2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Nincs, aki leváltsa?

Pásztor „irányváltást nem tervez”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Nincs, aki leváltsa?

A 2015. április 25-ei magyarcsernyei közgyűlés évfordulója kapcsán –, mivel Pásztor időközben a pártot és a sajtót is teljesen leuralta, szinte minden ellenzéki/önálló gondolkodót becstelenül ellehetetlenített, „Petőfi után, költői kérdésként, szabadon” kérdezi: ... „hol vagytok ti régi játszótársak?… cserebogár, sárga cserebogár!” Micsoda öntelt, pökhendi, gúnyos, kényúri jellem! Arra nem gondol, hogy eljön az az idő is, amikor majd azt a kérdést is felteszik: hol van/hova lett Pásztor István? Tudjuk, hol vannak az őt becstelenségbe nem követő „játszótársak”, de nem ez most a kérdés, hanem hogy hol van 69.457 magyar, Pásztor Pista? Erre kell a „következetes” pártelnöknek felelnie! Az örökös Pártvezér irányváltást nem tervez, pedig minden értelmes politikus a tényekből levonná a következményeket! Márpedig, ha ő nem tervez, akkor a dekoratív, bólogató tagság sem tervez. Neki és a holdudvarának jó, miért is változtatna? Hogy közben a közösség elfogy, szétszéled, mit se számít neki és a többnyire lakájokból álló, hazugságokban élő, haszonélvező és megalkuvó tagságnak! Bozóki Antal:

Büszkék vagyunk arra, hogy a VMSZ hosszú évek óta kormánypártként

járul hozzá Szerbia látványos fejlődéséhez. Bravó, Pásztor István!

Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű, elszerbesedett „magyar” párt elnöke (a fotón), etc., április 25-én az alábbi bejegyzést tette közzé a hivatalos internetes oldalán:

 

„❗ Ma van a magyarcsernyei közgyűlés 8⃣. évfordulója! Büszkén, emelt fővel emlékezzünk meg róla, drága VMSZ-s barátaim, mert irtózatos csatákat vívtunk utána végig sikerrel!

➡️ A ránk rontókra gondolva jut eszembe, Petőfi után, költői kérdésként, szabadon: "...... hol vagytok ti régi játszótársak...... cserebogár, sárga cserebogár!"

 

Pásztor István azonban nem a magyarcsernyei pártközgyűlés (2015) óta szerencsétleníti a jobb sorsra érdemes délvidéki/vajdasági magyar közösséget, hanem a Magyarkanizsán  2007. május 5-én tartott 11. tisztújító közgyűlés óta, amikor először választották elnöknek.

– A párt erőteljesen törekszik arra, hogy a Magyar Nemzeti Tanács, mint a perszonális autonómia megvalósulási formája, jogköreiben megerősödjék, kiteljesedjék. A VMSZ fontosnak tartja a Vajdaság autonómiájának kiterjesztését, és azt akarja, hogy ha megértek rá a feltételek, napirendre kerüljön a nemzeti elvű területi autonómia kérdése is – ígérte akkor Pásztor István, „aki saját és pártja legnagyobb erényének a »következetességet« tartja”.

Ezekből az ígéretekből, „amolyan eskütételből Pásztor István részéről, miután Kasza Józseftől átvette az elnöki posztot”, nem valósult meg aztán semmi. Biztosan nem értek meg rá a feltételek. Nagyon valószínű, hogy ekkora fogyás után már nem is fognak megérni!

Pásztor István 16 éve tartó egyeduralmának katasztrofális következményei vannak a magyar közösségre nézve.

Már maga a tény, hogy az utóbbi 12 évben csaknem egyharmadával csökkent a magyarok száma, minősíti Pásztor közösségre káros politikai tevékenységét. A népszámlálási eredmények után minimum le kellene mondania, ha lenne benne tisztesség. A 2011. évi népszámlás idején – a magyarok száma Szerbiában 253.899 volt, 2022-ben pedig már csak 184.442-en vallották magukat magyarnak. Ez bizony 27,36 százalékos csökkenést jelent!

A magyar közösség autonómiáját a Véemeszben már szinte egyáltalán meg sem említik, az Magyar Nemzeti Tanács (MNT) pedig egyetlen magyar párt (a VMSZ) „kihelyezett tagozataként”, „idomított testületként”, szavazóautomataként működik.

A meghirdetett részarányos foglalkoztatás nemhogy nem valósult meg, hanem a magyarok száma a közigazgatásban, az igazságügyben és a közhivatalokban folyamatosan csökkent. Szűkültek az anyanyelvhasználati jogok, csökkent a magyar iskolai tagozatok száma. Nem valósult meg az arányos/biztosított képviselet a döntéshozatali szervekben, a sajtó és a gondolat szabadsága, a szellemi élet és a kiadói tevékenység mélyrepülésben van, nincs tudományos nemzeti kisebbségkutatás stb. A magyar közösségen belül megszűnt mindenfajta politikai párbeszéd és pluralizmus.

Pásztor István vezetése alatt a VMSZ – mint a (jelenleg hatalmat gyakorló, többségében meghatározó fekete-vörös, a Szerb Haladó Pártból – SZHP/СНС és a Szerb Szocialista Pártból – SZSZP/CПC álló) koalíció része – megszűnt hiteles, a magyar közösség érdekeit képviselő magyar párt lenni.

Olyan döntések meghozatalában is részt vett, illetve olyan határozatokat szavazott meg a szerb parlamentben és a tartományi képviselőházban, amelyek hátrányosan érintették a magyar közösséget, de voltak olyanok is, amelyeket megalázónak is lehet minősíteni.

Így például a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően stb. Folyik a latin betűs írásmód kiiktatása a közéletből, a cirill írásnak és Szent Száva ünnepének a kisebbségekre kényszerítése, a „szerb világ” alakítása stb.

Pásztor bejegyzéséből nem hiányzik a cinizmus sem, amikor a „régi játszótársakat”, valójában a volt párttársait említi, csúfolja.

Sikerült neki mindenkit eltávolítani a pártjából, akinek bármilyen véleménye volt, aki másként, közösségben és nem csupán pártban gondolkodott.

Először (2010. február 10-én) – az időközben elhunyt – Kasza Józsefet, a párt volt elnökét, és (az ugyancsak elhunyt) Bunyik Zoltánt (aki 2000-es rendszerváltás után a VMSZ alelnöke is volt, betöltötte a tartományi művelődési és oktatási titkári tisztségét is) azért zárták ki a pártból, mert bírálták a VMSZ Elnökségének és tisztségviselőinek döntéseit.

Kasza József egy beszélgetésben a kérdésre, hogy „miért zárták ki a VMSZ-ből”, azt válaszolta, „azért, mert azt mondtam, hogy az ellenséggel szövetségre lépni nem szabad”. „Kasza itt arra utal, hogy a VMSZ egyre inkább elkezdett együttműködni a Szerb Radikális Pártból kiváló, Vučić vezette Szerb Haladó Párttal, 2014-ben a kormányzati többséghez is csatlakozva”.

Két évvel később azokat az óbecseieket záratta ki a pártból, akik koalíciós szerződést kötöttek a Szerb Radikális Pártból (СРС) haladóvá vedlett Szerb Haladó Párttal (СНС). 2014-ben aztán – a „következetes”(!) Pásztor – Aleksandar Vučić szövetségese lett, ami a délvidéki/vajdasági magyarságnak éppen semmi jót nem hozott.

2016-ban 82 személyt zártak ki a VMSZ-ből, mert más nézeteik voltak, és később csatlakoztak a Magyar Mozgalomhoz is. A VMSZ a párt harmadik és negyedik szabadkai polgármesterét is kizárta (Kucsera Gézát és Maglai Jenőt. Az első két szabadkai magyar polgármesterét Kasza Józsefet és Ispánovics Istvánt korábban zárták ki.)

Az Orbánt és Vučićot utánzó Pásztor István már egy ideje rendszeresen beül a rádióba megmondani a tutit a jámbor népnek. „Tájékoztat.”

A Szabadkai Magyar Rádió Napindító című május 9-ei műsorában Pásztor István, a VMSZ elnöke a május 20-ára bejelentett tisztújító közgyűléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „irányváltást nem terveznek, hiszen az irány örök, nevezetesen: abban segíteni a közösség tagjait, hogy magyarként boldogulhassanak szülőföldjükön. Ennek az örök iránynak a fenntartása eredményezte azt, hogy a VMSZ idestova 29 éve működik és élvezi a vajdasági magyar közösség támogatását. Ennek az örök iránynak látjuk most a következményeit!

Pásztor István pártelnöki mandátuma május 4-én lejárt/megszűnt, mivel a legutóbbi tisztújító közgyűlést Doroszlón ezen a napon tartották. Most dölyfösen arra számít – mivel másik jelölt nincs is/hogy is merne lenni –, hogy a párt május 20-án Kishegyesen esedékes tisztújító közgyűlésén ötödször is elnöknek választják. Hisz már bejelentette, hogy vállalja! Lenne valaki ellene? Ugyan! Nincs, aki leváltsa?

A 2015. április 25-ei magyarcsernyei közgyűlés évfordulója kapcsán –, mivel Pásztor időközben a pártot és a sajtót is teljesen leuralta, szinte minden ellenzéki/önálló gondolkodót becstelenül ellehetetlenített, „Petőfi után, költői kérdésként, szabadon” kérdezi: ... „hol vagytok ti régi játszótársak?… cserebogár, sárga cserebogár!”

Micsoda öntelt, pökhendi, gúnyos, kényúri jellem! Arra nem gondol, hogy eljön az az idő is, amikor majd azt a kérdést is felteszik: hol van/hova lett Pásztor István?

Tudjuk, hol vannak az őt becstelenségbe nem követő „játszótársak”, de nem ez most a kérdés, hanem hogy hol van 69.457 magyar, Pásztor Pista? Erre kell a „következetes” pártelnöknek felelnie!

Az örökös Pártvezér irányváltást nem tervez, pedig minden értelmes politikus a tényekből levonná a következményeket! Márpedig, ha ő nem tervez, akkor a dekoratív, bólogató tagság sem tervez. Neki és a holdudvarának jó, miért is változtatna? Hogy közben a közösség elfogy, szétszéled, mit se számít neki és a többnyire lakájokból álló, hazugságokban élő, haszonélvező és megalkuvó tagságnak!

 

 

2023. május 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább