2020. június 4. csütörtök
Ma Bulcsú, Kerény, Kerubin névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Baráti pártot ennyire még sosem tolt meg a kormány

„A kamatmentes hitel kihelyezését a Külügyminisztérium ellenőrzése alá tartozó Eximbank fogja lebonyolítani.” Czinkóczi Sándor (444.hu):

A szomszédos országokban zajló választások előtt a fideszes politikusok általában egészen nyíltan beállnak egyik vagy másik határon túli magyar párt mögé. Előfordult olyan is, mikor a magyar állam a kettős állampolgárságot intéző Demokrácia Központokat éppen Tőkés László szervezetének irodáiban működtette.

De eddig még egy pártot sem toltak meg úgy, mint amikor novemberben a kormány bejelentette, hogy a magyar állam 50 milliárd forintot biztosít a Vajdasági Magyar Szövetségnek a gazdasági programja megvalósítására.

A helyzetbe hozott határon túli szövetségesek pedig a magyarországi választások idején még jól tudnak jönni a Fidesznek. A 2014-es választásokon a határon túli választók 95,5 százaléka a Fideszre szavazott. A Vajdaságban pedig még bőven van hova fejlődni, mert bár 250 ezer magyar él ott, de tavaly tavasszal csak 17521-en mentek el szavazni.

Az 50 milliárdos összegről a VMSZ elnöke, Pásztor István is azt mondta, hogy jóval nagyobb az általuk elkészített pénzügyi keretnél. Ez a következő három évre biztosított keret akkora, mint az egész vajdasági költségvetés két és félszerese.

Amikor egy pártnak kellene pártatlannak lennie

Az év eleji tartományi választások előtt a VMSZ nem is álmodhatott volna nagyobb segítségről. Főleg úgy, hogy az utóbbi időszakban Pásztornak egyre több gondja volt a VMSZ egyben tartásával. December elején több tagot is kizártak a pártból, akik külön platformot alakítottak Pásztor vezetési stílusa miatt. A belső leszámolás miatt a párt frakciója a szabadkai önkormányzatban meg is feleződött.

Pásztor István a párton belüli ellenzék megjelenését egyenesen a magyarországi balliberális módszerek exportjának tartotta.

Orbán Viktor ezekre a belső konfliktusokra gondolhatott, amikor december elején a Várkertbazárban, a Magyar Állandó Értekezleten arról beszélt, hogy „a magyar nemzetpolitikának nem érdeke, hogy az az magyar egység, ami a Délvidéken létrejött, bármilyen formában sérülést szenvedjen az előttünk álló időszakban. Ilyen törekvéseket nem támogatunk, az ilyen törekvéseket károsnak tekintjük, és ezért nem is remélhetnek tőlünk semmilyen érdemi pártfogást sem.”

Pásztorék hatalmának bebetonozására a következő pár évre biztos hátteret adhat az 50 milliárdos támogatás, aminek a felhasználásra a magyar kormány a lehető legnagyobb mozgásteret hagyta. Nemhogy változtatás nélkül elfogadták a párt gazdasági programját, de a pénzek felosztásáról szóló kormányhatározatban a VMSZ-t bízták meg pályázati rendszer felépítésével és paritásos alapon a támogatások felhasználásának ellenőrzésével is.

Ebben az sem bizonytalanította el a kormányt, hogy tavasszal előkerült egy lista, amin több VMSZ-es politikus vagy azok rokonainak cége szerepelt, akik már a tervezési időszakban bejelentkeztek a támogatásért.

A lista létezését áprilisban Pásztor István sem tagadta, a Vajdasági Rádió és Televíziónak csak annyit fűzött hozzá, hogy azon azok a lehetséges cégek szerepelnek, amelyek anyagi támogatásban részesülhetnek a program keretében. Hangsúlyozta, hogy ez a lista még nem végleges, arra akár mások is felkerülhetnek. Szerinte azért sem lehet VMSZ-es listáról beszélni, mert azon párton kívüli emberek cégei is ott voltak.

Mindezt figyelembe véve elég fura, a magyar kormány egy olyan pályázati rendszeren keresztül készül elkölteni 50 milliárd forintot, ahol nem látszik az, hogy a politikai párt, amelyiket megbíznak a megvalósítással, egyenlő hozzáférési lehetőséget biztosít majd mindenkinek, és nem klientúraépítésre fogja felhasználni a pénzt.

A VMSZ a gazdasági programjában a saját támogatási rendszer szükségességét azzal indokolja, hogy a „külső támogatások lehívásakor nem mindig érvényesül az átlátható döntéshozatal, a magyar érdekeltségű pályázatok mögött nem áll akkora lobbi, mint amekkorára szükség lenne”. Azt azonban nem látni, hogy Pásztorék rendszere mennyivel lenne átláthatóbb.

A tartományi és a köztársasági projekt alapú támogatásokból vagy hitelekből magyar vállalkozások is szoktak nyerni. Akik a helyi viszonyokat ismerik, azt mondják, hogy a szerbiai támogatási rendszer sem működik tisztábban, mint a magyarországi. Nem ritka, hogy egy-egy cég politikai alapon kapott támogatást, ha megvoltak hozzá a megfelelő kapcsolatai, de ennek a rendszernek úgyanúgy haszonélvezői voltak a VMSZ-hez köthető vállalkozások is.

Mindenhol ott lesznek

A következő három évben 20 milliárd forintot oszthatnak ki vissza nem térítendő támogatásként képzési programokra, élelmiszeripari és turisztikai kialakítására. A pénzek elosztására a párt létre fog hozni egy alapítványt, ami kiírja és minősíti majd a pályázatokat.

Ezen felül a programmal a vajdasági vállalkozások kamatmentes hitelért is pályázhatnak mezőgazdasági és turisztikai fejlesztésekre, aminek a kihelyezését a Külügyminisztérium ellenőrzése alá tartozó Eximbank fogja lebonyolítani. A 30 milliárdos hitelkeret biztosításához a kormány már novemberben megemelte a Eximbank tőkéjét. A programot bemutató turnéin Pásztor beszélt arról, hogy a hitelek kihelyezésre belgrádi székhellyel létre fognak hozni egy magyarországi bejegyzésű bankot.

A program lebonyolításához külön irodahálózatot is kapnak. A magyar kormány az intézményrendszer felhúzásához idén 80 millió, jövőre pedig 150 millió forintot biztosít a VMSZ-nek. 2017-től pedig évente 100 millióból működhet a rendszer. Ebből a pénzből a párt egész irodahálózatot építhet ki a vajdasági városokban. A program végrehajtását pedig egy központi irodából fogják koordinálni Szabadkáról.

A programhoz tartozó akcióterv szerint ezek az irodák „minden magyar érdekeltnek elérhetővé teszi mindazokat az információkat, amelyek segítik őt vállalkozásának, településének és családja életminőségének az előmozdításában”. Legalább olyan sűrűre akarják szőni az irodák hálózatát, hogy legalább 20 kilométerenként mindenkinek kézre essen egy.

A VMSZ tervei szerint az intézményrendszernek és az irodahálózatnak január 31-ig össze kellene jönnie, hogy kiírhassák az pályázatokat, mert március végén már alá akarják írni az első támogatási szerződéseket, hogy megindulhassanak a kifizetések még a tavaszi választások előtt.

2015. december 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Húsz éve (4. rész)

Közgazdasági bravúrjaimról bárki tudomást szerezhetett, ha elolvasta a Bódis-cukrászdáról szóló eddigi élményfoszlányaimat. Az üzleti partnerek megválasztásában >

Tovább

Amiről nem beszélünk...

A kommunikáció először arról szólt, hogy tragédia előtt állunk, egy hónappal később pedig, hogy minden a >

Tovább

Keresik az ajándékot

Eluralkodtak a minden nagyobb szenvedély nélküli, intelligens, művelt és óvatos szeretők. Megcsodálom őket, ám sajnálom, hogy >

Tovább

Húsz éve (3. rész)

Az ünnepélyes megnyitás után azonnal beütött a ménkű: Bogár Laci és neje (a partnerek) úgy gondolták, >

Tovább

Szerbia nem demokratikus ország

Amennyiben nem lesz biztosíték a szabad és tisztességes választási kampányra, a választások legitimitása elkerülhetetlenül kérdésesé válik. >

Tovább

Szabadulás Trianontól

Nincs más a magyar nacionalizmuson kívül. Csak versengő nacionalizmusok vannak. Két kirekesztő diskurzus verseng egymással: az >

Tovább

Az idegen nő

Az idegen nő egyszerre vonz és taszít. Felcsillant a szemem, amikor Tišma-regényben feltűnt Dornstädter kávéház. Ugyanott >

Tovább

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

A mesterséges nevek százai azonban bekerültek az Akadémiai Nagylexikonba, emiatt tévelyegnek úttalan utakon a magyar GPS-t >

Tovább

Trianon és a VMSZ

Nem tűnik ki az sem, a Fidesz hogyan tekint arra, hogy stratégiai partnere, a Vajdasági Magyart >

Tovább

Húsz éve (2. rész)

Folytatom a Bódis cukrászda 2.0 történetét. Az első részben arról volt szó, hogy miként került vissza >

Tovább

Húsz éve (1. rész)

Valami ciklikusság nyavalyog velem az utóbbi néhány évtizedben. Néhány hete volt 30 éve, hogy megszültük a >

Tovább

Magyarok a Vajdaság „aranyidejében”

A vajdasági magyar nyilvánosságban ma alig akad kritikus hang. Magyarország valójában több tekintetben visszafoglalta a területet, >

Tovább