2022. január 25. kedd
Ma Pál, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Megkezdődött a politikai leszámolás a Vajdaságban

Mindeközben nem hivatalos értesülések szerint a VMSZ soraiban már jó ideje keresik a jelek szerint kínos baklövései okán immár terhessé vált Varjú Márta főszerkesztő utódját. Török Dávid (Népszabadság):

A szerbiai magyar szerkesztőségek szabadságáért aggódnak Szabadkától Újvidékig. A kisebbségi politika egyre közvetlenebb beleszólást követel a sajtótermékekbe.

Három évtizedes szerkesztőségi jogkört kurtított meg múlt heti ülésén a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Szabadkán, amikor úgy döntött: ezentúl nem kéri ki a Magyar Szó napilap és a Hét Nap hetilap újságíróinak a véleményét a főszerkesztő megválasztásakor. Ezentúl tehát azt, akit a politika kinevez, a szerkesztőségnek is zokszó nélkül el kell fogadnia. Pedig ez még a milosevicsi diktatúra időszakában sem volt így.

Első ízben 1989-ben került sor az 1944 karácsonya óta megjelenő napilapnál demokratikus főszerkesztő-választásra. Akkor a lap irányítói el is fogadták a szerkesztőség által több jelölt közül megválasztott Csorba Zoltánt főszerkesztőnek. A bátran vitt nemzeti témák és a milosevicsi politika bírálata miatt működésbe lépett szerb hatalmi reflexek végül rövidre szabták Csorba pályafutását.

A ma Budapesten élő újságíró tömören így értékeli a jelenlegi helyzetet: „A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) akkora súllyal tenyerelt rá a lapra, mint az agitprop időkben a Jugoszláv Kommunista Párt a Szabad Vajdaságra, az újság elődjére." Csorba szerint a Magyar Szó a múltban bebizonyította, hogy magas szinten eleget tud(na) tenni közszolgálati feladatának, már ha megengednék.

A kritikai hangvételt a lap még Csorba menesztése után, a szerb politikai nyomás ellenére is meg tudta őrizni. A szerkesztőségi szabadság elfojtására tett első kísérletnek sokan Pressburger Csaba főszerkesztő öt évvel ezelőtti leváltását tartják. A procedúrát az érintett azóta is koncepciós perhez hasonlítja.

– A Magyar Szó a VMSZ szócsöve lett, és már a látszatra sem ad – mondja Pressburger. Értékelése szerint időközben a Vajdaság egyetlen de jure közszolgálati médiumánál, a Vajdasági RTV-nél is megkezdődött a politikai leszámolás, de az adó magyar szerkesztőségeit egyelőre elkerülték a változások. Pressburger reméli, így is marad.

A hetvenéves Hét Nap főszerkesztője, Tomek Viktor szerint a vajdasági magyar sajtó legnagyobb gondja a kiszolgáltatottság, mert állami támogatás nélkül életképtelenek. „A VMSZ ezt a kiszolgáltatott helyzetet ki is használja, holott Szerbiában a kisebbségeknek az alkotmányban szavatolt joga a saját nyelvén való tájékoztatás" – mondja. Arra panaszkodik, hogy ők is egyre nehezebb feltételek mellett készítik a lapot.

– Ha rosszindulatú akarnék lenni, akkor azt feltételezhetném, szándékosan nem nyernek a pályázataink; nehéz napok elé nézünk – értékel Tomek. Szeptemberben ráadásul lejár a Magyar Szó és a Hét Nap főszerkesztőjének és igazgatójának a mandátuma. Az MNT legutóbbi ülésén elvette a jogot a szerkesztőségektől, hogy véleményt alkothassanak vezetőjük kiválasztásánál, holott az újságírók szavazása nem kötelezné őket semmire. A szándék sokak szerint egyértelmű. – Kókai Péternek, a Magyar Szó egykori főszerkesztőjének a menesztésével az üzenetet is megkaptuk: Kuss, vagy te is az utcára kerülsz! – summáz Tomek.

Kókai 25 évet dolgozott le a Magyar Szóban, 2002 és 2009 között a lap főszerkesztője volt. Miután úgy érezte: a diktatúra jegyeit magán viselő politikai rendszert már csak „házon kívül" lehet megváltoztatni, csatlakozott a Magyar Mozgalom alapítóihoz. Ez az állásába került: pártpolitikai szerepvállalása ugyanis formálisan egyértelműen összeférhetetlen volt szerkesztőségvezetői megbízatásával. Ő személyesebb indíttatást lát a dologban.

