2021. május 11. kedd
Ma Ferenc névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Menekültkérdés a Vajdaságban

Ahol nem ismeretlen a menekvés

„A saját farkába harapó kígyó példáját követi a VMSZ szerb kormány tétlenségét bíráló retorikája.“ Szabó Palócz Orsolya (Pcblog.atlatszo.hu):

Míg a menekülthullám kapcsán a magyarországi helyzet, a kormányzati és az ellenzéki álláspont széles körben tárgyalt a hazai közbeszédben, addig a határ túloldalán, a Vajdaságban uralkodó állapotokról viszonylag keveset hallani, holott a helyzet – bár első ránézésre meglehetősen hasonló – sokkal árnyaltabb képet fest, és kevésbé átpolitizált. Erről szóló rövid beszámolónk szerzője SZABÓ PALÓCZ ORSOLYA, a PC zentai gyakornoka, a MigSzol Szeged önkéntes segítője.

Erősödő menekülthullám

Az egyre intenzívebben érkező menekültáradat problémája ugyan régóta meglévő jelenség a magyar-szerb határ túloldalán is, mértéke azonban a kezdetekkor még kezelhetőnek látszott. A legnagyobb gondot a zöldhatár felé igyekvő menekültek által okozott mezőgazdasági károk jelentették a helyi gazdáknak, de voltak lakosok, akik kifejezetten profitáltak a helyzetből – az embercsempészeken túl beleértve a frekventáltabb útvonalak környékén lévő kávézókat és kisboltokat is. Konfliktusokra a helyi lakossággal alig akadt példa, az olykor-olykor előforduló rablótámadásoknak pedig jellemzően éppen a kényszerűségből több készpénzt maguknál hordó menekültek voltak az áldozatai. A helyi lakosok (magyarok, szerbek és romák) közti alapvető ellentéteken a menekülthullám valamelyest még enyhíteni is tudott, igaz, sajátos módon: az embercsempész-biznisz fellendítésén keresztül.

A vajdasági helyzet akkor indult látványos romlásnak, amikor a magyar kormány kommunikációjában előkerült a – többek között éppen a kormányzati retorika által kikezdett – biztonságérzet helyreállításának érdekében és úgymond „Európa védelmében” a szerb-magyar határon felállítandó kerítés ötlete, amelynek már a híre is pánikszerűen felgyorsította a Szerbiából Magyarországra érkező menekülthullámot. Amíg ugyanis a menekültáradat által leginkább érintett településeken (elsősorban Magyarkanizsán, Horgoson és Szabadkán) kezelhető mennyiségű ember haladt át, sem a lakosság, sem a politika nem szentelt túl nagy figyelmet a jelenségnek. Amikor azonban ez a létszám a sokszorosára növekedett, a téma fontosabbá vált, s ezzel együtt a menekültekhez való viszonyulás is egyre barátságtalanabb, idegenkedőbb lett.

Eltérő történeti tapasztalatok

Ez a tendencia azért különösen látványos, mert a vajdasági lakosság hozzáállása alapjaiban tért el a Magyarországon megszokottól. A különbség leginkább a történeti tapasztalatok eltérő voltában ragadható meg. Magyarországon a menekültekkel kapcsolatos attitűdöket főként az ismeretlentől való félelem határozza meg, amire könnyű idegenellenes politikai propagandát építeni. Ezzel szemben a Vajdaságban a menekvés, mint jelenség minden, csak nem ismeretlen. A térségben szinte alig él olyan család, amely legalább egy tagjának fejében még ne fordult volna meg a háború vagy a kilátástalanság elől való menekvés gondolata.

A tömeges menekülés már a délszláv háborúk kezdetekor, az 1990-es évek elején jelen volt az egykori Jugoszláviában: vajdasági magyarok, szerbek, horvátok menekültek a katonai behívók elől, Vajdaságba menekültek otthonaikból előbb a horvátországi, majd a boszniai szerbek. 1995-ben, a horvátországi szerbek szervezett kitelepítését követően, a menekültekkel kapcsolatos rengeteg hétköznapi tapasztalat révén a „határozott névelős” menekültek demisztifikálódtak a lakosság szemében, ezzel egyidejűleg megszűntek az ijesztő ismeretlen részei lenni. Holott ezek a tapasztalatok korántsem voltak szükségszerűen pozitívak. Éppen a kitelepítés szervezettségéből fakadóan például rengeteg feszültség merült fel. Tipikusan ilyen eset a betelepítések tömbösített jellege, amely felvetette annak a gyanúját, hogy a többségi politikai államvezetés a magyarlakta többség ilyen módon történő felszámolásával kívánja rendezni a nemzetiségi kérdést. Nem kevés problémát okozott azon menekültek érkezése sem, akik olyan hivatalos kinézetű papírokkal érkeztek, amelyek tanúsága szerint hátrahagyott otthonaikért cserébe jogosultak egy-egy üresen álló vajdasági ház igénybevételére, csakhogy ezek kiutalt házak – amelyekről a „szerződések” tulajdonosai gyakran azt sem tudták, létező címeken vannak-e egyáltalán – korántsem voltak üresek. E példák azt hivatottak illusztrálni, hogy a konfrontáció veszélye szinte tapintható volt ezen időkben, nem beszélve arról, hogy akkor szó sem volt tranzitországról: aki jött, az maradt is – és ez mindenki számára nyilvánvaló volt. Ezzel szemben napjaink menekültügyi krízise nagyságrendekkel békésebbnek tetszett, amikor elérte Vajdaságot: az átlagpolgár a bejárati ajtón kopogtató, „szerződésüket” kétségbeesetten lobogtató, elszánt családapák helyett csupán a parkban piknikező fiatalokat látott, akik egyébként is távoztak pár nap után.

A politika hatása

A kerítésépítés híre azonban villámként csapott ezekbe a békés hétköznapokba, amikor is a már Szerbiában tartózkodó menekültek „sietősre fogták” lépteiket, s számuk a határmenti falvakban koncentrálódott. Ekkor következett be az a látványos változás a – helyi magyar – politikai diskurzusban, amely már nyílt ellenszenvet fogalmazott meg az üldözöttek iránt, s egyre indulatosabban kérte számon Belgrádon annak tétlenségét. Ugyanis míg Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke, valamint Aleksandar Vulin, az ország munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztere egyaránt határozottan elítél minden a menekültek korlátozására vagy feltartóztatására irányuló intézkedést (mondván: „Szerbia nem koncentrációs tábor”), a vajdasági magyarság vezető pártja, a Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatja a magyar kormány lépéseit. Ennek ékes példája, a párt zentai szervezetének azon állásfoglalása, miszerint minden menekültet annak származási országába kellene visszatoloncolni – az álláspont különösen annak fényében érdekes, hogy Szerbia 2001. óta tagja a háborús övezetbe való visszatoloncolást kifejezetten tiltó Genfi Egyezménynek.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a VMSZ a szerb politikai élet két legnagyobb – egyébként egymással szembenálló – pártjával egyszerre szövetséges, ennek köszönhetően tagja mind a vajdasági tartományi kormánynak (a Demokrata Párttal szövetségben), mind a köztársasági kormánynak (a Szerb Haladó Párttal szövetségben). Ebből kifolyólag némileg a saját farkába harapó kígyó példáját követi a VMSZ szerb kormány tétlenségét bíráló retorikája – amely egyébként közel sem tűnik olyan alaptalannak, mint hiteltelennek, tekintve, hogy a szerb politika valóban a menekülthullámnak az országon történő minél gyorsabb áttolását, s nem feltétlenül a helyzet hosszú távú rendezését igyekszik elősegíteni.

Többek között ennek a némileg skizofrén belpolitikai helyzetnek köszönhető, hogy Szerbiába is beszivárogtak a magyar politikai napirend egyes jellegzetes fogalmai, és szép lassan a vajdasági politikai vitáknak is mindennapos elemeivé váltak a „gazdasági bevándorlók”, vagy a „határzár” kifejezések.

Kevéssé átpolitizált hétköznapi gyakorlatok

Fontos azonban kiemelni egy jelentős különbséget a magyarországi helyzethez képest: amíg a diskurzus szintjén egyre gyakrabban jelennek meg a felháborodott, a menekültek eltávolítását, kemény fellépést követelő álláspontok, a gyakorlat, a mindennapok szintjén megmaradtak a tipikusan vajdasági – s talán szintén kicsit skizofrén – elemek.

Teljesen mindennapos jelenségnek számító eset, hogy ugyanaz az egyén, aki az egyik pillanatban még a fent leírt szidalmazást praktizálja, pár perccel később már lelkesen magyarázza a megfelelő útirányt az őt körbeálló tíz-húsz fős szír társaságnak. Nem szokatlan jelenség az sem, amikor egy kedves barátom indulatosan kifakadt, hogy a menekültek a háza előtt vonulnak, olykor becsöngetnek, vagy kérdezés nélkül megpihennek a kertben, de amint megjött a következő csoport, megcsóválta a fejét, és vizet vitt a tűző napon vonuló társaságnak.

Nem arról van szó, hogy a határ másik oldalán túltengne az emberségesség, vagy a vajdaságiak tudatosabb politikafogyasztók lennének, csupán arról, hogy a menekültjelenség a mindennapok része, s nem pályaudvarokon felgyülemlett embertömegek képében köszön vissza először. Ebből kifolyólag a félelmek és az aggodalmak is a mindennapokból fakadnak, nem a politika szférájából. A tipikusan menekültellenes érvelések tanulmányozása is ezt támasztja alá: többségükben ezek sem a tiszta gyűlöletből, vagy elutasításból fakadnak, s nem vizionálják Európa szisztematikus meghódítását sem, megjelennek azonban a mindennapok világából származó aggodalmak, hogy tele a park szeméttel, hogy nem lehet felférni a buszokra, holott mindjárt itt az iskolakezdés.

2015. augusztus 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Joga van-e a fiamnak a kórházi kezelésre?”

Elkeseredésemben már Vučić elnöknek is írtam. Kétszer is. Az Egészségügyi Minisztériumhoz utasított. Onnan az egészségügyi felügyelőséghez >

Tovább

Mit tartalmaz a „Kovács-jelentés”?

A jegyzetből is látható, hogy „Szerbia legdrágább képviselőjének” jelentése a nemzeti kisebbségek európai védelmével kapcsolatosan szinte >

Tovább

Ariszteidész és a cserépdarab

Egy írástudatlan görög polgár nem tudva, hogy kiről van szó, Ariszteidészhez lépett és megkérte: írja fel >

Tovább

Határszabászat a Balkánon

Noha bő két hét alatt végül a legtöbb érintett megszólalt az elhíresült balkáni non-paper kapcsán, és >

Tovább

A nagy poszttranziciós szexuális forradalom

Úgy látszik, ezek a szexskandalumok egyre inkább lábra kapnak az új poszttranziciós elitben. A győri polgármester >

Tovább

A vírus politikai fegyver lett

„Azok az értelmiségiek, akik csak titokban cinkoskodtak a diktatúrával, főleg azzal, hogy bölcsen hallgattak a színe >

Tovább

Levél a Klubrádiónak

Az ATV vezetőinek joguk van megváltoztatni politikai nézeteiket, elkötelezettségüket, szövetségeseiket. Ez csak rájuk tartozik. De együttműködni >

Tovább

„Búcsú előtt”

Olyan (IPA és egyéb) projektumokkal kellene pályázni (a falunapi ünnepségek és különböző eszem-iszom fesztiválok helyett), amelyek >

Tovább

A gyomorforgató antikommunizmus

Milyen nemzet az, amelynek csak egy disszidense akad, kérdezte, majd előrelátóan – 1971-ben történt az eset >

Tovább

Az elit játszmája

Késve kapom kézbe a Magyar Hangot, a postás csak ma kézbesítette, átböngészem és egy nagyon fontos >

Tovább

A vírus leple alatt a nagytőke készül a háborúra

A médiában folyik a gyalázkodás, a közéletben egyre hangosabbak az Új Messiások, akik arra esküsznek, hogy >

Tovább

A vírus leple alatt a nagytőke készül a háborúra

A médiában folyik a gyalázkodás, a közéletben egyre hangosabbak az Új Messiások, akik arra esküsznek, hogy >

Tovább