2024. március 1. péntek
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A Magyar Szó munkatársainak nyílt levele

„Felháborít bennünket, hogy a főszerkesztő, akinek a feladata lenne, hogy bármikor és bármilyen körülmények között kiálljon az újságírói mellett, ennek éppen az ellenkezőjét teszi: vezércikkben támad.“

 Nyílt levél

2015. június 13., 08:00

Mi, alulírottak nagy megelégedettséggel és örömmel nyugtáztuk a tényt, hogy a Magyar Szó főszerkesztője úgy döntött, helyet és teret biztosít levelünknek a lap egyik nagy példányszámú (csütörtöki, június 11-i) kiadásában. A magunk részéről ugyan gondoltuk, belső, vitás ügyeinket házon belül kellene megbeszélnünk (legalábbis első lépésben), ezért címeztük levelünket a főszerkesztőnek, helyetteseinek, a szerkesztőbizottságnak, a kiadóház irányító testületeinek és alapítónknak. A főszerkesztő azonban egy bátor lépéssel a széles nyilvánosság elé tárta közös ügyeinket – amihez csak gratulálni tudunk.

Miután a lapvezetőség úgy döntött, megnyitja a Magyar Szó hasábjait a párbeszéd előtt, máris küldjük következő levelünket, melyben tiltakozásunknak szeretnénk hangot adni a munkatársunkat, Tómó Margarétát több ízben is megszólító, az újság június 9-i kiadásának első oldalán megjelent főszerkesztői vezércikk miatt. Előre is köszönjük, hogy ez a levelünk is megjelenhet az újságban – így nem kényszerülünk arra, hogy a párbeszédet más kommunikációs csatornákon keresztül folytassuk.

Elég volt az újságírók elleni támadásokból!

Mi, alulírottak, a Magyar Szó munkatársai, újságírók, lektorok, tördelők és szerkesztők megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy lapunk főszerkesztője, Varjú Márta 2015. június 9-én a Magyar Szóban megjelent vezércikkében méltatlan támadást intézett Tómó Margaréta kolléganőnk ellen.

Értetlenül állunk Varjú Márta azon kijelentése előtt, hogy ő nem „láttamoz” minden cikket, ez ugyanis teljesen normális, mivel a főszerkesztő nem tudja az összes írást elolvasni. Tómó Margaréta cikkét Kabók Erika, a lap főszerkesztő-helyettese „láttamozta” és hagyta jóvá megjelenésre.

Felháborít bennünket, hogy a főszerkesztő, akinek a feladata lenne, hogy bármikor és bármilyen körülmények között kiálljon az újságírói mellett, ennek éppen az ellenkezőjét teszi: vezércikkben támadja Tómó Margarétát pusztán csak azért, mert Tómó Margaréta egy publicisztikában leírta a sajtószabadsággal kapcsolatos gondolatait, érzéseit. A publicisztika szubjektív műfaj: szerzője egy-egy adott téma kapcsán a saját gondolatait önti mondatokba. Véleményműfaj, ha úgy tetszik, a szerző véleményét tükrözi. A vélemény pedig, mint tudjuk, szabad. Azért pellengérre állítani, személyében sértegetni, kigúnyolni senkit sem szabad. Vitatni, ellenérveket felsorakoztatni nemcsak lehet, de kell is: a szerző személyi integritását megtaposni azonban semmi szín alatt.

Tómó Margaréta nem fenyegetett, nem zsarolt, amikor azt mondta, kifordítja a világot a négy sarkából. Tómó Margaréta használt egy szófordulatot, amely arra utal, hogy valami maradandót szeretne alkotni.

Üdvözöljük, hogy Varjú Márta főszerkesztő sorozatot szentel a sajtószabadság témájának. Reméljük, abban valamennyien kifejthetjük véleményünket. Addig is kiállunk nemcsak a sajtó, de Tómó Margaréta szólásszabadsága mellett is. Igaz, őszinte szavai, önmagával vívódó mondatai nem sértegetést és gúnyt, hanem tiszteletet és megbecsülést érdemelnek!

Mi, alulírottak hisszük, hogy 2015-ben Vajdaságban, a Magyar Szóban alaptalanul, érvek nélkül sértegetni, csúfot űzni senkiből sem szabad.

Azokat a szervezeteket, intézményeket, szerkesztőségeket és egyéneket, akik egyetértenek véleményünkkel, szívesen látjuk az aláírók között, és arra kérjük őket, hogy névvel vagy nevekkel, és a foglalkozás feltüntetésével egy e-mailt küldjenek a magyarszo2015@gmail.com címre.

Tisztelettel,

Bajtai Kornél, a Magyar Szó online szerkesztőségének vezetője, a Szabadka rovat szerkesztője, Csík Mónika, a Magyar Szó lektora, Csincsik Zsolt, a Magyar Szó adai tudósítója, újságíró, Diósi Árpád, a Magyar Szó újságírója, Fehér Rózsa, a Magyar Szó óbecsei tudósítója, újságíró, Fekete J. József, a Magyar Szó zombori tudósítója, újságíró, Gimpel Tibor, a Magyar Szó Külföld rovatának szerkesztője, Gulyás Erzsébet, a Magyar Szó hirdetőosztályának dolgozója, Horváth Zsolt, a Magyar Szó újságírója, Kávai Mucsi Katalin, a Magyar Szó lektora, Kókai Péter, a Magyar Szó marketingmenedzsere, Kószó Attila, a Magyar Szó tördelője, Laták István, a Magyar Szó Sportvilág mellékletének szerkesztője, Magyar Lívia, a Magyar Szó újságírója, Mihájlovits Klára, a Magyar Szó újságírója, Miklós Hajnalka, a Magyar Szó belgrádi tudósítója, újságíró, Molnár Edvárd, a Magyar Szó fotóriportere, Pesevszki Evelyn, a Magyar Szó újságírója, Sándor Zoltán, a Magyar Szó belpolitikai és Vélemény rovatának szerkesztője, Szögi Csaba, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője, Tóth Báthori Erzsébet, a Magyar Szó könyvtárosa, szakszervezeti elnök, Tőke János, a Magyar Szó sportrovatának szerkesztője, Török Arnold, a Magyar Szó újságírója, Vígi Zoltán, a Magyar Szó deszkfőnöke, Vígi Zsoldos Zsaklina, a Magyar Szó webszerkesztője, Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója. 

2015. június 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább