2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Megromlott politikai viszonyok

Elszigetelődik a VMSZ

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Elszigetelődik a VMSZ
Amikor még a hatalmi koalíciót képezték: Pásztor István (VMSZ), Bojan Pajtić (DS) és Nenad Čanak (LSV) (Fotó: VajdaságMa)

A Vajdasági „Magyar” Szövetség viszonya több szerb ellenzéki párttal is megromlott, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV), az Együtt Szerbia Győzelméért [Ujedinjeni za pobedu Srbije] koalícióval, a Szabadság és Igazság(osság) Párttal (SSP) és a Szabad Polgárok Mozgalmával (PSG) is. A Demokrata Párttal [Demokratska stranka] pedig már korábban felrúgta az együttműködést. Pásztor Pista a szerbiai politikai színtéren elszigetelődik. Most már csak olyan nacionalista és retrográd szerb pártokkal működik együtt és gyakorolja a hatalmat, mint a radikálisból lett Szerb Haladó Párt [Srpska Napredna Stranka] és a háborús bűnökkel vádlott Slobodan Milošević alapította Szerbiai Szocialista Párt [Socijalistička partija Srbije], amelyek a magyarságnak mérhetetlen károkat és szenvedést okoztak. Az utóbbi párt december 17-én tartott 11. kongresszusán a junior Pásztor is jelen volt. Bozóki Antal:

Nenad Čanaknak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga [Liga socijaldemokrata Vojvodine – LSV/VSZL] immár volt elnökének az LSV november 19-ei újvidéki ülésén elhangzott értékelése szerint a tartományi képviselőház oda jutott, hogy már harmadik egymást követő mandátumban Pásztor István az elnöke, akit azzal vádolt meg, hogy Vajdaságból „szerb-magyar ügyet csinált, és aki a nacionalista Belgráddal egyetértésben teljesen eltörli Vajdaság polgári jellegét”.

– Szerb-magyar megállapodást kötöttek, vagyis Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ)-Szerb Haladó Párti (SNS) megállapodást. Ezért ragaszkodnak annyira a koszovói szerb községek közösségének megalakításához? Mert ez megnyitja a kaput a magyar önkormányzatok létrehozásához Vajdaság területén, és Vajdaság, mint politikai közösség felszámolásához vezet – értékelte Čanak a Beta jelentése szerint.

A Liga 32 év után leköszönt elnöke, aki 2000-től 2004-ig volt a Tartományi Képviselőház elnöke is volt, feltette azt a kérdést is, hogy miért hívják az országot Szerbia Köztársaságnak, és nem Szerbia és Vajdaság Köztársaságának, és emlékeztetett arra, hogy az LSV-t Jugoszláviában vajdasági pártként hozták létre, és nem szerbiai regionális pártként.

– Vagy talán névtelen észak-szerb tartománnyá kellene degradálni Vajdaságot, mert a tartományi parlament semmiről sem dönt – fogalmazott.

Hozzátette: borzalommal tölti el a szerb parlament jelenlegi állapota, amiért a kifordított választási rendszer a hibás. – Több pénzt vontak ki Vajdaságból a kőolajnak hála, mint amennyit a Gazprom fizetett a NIS-nek – mondta Čanak. – Tag maradok, de nem jelöltetem magam. A párt katonájaként minden feladatot elfogadok, amivel megbíznak – tette hozzá.

Čanaknak ez volt az utolsó beszéde az LSV elnökeként, amit 380 küldött hangos és hosszan tartó tapssal üdvözölt.

A VMSZ és a VSZL kapcsolatai különösen 2022-ben, az 1944/45-ös áldozatoknak a VMSZ által javasolt újvidéki emlékműállítással kapcsolatosan romlottak meg.

A Liga október 7-én tiltakozást szervezett a Limán 4 városrészben, az 1.300 káplár és az Ivo Andrić utca sarkán, ahol az emlékművet tervezik felállítani.

A készülő emlékművet a Ligások „Horthy Miklós bűnözői emlékművének” nevezték el és követelték a városi vezetéstől, amelynek a VSZL is a része, hogy „pontosan határozza meg az áldozatok listáját, akiknek az emlékművet állítják” – tudósított az Euronews Srbija portál.

– Nem engedhetjük meg, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS), Orbán Viktorral együttműködve, felállítsa az emlékművet, azon emberek listájának a pontos meghatározása nélkül, akiknek készítik. Ha csak egy bűnöző is lesz a listán, akkor ez csapás lesz minden ártatlan áldozatra – mondta Marko Lutkić, az LSV Városi Bizottságának tagja.

A portál kérdésére, hogyan magyarázza a Liga, miért tagja továbbra is a városi hatalmi koalíciónak, ha már az ideológiai különbségek akkorák, hogy tiltakozást szerveznek egy városi határozat ellen, „Lutkić elmondta, hogy 2016-ban városi szinten a Szerb Haladó Párttal és a Szerbiai Szocialista Párttal [Socijalistička partija Srbije – SPS] egy kommunális szövetség jött létre, de az eszmei kérdésekben eltérő oldalakon vannak”.

Az 1944/45-ös szobor miatt a szerb parlamentben is, október 21-én, éles vitára került sor, egyrészről Pásztor Bálint (Pásztor István pártelnök fia), a VMSZ alelnöke, a párt frakcióvezetője stb., másrészről pedig Janko Veselinović az Együtt Szerbia Győzelméért lista [Ujedinjeni za pobedu Srbije] és Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság(osság) Párt (Stranka slobode i pravde – SSP) képviselői között.

A tervezett újvidéki emlékműről heves politikai vita folyt az ifjabb Pásztor és Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának (Pokreta slobodnih građana – PSG) köztársasági parlamenti képviselője között is a Vajdasági Rádió és Televízióban (VRTV).

A Pásztor és Öreg Anna vitája a szerb parlament december 26-ai ülésén folytatódott, amit ezúttal az úgynevezett tv-előfizetés váltott ki.

A képviselő asszony a tv-előfizetés kapcsán elmondta, „nem az illeték fizetésével van a probléma, hanem azzal, hogy a Szerbiai RTV és a Vajdasági RTV újságírói sokszor nyomás alatt dolgoznak és cenzúrázzák őket”.

Példaként említette azt is, hogy „a VMSZ alelnöke (és államtitkár – B.A.), Vicsek Annamária »rossz, nem megfelelő magyarnak« titulálta Bágyi Renátát, a Fókuszban című műsor szerkesztőjét, csak azért, mert vette a bátorságot, hogy objektív kérdéseket tegyen fel az itt jelenlévő Pásztor Bálintnak”.

Pásztor Bálint válaszában arra hivatkozott, hogy Öreg Anna nem mondta el, de „az újságírói etikához kötődik: hogy lehetséges, hogy csak október folyamán több alkalommal, Öreg Anna édesapja volt a vendég a televízióban, aki a rádió magyar műsorainak volt szerkesztője és aki politikai szakértőként elemezte a politikai eseményeket, miközben a lánya ellenzéki politikus? – tette fel a kérdést Pásztor, majd hozzátette:

– Ami Vicsek Annamáriát illeti, semmi rosszat nem látok abban, hogy valaki a privát profiljáról elmondja a véleményét. Ha azt gondolja, a szólásszabadság csak Önökre vonatkozik, akkor pártot kell váltania – mondta a VMSZ alelnök.

Pásztor Bálint azt viszont már nem említette, hogy az államtitkár Vicsek a véleményét az ő hivatalos oldalán írta. Arról sem beszélt, hogyan lehet különválasztani az államtitkár privát és hivatalos véleményét, de arról sem, hogy az apja, Pásztor István, hány alkalommal szerepelt a VRTV-ben, hol pártelnökként, hol pedig mint a Tartományi képviselőház elnöke. Ő maga még az nap este, a VRTV Napjaink c. műsorában „évet értékelt”!

A Vajdasági „Magyar” Szövetség viszonya több szerb ellenzéki párttal is megromlott, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV), az Együtt Szerbia Győzelméért [Ujedinjeni za pobedu Srbije] koalícióval, a Szabadság és Igazság(osság) Párttal (SSP) és a Szabad Polgárok Mozgalmával (PSG) is. A Demokrata Párttal [Demokratska stranka] pedig már korábban felrúgta az együttműködést.

Pásztor Pista a szerbiai politikai színtéren elszigetelődik. Most már csak olyan nacionalista és retrográd szerb pártokkal működik együtt és gyakorolja a hatalmat, mint a radikálisból lett Szerb Haladó Párt [Srpska Napredna Stranka] és a háborús bűnökkel vádlott Slobodan Milošević alapította Szerbiai Szocialista Párt [Socijalistička partija Srbije], amelyek a magyarságnak mérhetetlen károkat és szenvedést okoztak. Az utóbbi párt december 17-én tartott 11. kongresszusán a junior Pásztor is jelen volt.

 

2022. december 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább

A „temerini fiúk” esete

Esetüket a vajdasági magyar politikai érdekvédelem sem szereti (fel)emlegetni. (Kiváltképp amióta a tetőpontján táncol a történelmi >

Tovább