– Mivel mást nem találtak, végül a felmondásnak az indoklásába beleírták, hogy az ok politikai, egészen pontosan az, hogy a Magyar Mozgalom önkormányzati képviselőjeként részt vettem egy sajtótájékoztatón – állítja Kókai. – Ily módon én lettem az első ember a Vajdaságban, akinek papírja van arról, hogy azért rúgták ki, mert szerepet vállalt a mozgalomban – mondja. Jóslata szerint a tisztogatás napokon belül folytatódik a szerkesztőségben.

A Magyar Szóban nem Kókai volt az áramvonalasítás első áldozata: a tavasszal elhunyt Miskolci Magdolna magyarkanizsai tudósítót Varjú Márta főszerkesztő sokak állítása szerint azután helyezte át lektori munkakörbe, miután az érintett község VMSZ-es polgármestere anyagi támogatást ígért a lapnak a személycsere reményében. Kontra Ferenc írót, a lap Kilátó című kulturális mellékletének a szerkesztőjét pedig azután távolították el, hogy az általa felügyelt hasábokon elmarasztaló kritika jelent meg a VMSZ szürke eminenciásának, Lovas Ildikónak egyik regényéről.

Az MNT médiastratégiája szerint a vajdasági magyar sajtó jövőjét az egységes Vajdasági Magyar Médiaház létrehozása szavatolná. Bár egyesek erőforrás-gazdálkodási szempontból jó ötletnek tartják, sokan tartanak attól, hogy a Pannon RTV, a Magyar Szó és a Hét Nap egy igazgatóság alá terelésével nemcsak ezek önállóságát, de a sajtószabadság utolsó morzsáját is lenyeli a politika. Az ellenállás fölmorzsolása lehet a célja annak a levélnek, amelyet szerdán postáztak a Magyar Szónál dolgozó, a Magyar Mozgalomba betagosodott és más ellenzékinek vélt munkatársaknak.

Ebben az áll: átszervezés miatt a lakóhelyüktől és eddigi zentai, illetve szabadkai szerkesztőségüktől több mint 50 km-re lévő újvidéki szerkesztőségbe helyezik át őket. Arról, hogy mi lesz a következménye annak, ha az érintettek ebbe nem mennek bele, nem szól az értesítés.

Mindeközben nem hivatalos értesülések szerint a VMSZ soraiban már jó ideje keresik a jelek szerint kínos baklövései okán immár terhessé vált Varjú Márta főszerkesztő utódját.

2016. július 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Kétféleképpen is lehet”?

Nem lehet „kétféleképpen”, hanem csak egyféleképpen. Ez pedig a magyar nyelv egyenrangú hivatalos használata – ahogy >

Tovább

Húsz év – semmi változás!

A tisztában van-e az MNT és a VMÚE a magyar nyelvű média és tájékoztatás helyzetéért való >

Tovább

„Szégyelltük, hogy ott vagyunk”

A horvátországi Vukovár-Szerém megye három apró falujának 1991 őszén, a délszláv háború idején átélt gyászos története >

Tovább

„Az oktatási helyzet súlyosbodott”!

A VMPE – ismereteim szerint – az egyedüli délvidéki/vajdasági civil szervezet, amely (2012 óta) évente, kitartóan >

Tovább

A délszláv legenda

Bár a hivatalos propaganda mindent megtesz, hogy Titot kitörölje a történelemből, vagy pedig véreskezű diktátorként mutassa >

Tovább

Kétszeres NEM az alkotmánymódosításra!

A népszavazás a szavazók minimális részvételével is érvényes lesz. Sikeres pedig, ha a részvevők többsége igennel >

Tovább

Hagyományos szex-szimbólum

Azok a 60-as évek, amikor az emberek egy kis erotikus élményért moziba mentek! És amikor európai >

Tovább

Az alattvaló látomása

Előzőleg látta Aleksandar Vučić államelnök szenvedélyes tekintetét, amellyel kifejezte, hogy mennyire kívánta ezt a győzelmet. Állítása >

Tovább

Két malomkerék között

Az ilyesféle markáns nemzetállam-építés szükségszerűen elidegeníti a kisebbségi polgárokat a szülőföldtől. Ezt fokozza, hogy a nemzetállami >

Tovább

Önreklámozás (2.)

Varjú Márta, főszerkesztő a Magyar Szó a fejléce alá tűzte, hogy a „vajdasági magyarság lapja”, ami >

Tovább

Önreklámozás

A fiatal „politikusnak” – akinek a hátrányos rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvényt is köszönhetjük –  még mindig >

Tovább

Tájékoztató csak szerb nyelven, cirill írással!

A referendum a nemzeti kisebbségi nyelven való nem teljes tájékoztatás szempontból, szerintem, már most megbukott! A >

Tovább