2022. július 5. kedd
Ma Emese, Sarolta, Antal névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Új Magyar politikai erő a Vajdaságban – 3. rész

“Nem csoda, ha így a bénaságában is elfogult helyi magyar sajtó miatt a vajdasági magyarok elfordulnak a politikától.” Szekeres W. István (figyelő):

Cikksorozatunk előző részében röviden intéztük el a Magyar Mozgalom létrejöttének egyik fő okát, a VMSZ, mint monolit vajdasági magyar párt egyre konfliktusosabb politizálását.

Bár már az első MNT idején is voltak előjelek, a VMSZ politikai nyomásgyakorlásával kapcsolatos gondok a második MNT felállása után kezdődtek, miután a VMSZ a 35 mandátumból 31-et maga szerzett meg. Az újonnan felálló MNT politikai döntései több magyar szervezettel is konfliktushoz vezettek. Komolyabb ajtócsapkodást eredményezett egy-egy csörte a zentai tanítóképző karral, az újvidéki egyetem magyar tanszékével, a szabadkai Népkör művelődési központtal, vagy a szabadkai városi rádióval, pontosabban annak magyar szerkesztőségével.

A legjellemzőbb ügy a Szabadkai Színház Magyar Társulatának esete: 2014 nyarán az MNT kulturális bizottsága a színház művészeinek megkérdezése nélkül nevezte ki az új igazgatót, Andrási Attila személyében. Andrási ugyan szabadkai születésű, de az ottani színházzal korábban nem sok kapcsolata volt. Alapjaiban akarta megváltoztatni a szakmailag sikeres és népszerű színház programját. Jellemző, ahogyan maga fogalmazta meg művészeti koncepcióját: „a szociálliberálisok által elnyomott magyar történelmi témákat" favorizálta volna.

Andrási első féléve a társulattal való összekülönbözés jegyében telt, ami 2014 decemberére ahhoz vezetett, hogy a társulat tagjai nyílt levélben deklarálták, hogy nem tudnak együtt dolgozni az új vezetővel, és de facto lázadást hirdettek Andrási ellen.

Bár a neves újvidéki színikritikus, Gerold László egy cikkben még úgy fogalmazott, „nincs remény semmiféle változásra," a magyar társulat „szabadságharca" meglepetésre mégis eredményre vezetett: Andrási maga nyújtotta be lemondását, miután döntés született, hogy az évad végén mindenképp menesztik. Helyét a társulat által is támogatott Gyarmati Kata vette át.

A színházzal kapcsolatos ellenállásnak még egy mellékhatása volt a vajdasági magyar közéletre: megszületett a „Második nyilvánosság" nevű Facebook-csoport, ami azóta is egyfajta „ellenzéki" (értsd: VMSZ-kritikus) média szerepét tölti be, és aminek jelenleg már 3000-nél is jóval több követője van. Egyrészt fiatal vajdasági értelmiségiek saját jegyzeteit közli, és így a véleményformálók új generációjának gondolatait juttatja el az emberekhez (Bozsó István, Vatascsin Péter), másrészt kommentálja a közmédia híreit, illetve összegyűjti és megosztja az itt-ott, például a vajdasági magyar blogokon vagy az anyaországi médiában elszórva megjelenő írásokat.

A szabadkai színház magyar társulatának botránya mellett a másik szimbolikus ügy a vajdasági magyar sajtón belüli lázadás volt. Tudni kell, hogy a 250 ezres vajdasági magyarság piaci alapon aligha tudná eltartani a helyi magyar nyelvű médiát, így az MNT feladata a magyar nyelvű közmédia (napilap és más írott sajtó, magyar nyelvű rádió- és tévéadás) fenntartása - nyilván a tulajdonosi jogok gyakorlása mellett.

A történet azzal kezdődött, hogy nem sokkal az első MNT megalakulása után leváltották a Magyar Szó addigi főszerkesztőjét, Pressburger Csabát, és a helyére Varjú Máriát nevezték ki. Az új főszerkesztő - maga is hosszú ideje a lap újságírója - tevékenysége azonban megosztotta a közvéleményt. A vajdasági magyar közélet a VMSZ-szel kritikus hangjai - például a másik négy bejegyzett vajdasági magyar párt - alig kaptak teret a lapban. Legalábbis erre utalt egy példátlan szóváltás a főszerkesztő és saját újságírói között.

Június elején a Magyar Szó napilap egyik újságírója, Tomó Margaréta nyílt levéllel fordult a közösséghez, amiben a szerkesztőségben uralkodó körülményekre panaszkodott: szerinte hitelét vesztette a vajdasági magyar sajtó, kényes kérdéseiket a politikusok nem válaszolják meg, így kollégái adott esetben beletörődnek, és már fel sem teszik ezeket a kérdéseket. Nem csoda, ha így a bénaságában is elfogult helyi magyar sajtó miatt a vajdasági magyarok elfordulnak a politikától.

A következő napok aztán egészen elképesztő nyilvános pengeváltást hoztak a főszerkesztő és beosztottjai között, aminek a végén a lap 18 újságírója egy nyílt levélben aláírásgyűjtést hirdetett meg, gyakorlatilag a sajtószabadság érdekében. Ehhez csatlakozott más - akkor még - VMSZ-es politikusok mellett Varga László is, akit nem sokkal ez után kiszavaztak a párt alelnöki tisztségéből, és hamarosan a VMSZ-ből is kizárták.

A Magyar Szónál azonban nem ismétlődött meg a szabadkai színház igazgatóváltási forgatókönyve, Varjú Márta főszerkesztő a helyén maradt. A viszonylag kicsi szerkesztőségben 18 lázadó újságírót nem lehetett rövid távon pótolni, így egyfajta patthelyzet alakult ki a szerkesztőségen belül, ami azonban azzal járt, hogy a hangadókat leváltották szerkesztőségi tisztségeikből. Jellegzetes példa a Magyar Mozgalomhoz csatlakozott Bajtai Kornélé, aki korábban a lap főszerkesztő-helyettese, az online kiadás főszerkesztője, illetve a lap szabadkai rovatának szerkesztője volt, de rövid idő alatt mindhárom tisztségét elveszítette, és ma egyszerű újságíróként dolgozik tovább a lapnál.

 Sorozatunk utolsó részében a hétvégi szerbiai választások előtti magyar esélyeket tekintjük át - külön kitérve arra, hogy a Magyar Mozgalom végül nem tudott országos listát állítani. Vajon milyen esélyeik lehetnek helyi- és tartományi szinten, és milyen fejlemények várhatóak a vajdasági magyar politikai színtéren a választások után?

2016. április 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Migráns ügyben (is) mosakodnak a Véemeszes politikusok!

A szerb hatalom vagy nem képes, vagy nem is szándékozik megoldani a migránshelyzetet. Olyan vélemények is >

Tovább

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább

Vajon milyen jövő vár egy ilyen városra?

A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, >

Tovább

Ez is az én Európám!

Európa messze volt, a szerb álkatonai egységek közel. Újvidék tele volt terepszínű egyenruhás patriótával. Akadtak csinos >

Tovább

Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon >

Tovább