2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Ágoston contra „balliberálisok”

A „pásztorvilág” bukásra áll!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ágoston contra „balliberálisok”
Pásztor Bálint, a VMSZ (egyik) alelnöke és Ágoston András (Forrás: Pannon RTV)

A Fideszesek nevezik a másként gondolkodókat „balliberálisoknak”. „A balliberális eredetileg az MSZP-SZDSZ kormány megnevezése volt. A megnevezés helytálló is volt a baloldali-liberális koalíció miatt. Majd, ez lerövidült balliberálisra.” Ez a fogalom azonban mára már okafogyott. Azért is, mivel – ha léteznek balliberálisok – létezni kell jobbliberálisoknak is. Ezekhez tartozna Ágoston? A volt politikus az írása címéül a Keszég Károly korán elhunyt újságíró által szerkesztett azonos címmel kiadott könyvnek a címét használta fel – anélkül, hogy ezt feltüntette volna. Írásának azonban ez csak a legkisebb hibája. Nagyobb hiba ennél, hogy alaptalanul – mintegy fogadatlan (vagy nagyon is fogadott?) prókátorként védelmébe vette a VMSZ-t, pontosabban Pásztor Istvánt, akit a „balliberális” ellenzék – tegyük hozzá joggal – „össztűz alá vett” a magyarok (lélek)számának drasztikus (69.457-el, illetve 27,36 százalékkal való) megfogyatkozása miatt az utóbbi két szerbiai népszámlálás alatt.  Pásztort védelmezni lehet ugyan, csak nem érdemes. A politikája, a „pásztorvilág” – a szerb társadalomban zajló elégedetlenség, a növekvő népharag függvényében – bukásra áll! A hatalma már nem tarthat sokáig! A lakájok okosabban tennék, ha visszavonulnának. Vagy még csordogál a gázsi? Bozóki Antal:

Ágoston András Téves csatatéren – A balliberális ellenzék gyökerei a Vajdaságban címmel közölte írását az általa szerkesztett és terjesztett, tömény Fideszes (feltehetően e párt által pénzelt) és Véemeszes beállítottságú KIFO (Kisebbségi Fórum) Hírlevélben, amelyben „a vajdasági magyar ellenzék mibenlétére” keresi a választ.

A temerini székhelyű Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) egykori agilis elnöke már az írás elején azt állítja, hogy „a vajdasági magyar balliberális ellenzékből hiányzik a nemzeti magyar érdek iránti érzékenység”.

– Már a kezdet kezdetén, a történelmi VMDK megjelenésekor megjelent az a színfal is, ami mögé nagy sietve becsatlakoztak a magyarok, akik társadalmi helyzetüknél fogva, esetleg kommunista meggyőződésükből kifolyólag úgy féltek a vajdasági magyarság, akkor úgy mondtuk, vertikális szerveződésének még a gondolatától is, mint az ördög a szenteltvíztől. Így válhatott a kulissza, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) a „magyarkodástól irtózó” magyarok gyűjtőtégelyévé – írja Ágoston.

A nyugdíjas politikus szerint „a magyar szavazók egy része úgy vélte, »ha a Ligára szavazunk, ellenzékiek lehetünk, meg demokraták is«”.

Erre a semmivel nem alátámasztott állításra alapozza a véleményét, miszerint „nem véletlen hát, ha a mai, önmagukban gyenge, de annál agresszívebb balliberális eszmék hordozói legfontosabb politikai tulajdonsága, hogy a vajdasági magyar érdek és általában a nemzeti irányultság számukra nem téma”. Honnan veszi ezt a badarságot?

Az „agresszív balliberális eszmék hordozói” közé sorolja „a magyar pártok disszidenseit, a szocializmust visszasíró, lassan kiöregedő aktivistákat is”, akik szerinte „a (kisebbségi) nacionalizmustól éppen úgy ódzkodnak, mint fiatalabb »elvtársaik«”.

Az írás második felében aztán kibújik a szög a zsákból. Ágoston „hevenyészett kis eszmefuttatása” – ahogy az írását nevezi – azért készült, hogy rámutasson: „Akik minden politikai sarat a Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ) akarnak rákenni, akkor is, ha fennen nem hirdetik, bizony áskálódnak a vajdasági magyarság alapérdekei, a határmódosítás nélküli nemzeti integráció ellen.”

Azok áskálódnának „a vajdasági magyarság alapérdekei, a határmódosítás nélküli nemzeti integráció ellen”, akik egyedül képviselik a magyar közösség érdekeit a haladó szerb hatalom felé? A koros pártvezér nem távolodott-e el kissé a valóságtól?

Ágoston védelmébe veszi Pásztor Istvánt, az elszerbesedett VMSZ-elnököt, akit az általa „balliberálisnak” nevezett ellenzék „a minap össztűz alá vett”, „mert úgymond sokan elmentek a Vajdaságból. Ki ide, ki oda.”

– Mi a történelmi VMDK-ban a háborús évek alatt szintén találkoztunk ezzel a jelenséggel. Dokumentumban tettük közzé, hogy a politikai párt nem avatkozhat bele, ha valamelyik magyar el akar innen költözni. Mert a távozók szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy mennek. Akkoriban a háborús körülmények is igazolhatták a döntést. Azt viszont, ha Magyarországra mentek, nem tartottuk bajnak. Hiszen otthonról haza mentek. Ma már látjuk, akik akkor eltávoztak, Magyarországon befogadókra találtak. Aki meg úgy találta jónak, egyszerűen hazajött.

A kettős állampolgárok itt is, ott is csak jól jártak. Szabadon járnak-kelnek, több eséllyel kereshetik a boldogulásukat. Akkor meg mi a baja a balliberálisoknak?

Téves csatatéren botladoznak ők, csak nem merik kimondani – véli Ágoston.

A Fideszesek nevezik a másként gondolkodókat „balliberálisoknak”. „A balliberális eredetileg az MSZP-SZDSZ kormány megnevezése volt. A megnevezés helytálló is volt a baloldali-liberális koalíció miatt. Majd, ez lerövidült balliberálisra.” Ez a fogalom azonban mára már okafogyott. Azért is, mivel – ha léteznek balliberálisok – létezni kell jobbliberálisoknak is. Ezekhez tartozna Ágoston?

A volt politikus az írása címéül a Keszég Károly korán elhunyt újságíró által szerkesztett azonos címmel kiadott könyvnek a címét használta fel – anélkül, hogy ezt feltüntette volna.

Írásának azonban ez csak a legkisebb hibája. Nagyobb hiba ennél, hogy alaptalanul – mintegy fogadatlan (vagy nagyon is fogadott?) prókátorként védelmébe vette a VMSZ-t, pontosabban Pásztor Istvánt, akit a „balliberális” ellenzék – tegyük hozzá joggal – „össztűz alá vett” a magyarok (lélek)számának drasztikus (69.457-el, illetve 27,36 százalékkal való) megfogyatkozása miatt az utóbbi két szerbiai népszámlálás alatt.

Az illúziókban élő Ágoston egyáltalán nem tér ki azokra a lényegi okokra, amelyek miatt a magyarok száma (a pásztori éra alatt) eddig nem tapasztalt mértékben csökkent, elsősorban az életkörülményeknek – a politikai vezetés (amelyhez a VMSZ is tartozik) téves döntései általi – folyamatos rosszabbodása és lezüllesztése, a pártalapú foglalkoztatás miatt, stb.

Ha Pásztor Istvánnak más politikai bűne nem lenne, pedig sok egyéb is a rovására írható, a népszámlálási adatok nyilvánosságra hozatala után – az objektív felelősség elve alapján – azonnal le kellett volna mondania a pártelnöki tisztségéről.

Ezt tette volna minden tisztességes politikai vezető! Ehelyett ő május 20-án Kishegyesen is – ötödik alkalommal!! – újraválasztatta magát! Milyen politika az, amelyik miatt (el)menekül(t) a nép?

A Pásztor-korszak alatt a vajdasági/délvidéki magyarságnak nem csak a számaránya csökkent 70.000-rel, de a politikai súlya is leértékelődött. Elsősorban a  VMSZ-nek a (Radikális Pártból – SRS kialakult) Szerb Haladó Párttal (SNS) való, 2014 óta tartó téves szövetsége és a magyar érdekvédelem teljes feladása miatt.

Ágoston volt pártja (a VMDP) is – 2013 óta Csorba Béla irányításával – ugyancsak felelős a magyar közösség hanyatlásáért, mivel 2016 óta a VMSZ választási koalíciós partnere (valójában szatellitje), amelynek tagsága ugyan nincs, de fantomként megfelel a hajlongó lakájszerepre!

Pásztort védelmezni lehet ugyan, csak nem érdemes. A politikája, a „pásztorvilág” – a szerb társadalomban zajló elégedetlenség, a növekvő népharag függvényében – bukásra áll! A hatalma már nem tarthat sokáig! A lakájok okosabban tennék, ha visszavonulnának. Vagy még csordogál a gázsi?

Belgrádban ma délutánra újabb tömegtiltakozást jelentettek be…

 

2023. június 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább

A hontalan jugoszláv író

Mindenhol otthon volt és – sehol. Miljenko Jergović pontosan fogalmazott, amikor száműzött írónak nevezte. A magyar >

Tovább

Az otthonmaradás egy „alternatíva”?! – „Hagyd már abba”!

A Kossuth Rádió jobbat érdemlő hallgatói egy szubjektív, megalapozatlan, a Szerb Haladó Párt és az Orbán–Vučić >

Tovább

Tanúja voltam a legabszurdabb metamorfózisoknak

Jeleskednek azok, akik Titóhoz írtak ódát, aztán diadalmasan gyalázták a párt örökös elnökét.  Voltak barátaim, akik >

Tovább