2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!
Pásztor Róbert szavaz (Tóth D. Lívia felvétele)

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A két, magát magyarnak nevező lakájpárt a Szerb Haladópárt (SNS) sokéves stratégiai partnere. Ennek ellenére még a nemzetközi kisebbségvédelmi követelményt sem tudták érvényesíteni, miszerint a nemzeti kisebbségeknek a lakosságban való részvételével arányos képviseletet kell biztosítani a döntéshozatali szervekben, a közigazgatásban, a közszolgálatokban és közvállalatokban! Sziveri Bélának, a VMSZ községi szervezete elnökének, a „csaknem három évtizede” sikertelen Pásztor Róbertnek, a párt temerini központi helyi szervezete elnökének, és Urbán Izabellának, a temerini telepi helyi szervezet elnökének, valamint Csorba Bélának, a VMDP elnökének is – amennyiben erkölcsöt tisztelő embernek tartják magukat – már rég le kellett volna mondani és távozni a közéletből, tekintettel ezekre az eredményekre és arra is, hogy a VMDP valójában csak egy tetszhalott párt! Bozóki Antal:

– Elkezdődött a Kevit és Buránysort Tornyossal összekötő, hosszú évek óta nagyon rossz állapotban lévő út felújítása – írja HHZS a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), pontosabban a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által befolyásolt Magyar Szóban.

Az alig másfél kilométeres útszakasz felújítását a június 2-i helyhatósági véemeszes választási propaganda idejére időzítették.

Ennek keretében kerülhetett sor Pásztor Bálint pártvezér és uszályhordozóinak, Juhász Bálintnak, a Vajdasági Képviselőház elnökének, Ótott Róbertnek, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárnak, Burány Hajnalka tartományi képviselőnek, a VMSZ zentai választási listája vezetőjének és Zenta község (bizonyára ugyancsak véemeszes) elöljáróinak a terepi látogatásra.

A szerző a felsorolt állami tisztségviselőket, köztük Juhász Bálintot is a VMSZ elnöke „munkatársainak” nevezi.

A VMSZ elnöki posztját megöröklő junior Pásztor nem mulasztotta el elmondani, hogy pártjában „mindig is azt gondolták és jelenleg is azt vallják, hogy a kistelepülések lakói is megérdemlik, hogy emberhez méltó életet élhessenek és annak ellenére, hogy az út felújítása közvetlenül csak néhány száz embert érint, közvetve sokkal több ember látja a javát, mivel ebben a térségben lévő három község településeihez ez a legrövidebb út”.

Azt is hangoztatta, hogy éppen „a VMSZ a tartományi szerepvállalásának köszönhetően 90 millió dinárt biztosított ennek az útnak a felújítására”.

A pártelnök és kísérete a munkálatok megtekintése után „a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolába is ellátogatott”.

A Kevit és Buránysort Tornyossal összekötő rossz úttal hosszú ideje nem foglalkozott senki, annak ellenére, hogy megkeserítette az ott lakók életét. Jól mutatja ez is, hogy az illetékesek mennyire törődtek/törődnek a „kistelepülések” lakosságával. Csak szavazáskor van rájuk szükségük! Fogalmuk sincs, hogyan élnek a kistelepüléseken és a szórványban a magyarok!

Köztudott, hogy Juhász Bálint a Tartományi Képviselőház véemeszes – de a Szerb Haladó Párt (SNS) által kinevezett – elnöke. A hírből az derül ki, hogy az állami tisztségviselőkkel együtt Pásztor Bálint pártelnök kíséretében „munkatársi” minőségben járt a tornyosi úton folyó munkálatoknál. 

A nyilvánosság előtt ismert, hogy Juhász Bálint a másik Bálint (Pásztor) kegyelméből került a legmagasabb tartományi tisztségbe. Mégis, nem megalázó a számára, hogy a képviselőház elnökeként a pártelnök munkatársaként említik?

Miután a Képviselőház elnökének választották, nem lenne szabad szerepelnie semmilyen pártkampányban. Ellentétben van ez a T. Házban tett esküjével. Vagy a törvények tiszteletben tartása rá ugyanúgy nem vonatkozik, mint Aleksandar Vučićra?

Miért kell valamelyik pártnak, történetesen a VMSZ-nek „biztosítani” a pénzt az útjavításhoz? Nem a tartományi szerveknek kellene gondoskodniuk erről?

És végül, mi keresnivalója van egy pártelnök vezette küldöttségnek a választási kampányban és egyébként is egy iskolában?!

 

Június 9.

Juhász: Az önkormányzati választásokra még egy hetet rádolgoztunk

 

Budapestre vonultak a Vajdasági Magyar Szövetség és az ugyancsak véemeszes Magyar Nemzeti Tanács 12 vezető tagja, hogy megünnepeljék a Fidesz „kettős győzelmét” a helyi önkormányzati és Európai Parlamenti választásokon.

Az újvidéki magyarokat a székvárosi képviselőházban „képviselő” Kiss Gyula nagy örömében, hogy (az eredménytelen ténykedését) budapesti úttal jutalmazták meg, még le is térdepelt a díszes társaság előtt.

 

Juhász Bálint

jelenleg itt van: Budapest

2024. június 9. 20:56 · Budapest (Magyarország) ·

  Az önkormányzati választásokra még egy hetet rádolgoztunk, beleadtunk apait - anyait!

A VMSZ csapata a Fidesz-KDNP eredményvárón!

#epválasztás #fideszkdnp[6]

 

Hogyan került Budapestre és mit keresett ott Juhász Bálint, a Tartományi Képviselőház elnöke és Szakállas Zsolt, a T. Ház főtitkára a szomszédos ország választási „eredményváróján”.

Juhász szégyentelenül még azt is bevallja, a közösségi hálón írja, hogy „az önkormányzati választásokra még egy hetet rádolgoztak, beleadtak apait-anyait!”

A Szerb Köztársaság tartományi parlamentjének elnöke részt vett a szomszédos Magyarország hatalmi pártja, a Fidesz/KDNP választási kampányában?! Van ez még valahol a világon? Nem fogják ezt megkérdezni, számon kérni az ellenzéki képviselők a Tartományi Képviselőház ülésén?

Budapesten volt Vicsek Annamária is, aki a szerb kormányban két államtitkári mandátum után most a Fidesz/KDNP listáján Európai Parlamenti képviselői mandátumhoz jutott, hogy „elmondhassa majd, mi a valóság Szerbiával kapcsolatban” (Pásztor Bálint).

Vicsek Annamária a többi VMSZ-es politikussal együtt eddig sem mondta el sem itthon, sem külföldön, hogy mi a valóság Szerbiával és az itteni magyarokkal. Minden igyekezetükkel csak falaztak a haladó párt nacionalista döntéseihez és elkendőzték a vajdasági magyarokról szóló lesújtó adatokat, nehogy kettétörjön a megélhetési politikusi pályájuk és a „halálhangulatú” vajdasági magyarok sorsára jussanak.

Deli Andortól, a VMSZ előző EP-képviselőjétől vajon megtudták Brüsszelben, hogy „mi a valóság Szerbiával kapcsolatban”? Volt bármi haszna Deliből a vajdasági magyaroknak? Semmi. Ugyanennyi lesz Vicsek Annamária jelenlététől is az Európai Parlamentben!  Csak „ülni fog ott” – ahogy mondta –  és azt teszi, amit a zuhanórepülésben lévő Fidesz mond neki. Az eddiginél is nagyobb fizetésért.

 

Június 13.

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

 

– Temerinben legkésőbb július 13-áig kell megalakulnia az új összetételű képviselő-testületnek – nyilatkozta Pásztor Róbert, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) koalíciójának listavezetője, a helyi képviselő-testület (eddigi) elnöke a Magyar Szó nevű pártlapnak.

A nyilatkozatból az is kitűnik, hogy „a VMSZ-VMDP koalícióra Temerinben június 2-án 2002-en voksoltak: ez öt képviselői helyre elegendő a 33 tagot számláló testületben” . A koalíció „5 (öt!? – B.A.) képviselővel (semmi eséllyel – B.A.) védi a jövőben a magyar érdekeket a községben”. A magyarok aránya hány százalékos Temerinben?

Pásztor Róbert „a beszélgetés folyamán többször is hangsúlyozta: csaknem három évtizede része a helyi politikai életnek, de ’ilyen alattomos kampányt még nem tapasztalt’. Állítása szerint főként a szociálisan érzékenyebb társadalmi réteget használták ki egyes csoportosulások arra, hogy elérjék céljaikat[12]. – A magyar szavazókra pedig külön nyomás nehezedett – mondta. Azt viszont nem részletezte, hogy ki folytatott „alattomos kampányt”, és hogy „a magyar szavazókra” kinek a részéről „nehezedett külön nyomás” a magyar-szerb barátság történelmi csúcsán?

Temerin községhez három település tartozik, Temerin, Szőreg [Sirig] és Tiszaistvánfalva [Bački Jarak].

A község lakosai közül – ha hinni lehet a Wikipediának – 2022-ben 20 500-an (73,3%) vallották magukat szerbnek, 7 500-an (26,7%) magyarnak, kisebb számban még több más nemzeti közösség tagjai is jelen vannak.

Amennyiben a községben 33 képviselői helyet határoztak meg, akkor a lakosság (még mindig 26,7 százalékos) arányához képest, a magyarokat 9 képviselői hely illetné meg, és nem öt, (ami csak 15,15%) mint jelenleg! A magyarok Temerinben és sok más helyen alul vannak képviselve! Ez nem zavarja a VMSZ-VMDP koalíciót?

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye!

A két, magát magyarnak nevező lakájpárt a Szerb Haladópárt (SNS) sokéves stratégiai partnere. Ennek ellenére még a nemzetközi kisebbségvédelmi követelményt sem tudták érvényesíteni, miszerint a nemzeti kisebbségeknek a lakosságban való részvételével arányos képviseletet kell biztosítani a döntéshozatali szervekben, a közigazgatásban, a közszolgálatokban és közvállalatokban!

Sziveri Bélának, a VMSZ községi szervezete elnökének, a „csaknem három évtizede” sikertelen Pásztor Róbertnek, a párt temerini központi helyi szervezete elnökének, és Urbán Izabellának, a temerini telepi helyi szervezet elnökének, valamint Csorba Bélának, a VMDP elnökének is – amennyiben erkölcsöt tisztelő embernek tartják magukat – már rég le kellett volna mondani és távozni a közéletből, tekintettel ezekre az eredményekre és arra is, hogy a VMDP valójában csak egy tetszhalott párt!

 

 

2024. június 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább