2024. június 20. csütörtök
Ma Rafael, Dina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

A „reálisan gondolkodó” EP-képviselő hattyúdala

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?
Deli Andor és Kartali Róbert, a SZMR szerkesztője Fotó: Deli Andor/Facebook

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan iskolás választási propagandájába, a hallgatóság bárgyú félretájékoztatásába! A Brüsszelben „megtollasodott” képviselő (aki a néhai Pásztor István Ábel fiát és Petra menyét is alkalmazta az irodájában) ezúttal is bizonyságot tett arról, hogy a Fidesz–KDNP–VMSZ szürke katonája, akinek nincsen önálló véleménye, elképzelése a szerbiai politikai helyzetről, a vajdasági magyar közösséggel a képviselősége alatt történt változásokról és a felgyülemlett problémák megoldásáról. Ugyan milyen tisztséget dob neki koncul, mivel buktatja felfelé a Fidesz–KDNP–VMSZ a zsíros EP képviselői fizetés után – ahol lehet majd folytatni a semmittevést? Bozóki Antal:

E nihilo nihil (fit). Semmiből semmi sem (lesz).

Ovidius

 

Az észszerű politika a célravezető címmel közli a Magyar Szó, vagyis a Pásztorpress a Deli Andorral, a Fidesz–KDNP–VMSZ európai parlamenti képviselőjével készített alákérdezős interjút (Kartali Róbert igyekezetével) a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című május 13-ai műsorában az európai parlamenti választások tétjéről.

Deli Andor (Óbecse, 1977) értékelése szerint a tízéves európai parlamenti képviselősége alatt „nem jó irányba haladtak a dolgok Brüsszelben, elsősorban a válságkezelés nem volt megfelelő. Szavai szerint a háború lehetősége Damoklész kardjaként lebeg Európa felett, egyes vezetők kijelentései veszélyeztetik a kontinensen megszokott békét. Ennek függvényében akár azt is ki lehet jelenteni, hogy június 9-én háború és béke között választhatnak a polgárok, így a vajdasági kettős állampolgárok is”. – Az európai vezetők túlságosan könnyedén állnak hozzá ezekhez a dolgokhoz, magyarán, játszanak a tűzzel – fogalmazott Deli Andor – felmondva az elcsépelt fideszes leckét.

Az Orbán-kormány milliókat elfecsérlő propagandagépezettől vett fogással, a háborúval való riogatással akarja megnyerni a vajdasági magyar választópolgárokat is, hogy a Fidesz jelöltjeire és a véemeszes bútordarabra, Vicsek Annamáriára szavazzanak június 9-én?

A migráció témájával kapcsolatban Deli Andor emlékeztetett arra, hogy „Brüsszel kezdetben befogadáspárti volt, jelenleg elsősorban a migrációs válság kezelésére, menedzselésére összpontosít a többség, de továbbra sem annak megállítására”.

Arról azonban egy árva szót nem mondott, hogy a migránsok a közelmúltig rettegésben tartották a határmenti, többségében magyarok lakta vajdasági települések lakóit! Sokan emiatt hatalmas anyagi kárt szenvedtek és el is költöztek a térségből. Pásztor István, a VMSZ 2023. október 30-én elhunyt elnöke azonban – annak ellenére, hogy erre írásban is felkérték – még a Tartományi Biztonsági Tanácsot sem tartotta szükségesnek összehívni, pedig annak is elnöke volt! Ezért is Brüsszel okolható, Deli úr?

A bővítéspolitika tekintetében Deli Andor „kiábrándítónak nevezte az elmúlt tíz évet”, ami alatt „csupán kis előrelépés történt”.

– Szerbia esetében számos fejezet megnyílt, és vannak megnyitásra kész klaszterek. Ugyanakkor az Oroszország elleni szankciókhoz hasonló (pontosabban azok Szerbia által való elutasítása miatt!!! – B.A.) nagypolitikai okokból kifolyólag a megnyitás ellenállásba ütközik a tagállamok részéről. Jelen állás szerint nem tudom, hogy reménykedhetünk-e gyors változásban. Az viszont biztató, hogy a gazdasági ága a történetnek működik, az Európai Bizottság a Nyugat-Balkán számára készített egy 6 milliárd euró értékű befektetési csomagot, azaz növekedési eszközt, ami ősztől kezdődően valószínűleg folyósításra is kerül – magyarázta (volna) a mandátuma végén járó EP-képviselő, de nem mondta, Szerbia csak az Európai Unió anyagi támogatásában érdekelt!

Deli egyelten szóval nem említette, hogy Szerbia esetében miért „csupán kis előrelépés történt” az ország integrációs folyamatában. Mit tett, pontosabban mit nem tett meg Szerbia az EU-hoz való gyorsabb csatlakozása érdekében?

A képviselő szavaiból ismét csak az tűnik ki, Brüsszel a hibás azért is, hogy Szerbia úgyszólván semmit nem tett a csatlakozási követelmények teljesítése és a szükséges reformok elvégzése területén.

A keményfejű Deli számára a brüsszeli tíz év sem volt elég, hogy tájékozódjon: az uniós tagság bizonyos követelmények, elsősorban a koppenhágai kritériumok teljesítéséhez van kötve! 

„A kritériumok a következők: 

– a demokráciát, a jogállam és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitása, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és védelme;

– működő piacgazdaság és képesség az Unión belüli versenyviszonyokkal és piaci erőkkel való megbirkózásra;

– a tagsággal járó kötelezettségek teljesítésére – és ennek részeként az uniós jogot képező szabályok, standardok és szakpolitikák (a közösségi vívmányok) hatékony végrehajtására – való képesség, valamint a politikai, gazdasági és monetáris unió célkitűzéseinek vállalása.”

Mit teljesített ezekből Szerbia?

Úgy tűnik, igyekezett Deli arról sem tájékozódni, hogy Szerbiában milyenek a politikai viszonyok, hogy 29 európai és ázsiai ország közül – amelyekben felmérés készült – „Szerbiában hanyatlik leginkább a demokrácia”, hogy „az ország történelmi hanyatlást élt át Aleksandar Vučić elnök 2023-as hatalommegszilárdítási erőfeszítései miatt” (amit a VMSZ-es képviselők is hathatósan segítettek), hogy Szerbiában sérülnek az egyes alapvető jogok, hogy az országban a médiaszabadság 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett, hogy állandó politikai feszültség alakult ki az országban, ami szinte a rendkívüli állapottal határos, hogy… Persze, ezért is Brüsszel okolható!?

A kérdésre, hogy milyen EP-képviselőkre lenne szükség a következő hatalmi ciklusban, a képviselő megjegyezte: realista és racionalista képviselőkre, akik két lábbal állnak a földön. Az elmúlt időszakban jellemző finomkezűség, glaszékesztyűben való problémakezelés jelen körülmények között nem működőképes – jegyezte meg.

Kétségtelen, a néhai Pásztor István diákja Deli, hisz a mester is nagy realista volt, csak ő „életszerűnek” nevezte mindazt az árulást, gyalázatot, amit véghezvitt, kitaposva az utat a Šešeljhez vezető listákig.

Egy hurrikánnal felért ez az „életszerűség”: 70 ezer vajdasági magyar tűnt el 10 év alatt, Vajdasági Magyar Egyetem helyett élettársa, Lovas Ildikó – Pásztor szerint rendkívüli bátorsággal – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központot (VM4K-t, akárcsak a Bányai Emlékházat) hozott létre diktátori „befolyásolási” mániájában, amit azóta – szintén nagy bátorsággal, de magyarázat nélkül – Pásztor Bálint képletes vonata Lovassal együtt elütött. Eltűnt a VMSZ egyik legnagyobb közéleti teljesítményének titulált, az pásztori életszerűség jegyében és a szakmai ellenvélemények dacára létrehozott „intézmény”! Ezt a fajta racionalitást, közösségrombolást és közvagyonszórást kellene most megint megszilárdítaniuk Deli szerint a vajdasági magyaroknak.

– A vajdasági kettős állampolgároknak nem lenne szabad elszalasztaniuk a lehetőséget, hogy szavazatukkal befolyásolják a folyamatokat az EU-ban. A brüsszeli folyamatok előbb vagy utóbb Szerbiában és Vajdaságban is éreztethetik hatásukat, így volt ez például a migrációs válság vonatkozásában is. Ezért kell erősítenünk a reálisan gondolkodókat, azt a fajta politikát, amit a Fidesz–KDNP is képviselt, képvisel, és képvisel a továbbiakban is – nyilatkozta Deli Andor, „aki arra buzdítja a kettős állampolgárokat Vajdaságban, hogy éljenek a szavazás lehetőségével”. Mert ugye „vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!

Hogy ez sikerül-e vagy sem – ez az Európai Parlamenti választások igazi tétje!” – figyelmeztet Deli a közösségi hálón.

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan iskolás választási propagandájába, a hallgatóság bárgyú félretájékoztatásába!

A Brüsszelben „megtollasodott” képviselő (aki a néhai Pásztor István Ábel fiát és Petra menyét is alkalmazta az irodájában) ezúttal is bizonyságot tett arról, hogy a Fidesz–KDNP–VMSZ szürke katonája, akinek nincsen önálló véleménye, elképzelése a szerbiai politikai helyzetről, a vajdasági magyar közösséggel a képviselősége alatt történt változásokról és a felgyülemlett problémák megoldásáról.

Az interjúban egyébként a magyar közösség problémáit meg sem említette, de a szerkesztő sem kérdezte. Tízévi sikertelen EP-képviselősége alatt nem a vajdasági magyar közösség érdekeit, hanem a Fidesz és a VMSZ (pontosabban a néhai Pásztor István) téves, a közösségre káros politikáját képviselte.

A szerkesztő kérdésére, hogy „mik a további tervei”, Deli nem adott határozott választ. – A kifutó mandátum még most július közepéig tart, az alakuló ülésig új (parlamenti – B.A.) összetétel lesz. Ami pedig a jövőt illeti, nagyon sok mindenről lehetne beszélni, ugyanakkor a jelen állás szerint azt mondhatom, hogy hasonló témakörökkel - legyen szó magyar ügyekről, bővítésről, a közlekedés területéről - szeretnék talán tovább foglalkozni, azzal, hogy más módon, más tisztségben”. – Tehát itthon folytatja a vajdasági magyar érdekképviseletet? – Ez sem biztos még, a helyszín is még kialakulóban van – válaszolta Deli.

Ugyan milyen tisztséget dob neki koncul, mivel buktatja felfelé a Fidesz–KDNP–VMSZ a zsíros EP képviselői fizetés után – ahol lehet majd folytatni a semmittevést?

2024. május 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább