2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A „mindenhol folytatjuk az együttműködést a Szerb Haladó Párttal” (SNS) pásztori politika csúfos bukása

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres népességfogyással magyarázni, mivel az nem a két választás között, hanem az utóbbi 11 évben volt folyamatos. Ez nemcsak „gondolkodásra kellene, hogy késztesse a Vajdasági Magyar Szövetséget” (ahogyan Tomó Margaráta javasolja), hanem a vezetőség felelősségének a megállapítására, az eddigi, a Pásztor & Fia téves és a közösségre káros politikájának a feladására, a Šešelj-utódpárttal (a SNS-vel) való szakításra! Amíg ez nem történik meg, folytatódni fog a magyar közösség mélyrepülése! A párt politikusait azonban csak az érdekli, hogy „megkapják az őket a felsőbb szinteken meghozott döntések alapján megillető pozíciókat”. A VMSZ-nek részletes elemzést kell készíteni és levonni a június 2-i önkormányzati választásokból eredő következményeket! A VMSZ vezetősége erre azonban nem hajlandó!  A pártnak be kell vallani, hogy a junior Pásztor elnökké választása súlyos politikai hiba volt. Pásztor Bálint az apja bálványozására június 18-ig még létre akarja hozni a Pásztor István Alapítványt is. A jelenünket jövővé alakíthatjuk jelszóval. A VMSZ-el a jövő is olyan lesz, mint a jelen és a múlt?! Kilátástalan! Bozóki Antal:

Mindent megteszünk, hogy előidézzük, kiváltsuk és elmélyítsük

a politikai válságot. Az autokrata rendszerekben, mély

meggyőződésem szerint, nem lehet küzdeni az igazságért és az

igazságosságért a rendszer nem létező intézményeiben, hanem

csak kívülről, a polgárok motiválása által – válságkeltéssel.

A düh indokolt!

Biljana Stojković, szerb politikus

 

– Talpon maradtunk, talpon maradt a Vajdasági Magyar Szövetség, talpon maradt politikai értelemben a vajdasági magyar közösség is, hiszen három önkormányzatban győzni tudtunk: Topolyán, Magyarkanizsán és Zentán – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet a választás éjszakáján tartott.

– A helyhatósági választásokon 23 önkormányzatban indult a VMSZ önálló listával, és mindegyikben képviselővel vagy képviselőkkel rendelkezik ezek után is a párt – emelte ki a dinasztiás pártelnök a június 2-ai önkormányzati választások értékelésében.

A VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) választási szerepléséről eddig két alapos és részletes elemzést lehetett olvasni június 4-én a közösségi hálón, az egyik itt Vajdaságban, a másik Magyarországon jelent meg – nem a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” médiában.

A Szabad Magyar Szó csapata VMSZ-es mérleg: négy év, négy község, hétezer elveszített szavazat és a Hatalomátvétel helyett mandátumokat veszített a VMSZ című kétrészes elemzésében vizsgálja az önkormányzati szavazás eredményeit.

– Polgármesteri szék helyett kiütéssel felérő jobb egyenesbe szaladt bele a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) két olyan községben, ahol a párt két vezetője él: Pásztor Bálint Szabadkán szeretett volna polgármester lenni, ehelyett azonban a Szerb Haladó Párt (SNS) helyi uralkodója, Stevan Bakić által már Sándor (Aleksandar Vučić) városára keresztelt helyen a szavazás estéjén azt jelenthette be, hogy a Szerb Haladó Párt abszolút többséget szerzett.

A másik pofont Juhász Bálint lakóhelyén, Kishegyesen kapta a VMSZ: a tartományi parlament elnöke listavezető volt, s abban bízott, hogy most a javukra dől el a verseny, hiszen négy éve mindössze 37 szavazaton múlt, hogy nem a VMSZ adta a polgármestert. A minimális hátrányból négy év alatt egy jelentős lemaradás lett: a Szerb Haladó Párt június 2-án 540 szavazattal szerzett többet a VMSZ-nél, így a magyar párt egy képviselői helyet is elveszített – írja elemzésében a vajdasági független portál.

A SZMSZ elemzése szerint négy év alatt négy községben (Szabadka, Magyarkanizsa, Topolya, Óbecse) „a Vajdasági Magyar Szövetség mintegy hétezer, egészen pontosan 6922 szavazót veszített el: Szabadkán 3783-mal (22 százalékos csökkenés), Magyarkanizsán 1238-cal, míg Topolyán 555-tel, Óbecsén pedig 1346 szavazattal (26 százalékkal) szerzett kevesebbet a párt, mint négy évvel ezelőtt.Szabadkán „a Szerb Haladó Párt néggyel (35-re) növelte a mandátumainak számát, a VMSZ-nek pedig három képviselővel kevesebbje lesz (19), ami azt jelenti, hogy a haladók megszerezték az abszolút többséget”. A 2022-es népszámlálás szerinti 94 228 fős Szabadkán a VMSZ mindössze 13 779 szavazatot kapott!

Magyarkanizsán „a Szerb Haladó Párt mandátumainak száma hárommal nőtt (5-ről 8-ra[9]), a VMSZ-é eggyel csökkent (19-re), de ennek ellenére megmaradt az abszolút többség”. A Magyarkanizsát választom lista 2 képviselői helyet szerzett.

Óbecsén „a VMSZ mandátumainak száma kettővel csökkent (9-re), a haladóké pedig ugyanennyivel nőtt (22-re) a 36 tagú képviselő-testületben, vagyis a VMSZ itt is csak a (bio)díszlet szerepét hivatott betölteni, mivel a Szerb Haladó Párt abszolút többséggel bír”. „A VMDK-val közösen listát állító Csak helyben polgári csoport 4 helyet szerzett”.

Topolyán „a VMSZ győzött, méghozzá abszolút többséggel” és „megőrizte a mandátumainak számát (19), s ugyanígy tettek a haladók is”(13) mandátummal. A Topolya holnapután listának 3 képviselői helye lett.

Zentán VMSZ-nek a négy évvel ezelőtti 4344 szavazatot nem sikerült megismételnie, viszont „a 3747 szavazat eggyel több mandátumot (14-et) jelent a pártnak, mint eddig volt”. „Egy mandátum hiányzott az abszolút többséghez”, ezt azonban nem sikerült elérni.

A VMSZ Zentán „megszabadulhatna a haladóknak való kiszolgáltatottságtól, amennyiben az ellenzéki pártokkal lépne koalícióra, – amelyek 5 mandátumot szereztek: a Zenta többet érdemel lista (MM, VMDK, SZNP) 3-at, az Együtt a jobb Zentáért pedig 2-őt – nem pedig a SNS-vel, mint ahogy tervezi! (A Szerb Haladó pártnak 9 mandátuma lett.)

Zenta ékes példája a VMSZ téves és káros politizálásának, miszerint „mindenhol folytatja az együttműködést a Szerb Haladó Párttal”. Ragaszkodik az Orbán–Vučić háttéralku teljesítéséhez, „mint részeg a kerítéshez”, miközben a magyar közösség egyre inkább kiszorul a hatalomból és sorsának az irányításából is.

Az eredmény összegzésében a Szabad Magyar Szó csapata megállapítja, hogy „igencsak találó a Pásztor Bálint eredményértékelőjében elhangzott kulcsmondat, amely szerint a VMSZ talpon maradt, vagyis állta a sarat, miközben az ütések záporoztak jobbról-balról is. Sportnyelven, a talpon maradt kifejezés azt jelenti, elkerülte, hogy a bíró rászámoljon, vagyis állva maradt, de úgy, hogy közben megszédült és már csak a menet végét jelző gongot várta”.

Tómó Margaréta a Talpon maradt a VMSZ, de valamelyest megtántorodott című írásában, a budapesti BALK MAGAZINBAN elemzi és egészíti ki a SZMSZ-nek a VMSZ vasárnapi önkormányzati választásokon való szerepléséről készült elemzését.

Ada a Szerb Haladó Párté lett. A SNS a szavazatok 62,9 százalékával 19 képviselői helyet szerzett. A Vajdasági Magyar Szövetség 32,9 százalékot kapott, nekik 9 mandátum jutott (2 képviselővel kevesebb, mint az előző mandátumban). A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – a SZMSZ adatai szerint – (mindössze) 1 képviselői helyet szerzett!?

„A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Ada községben 13 293 személy él: a magyarok száma ebből 9666, míg 2429-en szerbnek vallották magukat”, mégis a SNS irányítja!

– Csóka községben a 2022-es népszámlálási adatok szerint összesen 8556 személy él, ebből 3835-en magyarnak, 3470-en szerb nemzetiségűnek vallották magukat, a szavazáskor ez viszont úgy néz ki, hogy 2676-an a Szerb Haladó Pártra, 1585-en pedig a VMSZ-re szavaztak. Csóka községben a VMSZ szavazóinak a száma 318-cal csökkent, Törökkanizsán pedig 238-cal. A Szerb Szocialista Párt (Slobodan Milošević pártja, a SPS – B.A.) szépen csendben beolvadt a haladó pártba, s sokan attól tartanak – nem alaptalanul – hogy a bánáti községekben a VMSZ helyi szervezeteire is ez a sors vár – írja a SZMSZ csapatának elemzésében.

A szavazatok alapján Csókán a Szerb Haladó Pártnak 15, a VMSZ-nek 8, az Egyesülve Csókáért listának pedig két képviselője lesz.

– Kishegyest nagyon szerette volna megszerezni a VMSZ, úgy tűnik viszont, hogy hiába kishegyesi a vajdasági parlament elnöke, Juhász Bálint, így sem, vagy éppen pont ezért, nem sikerült a nagy bravúr. (A listavezető Juhász Bálint a parlamenti munkájának végzése helyett egész idő alatt a VMSZ-nek kampányolt! Nem kellene ezt az időt a fizetéséből levonni?! – B.A.)

A Szerb Haladó Pártra a polgárok 50,96 százaléka voksolt, a VMSZ-re pedig 41,92 százalékuk. Korábban mindkét pártnak 12-12 képviselője volt a községi képviselő-testületben, de a haladók most 13-at húztak be, a VMSZ-nek csak 11 jut, mert bejutott még (1 képviselővel) a montenegrói érdekeket védő párt is – írja Tómó Margaréta.

A bánsági Begaszentgyörgy községhez tartozó, túlnyomó többségében magyarok lakta Tordán a VMSZ 364 szavazatot szerzett – a szavazóbizottságnak a Művelődési Otthon ajtajára kifüggesztett jegyzőkönyve szerint (nem tudni, hogy a Magyar Szó tudósítója miért 435-öt ír), a SNS listájára pedig 162-en szavaztak (a választói névsoron lévő 965 polgár közül)!? Dobai János, a VMSZ (72 éves) listavezetőjének, a falu sokéves polgármesterének értékelése szerint ez az eredmény „minden várakozást felülmúl”!? Kérdés azonban, hogy mennyire valós.

Törökkanizsán is abszolút többsége lett a Szerb Haladó Pártnak, pedig itt Újhelyi Nándor 2008 óta a községi képviselő-testület elnöke! (Hogy lehet ezt elviselni?) A Szerb Haladó Párt 19, a VMSZ 10, a Törökkanizsa az erőszak ellen lista 2 képviselői helyet szerzett.

Szenttamáson „a VMSZ 658 szavazatot kapott, két képviselője lesz”, miközben „a Szabadítsuk fel Szenttamást Polgárok Csoportja 1211 szavazattal négy képviselői mandátumhoz jutott”!

Újvidéken a VMSZ-nek „ismét csak egy képviselője lesz a városi képviselő-testületben” (az eddigi kettő helyett). A városban, ahol Vicsek Annamária a párt alelnöke, a városi szervezet elnöke, a párt Európai Parlamenti képviselőjelöltje a június 9-ei EP-választásokon, Kiss Gyula megélhetési politikus pedig sokéves képviselő.

– A legtöbb helyen a többszáz, máshol a többezres nagyságrendű szavazatszám-csökkenés gondolkodásra kellene, hogy késztesse a Vajdasági Magyar Szövetséget.

Az elvándorlás mellett a „haladó magyarkodásból”, a kirekesztő, ellenségkép-gyártó politizálásból vajon mennyire van elege a vajdasági magyar szavazónak? A lemorzsolódás nyilvánvaló. A hamis képviselettel, a szolgáló párttal sokan nem tudnak azonosulni. Ha a VMSZ haladópárti ölelkezése odáig fajult, hogy több listán együtt futott Šešeljjel, a hágai elítélttel, akkor – úgy tűnik – sok vajdasági magyarnak tisztább direkt a haladókra szavazni. Mi szükség a VMSZ-re?

A kevesebb szavazatért csakis mások, vagy esetleg maga a párt és annak pozíción lévő emberei is felelősek-e? Hogy lehetséges például, hogy nem tud nyerni a VMSZ egy olyan településen, mint Kishegyes, ahol 9983-an élnek, ebből 5174-en magyarok? – kérdezi az elemzésének végén jogosan a szerző.

Feltűnő, hogy a két idézett elemzés szerzőinek egyike sem említi az egyenlőtlen és tisztességtelen június 2-i választási feltételeket, amelyekben – Rasa Nedeljkov, a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ / CRTA programigazgatójának a véleménye szerint – „decemberhez képest nem történt változás”.

Az elemzők azt sem említik, hogy a VMSZ-nek csak alig néhány községben volt magyar párt az ellenfele. Hogy a kampány során tartott „303 rendezvény” csak a VMSZ-ről szólt, mert magyarországi anyagi és személyi kampánytámogatás csak nekik jutott, és azt sem kifogásolják, hogy az MNT „alapította” média az újságírói szakma és az erkölcs minden szabályát megsértette a magyar-szerb vegyespárt (VMSZ) melletti kampányolásban! Ennek ellenére mégis sok, többségében magyarok lakta településen még a Szerb Haladó Párt is elfogadhatóbb, mint a magyar szolgapárt!? 

– Mindenki számára világos lett, hogy ilyen «választásokkal» de facto felszámolták az Alkotmánnyal szavatolt választói jogot, és értelmét vesztette a hatalom demokratikusan történő leváltásának az eszméje. A rendszer felelőtlen magatartásával a társadalom a polgári összetűzések szélére sodródott” – olvasható a ProGlas kezdeményezés közleményében, amely szerint „Szerbiát Aleksandar Vučić személyes hatalma süllyesztette el”.

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres népességfogyással magyarázni, mivel az nem a két választás között, hanem az utóbbi 11 évben volt folyamatos. Ez nemcsak „gondolkodásra kellene, hogy késztesse a Vajdasági Magyar Szövetséget” (ahogyan Tomó Margaráta javasolja), hanem a vezetőség felelősségének a megállapítására, az eddigi, a Pásztor & Fia téves és a közösségre káros politikájának a feladására, a Šešelj-utódpárttal (a SNS-vel) való szakításra! Amíg ez nem történik meg, folytatódni fog a magyar közösség mélyrepülése! A párt politikusait azonban csak az érdekli, hogy „megkapják az őket a felsőbb szinteken meghozott döntések alapján megillető pozíciókat”.

A VMSZ-nek részletes elemzést kell készíteni és levonni a június 2-i önkormányzati választásokból eredő következményeket! A VMSZ vezetősége erre azonban nem hajlandó! 

A pártnak be kell vallani, hogy a junior Pásztor elnökké választása súlyos politikai hiba volt. Pásztor Bálint az apja bálványozására június 18-ig még létre akarja hozni a Pásztor István Alapítványt is. A jelenünket jövővé alakíthatjuk jelszóval. A VMSZ-el a jövő is olyan lesz, mint a jelen és a múlt?! Kilátástalan!

2024. június 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább