2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Déli határszemlén Orbán nyomában - mi találkoztunk menekültekkel is

– Kétszer átjutottam a határzáron, mindig elfogtak, visszavittek a kerítéshez, utóbb meg is vertek úgy, hogy a szerbek kórházba szállítottak - magyarázza a pakisztáni fiú. – Nem tudom, hogy mikor, de megint megpróbálom – néz állhatatosan. – Nincs más esély – teszi hozzá.

Harmadik „fal” építését emlegette Orbán Viktor hétfőn Szegeden. A Szegednek bejelentett sok zsák pénz bejelentése után megnézte a röszkei határátkelőt, a tranzitot is, a közösségi oldalán közzétett fotókon azonban egyetlen menekültet sem látni. Körbejártuk a környéket, és megtaláltuk őket - Szerbiában. Csak kis részüknek adatik meg, hogy átlépheti a magyar határt, itt nem működik az, amit magyaros vendégszeretetnek hívnak.

- Éjszakánként látom az ablakomból, hogy mennek a töltés felé – mutatja az odavezető utat egy martonosi asszony. – Nappal nem jönnek, de éjjel negyvenes csoportokban, gyerekekkel is – teszi hozzá.

A Határ-Tiszán, ahogy a martonosiak nevezik a holtágat, egy teremtett lelket sem láttunk világos nappal. Itt a településtől nyugatra a holtág a határ nagyjából két-három kilométeren keresztül, keletre pedig a Tisza ugyanekkora távolságon. A túlparti magyar oldalon legfőképpen mezőgazdasági területek vannak, a kerítés Röszkénél, illetve keleten a tiszaszigeti határátkelőtől nem messze kezdődik, a folyó és holtága vonalán egy „gyodasor” védi a határt. Itt nincs „fal”.

Bakondi György a közrádióban beszélt arról, hogy a Tisza jegén próbálnak a fagyban átjutni a migránsok. A szerbiai és a magyar oldalon is tapasztalják az ott élők, hogy sűrűn megfordulnak a Holt-Tisza jegén a menekültek, de kizárólag éjszaka vágnak neki az átkelésnek. A partról nagy tégladarabokat láttunk a holtág közepén, akár a menekültek is próbára tehették a jeget, hogy járható-e.

Nem hivatalos információink szerint a szerb kormány a meglévők mellett újabb táborokat nyit, mert majdnem kilencezer menekült van az országban, a táborokban nagyjából négyezer férőhelyet tudnak biztosítani. Bár a kegyetlen hideg időben azokat is beengedték ezekbe a táborokba, akik nem akartak regisztrálni, sokan mégis kisebb csoportokban a szabad ég alatt vertek tanyát, így a szabadkai téglagyárban is időznek több tucatnyian.

Csontig hatoló hidegben

- Négy napja nem ettünk – a pakisztáni fiú a szabadkai téglagyár bejáratánál levő befagyott kútból próbál egy kis vizet varázsolni. – Nagyjából ötvenen lehetünk – mutat az egykori gyár egyik épületére, amelynek a tetején már alig van cserép.

A szabadkai téglagyár területén tavalyelőtt minden négyzetméteren sátrak álltak, a legtöbben itt vártak a megfelelő időpontra, hogy nekivágjanak a magyar-szerb határnak. A magyar határzár megépítése és az ehhez kapcsolódó törvényi szigorítások, valamint a szerbiai táborok megnyitása után a téglagyár kiürült. Az utóbbi hetekben azonban újra megjelentek itt kisebb csoportok, mint ahogy a határ mentén néhány szerb település környékén is többen táboroznak. Többségük egyedülálló, vagy a hivatalosan nem háborús övezetként számon tartott országokból érkezett, magyarul nem bízik abban, hogy a lehetséges legális utat járva bármikor is bejuthatna az Európai Unióba.

Harmadszor is megpróbálom

- Húsz napig voltam kórházban – állítja az egyik pakisztáni fiú, miközben a szerb kórházi jelentést szorongatja a kezében. – Kétszer átjutottam a határzáron, mindig elfogtak, visszavittek a kerítéshez, utóbb meg is vertek úgy, hogy a szerbek kórházba szállítottak - magyarázza a pakisztáni fiú. – Nem tudom, hogy mikor, de megint megpróbálom – néz állhatatosan. – Nincs más esély – teszi hozzá.

Orbán ügyet sem vetett a menekültekre

– Egy hete érkeztünk - mutat fiára és annak családjára egy iraki férfi. A középkorú férfi fiaival és unokáival a szabadkai táborban várja, hogy sorra kerüljenek a röszkei tranzitnál, úgy számolnak, hogy egy héten belül ott benyújthatják kérelmeiket. Nem ábrándítottuk ki őket, hogy valószínűleg sokkal több ideig kell várniuk. Ebben a táborban, amely légvonalban alig egy kilométerre van a téglagyártól, most nagyjából kétszázan lehetnek, főként családokat fogadnak be, számukra tíz konténert és fűtött sátrakat is felállítottak a tábor területén.

A röszkei tranzit szerbiai oldalán néhány sátor áll, hétfőn csak az egyik nagyobból szállt felfele füst. A miniszterelnök hétfői, szegedi, illetve röszkei látogatása után a közösségi oldalára feltett képek szerint mintha nem is lettek volna arrafelé menekültek, Orbán a határvédőket látogathatta végig.

November óta, ahogy akkor megírtuk, hétköznaponként délután négyig dolgoznak a bevándorlási hivatal munkatársai, hétvégén pedig szünetel az ügyintézés, így a tranzitok felállításakor, tavalyelőtt ígért napi száz kérelem beadása helyett jó, ha napi öt-hat kérelmet be tudnak adni a szír, afgán menekültek. A többieknek esélyük sincsen. (...)

Hvg.hu

 

2017. február 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább