2020. július 10. péntek
Ma Amália, Engelbert, Ulrika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Marad az iskolaigazgató Magyarcsernyén

Mindig magyarnak tartottam magam, és mindig a legnagyobb vajdasági magyar érdekvédelmi szervezetre szavaztam. Mégis azok a helybeli emberek bántottak meg legjobban, akik ennek a szervezetnek a soraiba tartoznak. Tóth Lívia (Hét Nap):

Mint arról már beszámoltunk, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola iskolaszékének hat tagja kezdeményezte Biacsi József igazgató leváltását, melyet május 27-ei ülésén a Magyar Nemzeti Tanács is támogatott. A településen június első napjaiban jártunk, de akkor sem az oktatási intézmény vezetője, sem Nagy Erzsébet, az iskola titkárnője nem kívánt nyilatkozni. A múlt héten viszont jelezték, hogy ők is elmondanák a történtekkel kapcsolatos meglátásaikat.

Az eset nemcsak hatalmas visszhangot keltett a kis, bánáti faluban, hanem alaposan meg is osztotta a lakosságot. A folyamat elindítói szerint azért van szükség a mandátuma felénél járó Biacsi József menesztésére, mert a Nagybecskereki Iskolaigazgatóság március 22-én megtartott ellenőrzésén az iskola 2-es osztályzatot kapott. A másik oldalon állók viszont úgy vélik, az igazgatót politikai okokból akarják eltávolítani a pozíciójából, mert a választásokon nem a VMSZ, hanem egy polgári lista tagjaként indult.

* Elsőként természetesen az érdekel, történt-e időközben valami, ami arra késztette az igazgató urat, hogy vállalja a nyilvánosságot.

— 2016. június 2-ai keltezéssel kézhez kaptuk a tartományi oktatási titkárság határozatát, melyben Nyilas Mihály titkár úr elutasítja az iskolaszéknek a leváltásomra vonatkozó kérelmét. Tudni kell, hogy az iskolaszék rendkívüli ülését 2016. május 17-én a helyi közösségben tartották meg. A hatályban lévő dokumentum viszont kimondja, hogy az iskolaszéket nem lehet néhány órával az ülés előtt összehívni, és a helyszíne sem lehet máshol, csak az iskolában. Éppen ezért az oktatási titkárság indoklásában is arra hivatkoznak, hogy az iskolaszék rendkívüli ülésének összehívási módja és helyszíne nem volt összhangban a szabályzattal. Emellett jelen kellett volna lennie a tantestület három képviselőjének is, de csak egyiküknek, az iskolaszék elnökének szóltak, hogy ott lehet, ha akar, a másik két kollégát nem értesítették. Az ülés határozatait, melyek közül az egyik a felmentésemre, a másik a megbízott igazgató kinevezésére vonatkozott, másnap behozták az iskolába, de a titkárunk, Nagy Erzsébet megtagadta, hogy iktassa őket, illetve ellássa az intézmény bélyegzőjével. Ekkor elővették a harmadik, szintén előkészített iratot, melyben az állt, hogy feljelentik Nagy Erzsébetet az oktatási titkárság felügyelőségén.

* Mit gondol, ezek után lesz-e az ügynek folytatása?

— Bízom benne, hogy nem lesz. Időközben megalakult az új helyi önkormányzat, mindenki elfoglalta a választások után kiérdemelt pozícióját. Az iskola és a falu érdekében remélem, hogy itt véget ér az ellenem és a mások ellen is indított hajsza. Ezúton szeretném megköszönni a kollektívának, a szülőknek és a település polgárainak, hogy támogattak, illetve kiálltak az iskola mellett.

A politikáról és a külső értékelésről

* Ön szerint is politikai oka van annak, hogy megpróbálták eltávolítani az iskola éléről?

— Biztos, hogy a politika van a háttérben, hiszen én is telefonos fenyegetés áldozata voltam. Május 16-án, este 9 órakor hívott fel egy bizonyos helyi VMSZ-tag, aki azt mondta, mivel nem az ő soraikban indultam a választásokon, viselnem kell a következményeket, és leváltanak. Erről hangfelvétel van a birtokomban, és jegyzőkönyv is készült, mert feljelentettem az illetőt. Ezt a személyt egyébként a faluból hárman is feljelentettük, mert szinte már sportot űzött a telefonos fenyegetőzésből. Viszont nekem már korábban, a Petőfi-szobor március 15-ei koszorúzásakor is a tudomásomra hozták, hogy gondom lesz abból, ha más listán szerepelek.

* Miért kapott az iskola rossz osztályzatot a külső ellenőrzés során?

— Az értékelés 1-től 4-ig terjed, és mi valóban 2-est kaptunk, de a Nagybecskereki Iskolaigazgatóságnak már eljuttattuk azoknak a lépéseknek és határozatoknak a javaslatát, amelyekkel igyekszünk javítani, illetve pótolni a hiányosságokat. Az osztályzat nem végleges, mivel a megbízott tanfelügyelők újra ellenőrizni és értékelni fogják az iskolákat. Megállapították például, hogy három tantárgyat (matematika, fizika és angol nyelv) nem szaktanár oktat, de erről a gondról, mely nem csak a mi iskolánkban merült fel, az illetékeseknek is tudomásuk van. Az említett tantárgyakat előadó, magyarul beszélő szaktanárokban egész Vajdaság területén hiány van. Az iskolában dolgozó többi tanár és tanító iskolai végzettsége viszont megfelelő. Azt is felrótták, hogy túl kevés választható tantárgyat kínáltunk fel a gyerekeknek, de ezen már az ősztől változtatni szeretnénk. Iskolánk mindig arra törekedett, hogy minőségi oktatást nyújtson a tanulóinak, és felkészítse őket a továbbtanulásra. Nagy hangsúlyt helyezünk a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatására, valamint a kiemelkedő képességű gyerekekkel való foglalkozásra. Tanulóink számos versenyen vesznek részt, és képviselik iskolánkat nemcsak Vajdaságban, de a határokon túl is.

„A lelkemben nagy ürességet érzek”

Nagy Erzsébetet az elmúlt hetek eseményei lelkileg nagyon megviselték, és a sok csatározás után hatalmas csalódottságot érez:

— Elmondhatom magamról, hogy ízig-vérig magyarcsernyei vagyok, a falu minden rezdülését érzem. Minden eseményen, megmozduláson ott voltam, jól éreztem magam, jó volt csernyeinek lenni. Most viszont nagyon el vagyok keseredve, mert jó néhány emberben csalódtam, méghozzá olyanokban, akikben megbíztam. Nem vagyok egyetlen politikai párt vagy polgári csoportosulás tagja sem. Mindig magyarnak tartottam magam, és mindig a legnagyobb vajdasági magyar érdekvédelmi szervezetre szavaztam. Mégis azok a helybeli emberek bántottak meg legjobban, akik ennek a szervezetnek a soraiba tartoznak. Nem tudom elfelejteni a telefonos fenyegetéseket, melyeknek az volt a lényegük, hogy velük leszek-e, vagy ellenük. Ezt a személyt én is feljelentettem a rendőrségen zaklatásért. Róla sem gondoltam volna soha, hogy valaha így viszonyul majd hozzám. És ugyanez vonatkozik arra a két emberre is, aki feljelentett a tartományi oktatási titkárság felügyelőségén, mivel akadályozom az iskola működését. Május végén a felügyelőség megbízásából iskolánkban járt a községi tanfelügyelő, átnézte az üggyel kapcsolatos dokumentációt, és mindent rendben talált. Itt jegyzem meg, hogy néhány nappal ezelőtt az egyik helybeli polgártársunk szintén elrendelte a községi tanfelügyelőnek, hogy látogasson el az iskolánkba, és vizsgálja át a dokumentációt. A tartományi döntés értelmében az iskolaigazgató marad, de a faluban igencsak megváltoztak az emberek közötti viszonyok. Jó, hogy az ügy így végződött, de a lelkemben nagy ürességet érzek.

2016. június 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szerbiában tisztességtelen és törvénytelen választások voltak

Belgrádban július 7-én (ami egybevág az 1941. július 7-ei népfelkelés dátumával) hatalmas tüntetés volt. A rendőrséggel >

Tovább

Az MNT-t nem érdekli a fejletlen községek felzárkózása?!

Felettébb érdekelne, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak van-e bárminemű betekintése, esetleg elemzése arról, hogyan valósulnak meg >

Tovább

Trump mérge hatni kezdett

Trump intézkedik, erőskezű, határozott elnöknek akarja feltüntetni magát. A Fehér Ház környékén is erőteljes tüntetésekre került >

Tovább

Szerbiában a helyzet fokozódik!

Hevülnek az ellentétek. Ez persze a nem demokratikus választások következménye is. Ennek senki értelmes nem örül, >

Tovább

Minden tét nélkül

A vajdasági szellemi élet egyébként abban is különbözik a magyarországitól, hogy ott az írók és a >

Tovább

A NER esztétái

Mert ha művészet a foci, akkor ezt a művészeti ágat például Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Brazíliában vagy >

Tovább

„le tudtad-e írni e leírhatatlan érzést”

A nagyszabású formátlanságban megtalálni azt a bizonyos minimális, legkisebbre redukált formát, aminek viszont pontos jelentése és >

Tovább

Egy lovasszobor története

Ne pazaroljátok rájuk, mármint (az albánokra) a lőszert, karókkal verjétek őket agyon, adta ki a parancsot >

Tovább

A széplelkek apokalipszise

Kezdek félni a “bátraktól,” azoktól a farizeus írástudóktól, akik a páholyban ülve másokat küldenek harcba, miközben >

Tovább

Mennyire „történelmi” a VMSZ választási sikere?

Egy szabadnak és tisztességesnek távolról sem mondható, bojkott által övezett választáson sikerült a VMSZ-nek hatalmi pozícióból, >

Tovább

Amikor a kakas korán kukorékol

Mindez megerősíti, hogy a háború utáni legnagyobb választási csalásnak/hamisításnak vagyunk tanúi. Már előre lehetett látni, hogy >

Tovább

Európai hatalmi vákuum

Gyáni Gábor a Nagy Háború utáni amnéziáról beszél, holott a XX. század akkor nyerte el a >

Tovább