2020. január 29. Szerda
Ma Adél, Valér névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Nem szabad remény nélkül hagyni

Személye és művészete elválaszthatatlanul összeforrott a Vajdasággal, s ma is az ottani kulturális élet egyik nemzetközileg elismert, emblematikus alakja. Kácsor Zsolt (Népszabadság):

Ladik Katalin vajdasági művész kapta a Yoko Ono által alapított nemzetközi békedíjat Aj Vej-vej, Anish Kapoor és  Olafur Eliasson társaságában. Végre egy vitán felüli névsor.  Bár az augusztus 20-i díjátadók joggal osztották meg a közvéleményt, szerencsére akadt egy vitán felüli értéket képviselő díj, és annak négy megkérdőjelezhetetlen díjazottja. A LennonOno Grant For Peace békedíjat Yoko Ono, John Lennon özvegye alapította.

– Yoko Ono munkásságát a hetvenes években ismertem meg, de személyesen még soha nem találkoztunk. Nem is tudom, hogyan talált meg engem. Amikor az első levelet kaptam a szervezetüktől azzal kapcsolatban, hogy a LennonOno-békedíjjal akarnak kitüntetni, először azt hittem, csalók, és nem is reagáltam. Akkor lett gyanús, hogy nem átverésről van szó, amikor újabb és újabb leveleket küldtek. Ezekre – még ha csak óvatosan is – már válaszoltam, aztán lassan kiderült, hogy tényleg a Yoko Ono által alapított békedíjról van szó – meséli Ladik Katalin költő, performer és színésznő, aki az 50 ezer dolláros pénzjutalommal járó elismerést októberben veszi át Reykjavíkban.

Habár az Újvidéken született művész már 1992 óta Magyarországon él – a délszláv háború elől költözött ide –, személye és művészete elválaszthatatlanul összeforrott a Vajdasággal, s ma is az ottani kulturális élet egyik nemzetközileg elismert, emblematikus alakja. Performanszai, hangköltészeti művei tették ismertté az egykori Jugoszláviában és Európában, de képzőművészként is élvonalbeli. Műveiben főszerepet kap a női test. Feminista megközelítése nagy jelentőségű volt a kor Kelet-Európájában. Művészete szervesen illeszkedik az európai neoavantgárdba.

A kísérletező, újító, örökösen új utakat kereső művészek archetípusába tartozik, akárcsak John Lennon özvegye, Yoko Ono, akiről Ladik Katalin azt mondta: csak az utóbbi napokban, a régi programfüzeteket és műsorterveket átnézve derült ki számára, hogy ha személyesen nem találkoztak is, a neve nem lehetett ismeretlen Yoko Ono számára, hiszen az elmúlt évtizedekben több olyan nemzetközi rendezvényre, fesztiválra, kiállításra kapott meghívást, ahol láthatók voltak Lennon özvegyének egyes munkái is.

A Lennon–Ono házaspár kezdeményezte a Make Love, Not War (Szeretkezz, ne háborúzz!) szlogenű békekampányt, nem kerülhettem meg a kérdést, hogy egy művész képes-e hozzájárulni egy válságövezet konfliktusainak megoldásához.

Ladik szerint a közjó érdekében társadalmi célokat csak példaértékű élettel és alkotói tevékenységgel lehet megvalósítani, s akkor sem világszinten, hanem a saját környezetünkben. Egy ember kevés a megbékéléshez, de többek személyes példája hatással lehet azokra, akik fogékonyak a művészetre.

– A művészettől ne várjunk világmegváltást, de a hatását ne becsüljük le, mert befolyásolja a társadalmi és emberi közérzetünket, s így magát a politikai életet is – fogalmazott. – A művészet hat, még ha nem is a világpolitikára, hanem azokra az emberekre, aki kíváncsiak rá, s azt hiszem, ezeket az embereket soha nem szabad remény nélkül hagyni. Ahogy Yoko Ono fogalmazta a díjazott kapcsán: a kreativitás igaz útját mutatja fel, hitet és reményt ad a világnak. Hozzájárulása a világhoz sokkal nagyobb, mint csupán részek összege.

Ladik Katalin

Költő, performer, színésznő. 1942-ben született Újvidéken. 1992-ben települt Magyarországra, az ÉS munkatársa volt. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki. 2015-ben botrányosra sikeredett a magyarok részvétele a göteborgi könyvvásáron. Ekkor kezdte el az Orbán-kormány felhúzni a déli határunkon a kerítést, emiatt többek bojkottálták a magyar standot. A vásár egyik különlegessége Ladik fellépése volt. A szocializmus alatti provokatív performanszairól is híres művész tyúkdrótra tette az állatkert és a zóna szavak összevonásával készült Tranzit Zoon táblát, a hátára ragasztott egy jugoszláv útlevelet, és majomként makogott. Idén megnyerte a XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. Ekkor ezt nyilatkozta: „Az az ország, amely számomra a hazát is jelentette, eltűnt alólam. Valójában nem kellett migrálnom, hanem az ország ment el tőlem. Ez foglalkoztatott mostanában a verseimben és a performanszaimban.”

2016. augusztus 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Gyergyóditróról

A ditróiak nem beszélnek más nyelvet, mint amit a papjaiktól, politikusaiktól hallanak. Azok a szavak visszhangoznak >

Tovább

Jönnek-e új megbotránkoztatók?

Nem, nem vagyok avantgárd-ellenes, csak unom ezt a mai avantgárd-enyelgést. Végel László: >

Tovább

A sebek begyógyultak, de a hegek megmaradtak

Felsorakoztattak bennünket a laktanya udvarán és felolvasták a Belgrádban kiadott rendeletet, amely szerint a magyar nemzetiségű >

Tovább

„Azt akarta minap eladni nekünk”

Ez lenne a Varjú Márta főszerkesztő szerinti „magyar szelleműség” és a Ternovácz István, az MNT Végrehajtó >

Tovább

Helyzetjel: A soványság fétise

Ha belegondolok, azért mégiscsak azt érzem, milyen szerencsések vagyunk, hogy az országban jóval több az egészséges >

Tovább

Európai Néppárt és egyéb járási legendák

Teljesen mindegy, mi lesz Orbán Viktor pártjával az európai intézményekben, a hetedik cikkelyt úgyse lehet vele >

Tovább

Nem elég aláírni, cselekedni kell!

Választás előtt állunk és most Pásztor hamarjában elkezdett érdeklődni a magyar közösség problémái iránt. Szüksége van >

Tovább

Öt helyett három százalék?

A magyar közösség ügyeihez való ilyen viszonyulás is a VMSZ (Vučić Magyarjai Szövetségének) a kétszínűségét mutatja >

Tovább

„Vékony léc” a határ?

Egyesek szemében az egykori vajdasági Keresztapa, aki szervezett bűnözésért kilenc évet töltött fegyházban, regényeit százezrek olvassák. >

Tovább

Cigányellenesség most

Az ellenzéki politikai osztály, Parteiwesen és értelmiség rémületes sunyítása a menekült- és a romakérdésben semmi jóval >

Tovább

Én (is) szóltam

A legfélelmetesebb és a legromlottabb mozzanata a Norbi-ügynek az, hogy valójában nem is a kövérek ellen >

Tovább

Tizenhárom behívót kaptam

A fiam nem folytatja az én „mesterségemet”, itt áll az udvarban három traktor meg a teljes >

Tovább