2020. július 6. hétfő
Ma Csaba, Mária névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Rossz választási kilátások

„A rossz nyelvek szerint, csak két tagja van, az elnök és a titkárnő.” Bozóki Antal:

A vajdasági magyarok számára a közelgő választásokra egyre rosszabbodó politikai helyzetben kerül sor. A közösség politikailag (is) megosztott pártjai, nemcsak hogy felkészületlenek a választásokra, de képtelenek az érdekeink képviseletére is.

Január 29-én Újvidéken Pásztor István (Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ), Csorba Béla (Vajdasági Magyar Demokrata Párt – VMDP) és Szmieskó Zoltán (MEP) pártelnök „megállapodott abban, hogy a három párt egyeztetett programmal, közösen indul a 2016-os választásokon, amiről koalíciós szerződést fognak kötni”.

– A tárgyaláson egyértelműen megállapodtak abban is, hogy a három párt a továbbiakban sem más magyar párttal, sem magát magyar civil szervezetnek nevező pártszerű képződménnyel nem kívánja bővíteni a koalíciót, azonban mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség minden rétegét képviseljék – a civil szféra területén is, közölte a VMSZ sajtószolgálata.

Emlékeztetőül: Csorba Béla és Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke január 15-i tárgyalásáról készült közleményben ez áll: „A tárgyaló felek megerősítették szándékukat, közösen indulnak a tartományi választásokon, ennek érdekében folytatják az egyeztetést, ugyanakkor továbbra is nyitottak a másokkal való együttműködésre”.

A VMSZ-nek szüksége volt a két „kisebb pártra”, ahogyan a VMSZ elnöke a január 19-én tartott sajtótájékoztatóján nevezte ezeket, hogy egyáltalán valamiféle magyar összefogást tudjon felmutatni. Ezeknek a pártoknak Pásztor azt a szerepet szánta, hogy „részt vállaljanak a VMSZ kampányában”. Magyarán: legyenek a VMSZ uszályhordozói.

Csorba most kihátrált a VMDK-val január 15-én létrejött megállapodásból. Ezt már előre borítékolni lehetett, hiszen ez a párt mindig is a VMSZ-el kereste az együttműködést. Függetlenül attól, hogy mit képviseltek, a vezetők mit mondtak, írtak egymásról. Olyan hírek is keringenek, hogy a VMDP-nek a VMSZ-el való társulására magyarországi üzenetre került sor, miszerint a választásokon „együttesen kell fellépni”.

A VMDP most végleg bebizonyította: nem szavahihető/szavatartó párt és, sajnos, ezzel a lépésével még a korábbi évekből fennmaradt erkölcsi tőkéjét is elhasználta, „nagyszerb érdekeket védő párttal” szövetkezett. Egyesek már a VMSZ-be való lehetséges „beolvadását” is emlegetik. Ez sem lenne meglepő, hiszen – a jelekből ítélve – önálló, a magyarországi köröktől is független politika képviseléséről eddig sem tett tanúságot.

A Magyar Egységpárt nem érdemli, hogy különösebben foglalkozzanak vele. Tevékenysége szinte jelen se nincs az itteni magyar közösség életében. A honlapján a legutóbbi bejegyzés 2015. március 20-i keltezésű. A rossz nyelvek szerint, csak két tagja van, az elnök és a titkárnő.

A VMDK és a Magyar Mozgalom (MM) január 27-én „folytatta az egyeztetéseket”, annak ellenére, hogy a MM „még nem hozta meg döntését a választásokon való részvételről”. „A tartományi választások kapcsán elvi egyetértés mutatkozott abban, hogy önálló, magyar lista indítására van szükség, míg a köztársasági választások tekintetében további konzultációk szükségesek.” – olvasható a közleményben.

Ezzel kapcsolatban két kérdés is felmerül: Mit jelent az „egyetértés mutatkozott” megfogalmazás, és mit takar az „önálló, magyar lista”, vagyis kik azok a személyek, akik erre a listára kerülnek? Amennyiben a választási listára netán a VMSZ-ből kizárt személyek közül olyanok kerülnek, akik köztársasági képviselői, tartományi titkári, illetve egyéb magas rangú tisztséget is betöltöttek – miközben eredményt felmutatni nem tudtak –, akkor ez lista is hiteltelen lesz.

Január végén, tehát, rossz választási kilátásai vannak a magyar közösségnek. Ezen csak az segíthetne, ha a VMDK-nak sikerülne egy, a magyarság bizalmát élvező személyekből álló választási listát állítani és programot készíteni.

2016. február 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Trump mérge hatni kezdett

Trump intézkedik, erőskezű, határozott elnöknek akarja feltüntetni magát. A Fehér Ház környékén is erőteljes tüntetésekre került >

Tovább

Szerbiában a helyzet fokozódik!

Hevülnek az ellentétek. Ez persze a nem demokratikus választások következménye is. Ennek senki értelmes nem örül, >

Tovább

Minden tét nélkül

A vajdasági szellemi élet egyébként abban is különbözik a magyarországitól, hogy ott az írók és a >

Tovább

A NER esztétái

Mert ha művészet a foci, akkor ezt a művészeti ágat például Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Brazíliában vagy >

Tovább

„le tudtad-e írni e leírhatatlan érzést”

A nagyszabású formátlanságban megtalálni azt a bizonyos minimális, legkisebbre redukált formát, aminek viszont pontos jelentése és >

Tovább

Egy lovasszobor története

Ne pazaroljátok rájuk, mármint (az albánokra) a lőszert, karókkal verjétek őket agyon, adta ki a parancsot >

Tovább

A széplelkek apokalipszise

Kezdek félni a “bátraktól,” azoktól a farizeus írástudóktól, akik a páholyban ülve másokat küldenek harcba, miközben >

Tovább

Mennyire „történelmi” a VMSZ választási sikere?

Egy szabadnak és tisztességesnek távolról sem mondható, bojkott által övezett választáson sikerült a VMSZ-nek hatalmi pozícióból, >

Tovább

Amikor a kakas korán kukorékol

Mindez megerősíti, hogy a háború utáni legnagyobb választási csalásnak/hamisításnak vagyunk tanúi. Már előre lehetett látni, hogy >

Tovább

Európai hatalmi vákuum

Gyáni Gábor a Nagy Háború utáni amnéziáról beszél, holott a XX. század akkor nyerte el a >

Tovább

Nevidljivi neprijatelj u Kriznom štabu

Sada još više, jer je i broj zaraženih svakim danom sve veći… I dok se zaraza >

Tovább

A hágai matt

Így múlik el a világ dicsősége: Szerbiának és Koszovónak egyedülálló, történelmi esélye adódott volna, hogy ha >

Tovább