2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Törvénytelen „üdvözlőtáblák”!

A magyar közösség irritálása!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Törvénytelen „üdvözlőtáblák”!

Az eseményekből arra lehet következtetni, hogy a Szerb Haladó Párt semmibe veszi nem csak a szerbiai, de az országnak a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekből eredő kötelezettségeit és megalázza, irritálja az őshonos helyi lakosságot. A VMSZ és az MNT pedig lapulnak, mint az bizonyos dolog a fűben, annak ellenére, hogy nyilvános jogsértések történnek. Úgy néz ki, az „üdvözlőtáblák” kihelyezése terjedni fog más településeken is. Ez lenne Vučić és Orbán „történelmi csúcson” lévő barátságának az eredménye? A zombori járási kisebbségi ombudsman/jogvédő álláspontja, aki olyan kérdésben javasolt „tanácskozást”, amit a törvény már elrendezett, egyenesen botrányos, ezért a mielőbbi menesztését kellene követelni. Bozóki Antal:

Március 23-án a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közleményben ismertette, hogy „a szabadkai önkormányzat több mint egy éve nem alkalmazza a nyelvhasználati törvény rendelkezéseit”.

– Szabadkavárosának bejáratait több mint egy éve ellepték az ízléstelen kinézetű, szerb trikolorba öltözött »üdvözlőtáblák«.  A hivatalos nyelvhasználatot szabályozó törvény rendeleteinek figyelmen kívül hagyása miatt a városba látogatók csak szerb nyelven, cirill és latin írásmódban találkozhatnak velük. Üzenetük egyértelmű, még a sorok között is olvasható – írja a közleményben.

A VMDK – a „helyi (magyar – B.A.) politikai zsoldosok” ígérgetéseit megelégelve – „egyeztetésre szólította fel Szabadka város polgármesterét” az üdvözlőtáblák ügyében. A párt határozottan követelte a törvény által biztosított, az anyanyelv használati jogának gyakorlati alkalmazását, valamint „további jogi és közéleti akciókat” is kilátásba helyezett.

A szabadkai turistatáblák ügyében újabb információ nem jelent meg, a párt honlapján sem, így nem tudni, hogy történt-e valamilyen előrelépés.

A közleményt kommentelő Tóth Csaba szerint „sajnos ilyen nemzeti fénykavalkád van Gomboson és Nemesmiliticsen is. A kihelyezett útirányjelző táblákról Magyarkanizsa és Zenta községben ne is beszéljünk”.

Március 24-én a VMDK arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemesmilitics nevét megjelenítő üdvözlőtábláról „csak a település magyar megnevezése maradt le. A szerb mellett, még a bunyevác – horvát megnevezés is helyet kapott a városvezetők körében”.  – Ez volna a cél? Egymás ellen fordítani a két kisebbséget? Vagy sima hanyagságról van szó? – tette fel a kérdést a párt.

Április 6-án a Délhír portál arról számolt be, hogy „ismét kinn a botránykeltő nemesmiliticsi településfelirat, de most már csak egynyelvű”.

Nemesmiliticsen korábban „botrányba fulladt a helységnév felirat kihelyezés, amikor csak a falu szerb nyelvű, 1925 óta érvényben lévő nevét, Svetozar Miletić-et írták ki, illetve a falu horvát/bunyevác nevét, a Limešt, a falu magyar nevét azonban már nem. Bár a magyar érdekvédelmi szervezetek és pártjaink közül az ellenzéken kívül senki sem emelte fel a szavát, mégis lekerült akkor a kirekesztő felirat. Most azonban egy igen profán „módon oldották” meg a helyzetet, azzal, hogy ismét kihelyeztek egy táblát, ám ezúttal már egyik kisebbség nyelvén sem írták ki”.

Április 11-én a VMDK „a legerélyesebben elítélte”, hogy a Nyugat-bácskai Bácsgyulafalván – a magyar költészet napján – „ízléstelen, giccses, egynyelvű táblát helyeztek el a magyar többségű falu központjában!”

– Úgy tűnik, hogy Palics és Szabadka után, mindenhol, ahol a Szerb Haladó Párt (SNS)-Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) van hatalmon, ott parancsszóra ilyen ízléstelen csúfságok jelennek meg!

Mindez egynyelvű formában, fittyet hányva a magyar nyelv hivatalos használatára! Mintha nem tudnák, hogy a település magyar elnevezése Bácsgyulafalva!

A VMDK a legerélyesebben elítéli szerzett jogaink semmibevételét!

Követeljük a SNS-VMSZ hatalmi koalíciótól, és a Lovas-Fremond féle Magyar Nemzeti Tanácstól (MNT) az azonnali reagálást, a zombori önkormányzatban lévő képviselőik felelősségre vonását, és az ízléstelen tábla törvényes keretekbe helyezését! Szégyen, amit csináltok! – közölte a párt sajtószolgálata.

Április 14-én a Délhír arról ír, hogy „polgári megkeresésre hivatalos választ adott a zombori járási kisebbségi ombudsman a Nemesmilitics központjában kihelyezett helységnév felirat ügyében”.

A portál arról is beszámol, hogy „több helyi szerb településvezető még neki is állt hergelni és gúnyt űzni a magyar lakosságból, a kialakult helyzet és a rosszalló hangok következtében”.

– Az ombudsmani nyilatkozat még az első (szerb és horvát nyelvű) feliratra hivatkozik és abban Čarna Petričević zombori ombudsman kiemeli, hogy figyelembe vették a téma különleges érzékenységét, tekintettel arra, hogy Zombor község többnemzetiségű voltáról ismert, amire büszkék is. Éppen ezért, Petričević, a jó együttműködés jegyében a téma kapcsán tanácskozást javasolt Zombor város segédpolgármesterével, illetve Zombor város nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácsosával, hogy találjanak megoldást a kialakult helyzetre.

Bár az ombudsmani levél nem nevesíti, de a segédpolgármestert Pribilla Attilának, míg a tanácsnokot Jankovich Szilárdnak hívják, és mind a ketten a VMSZ funkcionáriusai. Sőt, Jankovich Szilárd annak a bácsgyulafalvi VMSZ helyi szervezetnek az elnöke, ahol a településközpontban szintén egy csupán egynyelvű, szerb színekben tündöklő Теlečka felirat került ki néhány napja – írja  Délhír.

Április 15-én ugyancsak a Délhír (ismét nem a Magyar Szó!), a 025 portálra hivatkozva azt írta, hogy „Zombor járás területén eddig legalább kilenc településen helyezték ki az új település feliratokat zömében szerb nemzeti színekben, néhol csupa cirillel, néhol latin

betűkkel, de a kisebbségek nyelvén sosem”.

– Település feliratok kerültek ki eddig Béregen [Bački Breg], Küllődön [Kolut], Bezdánban [Bezdan], Harasztiban [Rastina], Nemesmiliticsen [Svetozar Miletić, Lemeš], Csonoplyán [Čonoplja], Bácsgyulafalván [Telečka], illetve Gádoron [Gakovo], ahol különösen jelképes a cirill feliratos szerb nemzetiszín tábla az új pravoszláv templom tövében, hiszen ezen a településen több mint 40 ezer bácskai svábot öltek meg koncentrációs táborokban 1945 és 1948 között – írja a portál. A jámbor helybeliek pedig ezt egyelőre kényszeredetten tűrik.

– Hamarosan a délvidéki magyarság legnagyobb és legfontosabb zarándokhelyének számító Doroszlóra [Doroslovo] is elkészül majd a felirat, az eddigi tapasztalatok szerint szintén csak szerb nyelven – értesült a portál, írja a Délhír.

Keszég Kornél a kommentárjában rámutat arra a tényre – ami mellett a cikkírók „elsiklottak” –, hogy „a többségében magyarok lakta falvak nevei latin betűs, szerb nemzeti színekben (ékeskednek – B.A.), de van egy kakukktojás. A zombori polgármester szülőfalujában (Béreg – B.A.), többségében horvátok által lakott faluban, latin betűs és nem szerb zászlót imitáló színekben pompázik, simán kék, ami horvát nemzeti szín is, ott ezt nem merte meglépni, félig horvátként..., mert néha haza kell menni a szülőfaluba!”

Az eseményekből arra lehet következtetni, hogy a Szerb Haladó Párt semmibe veszi nem csak a szerbiai, de az országnak a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekből eredő kötelezettségeit és megalázza, irritálja az őshonos helyi lakosságot. A VMSZ és az MNT pedig lapulnak, mint az a bizonyos dolog a fűben, annak ellenére, hogy nyilvános jogsértések történnek.

Úgy néz ki, az „üdvözlőtáblák” kihelyezése terjedni fog más településeken is. Ez lenne Vučić és Orbán „történelmi csúcson” lévő barátságának az eredménye? A Vulin féle „szerb világ” építése?

A zombori járási kisebbségi ombudsman/jogvédő álláspontja, aki olyan kérdésben javasolt „tanácskozást”, amit a törvény már elrendezett, egyenesen botrányos, ezért a mielőbbi menesztését kellene követelni.

Egyedül a VMDK – egyetlen magyar ellenzéki szervezetként – emelte fel a hangját az „üdvözlőtáblák” egynyelvűsítése ellen. A közlemények kiadása, valamint „további jogi és közéleti akciók” kilátásba tétele, de meg nem valósítása azonban nem hozott semmilyen eredményt és a párt tekintélyét is megtépázta.

Probléma van tehát a nemzeti kisebbségi jogok alkalmazásáért folytatott küzdelem eddigi módszereivel, amelyek eredménytelennek bizonyultak.

A történésekről sürgősen értesíteni kellene Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségjogi minisztert, aki azt nyilatkozta, hogy „nyitott minden kezdeményezésre, minden javaslatra, de panaszra is”. A VMDK-nak hivatalos követeléssel kellene fordulni a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez, aki – úgy látszik – nem tájékozódik az eseményekről, vagy semmilyen politikai érzéke nincs, illetve olyan utasítást kapott, hogy ne csináljon semmit, ne intézkedjen a magyar nyelv hivatalos használata alkalmazása ügyében a gyakorlati életben. Amennyiben így jár el, idejében le kell váltani!

A jogsérelmekről értesíteni kell Jan Braathut, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet belgrádi nagykövetét, továbbá Vladimir Bilčiket, az EU szerbiai jelentéstevőjét, valamint az Európai Unió magyarországi ellenzéki képviselőit is – ha valamilyen eredményt szeretnénk elérni a jogaink érvényesítésében. Van-e erre vállalkozó? Vagy már erre sincs erőnk?

 

2023. április 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább

A „temerini fiúk” esete

Esetüket a vajdasági magyar politikai érdekvédelem sem szereti (fel)emlegetni. (Kiváltképp amióta a tetőpontján táncol a történelmi >

Tovább