2024. május 29. Szerda
Ma Magdolna, Magda, Ervin, Léna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Reagálás Balla Lajos „olvasói levelére”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két irományomhoz”. (Remélem nem ez a kettő az „utolsó”. Talán lesz még!?) Az Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Vagy mégis tudták?)[i] című, többnyire zavaros, összefüggéstelen, megalapozatlan, érzelmektől fűtött, minősítésektől és sértegetéstől sem mentes „művére” nem reagáltam volna, ha nem tartalmazna tárgyi hibákat és csúsztatásokat is. Egyszerűen félretájékoztatja az olvasót, s azt már nem lehet szó nélkül hagyni. Bozóki Antal (Szabad Magyar Szó):

„A stílus maga az ember”!

Georges-Louis Leclerc de Buffon

 

Lássuk sorjában, miről is van szó? „Összehasonlító” módon, ahogyan Balla elvárja.

Ezt írja: „Nem kívánok foglalkozni azzal az írásával (mármint az enyémmel – B.A.), amelyben azt állítja, hogy senki nem foglalkozik a népszámlálás hivatalos adataival [A Szabad Magyar Szó pl. itt, itt, itt és itt foglalkozott velük részletesen – a SZMSZ szerk. megj.], hiszen ő maga jut messzire azzal, hogy néhány adatot kiragad a népszámlálásból, miközben írásából hiányzik az adatok összehasonlító elemzése”.

Ennek a mondatának éppen semmi értelme nincs. Ha „nem foglalkozik” ezzel az írással, akkor meg minek említi? Nem érteni azt sem, hogy mit is akart a szerző mondani. Még azt sem tünteti fel, hogy melyik írásomról van szó, sem azt, hogy hol található meg, hogy az esetleges érdeklődő saját maga győződjön meg arról, hogy mit is írtam.

Ha Balla netán a Szerbiában 69.457-el kevesebb a magyar lakos! (1.[ii] és 2.[iii]) című írásaimra gondol, nem az volt a célom, hogy „az adatok összehasonlító elemzésével” foglalkozzak. A lakosságfogyást mégis összehasonlítottam az előző népszámlálási adatokkal. Jól látszik ezekből a magyar közösség drámai megfogyatkozása, különösen Pásztor István VMSZ pártelnöksége alatt.

Az első írás apropója a népszámlálási adatok nyilvánosságra hozatala és a magyar közösségre vonatkozó alapvető adatok alakulása volt.

A második írás célja a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű elszerbesedett párt elnökségének a nemzeti hovatartozásra vonatkozó adatokra vonatkozó „elemzése és értékelése” volt. Erről ezt írtam: „Ez még felületes elemzésnek is kevés, mivel a pártelnökség nem foglalkozik azzal, hogyan vált/lett a magyar közösség »elöregedő«. Mi vezetett oda, hogy a családok nem vállalnak több gyermeket és miért távoztak el tömegesen a fiatalok Vajdaságból?”

A SZMSZ portál szerkesztője erre – ellenőrizetlenül és megjegyzés nélkül – Balla állítását még alá is igyekszik alátámasztani. Azzal, hogy márpedig „a Szabad Magyar Szó pl. itt, itt, itt és itt  foglalkozott velük (mármint a népszámlálási adatokkal) részletesen”. Hogy a dolog még érdekesebb legyen, mindkét írásomban kétszer-kétszer hivatkoztam a SZMSZ-re!

„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség! Pásztornak távoznia kell a közéletből és a politikából![iv] című írásom „kiverte a biztosítékot” Ballánál. – Nem a cím – mert azzal én is egyetértek –, hanem a hozzáállás, és a vélemény alátámasztása – írja.

Valójában azt kifogásolja – szerinte az igazi „hab a tortán” –, hogy idézni merészeltem az íráshoz fűzött kommentár egy részét, amit Balla teljes egészében közöl, és amit – szerinte – a „magamévá tettem”.

Az idézetnek ez a része így hangzik: „A VMSZ sosem volt magyar érdekképviseleti szervezet, hanem a mindenkori szerb államhatalom »magyar« hangja. Sosem a magyarságot képviselte a szerb állammal szemben, hanem a szerb államot a magyarság körében. Alighanem a VMSZ szándékosan lett úgy létrehozva annak idején, hogy sírásója legyen a délvidéki magyarságnak”.

Balla felrója: „Nem vettem észre (mármint én – B.A.), hogy ezzel (az idézettel – B.A.) besározom Csubela Ferenc emlékét, dr. Hódi Sándor tiszteletre méltó tevékenységét (na meg engem is – mármint Ballát – B.A.), mivel ha tetszik, ha nem, mi hárman voltunk azok, akik kezdeményeztük egy új érdekvédelmi szervezet létrehozását, hogy kiszabadítsuk a magyar nemzeti közösséget Milošević karmai közül, ahová a VMDK vezetése juttatta.”

Az ellentmondásos Balla – az életrajza szerint – „a VMSZ tanácstagja (1994-1996), elnökségi tagja (1996-), községi (1996-), szövetségi (1996-) és tartományi képviselője (1996-2000)[v] volt. „Miután a VMSZ-ből távozott, 2004 decemberében belépett a DS-be, egy évre rá viszont ennek a pártnak is hátat fordított és átigazolt a Liberális Demokrata Párthoz”[vi].

Ha Balla figyelmesebben elolvasta volna az általa vitatott írást, észrevehette volna, hogy abban Pásztor István Véemeszes pártvezér három nyilatkozatát igyekeztem elemezni (hogy milyen sikerrel az más kérdés), éspedig a Pannon RTV Közügyek c. műsorában május 4-én elhangzottakat, a május 13-án a Magyar Szónak nevezett pártújságnak adott, „Az erő nem fogyott el” című interjúját (amire az írásom címe is asszociál), és amit a Pannon RTV Közügyek című május 15-ei műsorának vendégeként mondott.

A Balla által vitatott cikkben Pásztor István 16 éve tartó sikertelen, a magyar közösségre nézve katasztrofális eredményeket hozó időszakát tekintettem át a tények függvényében. Általában igyekszem olyasmiről nem írni, amihez nem értek, vagy amire nem találok bizonyítékot. Így tanultam a régi ügyvédektől.

Az írásban egy szó, még csak említés nem esik a korán elhunyt Csubela Ferencről, Hódi Sándorról és Balla Lajosról. Ezért nem világos, hogyan sikerült Ballának összefüggést találni az írásom és az „új érdekvédelmi szervezet (értsd: VMSZ – B.A.) létrehozása” között? Olyasmit belemagyarázni az írásomba, ami említésre sem került.

Emlékezetem szerint a VMSZ megalakításával soha nem is foglalkoztam. Különösebben nem is érdekel a történetet, hogy hogyan és miért, milyen céllal alakult ez a párt. Ezt azoknak kell megírni, vagy már meg is írták, akik ebben részt vettek. Az „eredményt” viszont ismerjük.

Ezért továbbra is fenntartom a véleményem, hogy az írásom kommentezőjének fogalmazása, – miszerint a VMSZ „sosem a magyarságot képviselte a szerb állammal szemben, hanem a szerb államot a magyarság körében” – nagyon is találó. Esetleg csak a „sosem” szó képezheti vita tárgyát.

Balla szerint „a VMSZ mélyrepülése 2007-ben, az addigi elnök (Kasza József – B.A.) puccsal történő eltávolításával kezdődött, a diktátorokhoz (itt mindkettőre gondolok) való »dörgölőzés« pedig 2010-ben indult be”. (Másutt az áll, hogy Kasza 2007. március 10-én a Vajdasági Magyar Demokrata Párt – VMDP ünnepségén, annak tagsága és szimpatizánsai előtt bejelentette visszavonulását a VMSZ éléről”[vii].) Ennek a részletesebb elemzése és a megírása is várat azonban még magára.

– Minderről azonban ne egy valamitől folyamatosan menekülő egyén, illetve egy olyan önmagát tudósnak és publicistának tartó személy mondjon véleményt, aki még 1993-ban is a nemzeti közösségünk számára oly „fontos” kérdéskörrel foglalkozott, mint a környezetvédelem. Akkor megjelent kiadványának címe: Önpusztítás (Környezetszennyezés, államfelelősség, kártérítés), mindent elárul, hiszen munkája arra utal, hogy számára nemzeti közösségünk legfontosabb kérdései nem az akkor dúló balkáni háborúk, vagy a fiatal és középkorosztály elmenekülése, esetleg a folyamatos jogfosztás (szinte a végtelenségig folytathatnám a felsorolást), hanem csak az, amit kiadványába beleírt – írja Balla.

Balla itt olyasmikről ír, amit semmivel alátámasztani nem tud. Honnan, miből gondolja, hogy „valamitől folyamatosan menekülő egyén” vagyok, hiszen alig ismerjük egymást? Vagy azt is, hogy önmagamat „tudósnak és publicistának” tartom? Honnan veszi ezt? Több mint fél évszázados publicisztikai tevékenység után talán még el is mondhatnám ezt magamról. A sértő minősítéseket viszont kikérem magamnak!

