2021. június 19. szombat
Ma Gyárfás, Romuald névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Megkezdődött a politikai leszámolás a Vajdaságban

Mindeközben nem hivatalos értesülések szerint a VMSZ soraiban már jó ideje keresik a jelek szerint kínos baklövései okán immár terhessé vált Varjú Márta főszerkesztő utódját. Török Dávid (Népszabadság):

A szerbiai magyar szerkesztőségek szabadságáért aggódnak Szabadkától Újvidékig. A kisebbségi politika egyre közvetlenebb beleszólást követel a sajtótermékekbe.

Három évtizedes szerkesztőségi jogkört kurtított meg múlt heti ülésén a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Szabadkán, amikor úgy döntött: ezentúl nem kéri ki a Magyar Szó napilap és a Hét Nap hetilap újságíróinak a véleményét a főszerkesztő megválasztásakor. Ezentúl tehát azt, akit a politika kinevez, a szerkesztőségnek is zokszó nélkül el kell fogadnia. Pedig ez még a milosevicsi diktatúra időszakában sem volt így.

Első ízben 1989-ben került sor az 1944 karácsonya óta megjelenő napilapnál demokratikus főszerkesztő-választásra. Akkor a lap irányítói el is fogadták a szerkesztőség által több jelölt közül megválasztott Csorba Zoltánt főszerkesztőnek. A bátran vitt nemzeti témák és a milosevicsi politika bírálata miatt működésbe lépett szerb hatalmi reflexek végül rövidre szabták Csorba pályafutását.

A ma Budapesten élő újságíró tömören így értékeli a jelenlegi helyzetet: „A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) akkora súllyal tenyerelt rá a lapra, mint az agitprop időkben a Jugoszláv Kommunista Párt a Szabad Vajdaságra, az újság elődjére." Csorba szerint a Magyar Szó a múltban bebizonyította, hogy magas szinten eleget tud(na) tenni közszolgálati feladatának, már ha megengednék.

A kritikai hangvételt a lap még Csorba menesztése után, a szerb politikai nyomás ellenére is meg tudta őrizni. A szerkesztőségi szabadság elfojtására tett első kísérletnek sokan Pressburger Csaba főszerkesztő öt évvel ezelőtti leváltását tartják. A procedúrát az érintett azóta is koncepciós perhez hasonlítja.

– A Magyar Szó a VMSZ szócsöve lett, és már a látszatra sem ad – mondja Pressburger. Értékelése szerint időközben a Vajdaság egyetlen de jure közszolgálati médiumánál, a Vajdasági RTV-nél is megkezdődött a politikai leszámolás, de az adó magyar szerkesztőségeit egyelőre elkerülték a változások. Pressburger reméli, így is marad.

A hetvenéves Hét Nap főszerkesztője, Tomek Viktor szerint a vajdasági magyar sajtó legnagyobb gondja a kiszolgáltatottság, mert állami támogatás nélkül életképtelenek. „A VMSZ ezt a kiszolgáltatott helyzetet ki is használja, holott Szerbiában a kisebbségeknek az alkotmányban szavatolt joga a saját nyelvén való tájékoztatás" – mondja. Arra panaszkodik, hogy ők is egyre nehezebb feltételek mellett készítik a lapot.

– Ha rosszindulatú akarnék lenni, akkor azt feltételezhetném, szándékosan nem nyernek a pályázataink; nehéz napok elé nézünk – értékel Tomek. Szeptemberben ráadásul lejár a Magyar Szó és a Hét Nap főszerkesztőjének és igazgatójának a mandátuma. Az MNT legutóbbi ülésén elvette a jogot a szerkesztőségektől, hogy véleményt alkothassanak vezetőjük kiválasztásánál, holott az újságírók szavazása nem kötelezné őket semmire. A szándék sokak szerint egyértelmű. – Kókai Péternek, a Magyar Szó egykori főszerkesztőjének a menesztésével az üzenetet is megkaptuk: Kuss, vagy te is az utcára kerülsz! – summáz Tomek.

Kókai 25 évet dolgozott le a Magyar Szóban, 2002 és 2009 között a lap főszerkesztője volt. Miután úgy érezte: a diktatúra jegyeit magán viselő politikai rendszert már csak „házon kívül" lehet megváltoztatni, csatlakozott a Magyar Mozgalom alapítóihoz. Ez az állásába került: pártpolitikai szerepvállalása ugyanis formálisan egyértelműen összeférhetetlen volt szerkesztőségvezetői megbízatásával. Ő személyesebb indíttatást lát a dologban.

– Mivel mást nem találtak, végül a felmondásnak az indoklásába beleírták, hogy az ok politikai, egészen pontosan az, hogy a Magyar Mozgalom önkormányzati képviselőjeként részt vettem egy sajtótájékoztatón – állítja Kókai. – Ily módon én lettem az első ember a Vajdaságban, akinek papírja van arról, hogy azért rúgták ki, mert szerepet vállalt a mozgalomban – mondja. Jóslata szerint a tisztogatás napokon belül folytatódik a szerkesztőségben.

A Magyar Szóban nem Kókai volt az áramvonalasítás első áldozata: a tavasszal elhunyt Miskolci Magdolna magyarkanizsai tudósítót Varjú Márta főszerkesztő sokak állítása szerint azután helyezte át lektori munkakörbe, miután az érintett község VMSZ-es polgármestere anyagi támogatást ígért a lapnak a személycsere reményében. Kontra Ferenc írót, a lap Kilátó című kulturális mellékletének a szerkesztőjét pedig azután távolították el, hogy az általa felügyelt hasábokon elmarasztaló kritika jelent meg a VMSZ szürke eminenciásának, Lovas Ildikónak egyik regényéről.

Az MNT médiastratégiája szerint a vajdasági magyar sajtó jövőjét az egységes Vajdasági Magyar Médiaház létrehozása szavatolná. Bár egyesek erőforrás-gazdálkodási szempontból jó ötletnek tartják, sokan tartanak attól, hogy a Pannon RTV, a Magyar Szó és a Hét Nap egy igazgatóság alá terelésével nemcsak ezek önállóságát, de a sajtószabadság utolsó morzsáját is lenyeli a politika. Az ellenállás fölmorzsolása lehet a célja annak a levélnek, amelyet szerdán postáztak a Magyar Szónál dolgozó, a Magyar Mozgalomba betagosodott és más ellenzékinek vélt munkatársaknak.

Ebben az áll: átszervezés miatt a lakóhelyüktől és eddigi zentai, illetve szabadkai szerkesztőségüktől több mint 50 km-re lévő újvidéki szerkesztőségbe helyezik át őket. Arról, hogy mi lesz a következménye annak, ha az érintettek ebbe nem mennek bele, nem szól az értesítés.

Mindeközben nem hivatalos értesülések szerint a VMSZ soraiban már jó ideje keresik a jelek szerint kínos baklövései okán immár terhessé vált Varjú Márta főszerkesztő utódját.

2016. július 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Offenzív kisebbségi stratégiára van szükség

A kisebbség nem maradhat csak egyféle anyaországi zárvány vagy megtűrt közösség az nemzetállam kebelén, hanem a >

Tovább

Tanárok, mi lesz veletek?

Hiszen Magyarországon betiltották az európai kultúratörténet és irodalom nagyobb részét, de nem kímélték a magyar népköltészetet, >

Tovább

Szijjártó: „A szerbek jól teljesítenek”

A magyar külügyminiszter – úgy látszik –  nem ismeri az országon belüli folyamatokat, de az Európai >

Tovább

Eörsi-nosztalgia

Nyolcévi börtönbüntetésre ítélték, de négy év után kiszabadult, és soha többé nem tudott megbékélni a háborogva >

Tovább

Véget vetni a megfélemlítésnek!

Talán már mondani sem kell, sem Pásztor, de (a radikálisból lett haladó) Igor Mirović a mai >

Tovább

„Maradj mindig idegen!”

„A tisztes regény- és tárcagyáros nénik, a silány novellisták és fűzfapoéták, a grafomán puhányok - szögezte >

Tovább

Ki lesz a győztes – a VMSZ vagy az SZHP?

Kétlem, hogy bárkinek is (beleértve a lovas Pásztort is) van áttekintése arról, hogy milyen a helyi >

Tovább

A posztszocialista államokban, a több évtizedes elzártság kultúrája túlélte a vasfüggönyt

Csakhogy a folyamatot ez nem állítja le. Az idegenelleneséget hirdető kormányközeli médiumok a hírműsorukban hirdetik a >

Tovább

Az udvari cselszövések egyre zavarosabbak

Zágrábban győztek a baloldali zöldek, Rijekában a szocialisták, de csak a zöldekkel való koalícióban, Splitben pedig >

Tovább

Lovas esete Zemannal

Mindezek alapján talán érthetőbb, hogy a – többek szerint vitatott – irodalmi és politikai ambícióiról is >

Tovább

Kiszorítósdi

Június 13-án eldől, hogy „Bácskossuthfalva 86 százalékban magyar lakossága”, „kiengedi-e a kezei közül a magyar önkormányzatot”, >

Tovább

Elfogynak a magyar jogászok (is)!

A junior I. Pásztor, aki – a pozíciójánál fogva – eddig is tehetett volna a magyar >

Tovább