2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Diplomáciai jegyzet

Oroszország és a Balkán

Oroszország és a Balkán
Karikatúra 1877-ből. ? Moszkva szerint semmi sem változott?

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen nyomon követni a növekvő távolságtartást, ami a magyar miniszterelnökkel eddig szoros baráti és szolidáris viszonyt mutató Aleksandar Vučić nyilatkozataiban mostanság fel-feltünedezik. Mintha Vučić felmérte volna azt, hogy a magyar miniszterelnök által felkínált alternatíva nem rejthet számára más sorsot, mint azt, amit Slobodan Milošević sem kerülhetett el. Amíg tart az ukrán konfliktus, s különösen, ha az orosz vereséggel zárul – aligha zárulhat mással –, a Balkán államai jó okkal mindent elkövetnek majd, hogy elkerüljék az 1914-et megelőző válsághoz hasonló konfliktus kialakulását, s azt is, hogy bárminemű orosz érdek szekértolói legyenek. Egyedül a magyar miniszterelnök, Orbán az, aki számára minden maradt a régiében… És úgy tűnik, ezen már semmi sem tud változtatni. Legkevésbé önmaga. Ara-Kovács Attila:

Alig pár éve emlékeztünk meg az első világháború kitörésének századik évfordulójáról, s mindarra a kataklizmára, ami azt követte, s amit ma egyre inkább a 20. század harmincéves háborújaként emlegetünk (1914-1945). A globális konfliktust kiváltó formális ok a szerbek balkáni hatalmi törekvése volt, amelyet csak tovább tüzelt a megelőző két balkáni háborúban elért szerb területi gyarapodás. Ám mindez kevés lett volna ahhoz, hogy elszabadítsa a világégést, involválja az össze európai – 1917-től pedig az össze globális – nagyhatalmat, ha Oroszország nem játszott volna a háttérben hagyományosan felbujtó szerepet.

A történelmi magyarázatok Szentpétervár – az akkori főváros – birodalmi-imperialista céljaiból indulnak ki, illetve abból a tényből, hogy a középázsiai hódítások és a Sárga-tengeren elszenvedett katonai vereség (1905) után, az oroszok puhább ellenállást reméltek a Balkánon, ahol az Oszmán Birodalom történelmi összeomlását megelőlegző általános erjedés erre esélyt kínált.

Ám volt egy másik ok is, amit a kortársak még nem láthattak, s amely majd csak az első világháború lezárást követő évtizedben mutatkozott meg teljes egészében, s ami egy évszázadra átrendezte az európai politika erővonalait. És ez nem más, mint – az Oszmán Birodalom javíthatatlan belső válságaival párhuzamosan kialakuló – általános orosz társadalmi válság. Ennek nem csak a cári hadsereg minősíthetetlen rossz szereplése lett a következménye a szövetségesek oldalán, hanem a békekötés utáni belső összeomlás, a bolsevik hatalomátvétel, s minden, ami ebből később következett.

 

Birodalom-e még Oroszország?

 

Ma sokan azzal érvelnek Oroszország 21. századi nagyhatalmi szerepvállalásának indokoltsága kapcsán, hogy nem tekinthetünk mellékes tényezőként egy olyan birodalmat, amely a 20. században atomhatalommá vált, s az Egyesült Államok megkérdőjelezhetetlen egyenragú partnerévé, ellensúlyává. Tény, a technológiai fejlettség sokat nyomhat a latba, még akkor is, ha az ahhoz szükséges tudás nem autochton forrásként, hanem a technológia ellopása révén került is oroszok kezekbe. Annál is inkább, mert e kétes módon megszerzett tudás nyomán, komoly értelmiségi elit jöhetett létre, amely valóban világszínvonalon tudott teljesíteni olyan elvárásokat, amelyeket egy – persze korántsem – világszínvonalon teljesítő politikai vezetés elvárt tőle.

Viszont a mai események tükrében már joggal feltehető a kérdés: mi maradt meg ebből a potenciálból? Képes-e a mai orosz elit megismételni a 20. századi bravúrt, és ha igen, milyen mértékben tud ehhez a színvonalhoz felzárkózni az aktuális orosz politikai vezetés? Három lényeges kérdés, melyek Oroszország sorsát eldöntik már ebben az évszázadban

Első kérdés tehát: létezik-e még olyan orosz elit, mely reprodukálni tudja elődei technológiai teljesítményét?

Feltétlenül létezett azt megelőzően, hogy Vlagyimir Putyin 2000-ben átvette a hatalmat, ám az mégis kevéssé hasonlított korábbi önmagára. Az értelmiség egy jelentős része – beleértve a karrier felhajtó erejét elődjeitől megöröklő elitet – már 2000-ig jelentős számban kivándorolt. Élve a szabadabb mozgás adta lehetőségekkel, családok tízezrei fordítottak hátat Oroszországnak. Többségük az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában talált új hazára, gyerekeik azóta ott szocializálódtak. Jelentős technológiai tudás eközben Izraelbe is vándorolt. Nemrég egy konferencián két amerikai-izraeli professzor is azt bizonygatta nekem: lehet aggódni amiatt, hogy az Oroszországból Izraelbe megtelepedő „homo sovieticus”-ok tömegei betonozzák be Benjamin Netanjahut a hatalomba, de az izraeli startup forradalom és a gazdaság technológiai csúcsrajáratása ugyancsak ennek a „túlképzett”, „roppant kompetens” rétegnek köszönhető. „Vagyis nem csak a klasszikus orosz maffia jelent meg az országunkban az orosz rendszerváltást, s különösen Putyin hatalomra kerülését követően, hanem ez a különleges, magasszintű tudás is” – hangzott a meggyőző vélemény.

Ezek a tények önmagukban igazolják azt a feltevést, hogy az Oroszországban maradt jelenlegi szakmai tudás még évtizedekig képtelen lesz felmutatni olyan eredményeket, mint a sztálini évtizedekben, még annak dacára is, hogy Putyin idejekorán igyekezett gondoskodni arról, hogy újabb és újabb orosz kémhálózatok települjenek a nyugati technológiai fejlődés fellegváraiba, s így biztosítsák a fejlődéshez szükséges ismeretek olcsó beszerzését.

A harmadik kérdésre a tulajdonképpeni választ a 2022. február 24-ei, Ukrajna elleni orosz terrortámadás és agresszió adja meg. Az orosz politikai elit képtelensége, hogy felmérje saját oroszága valós biztonsági helyzetét, katonai erejét és az ellenfél képességeit, hogy ellenálljon, nos ez mindent elmond erről az elitről, annak mai állapotáról. És ha egy lokális háborúban ily mértékben alul marad Moszkva, hogyan lett volna képes átlátni az agresszió által kiprovokált nyugati ellenlépéseket, s az azok nyomán Oroszországban fellépő gazdasági összeomlást?

 

… és eközben a Balkán

 

Az Ukrajna elleni agresszió egyébként párhuzamosan zajlott Moszkva új, fellazító, és helyi nacionalista erőket felkaroló balkáni politikájával. Ám az ukrajnai kudarc immáron második éve teljesen leköti Putyin politikai figyelmét és titkosszolgálati potenciálját, így a Balkán államai – főként a bajok okozójaként ismét régi történelmi szerepében feltűnő Szerbia – hirtelen két szék között a földön találták magukat.

Nem történt egyéb a magyar kormánnyal sem, mely különösen három területen próbálta szítani a nyugat-ellenes érzelmeket. Magában Szerbiában és a boszniai szerb enklávéban. Továbbá Macedóniában, ahol a Gruevszki-klán tartotta kezében a hatalmat egy ideig, hogy aztán bukásukkal Orbán Viktor nyújtson diplomáciai segítséget kimenekítve a „Balkán tolvajaiként” elhíresült Gruevszki famíliát.

Hasonló a helyzet Boszniában, ahol a régivágású szerb titkosszolgálat, az oroszokkal karöltve próbálta volna szétszakítani az országot, ám a nemzetközi politikai erők még idejekorán közbeléptek, s a boszniai nacionalisták vezetője, Milorad Dodik előtt bezárultak a kapuk, s kizárólag Magyarország és Oroszország az, ahol még menedéket remélhet.

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen nyomon követni a növekvő távolságtartást, ami a magyar miniszterelnökkel eddig szoros baráti és szolidáris viszonyt mutató Aleksandar Vučić nyilatkozataiban mostanság fel-feltünedezik. Mintha Vučić felmérte volna azt, hogy a magyar miniszterelnök által felkínált alternatíva nem rejthet számára más sorsot, mint azt, amit Slobodan Milošević sem kerülhetett el.

Amíg tart az ukrán konfliktus, s különösen, ha az orosz vereséggel zárul – aligha zárulhat mással –, a Balkán államai jó okkal mindent elkövetnek majd, hogy elkerüljék az 1914-et megelőző válsághoz hasonló konfliktus kialakulását, s azt is, hogy bárminemű orosz érdek szekértolói legyenek.

Egyedül a magyar miniszterelnök, Orbán az, aki számára minden maradt a régiében… És úgy tűnik, ezen már semmi sem tud változtatni. Legkevésbé önmaga.

 

2023. szeptember 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább

Az otthonmaradás egy „alternatíva”?! – „Hagyd már abba”!

A Kossuth Rádió jobbat érdemlő hallgatói egy szubjektív, megalapozatlan, a Szerb Haladó Párt és az Orbán–Vučić >

Tovább

Tanúja voltam a legabszurdabb metamorfózisoknak

Jeleskednek azok, akik Titóhoz írtak ódát, aztán diadalmasan gyalázták a párt örökös elnökét.  Voltak barátaim, akik >

Tovább