2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„A kézfogás csodája”

A vajdasági magyarságnak sürgősen szüksége lenne a független sajtóra, a tárgyilagos és színvonalas tájékoztatásra!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A kézfogás csodája”
Erdődi Edvina, a Magyar Szó Kft. megbízott igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a Kft. megbízott igazgatójának nevezték ki. Előbb-utóbb, tehát, pályázatot kell kiírni az igazgatói tisztség betöltésére. Nem várható azonban, hogy az új összetételű, kizárólag Véemeszes párttagokból és szimpatizánsokból álló MNT a mostani helyzeten bármit is változtatna. Amennyiben Erdődi mindenben teljesíti a Lovas-Pásztor kettős elvárásait. A magyar közösséget (is) megilleti a független, (ön)cenzúra nélküli és színvonalas sajtó, a tárgyilagos tájékoztatás, a problémafeltáró, oknyomozó gondolkodáson alapuló médiatartalom! Erre állampolgári jogunk van. Mikor valósul ez meg? Enélkül egy közösség szellemi kivéreztetése következik be! Bozóki Antal:

A kézfogás csodája – Az új év kihívásaival is kitartással néz szembe Erdődi Edvina és Kovács Birkás Zsolt címmel csaknem teljes két oldalas, hat fotóval illusztrált írást közölt a (nem szabad) Magyar Szó szilveszteri száma.

A cikk bizonyára Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatójának népszerűsítése, szélesebb/közösségi elfogadhatósága céljából készül(hetet)t. A szerző (Tóth D. Lívia) leírja Erdődi Edvina és Kovács Birkás Zsolt ismerkedésének, szerelmének, „összeköltözésének”, „örök hűségfogadásának”, gyermekük születésének romantikus történetét és „kiteljesedését”.

Nem tudni, hogy mit szólt ehhez, hogyan reagált erre a Lovas-Pásztor duó, mivel – ismereteim szerint – még róluk sem készült ilyen terjedelmű írás(mű).

Kérdés az is, hogy a cikk mennyire etikus és mennyire van összhangban az egyetlen magyar napilap közszolgálati feladataival? Mi ebben az írásban – ami inkább bulvársajtóba illene – a közszolgálatú? Hova süllyedt egyetlen napilapunk?

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) 2022. november 10-ei, Pártkáder helyett pártkáder a Magyar Szó élén című sajtóközleményében „a legerélyesebben elítélte” az előző összetételű Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 2022. november 9-ei utolsó ülésének döntését, hogy „a közpénzekből fenntartott egyetlen napilapunk élére, Ökrész Rozália VMSZ-es parlamenti képviselő és a napilap eddigi igazgatója helyére, Erdődi Edvinát, az MNT alelnökét és a VMSZ elnökségi tagját, ügyvezető igazgatónak nevezzék ki”.

– Hajnal Jenő, az MNT leköszönő elnöke ezzel egy újabb szégyenfoltot tett arra a nyolcéves munkára, ami az ő irányítása alatt folyt a nemzeti tanács berkeiben. Dicstelen korszak az, ahol elhallgatják november 25-ikének és december 1-jének az elfogadását, ahol elbukják a kisebbségi akcióterv végrehajtását, ahol beletörődnek a nyelvhasználati jogaink csorbításába, színházi előadásokat és színészeket tiltanak le, médiumokat cenzúráznak, oktatási intézményeket zilálnak szét pártkáderek kinevezésével.

A VMDK–ban úgy gondoljuk, hogy ilyen szégyenteljes pártkádertobzódás, ami most a Magyar Szóban van, sehol demokratikus keretek közt működő társadalmakban nem létezik! Még a koalíciós partnerük, a kriptoradikális Szerb Haladó Párt (SNS) is elbújhat mellettük! – írja a párt közleményében.

Hajnal Jenő az ülésen „csak dicsérő szavakkal illette” Erdődit, és „kiemelte fontosságát, valamint biztosította arról, hogy az MNT az új összetételében is segíteni fogja a munkáját”.

Annak, hogy „Erdődi érkezésével esetleg megszűnne az egyoldalú tájékoztatás és a lap nem a VMSZ pártközlönye lenne, szinte minimális az esélye” – kommentálta Erdődi kinevezését a Szabad Magyar Szó.

Ismereteim szerint a Magyar Szó Kft-nek, de a valamikori Forum lapkiadó, nyomdaipari vállalatnak a fennállása óta soha még nem volt ilyen fiatal, gazdasági ügyekben sem eléggé tapasztalt vezetője. A jelenlegi egypártrendszerben erre nincs is szükség. Elég teljesíteni a hatalmi párt, ez esetben a VMSZ, pontosabban az elnök, Pásztor Pista utasításait.

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a Kft. megbízott igazgatójának nevezték ki. Előbb-utóbb, tehát, pályázatot kell kiírni az igazgatói tisztség betöltésére. Nem várható azonban, hogy az új összetételű, kizárólag Véemeszes párttagokból és szimpatizánsokból álló MNT a mostani helyzeten bármit is változtatna. Amennyiben Erdődi mindenben teljesíti a Lovas-Pásztor kettős elvárásait.

 A magyar közösséget (is) megilleti a független, (ön)cenzúra nélküli és színvonalas sajtó, a tárgyilagos tájékoztatás, a problémafeltáró, oknyomozó gondolkodáson alapuló médiatartalom! Erre állampolgári jogunk van. Mikor valósul ez meg?

Enélkül egy közösség szellemi kivéreztetése következik be!

2023. január 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább