2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Közszemlén Vajdaság fejlesztési terve

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Mit mond az MNT és a VMKT?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT és a VMKT is megvizsgálja azt és – a magyar közösség szemszögéből – javaslatokat tegyen a további módosításokra. Ha erre egyáltalán képesek! A Vajdasági „Magyar” Szövetség sem hallatta még a hangját. Csak a pénzosztásban lennének érdekeltek? A stratégiatervezet nemzeti közösségi szempontból való elemzését, értékelését a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Társaság (GIZ), de a Svájc fejlesztési és együttműködési ügynökség – amelyek a kidolgozását támogatták – sem fogja helyettük elvégezni! Van-e egyáltalán ezzel kapcsolatos véleményük, álláspontjuk? Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani! Bozóki Antal:

 

A Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság honlapjain közzétették a Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési tervének tervezetét.

– A terv megjelentetésével közvita kezdődött a tartomány legfontosabb fejlesztési dokumentumáról, amely az elkövetkező nyolcéves időszakra vonatkozóan mutatja be a célzott beruházásokat. Ez a terv egyfajta stratégiai dokumentumot jelent, mely mentén a tartományi szervek és a helyi önkormányzatok együttesen megfogalmazhatják politikájukat és cselekvési terveiket – írja a (nem szabad) Magyar Szó.

– Célunk, hogy a vajdasági szakemberek és a lakosság széles körű bevonásával olyan utat rajzoljunk ki magunk elé, amely gazdaságilag és társadalmilag is magasabb életszínvonalat biztosít számunkra az elkövetkező években – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő Újvidéken, ahol (2022. december 15-én – B.A.) hivatalosan is közszemlére bocsátották a tartomány fejlesztési tervét.

– A tervezetet alkotó szakemberek a jelenlegi helyzet elemzésével kulcsfontosságú célokat határoztak meg a gazdaság, az infrastruktúra és a környezetvédelem terén, nagy hangsúlyt fektetve a Vajdaságra jellemző interkulturalizmusra, amely stabil és erőteljes mozgatórugója a társadalmi fejlődésnek. Ezen négy témakör által érintik az összes többi olyan ágazatot, amely lehetőséget nyújt a folyamatos és fenntartható fejlődéshez – ismertette a dokumentum alaptételeit Mirović.

A dokumentum kidolgozása szinte két évet vett igénybe, mintegy 80 személy vett benne részt a közszféra, a magánszféra és a civil szféra soraiból, de tudományos társaságok tagjai, szakszervezeti képviselők és közintézmények munkatársai is kivették részüket a munkából.

A vajdasági kormány megbízásából a tervezet megírásának szakmai koordinálását a Tartományi Fejlesztési Ügynökség végezte el, a dokumentum kidolgozása pedig a német–szerb fejlesztési együttműködési projektum keretében valósult meg, de Svájc fejlesztési és együttműködési ügynöksége is segítette.

A javaslattervezet az újvidéki, zombori, mitrovicai és nagybecskereki közszemle után, feltehetően január végén kerülhet elfogadásra a Tartományi Képviselőházban.

A szerb nyelven, cirill írással készült 226 oldal terjedelmű dokumentum pontos elnevezése „Vajdaság AT 2023-2030 évi fejlesztési javaslattervezete” [ПРЕДЛОГ НАЦРТА ПЛАНА РАЗВОЈА АП ВОЈВОДИНЕ ЗА ПЕРИОД 2023-2030. ГОДИНА].

Tehát nem „fejlesztési tervről” és még csak nem is „tervezetről” van szó, ahogy a napilap nevezi, hanem csak a terv kidolgozásának kezdeti, előkészítő anyagáról, „tervezeti javaslatáról”.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Vajdasági Magyar Közgazdasági Társaság (VMKT) feladata lenne ennek tüzetes szakmai vizsgálása, elemzése, hogy mennyire felel meg, összhangban van-e vagy nincs azoknak a területeknek a fejlesztési elvárásaival, szükségleteivel, amelyeken a nemzeti közösségek tagjai többségben élnek, külön pedig, hogy megfelel-e vagy sem a vajdasági magyar közösség gazdasági és egyéb fejlődési érdekeinek.

A tervezetben szó esik ugyan (4.1. fejezet) „Vajdaság interkulturalizmusáról, a polgárok mértéke szerint”, amelyben említi a „kulturális-történelmi örökséget” is, de a nemzeti kisebbségi közösségek arányos gazdasági és egyéb fejlődését, mint stratégiai célkitűzést, és az ezzel kapcsolatos intézkedéseket nem említi.

Az MNT eddig vezetői általában csak azt mondogatták, hogy a testület illetékessége a kultúrát, az oktatást, a tájékoztatást és a hivatalos nyelv- és íráshasználatot érintő kérdésekben való döntéshozatalra korlátozódik.

Nagy ívben (el)kerülték/mellőzték a nemzeti tanácsokról szóló törvény 10. szakasza 1. bekezdésének 14. pontját, miszerint – „a nemzeti tanács, a törvénnyel és az alapszabállyal összhangban, szervei révén, önállóan” – „állást foglal, kezdeményezést tesz és intézkedéseket foganatosít a nemzeti kisebbség helyzetével, identitásával és jogaival közvetlenül kapcsolatos minden kérdésben”.

Így történhetett meg, hogy a magyar közösség fejlődése szempontjából számos fontos kérdésnek még a megvitatását is elutasították, mint például a vajdasági magyar közösség alapérdekei megvalósulása kérdéseinek Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatában, csakúgy, mint a rehabilitáció és a vagyon-visszaszármaztatás, valamint a tartományi vasúthálózat felszámolása problémáinak stb.

– A VMKT 2009 decemberében alakult Szabadkán, azzal a céllal, hogy összefogja a délvidéki magyar közgazdászokat, bővítse szakmai tudásukat, hozzájáruljon a regionális gazdaság versenyképességének növeléséhez és a gazdasági kapcsolatok ápolásához.

Szervezetünk működésén és programjain keresztül igyekszik hozzájárulni a délvidéki közgazdászok tapasztalatszerzéséhez és előbbre jutásához. A szakmai érdekérvényesítésen túl egy olyan környezet megformálásán dolgozunk, amelyben a délvidéki magyar vállalatokat vezető közgazdászok eredményesebben bővíthetik kapcsolati hálójukat, illetve a fiatal közgazdászok kapcsolati tőkéhez juthatnak és lendületet kaphatnak pályakezdésükhöz – írja a szervezet honlapján.

A céljai között csak „a délvidéki magyar közgazdászok összefogása” szerepel, de a magyar közösség gazdasági fejlődése, problémáinak vizsgálata, megoldásainak segítése, előbbre vitele már nem.

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT és a VMKT is megvizsgálja azt és – a magyar közösség szemszögéből – javaslatokat tegyen a további módosításokra. Ha erre egyáltalán képesek!

A Vajdasági „Magyar” Szövetség sem hallatta még a hangját. Csak a pénzosztásban lennének érdekeltek?

A stratégiatervezet nemzeti közösségi szempontból való elemzését, értékelését a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Társaság (GIZ), de a Svájc fejlesztési és együttműködési ügynökség – amelyek a kidolgozását támogatták – sem fogja helyettük elvégezni! Van-e egyáltalán ezzel kapcsolatos véleményük, álláspontjuk?

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

 

2023. január 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább