2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Ismerje el végre az EP Szerbia eredményeit!”?

Májusban újabb EP határozat várható Szerbiáról

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Ismerje el végre az EP Szerbia eredményeit!”?
Gál Kinga és Deli Andor (Fotó: Facebook)

Deli Andor (1977, Óbecse) 2014 (!!), Gál Kinga (1970, Kolozsvár) 2004 (!!) óta a Fidesz fikusz EP-képviselője. Annyi fáradtságot nem vettek maguknak, hogy megismerjék az EU csatlakozási kritériumait! Ha valaki 10 vagy 20 évet Brüsszelben (nagy lábon) él, jóformán már azt sem tudja, hogy mi történik a közösséggel, amelyiket képviselnie kellene! Mit tud Gál Kinga egyáltalán Szerbiáról és az itteni magyar közösségről? A két képviselőnek köze nincs a valósághoz, csak a Fidesz álláspontját szajkózzák, miszerint „Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba, tegnap fel kellett volna és még a pótvizsgán átmehet az unió, hogy ha holnap felveszi a szerbeket”. Csak éppen arra nem tudnak válaszolni, hogy milyen „eredményeket” ért el Szerbia, mikor teljesíti végre a csatlakozási kritériumokat? Az ilyen képviselőket vissza kell hívni! Meg kell tiltani, hogy bárki két mandátumnál tovább képviselője legyen az Európai Parlamentnek! Bozóki Antal:

Ha Szerbia az EU felé akar haladni, egyértelmű döntéseket kell hoznia.

Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője

 

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) február 9-ei ülésén bemutatták a 2022. évre vonatkozó Szerbia-jelentés tervezetét.

Deli Andor, a Fidesz/Véemesz vajdaságból elszármazott EP-képviselője felszólalásában kiemelte, „Szerbia több elismerést érdemel, mivel az ország kompromisszumkészséget és folyamatos nyíltságot mutat annak érdekében, hogy mielőbb az EU tagjává válhasson”.

– Szerbiának bátorításra és az eredményeinek elismerésére van szüksége ebben az érzékeny időszakban, amikor a koszovói kérdés kapcsán kialakult helyzet megoldása a tét.

Az EU folyamatosan a jutalom és büntetés, a répa és a bot politikájában gondolkodik. Azonban az Európai Parlament jelentéseiben az utóbbi időszakban sokkal több a kioktató kritika, mint az elismerés. Itt az idő, hogy az EP végre újra a bővítési folyamat motorjává és szószólójává váljon, segítve ezzel Szerbia és a nyugati közvetítők igyekezetét – hangoztatta Deli.

Gál Kinga, a Fidesz képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: Szerbia „uniós integrációját erősen támogatjuk. Ezért kiegyensúlyozott Szerbia-jelentésre van szükség, a feszültségeket csak tovább élező politikai aktivizmus helyett.”

Az Európai Parlament (EP) február 14-ei plenáris ülésén a nyugat-balkáni bővítési folyamat jövőjéről vitáztak a képviselők.

– Deli Andor felszólalásában hangsúlyozta: a tagjelölt országoknak folyamatosan egyes tagállamok és az Európai Parlament támogatásának hiányával kell szembesülniük, ez jelentősen lassítja az EU bővítési folyamatát.

Gál Kinga, a Fidesz képviselőcsoportjának elnöke kiemelte: a nyugat-balkáni bővítés az EU stratégiai érdeke, biztonságának kulcsa; fontos, hogy az Európai Parlament ne ideológiai alapon közelítsen a nyugat-balkáni országokhoz – írja egyebek mellett a sajtóközleményben a képviselők felszólalásról.

 Jellemző, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség által befolyásolt sajtó csak a két képviselő közleményét közli. Vladimir Bilčik az EP Külügyi Bizottságának február 9-én bemutatott Szerbiára vonatkozó jelentéstervezetét nem ismertette és a Külügyi Bizottságon elhangzott felszólalásokból, vitából sem közölt semmit és nem is kommentálta azt. Normálisoknál ezt egyoldalú tájékoztatásnak nevezik! A magyar olvasók a független szerb sajtóból tájékozódjanak?

A Deli-Gál-féle politikailag elfogult sajtóközlemények kritikátlan közlésével olyan üzenetet küldenek a tájékozatlan olvasónak, mintha az Európai Unió szándékosan akadályozná Szerbia felvételét  a tagországok közé, miközben szót sem ejtenek arról, hogy az ország nem teljesíti az EU-s tagság követelményeit! Az EU-ellenes érzelmeket táplálják!

Az Európai Parlament 2022. július 6-i állásfoglalása a Bizottság Szerbiáról szóló, 2021. évi jelentéséről (2021/2249(INI)) kifejezi az „EP támogatását Szerbia jövőbeli uniós tagsága iránt, és emlékeztet arra, hogy a hiteles bővítési perspektíva politikai akaratot, fenntartható erőfeszítéseket és visszafordíthatatlan reformokat, valamint az európai normák és értékek iránti rendíthetetlen elkötelezettséget kíván meg minden területen, különösen a jogállamisághoz kapcsolódó területeken; felszólítja a szerb hatóságokat, hogy valóban hajtsák végre a szükséges reformokat, és tereljék vissza az országot az uniós integráció felé vezető helyes útra, ezáltal megvalósítva Szerbia európai törekvéseit”.

Vladimir Bilčik Szerbiára vonatkozó jelentéstervezetében egyebek mellett az áll, hogy „a joguralom terén való előrelépés, a Koszovóval való kapcsoltok normalizálása és az EU külpolitikájával való összehangolás határozza meg az EU-hoz való csatlakozás további dinamikáját”.

Viola von Cramon-Taubadel az Európai Zöld Párt (Alliance 90/The Greens) parlamenti képviselőcsoportja árnyék-jelentéstevőjének értékelése szerint két strukturális probléma van Szerbiának az Európai Unióba vezető útján, éspedig a demokrácia és a joguralom, valamint a Koszovóval való párbeszéd.

Von Cramon szavai szerint, „a pártok közötti dialógus után, az EP közvetítésével, az ellenzék visszatért a parlamentbe, de a választási feltételekkel kapcsolatos lényegi változás nem történt.

– A politikai színtér továbbra is polarizált és a kormány közeli bulvársajtó kampánya a politikai ellenfelek iránt és a gyűlöletbeszéd továbbra is jelen van – mondta Viola von Cramon.

A sajtószabadsággal kapcsolatban Viola von Cramon emlékeztetett, hogy „Szerbiában láthatóan nem alkalmazzák a Médiastratégiát, nem átlátható, hogy kinek a tulajdonában van a média, elmarad a gyűlöletbeszéd elleni eljárás, de probléma van a nemzeti frekvenciák odaítélésével is”.

Bilčik jelentése várhatóan májusban kerül az EP elé, amikor újabb Szerbiával kapcsolatos határozat elfogadása esedékes.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásnak meghatározott feltételei vannak. Az Európai Unióról szóló szerződés állapítja meg azokat a feltételeket/kritériumokat és elveket, amelyeknek minden, az Európai Unióhoz (EU-hoz) csatlakozni kívánó országnak meg kell felelnie.

Ezek a (más néven koppenhágai) kritériumok a következők:

1. a demokráciát, a jogállam és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitása, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és védelme;

2. működő piacgazdaság és képesség az Unión belüli versenyviszonyokkal és piaci erőkkel való megbirkózásra;

3. a tagsággal járó kötelezettségek teljesítésére – és ennek részeként az uniós jogot képező szabályok, standardok és szakpolitikák (a közösségi vívmányok) hatékony végrehajtására – való képesség, valamint a politikai, gazdasági és monetáris unió célkitűzéseinek vállalása.

Mondja meg már végre Deli Andor és Gál Kinga, hogy ezek közül a kritériumok közül Szerbia melyiknek tesz maradéktalanul eleget? Emellett, Szerbia nem hangolta össze külpolitikáját az EU-val, nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen.

Deli Andor (1977, Óbecse) 2014 (!!), Gál Kinga (1970, Kolozsvár) 2004 (!!) óta a Fidesz fikusz EP-képviselője. Annyi fáradtságot nem vettek maguknak, hogy megismerjék az EU csatlakozási kritériumait!

Ha valaki 10 vagy 20 évet Brüsszelben (nagy lábon) él, jóformán már azt sem tudja, hogy mi történik a közösséggel, amelyiket képviselnie kellene! Mit tud Gál Kinga egyáltalán Szerbiáról és az itteni magyar közösségről?

A két képviselőnek köze nincs a valósághoz, csak a Fidesz álláspontját szajkózzák, miszerint „Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba, tegnap fel kellett volna és még a pótvizsgán átmehet az unió, hogy ha holnap felveszi a szerbeket”. Csak éppen arra nem tudnak válaszolni, hogy milyen „eredményeket” ért el Szerbia, mikor teljesíti végre a csatlakozási kritériumokat?

Az ilyen képviselőket vissza kell hívni! Meg kell tiltani, hogy bárki két mandátumnál tovább képviselője legyen az Európai Parlamentnek!

 

 

2023. február 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább