2024. június 24. hétfő
Ma János, Iván névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

„Példamutató beruházás”?

Ez lenne Lovas tandíja?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár kölcsönző részlegének a felújítására esett a választása? Mennyi olyan középület van még a széles Vajdaságban, amelynek beázik a teteje, penészes a fala, (el)rothadt a padlója, stb.? Ezek használóinak most a pártvezérhez kellene fordulni „segítségért”!? Ennek a befektetésnek az indítéka nem az volt-e, hogy Lovas Ildikó, a pártelnök élettársa éppen ebben a könyvtárban írja, vagy írta közpénzen „a vajdasági magyar (sőt, összmagyar) irodalom csúcsteljesítményének” híresztelt szövegeit? „A többszörösen díjazott írónő a Szép Amáliák c. regénye első bemutatója alkalmából a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban” ugyanis azt nyilatkozta, hogy „amikor 2015-ben visszament a Szabadkai Városi Könyvtárba, először ismét meg kellett tanulnia irodalmat írni”. Ez lenne a tandíj? „Példamutató beruházás” – de milyen példát mutat? Független ellenőrzésre lenne itt szükség! Bozóki Antal:

A 2022. december 17-ei (nem szabad) Magyar Szó a címoldalán közli, hogy „a Szabadkai Városi Könyvtár kölcsönző részlege megújult előteremmel várja az olvasókat. A helyiség a helyi Yumol Kft. támogatásával és kivitelezésével újult meg”.

A felújított részleget „ünnepélyes keretek között” természetesen az elmaradhatatlan Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke adta át. És a szokásos (reklám)beszéd sem maradt el.

– A beruházás, mondhatjuk, közadakozásból valósult meg. A renoválás tervezőjével és a munkálatok kivitelezőjével az elmúlt évtizedek során sokat dolgoztunk együtt, és megkértem őket (sic!!), hogy segítsenek a felújításban. Egyrészt a könyvtár miatt, másrészt egy impulzust is szeretnénk kibocsátani. Sok olyan vállalkozás van, amely elsősorban közpénzből nagy profitot tudott megvalósítani, és rengeteg olyan hely van, ahol fontosak lennének kisebb volumenű beruházások. Arra szeretném sarkallni a vállatokat, hogy vállaljanak közfeladatokat – fogalmazott Pásztor, akitől az is megtudtuk, hogy a beruházás értéke megközelítőleg kétmillió dinár volt, írja a napilap.

Egy ilyen cikk olvasása után arra a gondolatra is lehet jutni, annyira leszegényedtünk, hogy már egy „megközelítőleg kétmillió dináros” beruházás is első oldalas újsághír? Bizonyára nem is került volna a napilap első oldalára, ha – pártvezéri minőségében – nem Pásztor István „vágja át” a szalagot.

Aztán az a kérdés is felmerül, hogy ha már a teremben szükséges volt az „újraszigetelés” és „a falon lévő burkoló deszka alatt a fal már rohadt”, miért kellett erre a „beruházásra” ennyi ideig várni és miért „közadakozásból” valósult meg? Szabadka város közigazgatásának – amelyiknek éppen Pásztor István fia, Bálint a vezető beosztású tisztségviselője – nincsen betekintése a középületek állagába, se terve, de pénze se azoknak a karbantartására?

Senki, persze, nem ellenezheti, hogy „a vállatok közfeladatokat vállaljanak”. Gyanút kelt azonban, hogy ezekre a „közadakozásokra” miért egy párt elnöke „serkenti” a vállalatokat, aki (nem mellesleg) a Tartományi Képviselőház elnöke is. A konkrét esetben már csak azért is, mert „a renoválás tervezőjével és a munkálatok kivitelezőjével az elmúlt évtizedek során sokat

dolgoztak együtt”.

Mire célozgat Pásztor? Hogy „sok vállalkozás” a Prosperitati Alapítvány vagy más pályázatok által „nagy profitot tudott megvalósítani” és most harácsot szedne be tőlük?

A beruházások normális útja nem az lenne-e, hogy azok közpénzekből és pályázatok útján történnek, nem pedig az „együtt dolgozás” és a „megkérés” alapján.

Ha ezt tovább gondoljuk, akkor arra a következtetésre is juthatunk, hogy egy következő alkalommal „a renoválás tervezője és a munkálatok kivitelezője” is „megkérheti” a pártvezért, illetve a képviselőházi elnököt, hogy ő is „segítsen” nekik valamilyen pályázat, tender stb. megnyerésében. Ellent tud-e majd mondani nekik? Nem egyenes út ez a korrupcióba?

Az eseménnyel szoros összefüggésben van, hogy a Szabadkai Városi Könyvtár épületéhez háromemeletes részt építettek 800 ezer euróból. Az összeg a magyar kormánytól, egészen pontosan a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től érkezett”.

Az új részt 2020. december 28-án adták át, de a megnyitót követően csak „néhányan használták”, „volt itt egy-két író-olvasó találkozó, de csakhamar lakat került az épületrészre, oda – belső információk szerint – még csak az ott dolgozók sem léphetnek be”. Nem kellene tájékoztatni a nyilvánosságot, hogy időközben mi történt?

Pásztor István, a VMSZ elnöke – Tómó Margaréta  2022. január 25-ei írása szerint – elmondta, hogy „pártja teremtette meg ennek a beruházásnak a lehetőségét” (sicc!).

Ezt követően, 2021. március 17-én, dicsekedett a junior Pásztor (Bálint), a városi képviselő-testület elnöke a hivatalos Facebook-oldalán: „Közbenjárásom eredményeként 18 millió dinárt nyert Szabadka Városa a szerbiai Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium pályázatán a Városi Könyvtár épülete homlokzatának felújítására”.

Mindent felújítottak, csak azt nem, amit szükséges lett volna!? Már csak Pásztor Pista & fia szerezhet pénzt beruházásra? Milyen rendszer az, amelyben személyes „közbenjárás eredményeként” lehet pénzt „nyerni” homlokzat-felújításra? Akkor nem tudták, hogy szükséges a könyvtár kölcsönző részlegének a „felújítása” is? A 800 ezer euró nem lett volna elég a teljes épület rendbe hozására? Ellenőrzi-e egyáltalán valaki a VMSZ által Magyarországtól kieszközölt beruházásokat?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár kölcsönző részlegének a felújítására esett a választása? Mennyi olyan középület van még a széles Vajdaságban, amelynek beázik a teteje, penészes a fala, (el)rothadt a padlója, stb.? Ezek használóinak most a pártvezérhez kellene fordulni „segítségért”!?

Ennek a befektetésnek az indítéka nem az volt-e, hogy Lovas Ildikó, a pártelnök élettársa éppen ebben a könyvtárban írja, vagy írta közpénzen „a vajdasági magyar (sőt, összmagyar) irodalom csúcsteljesítményének” híresztelt szövegeit? „A többszörösen díjazott írónő a Szép Amáliák c. regénye első bemutatója alkalmából a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban” ugyanis azt nyilatkozta, hogy „amikor 2015-ben visszament a Szabadkai Városi Könyvtárba, először ismét meg kellett tanulnia irodalmat írni”. Ez lenne a tandíj?

„Példamutató beruházás” – de milyen példát mutat? Független ellenőrzésre lenne itt szükség!

 

2023. január 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az intézmények Véemeszes (le)uralása

Az MNT tagjai bizonyára arról sem értesültek, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékére – a >

Tovább

Választások régen és ma

Csakhogy azóta változott a viszony, már a kilencvenes évek második felétől oldódott a feszültség, és lassan-lassan >

Tovább

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább