2024. július 24. Szerda
Ma Kinga,Kunigunda, Kincső, Krisztina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

El a kezekkel a sajtótól!

Fremond Árpád és a médiatörvény készülő módosításai

Bozóki Antal
Bozóki Antal
El a kezekkel a sajtótól!

A médiatörvény és a köztársasági médiastratégia szerint a jelenlegi helyzetet meg kell változtatni és biztosítani a sajtó, valamint a szerkesztőségek függetlenségét. Ez európai követelmény és a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekből is eredő országos kötelezettség. A Vajdasági Magyar Szövetségnek és az MNT-nek azonban ez nem felel meg, mert elveszítenék a média feletti monopóliumukat, egyeduralmukat! Nem kell tehát csodálkozni, hogy Fremond Árpád szeretné megakadályozni az egyébként elkerülhetetlen változásokat, hiszen megszűnne az MNT-nek (Véemesznek) a média feletti hatalma! Kérdés, hogy ebben partnere-e a tájékoztatási miniszter, aki csak arról „biztosította”, hogy „bekapcsolódhatnak a (módosításokat előkészítő – B.A.) folyamatba”. A Véemeszesek mindent meg fognak tenni, el fognak követni, hogy a jelenlegi szerencsétlen, a sajtó szabadságát tipró kóros, már eddigi is mérhetetlen károkat okozó állapot, ideológiai házivezérlés minél tovább tartson! Bozóki Antal:

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke, Kabók Erika, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatásért felelős tagja és Lulić Emil, a testület hivatalvezetője Belgrádban egyeztetett Mihailo Jovanović tájékoztatási és távközlési miniszterrel a tömegtájékoztatási és médiatörvény készülő módosításáról – írja az április 25-ei MNT „alapítású” Magyar Szó nevű Véemeszes pártlap.

– Jeleztük a miniszter úrnak, hogy az ország legnagyobb nemzeti tanácsaként érdekeltek vagyunk abban, hogy a jövőben is részesei legyünk ezeknek a (törvénymódosítási – B.A.) folyamatoknak. A közvitát megelőző folyamatba szeretnének bekapcsolódni, azért, hogy meg tudjunk birkózni a közvitával – idéz Fremondot az említett pártújság.

A „egyeztetés” szó összehasonlítást jelent; két vagy több dolog összevetését; annak megvizsgálását, hogy egyeznek-e. A konkrét esetben azt jelentené, hogy a „tömegtájékoztatási és médiatörvény készülő módosításáról” valamiféle tárgyalás folyt és a két fél a már kész javaslatokról egyeztette az álláspontjait.

Az írásból viszont az tűnik ki, hogy erről szó sem volt: „május elején ismét egyeztetnek”, amikor már „az említett törvény módosításairól tárgyalhatnak”. Az ördög azonban „a részletekben rejlik” – mint általában.

Ahhoz, hogy az MNT „részese legyen a folyamatnak”, vagyis, hogy részt vegyen, „bekapcsolódjon” bármelyik törvényről szervezett közvitába, nem kell engedélyt kérni a minisztertől. Nem csak az MNT-nek, de más szervezetnek, egyénnek sem, de nem is ez volt a minisztériumi látogatás eredeti célja. Ez abból is látszik, hogy Fremond „jelezte a miniszter úrnak”, hogy a törvény készülő módosításairól „a közvitát megelőző folyamatba (!! – B.A.) szeretnének bekapcsolódni, azért, hogy meg tudjunk birkózni a közvitával” (??).

Az közvita megelőzése/elkerülése mögött az MNT vezetőinek a félelme állhat, hogy a törvénymódosítások a Szerb Köztársaság tájékoztatási rendszerének 2020-2025. évi fejlesztési stratégiájával való összehangolását jelent(het)ik.

Ezt a dokumentumot a szerb kormány, hosszú előkészületek és kínos viták után, még 2020. január 30-án – Európai Uniós csatlakozási követelményként és a Szerbia által elfogadott kisebbségügyi egyezményekből eredő kötelezettségek miatt – kényszeredetten fogadta el, de az említett törvényt mindeddig nem igyekezett összehangolni a stratégiával.

Mi is lehet(ett) Fremond látogatásának hátterében?

A nemzeti tanácsok szerepével kapcsolatosan az Európa Tanácsban fennáll bizonyos aggodalom a nemzeti tanácsok befolyása miatt a média pluralizmusa és szerkesztőségi függetlensége tekintetében. Évekkel ezelőtt olyan vélemény alakult ki ugyanis, hogy „a nemzeti tanácsokról szóló törvény lehetőséget ad a nemzeti tanácsoknak arra, hogy beleszóljanak a közmédium káderpolitikájába, a szerkesztőségek vezetőinek kinevezésébe” és az által a szerkesztéspolitikai irányításába.

A tájékoztatási stratégia III.4.1. pontja (A polgárok nemzeti kisebbségi nyelvű tájékoztatása) ezen kíván változtatni. Kimondja, hogy „a nemzeti tanácsok kötelesek a médiaházak igazgatóbizottságát olyan módon választani, az igazgatókat és a főszerkesztőket kinevezni, amelyik biztosítja a média szerkesztőségi függetlenségét”.

A jelenleg hatályos, a közérdekű tájékoztatásról és a médiáról szóló törvény (16. szakasza 2. bekezdésének rendelkezése) is kimondja, hogy, a médiát kiadó intézmény, gazdasági szervezet, illetve alapítvány igazgatói szervét és a főszerkesztőt, „olyan módon kell megválasztani, amely biztosítja a média teljes szerkesztőségi függetlenségét”.

Az idézett szakasz (4. bekezdése) szerint a médiát működtető „intézmény, gazdasági társaság, illetve alapítvány igazgatói szerve tagjainak két harmadát „független tagok” kellene, hogy képezzék, „akik legalább három évvel az intézmény, gazdasági társaság, illetve alapítvány igazgatóbizottságába való kinevezésük előtt nem voltak tisztségviselők, annak a jogszabálynak az értelmében, amelyik a közszolgálati funkció végzésével kapcsolatos érdekütközést rendezi”. Az MNT által alapított média igazgatási szerveinek jelenlegi összetétele még a hatályos törvénnyel sincsen összhangban! Független tagok ezekben a testületekben – ismereteim szerint – nincsenek is. Vagy ha netán vannak, a szavuk éppen semmit nem számít a meghatározó Vémeszes többség ellenében.  

A tájékoztatási miniszterrel való találkozó alkalmával Fremond Árpád kifejtette: „Mivel a médiastratégia nem vette maradéktalanul figyelembe a nemzeti tanácsokat, az MNT számára most az rendkívül fontos, hogy a tömegtájékoztatási és médiatörvény módosításakor teljes mértékben figyelembe vegyék a nemzeti tanácsokról szóló törvényt”.

– Elengedhetetlen, hogy tudatosodjon, a nemzeti tanácsok nem politikai szervezetek, ezeknek szakmailag (?? – B.A.) kell figyelemmel kísérniük a tájékoztatás területét. Ez így volt már eddig is, szeretnénk, ha a jövőben is így maradna – mondta Fremond.

Ez a kijelentés, sajnos nem fedi a valóságot, hisz az MNT összetételével kapcsolatban a választásokkor maga Pásztor István nyíltan hangoztatta, hogy nem rejti véka alá, ezek a jelöltek mind a VMSZ tagjai ill. szimpatizánsai, teljes az összetartás, régi vágya teljesült ezzel (az egyszólamúsággal – B. A.).

Az MNT nem „szakmailag kíséri figyelemmel” a sajtót – ahogy Fremond próbája beállítani, hanem a politikailag alkalmas főszerkesztő kinevezésével éppen politikailag! Egyébként is, miért kellene „szakmailag” és egyáltalán felügyelni/cenzúrázni a sajtót? Van erre illetékessége az MNT-nek? Vagy az újságírók nem értenek a szakmájukhoz?

A törvényeknek a stratégiával való összehangolását és az ezekről szóló közvitát bizonyára Fremond azért szeretné megelőzni, mert az MNT alapítású média igazgatóbizottságaiban – Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Szabadkai Magyar Rádió – éppen a testület által kinevezett Véemeszes, vagy a párt bizalmát élvező káderek vannak döntő többségben. Ugyanez vonatkozik az igazgatókra és főszerkesztőkre is, akikkel kapcsolatban egyesek tisztségeinek még az összeférhetetlenség kérdése is felvetődött. Azért, hogy ez „a jövőben is így maradjon”!

Fremond valójában csak folytatja Hajnal Jenő volt MNT elnök helytelen politikáját, aki a testület Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28. ülésén utasította el a szerbiai médiafejlesztési stratégia (akkor még) tervezetének elfogadását, mert – szerinte – „szerzett jogokat sértene, mivel jelentősen csökkentené a nemzeti tanácsok hatáskörét a tájékoztatás terén”. Lulić Emil MNT hivatalvezető is – a testület felhatalmazása nélkül – ezt a téves, a sajtószabadságot ellenző politikát képviselte a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében 2021 címmel tartott konferenciáján.

A médiatörvény és a köztársasági médiastratégia szerint a jelenlegi helyzetet meg kell változtatni és biztosítani a sajtó, valamint a szerkesztőségek függetlenségét. Ez európai követelmény és a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekből is eredő országos kötelezettség. A Vajdasági Magyar Szövetségnek és az MNT-nek azonban ez nem felel meg, mert elveszítenék a média feletti monopóliumukat, egyeduralmukat!

Nem kell tehát csodálkozni, hogy Fremond Árpád szeretné megakadályozni az egyébként elkerülhetetlen változásokat, hiszen megszűnne az MNT-nek (Véemesznek) a média feletti hatalma! Kérdés, hogy ebben partnere-e a tájékoztatási miniszter, aki csak arról „biztosította”, hogy „bekapcsolódhatnak a (módosításokat előkészítő – B.A.) folyamatba”.

A Véemeszesek mindent meg fognak tenni, el fognak követni, hogy a jelenlegi szerencsétlen, a sajtó szabadságát tipró kóros, már eddigi is mérhetetlen károkat okozó állapot, ideológiai házivezérlés minél tovább tartson!

 

2023. május 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább