2020. február 22. szombat
Ma Gerzson, Margit névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

A fehér lovon ülő trójai faló

Akik viccesnek tartják a fehér lovon közlekedő poéngyárost, azok gondolkodjanak el rajta, hogy ha poénosan szavaznak, annak a következménye nem lesz valami tréfás. Bajtai Kornél (Autonómia):

Kezdetben szórakoztató volt a Ljubiša Preletačević Beli művésznévre hallgató Luka Maksimović a politikát kifigurázó megnyilvánulásaival. A jelölt, aki tavaly Mladenovacon az önkormányzati választásokon a szavazatok 20 százalékát szerezte meg a S(armu) P(rob o) N(isi) nevű csoportosulásával, azzal kezdte az elnökválasztási kampányt, hogy az egy nap alatt 60 ezer aláírást összegyűjtő és azokat egyetlen dobozban átadó Aleksandar Vučićot kifigurázva közölte, ő négy óra alatt gyűjt össze százezer aláírást. Előtte talán elkerülte a többség figyelmét, hogy arról posztolt a Facebookon, hogy indulna, de nincs rá pénze. Aztán egyszeriben lett. Végül 12 ezer aláírással adta át listáját, amely körül a 18 tagú választási bizottságban, amelynek 12 tagját a hatalmi koalíció adja, kisebb cirkusz alakult ki. Órákon át vitatkoztak, hogy érvényesítik-e jelölését, vagy mégsem, több adminisztratív hiba miatt, végül elfogadták azt.

Saša Radulović az Elég volt mozgalom elnökjelöltje rögtön a védelmébe vette, fizetett hirdetésekben terjesztette, hogy a radikálisok fogják Beli jelölését a bíróság előtt megbuktatni. Ezen kívül, tőle függetlenül is elterjedt a nézet, hogy az ellenzéknek jó, ha Preletačević is indul, mert olyan rétegeket tud kivinni az urnák elé, akik egyébként otthon maradnának, a nagy részvétel meg ugye az ellenzéknek jó.

Néhány nap vicceskedés után aztán jócskán változott a leányzó fekvése. Belit felkapta a média, köztük azok is, ahol teljes médiablokád vagy éppen mocskolódási kampány zajlik mindenki ellen, aki nem Vučić. Így pénteken a haladó elnök leghűségesebb tévécsatornáján a Pinken jópofáskodott a mladenovaci jelölt, ahová egy ellenzékinek bejutni és népszerűnek lenni kisebb csoda.

Aztán Beli komolyra fordította a szót és az elhangzottak enyhén szólva is megdöbbentőek voltak. A balkáni Al Jazeerának nyilatkozva még poénkodott egy sort, amikor megemlítette, hogy síkraszáll a marihuána legalizálásáért, de a komoly állami kérdésekben tett állásfoglalása már nem volt ennyire vicces. Közölte, hogy Koszovó Szerbia része és az is kell, hogy maradjon, beszélt arról, hogy őt a szíve Oroszországhoz húzza, illetve szerinte Srebrenicában nem történt népirtás.

Mindezt pedig olyan nyelvezettel, amelyből egy furcsa fotórobot rajzolódott ki: ha őszintén nyilatkozott, akkor azt kell mondani, hogy ez az ember naiv és tájékozatlan.

Srebrenicával kapcsolatban ugyanis azt mondta, ő akkoriban még kicsi volt és nem is teljesen világos számára, hogy mi történt ott, de szerinte az nem népirtás volt, hanem ugyanolyan bűncselekmény, mint amilyeneket a szerbek ellen is elkövettek. A másik szembetűnő megnyilvánulás: az, hogy a koszovóiak miért szakadtak el Szerbiától, szerinte egy magas filozófiai kérdés.

Nem is tudom mi a rosszabb változat, ha valóban ennyire tájékozatlan és jóhiszemű, vagy ha eljátssza azt. Mindenesetre mindkét esetben kijelenthető, hogy véleménye a világról, megoldási javaslatai, hozzáállása semmiben se különböznek a Szerb Haladó Párt gondolkodásától. Talán csak a marihuána legalizálása kivétel, de arról meg a kormánypárt még nem nyilatkozott.

Aztán megszólalt a majdnem elnökjelölt Tomislav Nikolić is, aki a Kurirnak azt mondta, Beli egy szociológiai jelenség, aki könnyen lehet, hogy Vučićon kívül mindenki mástól több szavazatot kap majd.

Korábban hetekig ment a találgatás a médiában arról, hogy ki a haladók trójai falova az ellenzéki jelöltek között. Az elmúlt napok eseményei alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy Preletačević az, ugyanis szemmel látható, hogy a hatalomhoz közeli média a vállán hordozza őt.

Miért jó ez Vučićnak? Számára kétféle kimenetel lehet megnyugtató. A legjobb az lenne, ha már az első fordulóban megszerezné a szavazatok több mint felét és elnök lehetne. De ha ez nem jön be, akkor egy olyan második fordulóra van szüksége, ahol az ellenjelölt Vojislav Šešelj lenne, hiszen a tőle való félelem mellé állítaná a szavazók többségét. A jelenlegi felmérések szerint a toronymagasan vezető Vučić mögött a második és harmadik helyen Saša Janković és Vuk Jeremić állnak. A radikális elnök a negyedik, de hármuk között mindössze néhány százalék a különbség. A felpumpált népszerűségű Beli pedig, ha elegendő szavazatot venne el Jankovićtól és Jeremićtől is, fel tudná hozni a második helyre Šešeljt.

Úgyhogy, akik viccesnek tartják a fehér lovon közlekedő poéngyárost, azok gondolkodjanak el rajta, hogy ha poénosan szavaznak, annak a következménye nem lesz valami tréfás.

2017. március 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Közös pontok

Boldogok azok a kortársaim, akik karriervágyból megtagadták vagy pedig úgy emlékeznek rá, mint arra a bohó >

Tovább

A szocializmus a bécsi Mariahilferstrassen bukott meg

Neki van igaza, nem azoknak, akik 1989-ról úgy beszélnek, mint a csodás évekről. Magyarország ölébe hullott >

Tovább

A hazaszeretet őrjöngéssé fajult…

Miközben a vajdasági politikai és értelmiségi elit úgy véli, hogy a vajdasági magyar kisebbség helyzete kiváló, >

Tovább

Csonka többpártrendszer – csonka demokrácia

A közösségi kérdések drámaiak, a válaszok elmaradnak. Rákényszerítenek-e bennünket a választások az átfogó kisebbségi közéleti reformra? >

Tovább

Homály

Ha az Orbán-ellenes tábor nagy része most nem áll ki a cigányok védelmében, akkor az ország >

Tovább

A „támogatás” ára

Nem az a gond, hogy a két magyar nyelven tájékoztató kft. támogatásban részesül, hanem az, hogy >

Tovább

Korom gályájának rabja

De felesleges visszasírni azokat a korokat, lássuk be, hogy a modern korban a művész a porondra >

Tovább

Magyar árkok

„Egyre kevesebb vigasza van az ország egyik, politikailag elárvult felének”, írta Károlyi Csaba a Parti Nagy >

Tovább

Öt hónapja várunk a pénzünkre!

Több vajdasági magyar földműves gazda vár már hónapok óta arra a pénzre, amit a Seb-Agrar zentai-pacséri >

Tovább

Mit és kit lehet tanítani?

Kezdő tanárként a legnagyobb sokk, ami ért, az volt, amikor egyik középiskolás diák a háziolvasmány, a >

Tovább

„A helyzet egyre feszültebb”

Mások a hatalomnak a migránsok iránti viszonyulásokban a szándékosságot sem tartják elképzelhetetlennek. Olyan vélemények is vannak, >

Tovább

Az utolsó idealista

Elszaporodtak a Fidesz-paraziták, válaszolta szomorkásan. Nem bírja nézni a sok haszonleső hajbókolót, karrieristát, akik nem a >

Tovább