2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Vajdaság: indul az 50 milliárdos program

„Kerestük a VMSZ-t is, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy az ügyben csak Pásztor István elnök nyilatkozhat, az ő programja viszont nagyon zsúfolt.” Tasnádi-Sáhy Péter (Erdélyi Riport):

Napokon belül kiírják a magyar állam novemberben meghirdetett, 50 milliárd forintos vajdasági gazdaságfejlesztési programjának első pályázatait. A részletekről MAGYAR LEVENTÉT a külgazdasági és külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárát kérdeztük.

Magyar Levente államtitkárt először is arról kérdeztük telefonon, hogy milyen érvekkel indokolható egy ilyen mértékű támogatás, illetve a határon túli magyar területek közül miért éppen a Vajdaság lett a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettje.

„A program meghirdetése abból a felismerésből fakad, hogy a magyar állam és a határon túli magyarság viszonyában szükség van egy gazdasági dimenzióra. Az elmúlt 25 évben szép eredményeket értünk el a nemzetpolitikában, természetesen sok hiányosság mellett, hiszen ez egy olyan terület, ahol mindig lehet többet tenni. Ilyen például a határon túli területeken élő olyan magyar vállalkozók, gazdálkodók megsegítése, akik nem akarják elhagyni a szülőföldjüket akár Magyarország, akár Nyugat-Európa irányába, hanem ott szeretnének boldogulni, jólétet teremteni, gazdasági keretet teremteni a határon túli közösségek életének. A Vajdaság esetében 50 milliárd forint jelentős segítség lehet ennek előmozdítására. Az elgondolás természetesen egyöntetűen minden nagyobb számban magyarok lakta területre érvényes, viszont ezen a programon kívül nem született döntés hasonló támogatásokkal kapcsolatban. Illetve azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Vajdaságban van olyan politikai konstelláció, ami egy ilyen program megvalósítását lehetővé teszi. Gondolok itt elsősorban a magyar és a szerb kormány pozitív és őszintén baráti viszonyára, illetve a vajdasági magyar közösség szervezettsége is lehetővé teszi, hogy egy ilyen nagyságrendű támogatás hatékony, központosított mechanizmus által levezényelve jusson el a célközönséghez. Ennek a két tényezőnek a szerencsés együttállása más határon túli közösségek vonatkozásában kisebb mértékben létezik. Egyébként pedig a támogatás nagyságrendje is olyan, amit több irányba egyszerre csak nagyon alapos előkészítettség mellett lehet vállalni.”

Magyar Levente államtitkár, az Erdélyi Riportnak a támogatás célba juttatásának mikéntjére vonatkozó kérdésére elmondta, a szükséges intézményrendszer kialakítása még nem fejeződött be. „Egy ilyen jellegű beavatkozásnak semmilyen eljárásrendi precedense sincsen, ráadásul egy Unión kívüli országról beszélünk, ami tovább bonyolítja a helyzetet, bár nem jelent áthidalhatatlan akadályt. A meghirdetett - 2018-ig szóló - 50 milliárd forintos programban 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, 30 milliárd forint pedig kedvezményes, terveink szerint a nullás kamathoz tendáló hitel. A pályázatok elbírálásának folyamata még fejlesztés alatt áll, azt viszont már most ki merem jelenteni, hogy egy többszintű, független szakértőket foglalkoztató, alapos szűrőrendszerrel a politikai alapú döntéseknek még a látszatát is el fogjuk kerülni, illetve nem adunk senkinek biankó csekket, közvetlenül a szállítóknak fogunk fizetni teljesítés után. Terveink szerint legkésőbb február derekáig ki tudjuk írni az első pályázatokat. A lebonyolításért egy alapítvány fog felelni. Az alapító tagok listája is a napokban áll össze véglegesen, az biztos, hogy vajdasági és magyarországi szereplők vegyesen alkotják, illetve a VMSZ meghatározó szerepet kap, már csak azért is, mert oly mértékben képes integrálni az általa képviselt magyar közösséget, mint egyetlen más határon túli szervezet sem.

A kedvezményezettek köre olyan kisvállalkozókból és kisgazdálkodókból fog állni, akik néhány millió forinttól tizenegy-két millió forintig terjedő fejlesztésekben gondolkodnak, és képesek egy viszonylag korlátozott összegű önrész biztosítására. A Vajdaság történelmi adottságainál fogva elsődleges cél az agrárium segítése, már csak azért is, mert ez a szektor alkalmas leginkább a helyi munkaerő bevonására. A vajdasági termőföldek a világ legjobbjai közé tartoznak, így a versenyképesség is biztosított. Idén 5 milliárd forintot tervezünk kihelyezni, az első egymilliárd forintos csomagban emellett lesz támogatás házvásárlásra is, ezzel is buzdítva a családokat a vidéki életforma hosszú távú vállalására. A hitelprogramunk az év derekán fog elindulni.”

Azt is igyekeztünk megtudni, hogy a kedvezményezettek köre kizárólag a vajdasági magyarságra szűkül-e majd, kell-e valamilyen módon igazolni a nemzetiséget. „Az eljárásrend részletein még dolgozunk, én azt remélem, hogy napokon belül a kérdések tisztázódni fognak. Az viszont biztos, hogy a támogatás teljes összegét Szerbia területén költik majd el, a szerb gazdaságot fogja élénkíteni, a 2,5 félmilliós Vajdaság egészének gazdasági évére, sőt a belgrádi költségvetésre is hatással lesz.”

Valós üzleti programokra épüljön

Szabó Ödönt, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnökét először arról kérdeztük, hogy egyetért-e az államtitkár azon állításával, miszerint jelenleg a Vajdaságban a legalkalmasabb a politikai helyzet egy magyar állam által támogatott gazdaságfejlesztési program beindítására. „Magyar Levente államtitkár urat személyesen is van szerencsém ismerni, és az egyik legjobb közigazgatási szakembernek tartom, azok közül, akikkel alkalmam volt tárgyalni, úgy vélem lehet adni a véleményére az ügyben, hogy melyik határon túli terület a legalkalmasabb egy ilyen program befogadására. A képet viszont természetesen lehet árnyalni más tényezőkkel is, a két kormány viszonyára, illetve a közösség szervezettségére vonatkozó érveken kívül. Például azzal, hogy Szerbia Unión kívüli országként egyelőre csak az előcsatlakozási alapokhoz juthat hozzá, amiknek az átalakításáról folyamatos vita zajlik, tehát nem jelenthetjük ki, hogy akár csak középtávon is biztosítva lennének, így egy ilyen támogatás a magyar állam részéről hatványozottan segítséget jelent. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Vajdaság szinte kizárólag határ menti terület, míg a romániai magyar közösség jelentős része nagy távolságban él a határtól, tehát nem lehet egy ilyen programot – szomszédos országok közötti együttműködés bevett formáinak számító – határ menti együttműködés keretében végrehajtani.”

Szabó Ödön ezután arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint az ilyen programokat nagy körültekintéssel kell előkészíteni, hogy a hatékonyságot biztosítani lehessen. „Mifelénk is voltak hasonló programok, melyeket az Új Kézfogás Közalapítvány koordinált. A program egyik nagyváradi „termékét”, a Góbé Csárdát éppen most árulják. Tehát az minden esetben nagyon fontos, hogy egy ilyen támogatás valós üzleti programra, működőképes tervekre épüljön, illetve a támogatás kedvezményezettje önrész formájában maga is kockázatot vállaljon, közvetlenül érintett legyen a vállalkozás túlélésében. A buktatók ellenére a kis- és közepes vállalkozások támogatását nagyon jó iránynak tartom, mivel ezek közösségi beágyazottsága, illetve személyes érdekeltsége a csőd elkerülésében jellemzően a legnagyobb, hiszen nem nehezen megfogható szervezetekről, hanem közvetlenül egy vagy néhány család megélhetéséről van szó. Egy kisvállalkozó jellemzően nem lesz abban érdekelt, hogy Kínába exportáljon, ahhoz viszont mindig elég kreatív lesz, hogy a családja megélhetését biztosítsa.” (…)

A támogatással kapcsolatban kerestük a Vajdasági Magyar Szövetséget is, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy az ügyben csak Pásztor István elnök nyilatkozhat, az ő programja viszont nagyon zsúfolt. Írásunk megjelenéséig nem kaptunk visszajelzést, hogy mikor tudna ránk időt szakítani.

2016. február 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Rossz állapotban a demokrácia és a joguralom

Az említett tekintélyes nemzetközi szervezetek és intézmények éves/kétéves jelentései „a demokrácia és a joguralom rossz állapotáról >

Tovább

Távol Európától

A VMSZ tehát nemzetközi szinten is teljes mellhosszal kiállt Vučić politikája mellett. A Szabad Magyar Szó >

Tovább

Közeleg az idő, amikor a politikai elit szobrot emel Slobodan Miloševićnak

A bársonyos forradalmak vakvágányán tépelődöm, nincs más, ezt is túl kell élnem, mint ahogy a szocialista >

Tovább

„A hatalomnak fontosabbak az EU-alapok, mint a csatlakozás”!

Csonka Áron interjújának elhallgatása csak a legújabb példája, hogy a más, a vémesz hivatalos álláspontjától eltérő >

Tovább

Koča és a szerb nacionalizmus

A szerb nacionalizmusról Koča Popovićnak lesújtó volt a véleménye. Sajnálatos, hogy a szerbek azon a civilizációs >

Tovább

Jugoszlávia felbomlásának Újvidék a legnagyobb vesztese

Kezdem hinni, hogy Jugoszlávia felbomlásának Újvidék a legnagobb vesztese. Riasztó helyzet állt elő: valójában két Újvidék >

Tovább

Egyet ír a törvény, más a gyakorlat!

A Fidesz EP képviselői (Gál Kinga és Deli Andor) is, felszólalásukban az EP ülésén a Szerbiával >

Tovább

A Nagy Árulás

Pontosan fogalmaz Károlyi Csaba, amikor megjegyzi, hogy a 68-ról az Áttüntetésekben, a Parainézisben írtam, de nem >

Tovább

Vučić: „Az EP képviselők időben és térben is elvesztek”

Pillanat kérdése, hogy mikor fogja az EU-ból valaki nyilvánosan kifejezni a fokozódó elégedetlenséget és irritálást, hogy >

Tovább

A baljós ártatlanság kora után

Kezdődött a végtelennek nevezhető igazságos háborúsdi, a baljós ártatlanság korát felváltotta a győzelmekkel teli kollektív bűnösség >

Tovább

Nem mi vagyunk a mérleg nyelve

Az ellenségképzést nem kifejezetten a politikai szereplők részéről értem, a DK-n kívül nem emlékszem olyan pártra, >

Tovább

VMDK: Az EP Szerbiáról szóló jelentése komoly csapás Vučić autokrata rendszerére

A VMDK ebben a folyamatban különösen visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartja a kisebbségi kormánypárt hozzáállását és ténykedését. >

Tovább