2023. december 6. Szerda
Ma Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Így múlik el a világi dicsőség!

Sutus Áron és a „csöndes ragyogás”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Így múlik el a világi dicsőség!

Az ünnepi díjátadásról szóló írást a Magyar Szó nevű, az MNT „alapította” Véemeszes napilap (2023.) február 18-án a 26. (!!) oldalán közölte, miközben Hajnal – a nyolcéves elnöki mandátuma alatt – számtalanszor a lap címoldalán (fő)szerepelt. Így akarták elrejteni, hogy ő is a díjazottak közé került? Hajnal, az alázatos szervilitásáról híres kegyenc kegyvesztett lett? Az újságíró kérdésére, hogy „mik a tervei az elkövetkező időszakra?”, Hajnal így válaszolt: – Egész életem arról szólt, hogy a kellő pillanatban a gondviselő Isten közvetett úton mindig megtalálta nekem azt a feladatot, amely küldetéssé vált, és amely boldoggá tett, mert úgy erősített engem, hogy közösségeket segíthettem, építhettem. Most sem lesz másképp, hiszem – szögezte le – mondhatni sorsába beletörődötten – az MNT volt elnöke. Sic transit gloria mundi [latin szállóige: „így múlik el a világ dicsősége”/ a világi dicsőség]! Bozóki Antal:

A magyar kultúra napjának Zentán, 2023. január 27-én megtartott délvidéki, központi ünnepségén Aranyplakett díjat vehetett át Hajnal Jenő „magyartanár, kulturális mediátor, intézményalapító (?? – B.A.) és közösségszervező”.

Gulyás Réka, a díjátadásról készült interjújában még csak említésre sem került, hogy Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke volt 2014 és 2022 között, akinek kivételes lehetősége adódott az itteni magyar kultúra helyzetének, folyamatainak alakítására. Hogy ez mennyiben volt eredményes, az még értékelésre vár, de már most elmondható, hogy tevékenységét csaknem folyamatosan botrányok kísérték.

Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség és a vajdasági képviselőház, valamint Hajnal Jenő nevéhez fűződik a vajdasági magyar kultúra 2021. évi, ún. „második nagy kultúrbotránya”. (Az „első kultúrbotrány” 2014 decemberében tört ki, amikor Lovas Ildikó – akkor az MNT, illetve Hajnal kulturális tanácsosa”, most a testület tanácsnoka – a szabadkai Népszínház magyar társulatának „betörési” kísérletével próbálkozott egy szélsőjobbos káder igazgatóvá való kinevezése által.)

A vajdasági magyarság egészét megmozgató Tanyaszínház-botrányt Hajnal Jenő az MNT a nevében, de – ismereteim szerint – annak a megkerülésével írt, 2021. július 27-i közleménye váltotta ki, amelyben kifejtette, hogy az „MNT… elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat (2021. évi – B.A.) körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést”. (Ezt a második színházbotrányt, a Tanyaszínház turnéjának a leállítását 2021 nyarán ismétcsak Lovassal hozták összefüggésbe.)

Az elnöki közlemény a parancsnak is nevezhető „kérést” azzal indokolta, hogy az előadás, Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja, amellyel a Tanyaszínház turnézott volna, „a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra”.

A közlemény furcsasága, hogy az MNT korábban „nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta”.

Pásztor István ugyanazon a napon nyílt levelet intézett Hajnal Jenőhöz, amelyben támogatásáról biztosította.

– Kedves Jenő! Jól döntöttél! Mert abból csinálnak alkotói szabadságkérdést, hogy a Tanyaszínház produkciójának hol vannak az erkölcsi, beszédbeli határai? […] Tehát, igazad van, Jenő, ez nem esztétikai kérdés, hanem civilizációs. Olyan határokon lép túl a Tanyaszínház, ami összeegyeztethetetlen a vajdasági magyar közösség értékrendjével – írta Pásztor.

A Tanyaszínház vezetősége a következő napon (2021. július 28-án) közölte, hogy „meg fogja hallani és elfogadja a Magyar Nemzeti Tanács kéréseit”. Ennek értelmében az előadás „további turnéját felfüggeszti, eleget téve a kérésnek”, de az együttes az előadást Kavillón „minden este le fogja játszani a színház művésztelepén nyitott ajtók mellett, este 21 órától”.

A Tanyaszínház előadásain való tömeges részvétel egyfajta össznépi tiltakozás, véleménynyilvánítás, de népszavazás is volt Hajnal és Pásztor ellen! A hatalom arroganciája ellen!

Vajdasági magyar közéleti személyiségek (2021. július 31-én) Szabadságot a Tanyaszínháznak! címmel aláírásgyűjtést kezdeményeztek, melyben követelték, hogy „az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle”.

A Szabadságot a Tanyaszínháznak! elnevezésű petíció „1293 aláírója tiltakozott az ellen, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ellehetetlenítette a Tanyaszínház turnéját, tiltakozott a kultúra, a művészet és a tudomány leigázása ellen. Követelte, hogy az MNT tárgyalja meg és ítélje el Hajnal Jenő javaslatát.”

Számtalan szerbiai és külföldi szervezet, művész és civil fogalmazta meg véleményét, a kritikusok magyarországi és szerbiai szervezete  stb. állt ki a művészi/művészeti szabadság mellett, támogatta a Tanyaszínházat és művészeit, ítélte el Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) cenzori közleményét és Pásztor Pista ezt támogató levelét.

Kalmár Zsuzsa közismert színésznő, a Magyar Mozgalom (MM) képviselője „a Tanyaszínház ügyét követően lemondott MNT tagságáról, mert felháborítónak tartotta, hogy többek között a nevében is beszélt Hajnal Jenő, amikor betiltatta az előadást”.

Az MM frakciója az MNT hivatalához, képviselőihez, valamint a vajdasági magyar közösség tagjaihoz intézett nyílt levélben követelte, a testület „nyisson vitát az elmúlt időszak fontos közéleti kérdéseiről és eseményeiről”, s emellett „tűzze napirendre Kalmár Zsuzsanna lemondását, a beérkezett petíciót, valamint Hajnal Jenő hivatallal történő visszaélésével kapcsolatos felelősségre vonását”.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) a nemzetközi reagálásokat is kiváltó kultúrbotrányok ellenére a minap Aranyplakettel díjazta Hajnal Jenőt.

Sutus Áron (1983, Szabadka), a szervezet elnöke Hajnal méltatását ezekkel a gondolatokkal zárta: „Ma, amikor átadjuk Neki (mármint Hajnalnak – B.A.) legrangosabb elismerésünket, tántoríthatatlan nemzetszolgálatát, a csöndes ragyogásban való és a csöndes ragyogást felismerő hitét, önértésünkért, önkifejezésünk hitelességéért vállalt mindennapjait, a megmaradást vágyó és vállaló délvidéki magyar közösség oltalomért fohászkodó, zsoltárral felszentelt cselekvő szolgálatát segítő példaadását (?? – B.A.) köszönjük meg neki – s köszönjük meg egyúttal barátságát, ösztönző iránymutatásait (?? – B.A.), tanítását (?? – B.A.), bízva abban is, hogy az úton még sokszor találkozunk!”

A VMMSZ vezetői semmit nem hallottak a Hajnal nevéhez tapadó első és második, gyalázatos kultúrdiktatúráról, világra szóló meghurcoltatásokról, felforgató tevékenységről? Sutus szerint a visszhangos botrányok ellenére Hajnalt a „csöndes ragyogás” jellemzi? A szervezet elnöke nem tudja, hogy mi történik a kultúrában és a közösségben? Elképesztő!

Az ünnepi díjátadásról szóló írást a Magyar Szó nevű, az MNT „alapította” Véemeszes napilap (2023.) február 18-án a 26. (!!) oldalán közölte, miközben Hajnal – a nyolcéves elnöki mandátuma alatt – számtalanszor a lap címoldalán (fő)szerepelt. Így akarták elrejteni, hogy ő is a díjazottak közé került? Hajnal, az alázatos szervilitásáról híres kegyenc kegyvesztett lett?

Az újságíró kérdésére, hogy „mik a tervei az elkövetkező időszakra?”, Hajnal így válaszolt: – Egész életem arról szólt, hogy a kellő pillanatban a gondviselő Isten közvetett úton mindig megtalálta nekem azt a feladatot, amely küldetéssé vált, és amely boldoggá tett, mert úgy erősített engem, hogy közösségeket segíthettem, építhettem. Most sem lesz másképp, hiszem – szögezte le – mondhatni sorsába beletörődötten – az MNT volt elnöke.

Sic transit gloria mundi [latin szállóige: „így múlik el a világ dicsősége”/ a világi dicsőség]!

 

 

2023. február 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább