2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A küzdelem folytatódik!

Véemeszes út az egypárti diktatúrába

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A küzdelem folytatódik!
VMDK: A harc folytatódik! Csatlakozz, legyünk együtt még erősebbek!!!

A magyar közösség politikai színterén a Magyar Mozgalom (MM) „felfüggesztette tevékenységét”, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártot (VMDP) és a Magyar Egység Pártot (MEP) pedig a VMSZ már korábban a szatellit pártok szintjére süllyesztette. A két utóbbi szervezet szinte csak papíron létezik, tevékenysége alkalmi koszorúzásra szűkült. VMSZ-nek sikerült maga alá gyűrni a Magyar Nemzeti Tanácsot (MNT) is. A testületnek 35 tagja közül most 25 Véemeszes párttag, a többi pedig a párthoz közeli vagy bujtatott tanácsnok. Az MNT „alapította” sajtót és számos fontos civil szervezetet is Véemeszes vezetőség irányít. Egyedül Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) tartja még magát. Egyenes út ez, sajnos – a demokrácia és a politikai pluralizmus fejlesztése helyet –, az egypárti diktatúrába. Bozóki Antal:

A VRTV Fókuszban c. november 25-ei műsorában  Bágyi Ribár Renáta szerkesztő Pásztor Bálinttól, a Vajdasági „Magyar” Szövetség alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét, stb., megkérdezte „vajon valóban történelmi siker-e a Magyar Összefogás győzelme a nemzeti tanácsi választásokon. Pásztor határozottan válaszolt a kérdésre: – Természetesen. A 35 mandátumból 35-öt megszereztünk – mondta.

– De nem volt nehéz, hiszen csak egy lista indult – tette hozzá Bágyi, majd a  junior Pásztor nyugtázta, hogy pontosan ezért történelmi siker, hiszen már egy szavazattal is megszerezték volna az összes mandátumot. – Ennek ellenére több mint 40.900-an álltak az urnák elé és tartották fontosnak, hogy szavazzanak – mondta.

A szerkesztő megjegyezésére, hogy ez csaknem 20.000-el kevesebb szavazat, mint, amit április 3-án szerzett a VMSZ lista, az ifjú Pásztor ezt válaszolta: „Igen. Kevesebb.” – Nem azt mondtam, hogy elégedett vagyok. Hanem azt, hogy bárki részt vehetett a választáson mégis csak egy lista indult. Azt kell látni, hogy ellenzék már nincs. Ellenzéki sajtó még van, ellenzék már nincs. Azért nincs ellenzék, mert nem kér belőlük a vajdasági magyarság, és arra nem képesek, hogy kiadjanak egy közleményt és mondvacsinált okra hivatkozva bojkottálják a választást. Április 3-a óta meg se nyilvánultak (utalt a Magyar Mozgalom hallgatására – B.A.). Ennek ellenére több mint 40.000 ember azt mondta, hogy büszkék a nemzeti tanács sikereire és elmentek szavazni, magyarázta a Pásztor fiú.

Azt azonban a Junior képtelen érzékelni, hogy a polgárok jórészt választási lehetőség híján szavaztak a Véemeszes listára.

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom elnöke a VRTV december 5-ei Napjaink c. műsorában bejelentette, hogy szervezete „felfüggesztette tevékenységét”.

Mint mondta, azzal, hogy a nemzeti tanácsi választásokon a VMSZ-en kívül egyetlen másik politikai opció sem indult, elmondható, hogy megszűnt létezni a vajdasági magyar ellenzéki tér is.

Úgy fogalmazott, hogy a mozgalom elfáradt, a szervezet megszűnésének kritikus pontjaiként pedig a többi között a polgárok fásultságát, az ellenzék ellehetetlenítését, illetve azt említette, hogy a magyarországi hatalom csak egyetlen stratégiai partnerrel volt hajlandó szóba állni...

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) „sajnálattal vette tudomásul valamikori szövetségesének döntését, a tevékenységének felfüggesztésére. Ezzel eggyel kevesebb hang lesz a vajdasági magyarság körében, ami nem jó, mert a politikai pluralizmus fejlesztése helyett, tovább fog erősödni az egyre eluralkodó egypárti diktatúra” – áll a párt december 7-ei közleményében.

– A VMDK a továbbiakban is felvállalja az ellenzéki munka nehéz keresztjét, illetve az elkövetkezőkben is kész szolgálni a vajdasági magyar közösség érdekeit.

A párt szerint Sövényt „senki se jogosította fel arra, hogy mások nevében olyan jellegű kijelentést tegyen”, hogy – mivel »a nemzeti tanácsi választásokon a VMSZ-en kívül egyetlen másik politikai opció sem indult« –, elmondható, hogy megszűnt létezni a vajdasági magyar ellenzéki tér is”.

– Véleményét tudomásul vesszük, de mélyen nem egyezünk vele. Az „utánunk a vízözön” gondolkodás számunkra nem elfogadható! Annál is inkább, mert részünkről az MNT választásoktól való távolmaradás tudatos döntés volt, a harc pedig azóta is folytatódik! Ebből kifolyólag felkérjük mindazokat, akik eddig se adták be a derekukat, nem »függesztették fel« politikai tevékenységüket, hanem a továbbiakban is a normalitás és a demokratikus értékek mellett foglalnak állást, valamint nem riadnak vissza a közéleti tevékenységtől, lépjenek kapcsolatba velünk, a közös munka folytatása érdekében. Legyünk együtt még erősebbek! – írja a VMDK közleményében.

A magyar közösség politikai színterén a Magyar Mozgalom (MM) „felfüggesztette tevékenységét”, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártot (VMDP) és a Magyar Egység Pártot (MEP) pedig a VMSZ már korábban a szatellit pártok szintjére süllyesztette. A két utóbbi szervezet szinte csak papíron létezik, tevékenysége alkalmi koszorúzásra szűkült.

VMSZ-nek sikerült maga alá gyűrni a Magyar Nemzeti Tanácsot (MNT) is. A testületnek 35 tagja közül most 25 Véemeszes párttag, a többi pedig a párthoz közeli vagy bujtatott tanácsnok.

Az MNT „alapította” sajtót és számos fontos civil szervezetet is Véemeszes vezetőség irányít.

Egyedül Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) tartja még magát.

Egyenes út ez, sajnos – a demokrácia és a politikai pluralizmus fejlesztése helyet –, az egypárti diktatúrába.

 

2022. december 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A jövő cserbenhagyott bennünket

A nyugalmazott tanárnővel abban is szót értettünk, hogy a kilencvenes évek baljósabbak voltak, mint a maiak, >

Tovább

„Razzia-emlékközpont épül Újvidéken”

Az Újvidéken készülő Razzia-emlékközpont ellen senkinek semmi kifogása nem lehet. A természetes azonban az lenne, ha >

Tovább

Balkáni road-movie

„Az élet egy road-movie”, amelyben a „nappalok és éjszakák átmenet nélkül torlódnak egymásba”, miközben „sebességváltó nélkül >

Tovább

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább