Május 25.

13 magyar iskola igényét mellőzték

– A 2017/2018-as tanév magyar nyelvű középiskolai szakjait tekintve 13 iskola esetében történt meg, hogy az oktatási minisztérium nem vette figyelembe az iskolák igényeit és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) támogatását. A minisztérium honlapján megjelent táblázatban ugyanis több olyan szakirány sem szerepel, amely szakirányok megnyitását az iratkozási terveik összeállításakor kérték az iskolák, az MNT pedig minden iskolát támogatott az iratkozási tervében – írja a Magyar Szó.

Május 31-én találkoztak a nemzeti tanácsok „koordinációjának” képviselői, hogy „ismertessék az adott nemzeti közösséget érintő problémákat Mladen Šarčević oktatási miniszterrel és hivatalnokaival.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökének elmondása szerint „a miniszter ígéretet tett, hogy részletesen áttanulmányozza a munkatársaival az átadott dokumentációt” – amelyben szerepel, „miért lenne fontos, hogy az adott szakok visszakerüljenek a középiskolai hálózatba” – és hogy „a lehetőségeikhez mérten fognak dönteni a hálózat bővítéséről”.

Az idő azonban sürget. A végleges döntésnek ugyanis „a kisérettségiig, azaz a kisérettségit követően a kívánságlisták kitöltéséig (június 24- és 25-ig) meg kell születnie”.

A Szabadkai Zeneiskolában, például, az etnomuzikológiai (magyarán: népzenei – B. A.) és hangtechnikusi, valamint zenei előadói szak „8 tanulóval szerepel a minisztériumi táblázatában, de az iskola 16 tanuló számára szeretne férőhelyet biztosítani”. Érthetetlen, hogy ahol 8 tanulónak van hely és tartanak előadást, ott miért nem lehet 16-nak is?  Vagy nem olyan szakokat kell szervezni, amelyekre van érdeklődés, hanem olyanokat, amelyet az állam bácsi elképzel?    

„Talán” visszakerülnek az iskolák a támogatott iskolák listájára, „talán” nem. Kíváncsin várjuk a miniszteri döntést.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) Vicsek Annamária személyében – a Szerb Haladó Párttal (SMS) kötött koalíciós szerződés alapján – államtitkára van az oktatási minisztériumban.

Elválik: Tud-e valamit is tenni a magyar közoktatás érdekében, vagy csak dísznek van tisztségben? És az MNT?

 

2017. június 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Nem konfrontálódunk, együttműködünk”

Különösen groteszkül hatnak és nevetségesen hangzanak Pásztor szavai, miszerint pártja „továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, >

Tovább

A demokrácia színlelése

Bátrak vagyunk, lerántjuk a leplet az anonim hatalomról. Mert a hatalmat semmiképpen sem nevezzük meg. Volt >

Tovább

Felerősödött az európai öntudat is

Putyin mozgósította nem csak az európai politikusokat, hanem az európai értékeket védelmező polgárokat is.  Felemelte a >

Tovább

Migráns ügyben (is) mosakodnak a Véemeszes politikusok!

A szerb hatalom vagy nem képes, vagy nem is szándékozik megoldani a migránshelyzetet. Olyan vélemények is >

Tovább

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább