2021. június 15. kedd
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Nincs az a fal, amit nem lehet megmászni

„Az illegális határsértők feltartóztatását szolgáló négy méter magas kerítés nem fogja megakadályozni ezt a modern kori népvándorlást.”   Szabó Angéla (Veszprém Kukac):

A kormány utasítására a 175 kilométeres magyar–szerb határszakaszt rövidesen négy méter magas kerítéssel zárják le. Csakhogy elegendő körülnézni a nagyvilágban ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, lehet százmilliókért kerítést ácsolni, de nincs az a fal, amelyet az életéért és a családja életéért küzdő szerencsétlen embertársunk meg  ne mászna, át ne törne, ki ne tépne –  még az élete árán is.

 Vajon mit tesz az a menekült, aki több ezer kilométer út után a vasfüggöny elé érkezik? Számít neki 10–20 kilométer, amit még meg kell tennie a román vagy a horvát határig?  Vagy ott marad Vajdaságban? Szabadkai tudósítónk rövid sajtószemléje a szerbiai véleményeket tükrözi.

Már napokkal ezelőtt arról írt a belgrádi Blic napilap, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök alighanem bekeményített, mert olyan kijelentést tett, hogy Szerbia területén kell megállítani a Magyarország irányába igyekvő menekülteket és bevándorlókat.  Tehát nem ér(het)te semmiféle meglepetés a Szerbiában élőket most, amikor a magyar hivatalos politika beharangozta, hogy négyméteres fallal fogják óvni a két ország határát.

Maga a szerb belügyminiszter, Nebojša Stefanović igencsak ellentmondásosan nyilatkozott az elmúlt napokban. Korábban még azt az álláspontot hangoztatta, hogy a katasztrofálisan elszegényedett Szerbiától senki sem várhatja el, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, s azok ellátásáról gondoskodjon. Most viszont úgy vélekedik, Szerbia pénzbeli támogatást nyújt a rászorulóknak és szavatolja a biztonságukat mindaddig, amíg el nem hagyják az ország területét. Sőt, ígéretet tett: az Európai Unió határain kívül rekedt Szerbia a továbbiakban is kiveszi a részét a migránsok megfékezéséből, olyképpen, hogy megszilárdítja a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határszakasz védelmét.

Mások viszont megfogalmazták az aggodalmaikat: Szerbia képtelen ellenőrzés alatt tartani a maga déli határát, márpedig a menekültek és a bevándorlók 99 százaléka Görögország és Bulgária irányából érkezik. A legfrissebb adatok szerint idén 22 ezer menekült lépett be Szerbia területére az ország déli határain át, több mint tavaly egész évben.

Radoš Đurović, a menekültek befogadásával és ellátásával foglalkozó belgrádi központ vezetője a B92 médiaháznak adott televíziós interjújában arról beszélt, hogy az illegális határsértők feltartóztatását szolgáló négy méter magas kerítés nem fogja megakadályozni ezt a „modern kori népvándorlást”, legfeljebb csak lelassíthatja a Magyarországra való átjutást. Véleménye szerint a menekülők egy ilyen akadály miatt aligha fognak másik útirányt választani, inkább majd az történik, hogy hirtelen megugrik a közvetlen határövezetben veszteglők száma – akik majd kivárják a megfelelő alkalmat a szökésre. Egykönnyen feltalálják magukat: árkot, alagútszerű csatornát ásnak, és azon keresztül próbálnak meg átjutni.

Az Újvidéken megjelenő Dnevnik napilap arról ír, hogy a szerb–magyar határ lezárása meglehetősen rossz üzenet az EU népeinek számára, és a jószomszédi viszonynak sem használ. A határzárról szóló belejelentés soha nem a szolidaritásról szól, épüljön is a kerítés Európa bármely részén.

Egyértelműen hasznosnak ítéli viszont a készülő határzárat a vajdasági magyarok legerősebb politikai pártjának vezetője. Pásztor István szerint: „Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar–szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet.”

Az előrelátó és józan politikusok már korábban arra figyelmeztettek, hogy ha az Európai Unió tagállamaiban megkezdődik a délről érkezők visszatoloncolása – s ha Szerbia nem tesz megfelelő óvintézkedéseket –, rövid idő alatt egy óriási menekülttáborrá válhat az ország. Olyan számadatokról lehet hallani/olvasni, hogy Németországból és Ausztriából mintegy 15 ezer embert toloncolnak ki belátható időn belül, akik majd Szerbiában rekednek, és ha ugyanilyen sors vár a jelenleg Magyarországon tartózkodó menekültekre is, akkor újabb 15 ezer fővel gyarapodna a Szerbiába visszaérkezők száma. Az események ilyetén alakulása már alaposan feladná a leckét (elsősorban) a vajdaságiaknak. Noha mindezt reális veszélynek tartják, humanitárius katasztrófáról egyelőre még meglehetősen visszafogottan beszélnek Szerbiában. 

2015. június 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szijjártó: „A szerbek jól teljesítenek”

A magyar külügyminiszter – úgy látszik –  nem ismeri az országon belüli folyamatokat, de az Európai >

Tovább

Eörsi-nosztalgia

Nyolcévi börtönbüntetésre ítélték, de négy év után kiszabadult, és soha többé nem tudott megbékélni a háborogva >

Tovább

Véget vetni a megfélemlítésnek!

Talán már mondani sem kell, sem Pásztor, de (a radikálisból lett haladó) Igor Mirović a mai >

Tovább

„Maradj mindig idegen!”

„A tisztes regény- és tárcagyáros nénik, a silány novellisták és fűzfapoéták, a grafomán puhányok - szögezte >

Tovább

Ki lesz a győztes – a VMSZ vagy az SZHP?

Kétlem, hogy bárkinek is (beleértve a lovas Pásztort is) van áttekintése arról, hogy milyen a helyi >

Tovább

A posztszocialista államokban, a több évtizedes elzártság kultúrája túlélte a vasfüggönyt

Csakhogy a folyamatot ez nem állítja le. Az idegenelleneséget hirdető kormányközeli médiumok a hírműsorukban hirdetik a >

Tovább

Az udvari cselszövések egyre zavarosabbak

Zágrábban győztek a baloldali zöldek, Rijekában a szocialisták, de csak a zöldekkel való koalícióban, Splitben pedig >

Tovább

Lovas esete Zemannal

Mindezek alapján talán érthetőbb, hogy a – többek szerint vitatott – irodalmi és politikai ambícióiról is >

Tovább

Kiszorítósdi

Június 13-án eldől, hogy „Bácskossuthfalva 86 százalékban magyar lakossága”, „kiengedi-e a kezei közül a magyar önkormányzatot”, >

Tovább

Elfogynak a magyar jogászok (is)!

A junior I. Pásztor, aki – a pozíciójánál fogva – eddig is tehetett volna a magyar >

Tovább

Play Sinkó

A demokrácia válsága, posztfasizmus, autokrácia, diktatúra… Egyre gyakrabban találkozom ezekkel a fogalmakkal. Lehetséges-e, hogy ez csak >

Tovább

Handke és a Balkán

2014-ban Handke a Nobel-díj megszüntetését javasolta, mert az téves irodalmi kánont teremt. Az, hogy ő lett >

Tovább