Elvitatja a jogomat „véleményt mondjak” a „VMSZ mélyrepüléséről”. Ezt határozottan elutasítom.

Balla frusztrált „olvasói levelének” külön gyöngyszeme, hogy a balkáni háborúk alatt Önpusztítás címmel írtam könyvet és nem „a fiatal és középkorosztály elmenekülésével, esetleg a folyamatos jogfosztásával” foglalkoztam. Azt akarja mondani, hogy a kilencvenes években számomra csak a környezetvédelem volt a fontos.

A Jugoszláviai Magyar Művelődési Társaság (JMMT) által kiadott kötetről – a Balla által hivatkozott oldalon – írt ismertetőben ezt írja: „A környezetszennyezés jelenlegi következményeiről, a megelőzést célzó intézkedésekről és azok jogi szabályozásáról még nem jelent meg Jugoszláviában magyar nyelvű, áttekintő összefoglaló, az első ilyen jellegű kiadvány tehát Bozóki Antal Önpusztítás (1993) című könyve.”

A könyv valójában a doktori értekezésem mellékterméke, amelyen mintegy öt évig dolgoztam. Ismereteim szerint, magyar nyelvterületen az utóbbi 30 évben sem jelent meg ezzel a nemzetközi jogi témával foglalkozó kiadvány. Alapozó könyv ez maga nemében – ha tetszik Ballának, ha nem!

Feltételezem, hogy Balla a könyvet, amelyben a környezetvédelem területén több mindent előreláttam, nem is olvasta. Azt írni, hogy ezek a témák a kilencvenes évek elején nem voltak, vagy ma nem „oly fontosak”, amikor globális szintűvé váltak és már-már az emberiség fennmaradását is veszélyeztetik, egyenlő a felelőtlenséggel, a más munkájának a lebecsülésével!

Balla megnyugtatására elmondom, számos más könyvet is írtam. Ezek legtöbbjében – láss csodát! – éppen a vajdasági magyar közösség helyzetével és jogainak érvényesülésével foglalkozok. (Ezek itt találhatók).

Az „olvasói levél” szerzőjének bizonyára arról sincsen nincsen tudomása, hogy éppen az általa említett időszak kellős közepén (1995-ben) jelent meg a (Családi Kör Kft. kiadásában, p. 343) a – Kisebbségi jogok című könyvem, ami abban az időben nem volt éppen veszélytelen munka, mint sok más sem, amivel foglalkoztam.

Varga László recenziója szerint ez is ugyancsak „alapozó” kötet. Mirnics Károly pedig a recenziójában azt írta, hogy „a mostani politikai kiállás legfontosabb alapját képzi”. Más dolog, hogy a politikusok nem olvasnak. Kívánom, hogy Balla írjon ezeknél a könyveknél jobbakat!

Balla bizonyára arról sem értesült, hogy a Családi Kör hetilapban éppen a kilencvenes években (heti szinten) írtam az emberi és a kisebbségi jogok alakulásáról, a vajdasági magyar közösség helyzetéről, jogsérelmeiről, a népirtásokról, a Hágai Nemzetközi Törvényszékről stb. Az Újvidéki Rádió Rádióposta című műsorában ugyancsak heti szinten jogi tanácsokat adtam a hallgatóknak.

Ahhoz, hogy valaki munkájáról véleményt mondjunk, tájékozottnak és felelősségteljesnek kell lenni! És, persze, jobb, erősebb biztosítékokra is szükség van!

 

 

[i] https://szmsz.press/2023/05/22/atyam-bocsass-meg-nekik-mert-nem-tudjak-mit-cselekszenek-vagy-megis-tudtak/, 2023. május 22. 16:56

 

[ii] https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Demogr%C3%A1fia, 2023. május 6. 18:55

 

[iii] https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Napl%C3%B3, 2023. május 9. 12:06

 

[iv] https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. május 17. 12:20,

 

[v] BALLA Lajos Laci tanár, politikus. http://hodis.vmmi.org/delivegeken/KiKi/Ball-Bar.htm

 

[vi] “Polgári” túlerő a magyar listával szemben? https://m.vajma.info/cikk/tukor/3339/Polgari-tulero-a-magyar-listaval-szemben.html, 2010. április 20. 21:19

 

[vii] Kasza József (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasza_J%C3%B3zsef_(politikus)

 

2023. május 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább