2024. június 20. csütörtök
Ma Rafael, Dina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pártalapú „eligazítás”

A vajdasági magyar tájékoztatás nyílt lezüllesztése

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pártalapú „eligazítás”
Fremond Árpád, az MNT elnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Juhász Bálint, a párt Intézőbizottsága és a Tartományi Képviselőház elnöke a Kátai tanyán ?eligazítják? az ?újságírókat? (Fotó: Lakatos János)

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót kiadó Sajtószabadság Alapítvány, a Mária Rádió, az Átlátszó Vajdaság és az Észverés portál újságírói – a VMSZ tisztségviselői „eligazították” az MNT alapítású médiák „újságíróit”, hogy miről és hogyan kell, illetve miről nem kell tájékoztatni a vajdasági magyar közösséget. Pedig szegények már úgyis tudják. Régóta működik bennük az öncenzúra, különben már nem lenne meg a munkahely. Ezek a közmédiák mélyen hallgatnak arról is, hogy meghozták-e az MNT-vel való egymás közti viszonyok rendezéséről szóló jogi aktust, amit a törvény előír annak érdekében, hogy önálló szerkesztéspolitikát folytathassanak! Értesíteni kell erről is az ODIHR-t! Bozóki Antal:

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) a szerbiai helyi önkormányzati választások megfigyelésére hivatott küldöttségének április 30-ától május 14-éig terjedő időszakra vonatkozó jelentése szerint a média „nem alkalmazza következetesen a törvényt”.

2023. október 26-án a szerb képviselőház új törvényt fogadott el a köztájékoztatásról és médiáról, valamint az elektronikus médiáról.

A magyar közösség számára különösen fontos a köztájékoztatásról és médiáról szóló törvény 17. cikke, amelyben ezt írja:

„A nemzeti tanácsok által alapított médiák működési elveinek összhangban kell lenni a közszolgálati médiák működési elveivel.

A nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiáinak szerkesztéspolitikája független az alapítótól.

A hivatásos és etikai standardok alkalmazását a nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiáiban belső aktussal kell biztosítani, amelyet a nemzeti kisebbség nemzeti tanácsa és a kiadó fogad el, amelynek alapítója a nemzeti tanács. A belső aktus rendezi az alapító és a nemzeti tanács által alapított kiadó közötti viszonyokat.”

Az Európai Parlament 2024. február 8-i állásfoglalásának 18. pontja „elítélte a médiapluralizmus (2023. évi – B.A.) választási kampány során tapasztalt hiányát, a dezinformációt, valamint a széles körben elterjedt etikátlan és a hivatalban lévők javára elfogult médiatudósításokat; aggodalommal állapította meg, hogy a kormány számos médiaorgánumot befolyásol vagy ellenőriz, ami a kampány során egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményezett az ellenzéki jelöltek számára”.

Az Európa Tanács (ET) már korábban aggodalmát fejezte ki a nemzeti tanácsok befolyása miatt a média pluralizmusa és szerkesztőségi függetlensége tekintetében.

Fittyet hányva törvénynek és uniós kritikának, a Fremond Árpád MNT-elnök a kampányra mintegy felkészítés, párteligazítás céljából összehívta a vajdasági magyar újságírókat az I. Délvidéki Médiatalálkozóra, hogy a napnál is világosabb legyen számukra, milyen is az ő „szájízük” (Fremond Árpád megfogalmazása). Az I. Délvidéki Médiatalálkozó ilyen szervezésben a vajdasági magyar újságírók és szerkesztőségek gátlástalan megszégyenítése, a szakma és az intézményeink végső lejáratása. Van-e még lejjebb?

Hogyan tájékoztat (félre) a Magyar Szó, az eredetileg közszolgálati lap az önkormányzati választások előtt az adófizetők pénzéből?

A napilap május 18-19-i, hétvégi (pünkösdi) számának címoldalán három írás van.

A szerkesztő(k) szerint a legfontosabb hír, hogy Deutsch Tamás „a Fidesz európai parlamenti listavezetője” „a magyarkanizsai székhelyű Birkozókadémiát tisztelte meg látogatásával”.

A másik írás arról szól, hogy a VMSZ Jerasz Anikót (az MNT Végrehajtó Bizottsága volt előző elnökét) „delegálta” államtitkárnak az oktatási minisztériumba.

A harmadik (ugyancsak véemeszes írás) szerint a Vajdasági Vágtán „emlékfutammal tisztelegnek Pásztor István néhai emléke előtt”.

A 3. (külpolitikai) oldalon a lap általában Magyarországgal kapcsolatos írásokat közöl. Itt két nagyobb cikk található. Az egyik arról szól, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mit mondott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ez pedig nem más, minthogy „olyan választás előtt állunk, amelyik eldönti a háború és a béke kérdését”.

A másik írás Marko Đurić, Szerbia új külügyminiszterének első hivatalos budapesti útjáról szól. A vendéglátó Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy „Magyarország nemmel fog szavazni” az ENSZ Közgyűlésében a srebrenicai népirtással összefüggésben (május 23-án) szavazásra kerülő határozatról, amely (szerinte) „demonizálni kívánja a komplett szerb nemzetet”.

A lap 4. (belpolitikai) oldalán – csaknem fél oldal terjedelemben – folytatódik a Deutsch Tamásról szóló címoldali írás, az eseményen (dekorációként) kiállított összes véemeszes tisztségviselő felsorolásával. Az oldal többi részét (több mint fél oldalt) a Jerasz Anikót fényező (reklám)szöveg folytatásával töltötték ki.

Az 5. teljes (színes) oldalon a junior Pásztor, a VMSZ elnöki címe örökösének választási hirdetését közli a lap, Most is a közösségért! címmel.

A 6. oldalon (a néhai Pásztor Istvánhoz közeli) Bunford Tivadarral, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány oszlopos véemeszes igazgatójával „a lovakról és a lovassportról” folytatott beszélgetés folytatását közli a lap[12], amit (a 7. teljes oldalon) a XII. Vajdasági Vágta színes reklámja/hirdetése követ.

A 8. oldal kétharmadán ugyancsak két véemeszes cikket közölnek. Az egyik arról szól, hogy a párt „küldöttsége, élén dr. Pásztor Bálinttal, a párt elnökével és szabadkai listavezetőjével körbejárta (reklámcélból – B.A.) az elmúlt években véghezvitt, illetve megkezdett fejlesztéseket Palicson és Ludason”. A másik pedig arról ír, hogy „a VMSZ zorkai helyi szervezete környezetszépítő akciót tartott”.

A 9. oldalon a lap féloldalas interjút közöl Lálity Urbán Emesével, abból az alkalomból, hogy (a VMSZ javaslatára) „harmadik alkalommal (!!! – B.A.) választották államtitkárnak”. Hallott eddig bárki is bármit erről a hölgyről? Mekkora nyereség a vajdasági magyarságnak, hogy ezek az államtitkárok „a döntést hozó asztalnál ültek/ülnek”!

A 10. oldalt a zentai Burány Hajnalkával, „a VMSZ önkormányzati listájának első számú jelöltjével” és Sztantity Szebasztiánnal készült interjú tölti ki, aki a párt „zentai listájának második helyén szerepel”.

A 11. oldalon (Topolya-Kishegyes-közélet) a lap a magyarkanizsai (?) „közösségi találkozóról” számol be, amelynek „fő vendége dr. Pásztor Bálint a VMSZ elnöke volt”.

A 12. oldalon ismét két (két-két hasábos) interjú: az egyik Tóbiás Józseffel, „a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjével”, aki „a helyhatósági választásokon a párt Ada községi listavezetője” (?), a másik Tóth Tamással készült, aki „a VMSZ Ada községi választási listáján a második helyen szerepel”…

Tömör vémeszes propaganda! Sehol egy kommentár, elemző-bíráló írás, oknyomozó riport!

Hogy ne lehessen azt mondani, a Magyar Szó egyoldalúan tudósít, a lap 27. oldalán (!!) – a szerző megjelölése nélküli – cikket közöl arról, hogy ellenzékként a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) „hét községben indul” az önkormányzati választásokon. Ismereteim szerint, ebben az évben ez a második (!!) VMDK-val kapcsolatos írás. (Az első A VMDK indul a helyi önkormányzati választásokon címmel jelent meg április 17-én a 6. oldalon.)

Az MNT alapítású médiák, vagyis ez az egész megalomán Pásztorpress – Magyar Szó, Hét Nap, Pannon Rádió és Televízió, Szabadkai Magyar Rádió –, teljes pártbefolyás alatt, a testület, pontosabban Fremond Árpád elnök (volt VMSZ alelnök) politikai beállítottságának „szájíze” szerint tájékoztatnak.

A magyar nyelvű tájékoztatást közvetlenül Kabók Erika, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatással megbízott, a VMSZ-hez közeli tagja irányítja, „akit korábban a szakmai szabályok megsértése miatt kizártak a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből (Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine – NDNV)”. Ebből a szervezetből a Magyar Szó főszerkesztőjének, Varjú Mártának a kizárásához is már régen megértek a feltételek!

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót kiadó Sajtószabadság Alapítvány, a Mária Rádió, az Átlátszó Vajdaság és az Észverés portál újságírói – a VMSZ tisztségviselői „eligazították” az MNT alapítású médiák „újságíróit”, hogy miről és hogyan kell, illetve miről nem kell tájékoztatni a vajdasági magyar közösséget. Pedig szegények már úgyis tudják. Régóta működik bennük az öncenzúra, különben már nem lenne meg a munkahely.

Ezek a közmédiák mélyen hallgatnak arról is, hogy meghozták-e az MNT-vel való egymás közti viszonyok rendezéséről szóló jogi aktust, amit a törvény előír annak érdekében, hogy önálló szerkesztéspolitikát folytathassanak! Értesíteni kell erről is az ODIHR-t!

A Magyar Szó pünkösdi száma ékes példája a magyar tájékoztatás teljes lezüllésének, az ócska VMSZ-es (Vajdasági Magyar Szolgapárt) és Pásztori olcsó propaganda terjesztésének, a (még megmaradt) olvasók félretájékoztatásának és népbutításnak!

Az MNT és a Pásztorpress számára nem a közösség szakmailag pontos, objektív és részrehajlás nélküli és valódi problémákat tálaló, a hatalom, az MNT és a VMSZ ellenőrzését is szolgáló tájékoztatása a cél. Ezekkel ugyanis – a törvényeket mellőzve – egyáltalán nem is foglalkozik!

A tarolásban és taposásban megalomán Pásztorpress nem az agonizáló vajdasági magyar közösségért, hanem kizárólag az áruló politikát folytató kevesekért, VMSZ-funkcionáriusokért költi mindannyiunk pénzét!

2024. május 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább