2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Marad az iskolaigazgató Magyarcsernyén

Mindig magyarnak tartottam magam, és mindig a legnagyobb vajdasági magyar érdekvédelmi szervezetre szavaztam. Mégis azok a helybeli emberek bántottak meg legjobban, akik ennek a szervezetnek a soraiba tartoznak. Tóth Lívia (Hét Nap):

Mint arról már beszámoltunk, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola iskolaszékének hat tagja kezdeményezte Biacsi József igazgató leváltását, melyet május 27-ei ülésén a Magyar Nemzeti Tanács is támogatott. A településen június első napjaiban jártunk, de akkor sem az oktatási intézmény vezetője, sem Nagy Erzsébet, az iskola titkárnője nem kívánt nyilatkozni. A múlt héten viszont jelezték, hogy ők is elmondanák a történtekkel kapcsolatos meglátásaikat.

Az eset nemcsak hatalmas visszhangot keltett a kis, bánáti faluban, hanem alaposan meg is osztotta a lakosságot. A folyamat elindítói szerint azért van szükség a mandátuma felénél járó Biacsi József menesztésére, mert a Nagybecskereki Iskolaigazgatóság március 22-én megtartott ellenőrzésén az iskola 2-es osztályzatot kapott. A másik oldalon állók viszont úgy vélik, az igazgatót politikai okokból akarják eltávolítani a pozíciójából, mert a választásokon nem a VMSZ, hanem egy polgári lista tagjaként indult.

* Elsőként természetesen az érdekel, történt-e időközben valami, ami arra késztette az igazgató urat, hogy vállalja a nyilvánosságot.

— 2016. június 2-ai keltezéssel kézhez kaptuk a tartományi oktatási titkárság határozatát, melyben Nyilas Mihály titkár úr elutasítja az iskolaszéknek a leváltásomra vonatkozó kérelmét. Tudni kell, hogy az iskolaszék rendkívüli ülését 2016. május 17-én a helyi közösségben tartották meg. A hatályban lévő dokumentum viszont kimondja, hogy az iskolaszéket nem lehet néhány órával az ülés előtt összehívni, és a helyszíne sem lehet máshol, csak az iskolában. Éppen ezért az oktatási titkárság indoklásában is arra hivatkoznak, hogy az iskolaszék rendkívüli ülésének összehívási módja és helyszíne nem volt összhangban a szabályzattal. Emellett jelen kellett volna lennie a tantestület három képviselőjének is, de csak egyiküknek, az iskolaszék elnökének szóltak, hogy ott lehet, ha akar, a másik két kollégát nem értesítették. Az ülés határozatait, melyek közül az egyik a felmentésemre, a másik a megbízott igazgató kinevezésére vonatkozott, másnap behozták az iskolába, de a titkárunk, Nagy Erzsébet megtagadta, hogy iktassa őket, illetve ellássa az intézmény bélyegzőjével. Ekkor elővették a harmadik, szintén előkészített iratot, melyben az állt, hogy feljelentik Nagy Erzsébetet az oktatási titkárság felügyelőségén.

* Mit gondol, ezek után lesz-e az ügynek folytatása?

— Bízom benne, hogy nem lesz. Időközben megalakult az új helyi önkormányzat, mindenki elfoglalta a választások után kiérdemelt pozícióját. Az iskola és a falu érdekében remélem, hogy itt véget ér az ellenem és a mások ellen is indított hajsza. Ezúton szeretném megköszönni a kollektívának, a szülőknek és a település polgárainak, hogy támogattak, illetve kiálltak az iskola mellett.

A politikáról és a külső értékelésről

* Ön szerint is politikai oka van annak, hogy megpróbálták eltávolítani az iskola éléről?

— Biztos, hogy a politika van a háttérben, hiszen én is telefonos fenyegetés áldozata voltam. Május 16-án, este 9 órakor hívott fel egy bizonyos helyi VMSZ-tag, aki azt mondta, mivel nem az ő soraikban indultam a választásokon, viselnem kell a következményeket, és leváltanak. Erről hangfelvétel van a birtokomban, és jegyzőkönyv is készült, mert feljelentettem az illetőt. Ezt a személyt egyébként a faluból hárman is feljelentettük, mert szinte már sportot űzött a telefonos fenyegetőzésből. Viszont nekem már korábban, a Petőfi-szobor március 15-ei koszorúzásakor is a tudomásomra hozták, hogy gondom lesz abból, ha más listán szerepelek.

* Miért kapott az iskola rossz osztályzatot a külső ellenőrzés során?

— Az értékelés 1-től 4-ig terjed, és mi valóban 2-est kaptunk, de a Nagybecskereki Iskolaigazgatóságnak már eljuttattuk azoknak a lépéseknek és határozatoknak a javaslatát, amelyekkel igyekszünk javítani, illetve pótolni a hiányosságokat. Az osztályzat nem végleges, mivel a megbízott tanfelügyelők újra ellenőrizni és értékelni fogják az iskolákat. Megállapították például, hogy három tantárgyat (matematika, fizika és angol nyelv) nem szaktanár oktat, de erről a gondról, mely nem csak a mi iskolánkban merült fel, az illetékeseknek is tudomásuk van. Az említett tantárgyakat előadó, magyarul beszélő szaktanárokban egész Vajdaság területén hiány van. Az iskolában dolgozó többi tanár és tanító iskolai végzettsége viszont megfelelő. Azt is felrótták, hogy túl kevés választható tantárgyat kínáltunk fel a gyerekeknek, de ezen már az ősztől változtatni szeretnénk. Iskolánk mindig arra törekedett, hogy minőségi oktatást nyújtson a tanulóinak, és felkészítse őket a továbbtanulásra. Nagy hangsúlyt helyezünk a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatására, valamint a kiemelkedő képességű gyerekekkel való foglalkozásra. Tanulóink számos versenyen vesznek részt, és képviselik iskolánkat nemcsak Vajdaságban, de a határokon túl is.

„A lelkemben nagy ürességet érzek”

Nagy Erzsébetet az elmúlt hetek eseményei lelkileg nagyon megviselték, és a sok csatározás után hatalmas csalódottságot érez:

— Elmondhatom magamról, hogy ízig-vérig magyarcsernyei vagyok, a falu minden rezdülését érzem. Minden eseményen, megmozduláson ott voltam, jól éreztem magam, jó volt csernyeinek lenni. Most viszont nagyon el vagyok keseredve, mert jó néhány emberben csalódtam, méghozzá olyanokban, akikben megbíztam. Nem vagyok egyetlen politikai párt vagy polgári csoportosulás tagja sem. Mindig magyarnak tartottam magam, és mindig a legnagyobb vajdasági magyar érdekvédelmi szervezetre szavaztam. Mégis azok a helybeli emberek bántottak meg legjobban, akik ennek a szervezetnek a soraiba tartoznak. Nem tudom elfelejteni a telefonos fenyegetéseket, melyeknek az volt a lényegük, hogy velük leszek-e, vagy ellenük. Ezt a személyt én is feljelentettem a rendőrségen zaklatásért. Róla sem gondoltam volna soha, hogy valaha így viszonyul majd hozzám. És ugyanez vonatkozik arra a két emberre is, aki feljelentett a tartományi oktatási titkárság felügyelőségén, mivel akadályozom az iskola működését. Május végén a felügyelőség megbízásából iskolánkban járt a községi tanfelügyelő, átnézte az üggyel kapcsolatos dokumentációt, és mindent rendben talált. Itt jegyzem meg, hogy néhány nappal ezelőtt az egyik helybeli polgártársunk szintén elrendelte a községi tanfelügyelőnek, hogy látogasson el az iskolánkba, és vizsgálja át a dokumentációt. A tartományi döntés értelmében az iskolaigazgató marad, de a faluban igencsak megváltoztak az emberek közötti viszonyok. Jó, hogy az ügy így végződött, de a lelkemben nagy ürességet érzek.

2016. június 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A jövő cserbenhagyott bennünket

A nyugalmazott tanárnővel abban is szót értettünk, hogy a kilencvenes évek baljósabbak voltak, mint a maiak, >

Tovább

„Razzia-emlékközpont épül Újvidéken”

Az Újvidéken készülő Razzia-emlékközpont ellen senkinek semmi kifogása nem lehet. A természetes azonban az lenne, ha >

Tovább

Balkáni road-movie

„Az élet egy road-movie”, amelyben a „nappalok és éjszakák átmenet nélkül torlódnak egymásba”, miközben „sebességváltó nélkül >

Tovább

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább