2020. május 28. csütörtök
Ma Emil, Csanád, Vilmos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Tisztelettel, maradunk

Állásfoglalás a Magyar Mozgalomról - egy hét távlatából

„A Magyar Mozgalom azzal tudná igazolni céljai hitelességét, ha e deklarált célok ellen a múltban vétett eminens tagjai nyilvánosan is elismernék, hogy hibát követtek el.“ Második Nyilvánosság:

Mi, a Második Nyilvánosság szerkesztői üdvözöljük a Magyar Mozgalom megalakulását. A Magyar Mozgalommal együtt valljuk: elkerülhetetlen a „közéletünk széles körű és mélyreható szellemi és erkölcsi megújítása”.

 Oldalunkat, a Második Nyilvánosságot egy konkrét ügy – a Népszínház Magyar Társulatának ügye – hívta életre, de hamar fölismertük, hogy ennél többre kell vállalkoznunk: a vajdasági magyar közélet felpezsdítésére, a hallgatás megtörésére, a félelem megszüntetésére, a szólásszabadság kibontakoztatására. Örömmel tölt el bennünket a tudat, hogy korlátozott eszköztárunkkal némi oxigént nekünk is sikerült belepumpálnunk a vajdasági magyar „légtérbe” az elmúlt háromnegyed év során, és – bár közvetetten és kis mértékben, de – talán hozzájárultunk egy olyan légkör kialakításához, amelyben létrejöhetett a Magyar Mozgalom. Merjük remélni, hogy egyes tagjai pont a mi fórumunkon szereztek tudomást egymás létezéséről.

 Nem vitás: sokan csatlakoztak a Magyar Mozgalomhoz olyanok, akiknek van veszíteni valójuk. Van, akinek a pozíciójába, de olyan is, akinek az egzisztenciájába kerülhet az MM-tagság. Nagy dolog az, hogy emberek ma már nagy nyilvánosság előtt is kendőzetlenül fel merik vállalni a véleményüket, főleg ha tudjuk, hogy „tegnap” még egy facebookos „néma like”-ot se nagyon mertek bevállalni. Megszűnőben van a félelem, aminél jobb dolog aligha történhetne viharvert és meggyötört, elfogyóban levő közösségünkkel.

 Habár a hitvallásáról, a tagjairól és a szándékairól lehet vitatkozni, a Magyar Mozgalmat biztosan nem lehet megkerülni. Olyan intellektuális és politikai tőkét tudhat maga mögött, amelyre a magyar és a szerb kormány támogatását élvező Vajdasági Magyar Szövetség sem legyinthet közömbösen.

Mindezek ellenére a Második Nyilvánosság szerkesztői nem csatlakoztak a Magyar Mozgalomhoz, aminek alapvetően három oka van:

A Második Nyilvánosság önmagát - meglehetősen önkényesen, már-már anarcho-szindikalista módon - „szerkesztőségként” aposztrofálja. Eddigi tevékenységünk során elsősorban médiamódszerekkel igyekeztünk tenni céljaink eléréséért, felületet biztosítva a véleménypluralizmusnak, a gondolatszabadság kiteljesedésének. Mint szerkesztőknek, „médiamunkásoknak” épp az a feladatunk, hogy a különféle hatalmi struktúrákat ellenőrizzük és bíráljuk (ha van mit bírálni). A Magyar Mozgalom ugyan nem párt, de politikai célok megvalósítása mellett is hitet tett. A „hogyan” kérdésére adott homályos válaszokból pedig számunkra az tetszik ki, hogy a módszereik között politikai döntések közvetlen befolyásolása is szerepelhet. Márpedig a sajtó és a politikai döntnökök per definitionem ellentétes oldalon állnak – ami természetesen nem jelenti azt, hogy ellenségek.

A Magyar Mozgalom alapító tagjai között számos olyan politikus és más, fontos pozíciót betöltő vagy betöltött személy van, aki az elmúlt évek, sőt évtizedek során tevőlegesen vagy passzívan hozzájárult a vajdasági magyar közösség szempontjából tévesnek, károsnak vagy kifejezetten rossznak bizonyult döntések meghozatalához. E tettek fölött nem tudunk szemet hunyni. Meg vagyunk győződve arról, hogy a Magyar Mozgalom azzal tudná igazolni céljai hitelességét, ha e deklarált célok ellen a múltban vétett eminens tagjai nyilvánosan is elismernék, hogy hibát követtek el.

A Második Nyilvánosság az öntörvényű civil építkezést mindennél fontosabbnak tartja. December óta bebizonyosodott, hogy a hosszú ideig elszigetelt hangokat egységbe lehet tömöríteni, és a civilek igenis nyomást tudnak gyakorolni a hatalomra, ha összehangoltan cselekszenek. Ehhez véleményünk szerint nincs szükség valamilyen eleve adott autoritásra, vagy egy hatalmi csoportosulás támogatására, pusztán az számít, hogy mennyi a valóságtartalma annak, amit kimondunk. Mi továbbra is ezt az utat kívánjuk járni, annak viszont csak örülni tudunk, ha tőlünk eltérő módon szerveződő csoportosulások törekvései és céljai megegyeznek a miéinkkel. A közös célokért pedig érdemes együttesen küzdeni.

A Magyar Mozgalomnak sok sikert kívánunk ahhoz, hogy a nyíltan vállalt és általunk is támogatott célkitűzéseit megvalósítsa!

 Maradunk tisztelettel,

a Második Nyilvánosság szerkesztői:

 Bózsó István

Gyulai Zsolt

Pressburger Csaba

Vanger László

Vataščin Péter

2015. augusztus 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kékek és vörösök

Korrigálni akar. Az egyetlen, akire ráhagyhatja a kormányzást, a nyugdíjas korú, minden politikai szándéktól mentes, igazgatási >

Tovább

Milošević, az úttörő

Milošević már a nyolcvanas évek végén, tehát harminc évvel ezelőtt kitalálta azt, amivel a mai zsebautokraták >

Tovább

A Magyar Mozgalom Szabadkán és Zentán indul

Az elnökség szerint azért, hogy legyen a magyar kisebbségnek választási lehetősége. Ezenkívül kérik a szavazókat, hogy >

Tovább

Küzdelem a jogérvényesítésért és a (meg)maradásért

A nemzeti kisebbségi jogok területe dinamikus/változékony, illetve folyamatos átalakulásnak, javulásnak és rosszabbodásnak van kitéve. Ez a >

Tovább

Kaméleonok kora

Ma sok művész és író Kišsel próbálja kozmetikázni a múltját. Persze, mértékkel, óvatosan és igencsak ravaszul, >

Tovább

A náci irodalomról

A „La literatua nazi”-ról viszont Páger Antal jutott eszembe, noha a jó Téni bá épp nem >

Tovább

Hát egy magyar mennyit ér?

Legyek én is patetikus: nem egy román vagy magyar nemzetállam a mi jövőnk, nem is a >

Tovább

A románellenesség ellen

Sajnos hazánk nem egészséges. Milliók nem értik, miért néz ránk irtózattal a fél világ. Van ebben >

Tovább

30 éve (Keszég Karcsi)

Határincidens happy enddel. Az új főszerkesztő egy ideig vitte az addigi szerkesztéspolitikát, majd külső és belső >

Tovább

A Kúria a cigánygyerekeknek igazságot szolgáltatott

Végre örömhír Magyarországról. Ütközetet vesztett a fajüldöző, fajgyűlölő politika. Már régóta nem veszített. Legfőbb ideje volt. >

Tovább

Nesze nektek intimizmus, mondja a koronavírus

Nem zárom ki, hogy születik néhány fontos mű is, csakhogy azok elsősorban nem csak a koronavírus >

Tovább

30 éve (5. rész)

Egy vita, amely akár manapság is folyhatna. Tartalmilag legalább is, de ma már, a pártsajtó korában >

Tovább